SAJMON-77 Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Witam !!! Jak podejść do badania : Na stację kontroli przyjeżdża samochód Volkswagen T3 z oryginalną zabudową przerobiony na kampera, paliwo zasilania silnika pojazdu olej napędowy . Pojazd pod podwoziem ma zamontowany zbiornik na gaz skroplony propan butan , który zasila kuchenkę gazową oraz służy do ogrzewania wnętrza kampera. Czy taki pojazd może mieć zamontowaną butlę gazową i czy diagnosta wymagam od właściciela dozoru na butlę jeżeli nie zasila on silnika pojazdu ? Cytuj
Paprock Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Było! Jak nie tu, to po sąsiedzku. Ja się nie wypowiadam. Wiem, że są też podobne sprzęty ciśnieniowe w innych zabudowach służące tam do czegoś, a gromadzące gazy pod ciśnieniem. Dla mnie sprawa jasna. Cała instalacja LPG ma być homologowana, w tym zbiorniki dopuszczone do eksploatacji winny mieć ważny protokół wraz z decyzją. Dla mnie do grzania, to może sobie ognisko nawet rozpalić pod siedzeniem. Cytuj
Mecher Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Cytat 12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego. Cytuj
Paprock Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Najpierw należy rozważyć, czy sprzęt o konkretnym przeznaczeniu, czyli zbiornik paliwa LPG służącego do alternatywnego zasilania silnika spalinowego można przysposobić do magazynowania tego samego paliwa ale służącego do zasilania innych urządzeń niż silnik w tymże samochodzie. Cytuj
wolf Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Zbiornik do zasilania urządzeń technicznych, technologicznych powinien mieć decyzje TDT na eksploatację. Ponadto zbiorniki takie powinny mieć dopuszczenie wg dyrektywy, a nie wg regulaminu. Inna sprawa, że takich zbiorników na tą chwilę chyba nikt nie produkuje. Cytuj
leski66 Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 1 godzinę temu, Paprock napisał: Było! Jak nie tu, to po sąsiedzku. https://forum.osds.org.pl/viewtopic.php?t=1900 https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/6446-gaz-w-kamperze-do-lodowki-i-ogrzewania/ Cytuj
Paprock Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 1 godzinę temu, wolf napisał: Zbiornik do zasilania urządzeń technicznych, technologicznych powinien mieć decyzje TDT na eksploatację. Ponadto zbiorniki takie powinny mieć dopuszczenie wg dyrektywy, a nie wg regulaminu. Inna sprawa, że takich zbiorników na tą chwilę chyba nikt nie produkuje. - skąd ta wiedza zaczerpnięta? - co mówi rozporządzenie w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu? - co mówi ustawa o dozorze technicznym w temacie konserwacji, modernizacji, naprawy podległych urządzeń? - wolno takie podległe urządzenie przemianowywać i adaptować dla własnych potrzeb? - może urządzenia poddozorowe też łapią się na zmiany konstrukcyjne jak blaszaki ciężarowe na osobowe? Cytuj
wimtus Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Jeżeli ta butla jest na stałe to musi być w jakiś sposób tankowana - czyli zapewne na stacji "benzynowej". Wg mnie w takim wypadku butla musiałaby spełniać takie same wymagania jak butla używana do zasilania silnika. Cytuj
Paprock Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Ale ta butla nie służy do zasilania silnika! Cytuj
blakop Napisano 27 Czerwiec 2019 Napisano 27 Czerwiec 2019 Kolego - poruszasz kwestię całkowicie nieregulowaną przepisami. Dlatego spotkasz 3 podstawowe odpowiedzi: 1.Pojazd nie może mieć żadnego zbiornika LPG niż ten przeznaczony do zasilania silnika pojazdu. 2. Pojazd może mieć zbiornik do zasilania innych rzeczy niż silnik, ale musi być dozorowany 3. Pojazd może mieć zainstalowane cokolwiek, o ile nie jest to stricte związane z ruchem pojazdu, tudzież pracą silnika... Była o tym szeroka mowa... Generalnie trafisz na służbistę, to nawet ziemniaków w maluchu nie pozwoli Ci przewozić. Ale zdrowy rozsądek podpowiada, że rozwiązanie z pkt 2 jest najbardziej właściwe. Cytuj
kurant2000 Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Skoro jest zamontowana pod podwoziem to ja żądał bym dozór, Inna byłaby sytuacja jeżeli jest to butla wymienna tzw 11kg 1 Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 27 grudnia 2012 r. Poz. 1468 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 7 grudnia 2012 r. w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu 1. Dozorowi technicznemu podlegają następujące rodzaje urządzeń technicznych: 1) urządzenia ciśnieniowe, w których znajdują się ciecze lub gazy pod ciśnieniem różnym od atmosferycznego: f) zbiorniki na gaz skroplony lub sprężony, służące do zasilania silników spalinowych w pojazdach, I to jest wszystko. Tyle o zbiornikach. A poza tym butle "domowe 11 kg" też objęte są dozorem. Cytuj
kurant2000 Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Godzinę temu, Paprock napisał: A poza tym butle "domowe 11 kg" też objęte są dozorem zgadza się, ale jej nie można używać do zasilania pojazdu zamiast butli, która jest osadzona w pojedzie. Domowe 11 kg maja dozory, ale nigdy przynajmniej ja nie widziałem na to dokumentu tylko jest tam wybita ważność legalizacji Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Można i używa się. Dawniej w Żukach to był częsty widok. Teraz też te butle się spotyka, ale bardziej na terenach zamkniętych jak fabryki, hurtownie, magazyny przy różnego rodzaju transportowych wózkach. A co do tego: 3 minuty temu, kurant2000 napisał: zgadza się, ale jej nie można używać do zasilania pojazdu zamiast butli, która jest osadzona w pojedzie. - dla mnie kluczowe jest tu "zasilanie". Tak tu jak i w rozporządzeniu: zbiorniki na gaz skroplony lub sprężony, służące do zasilania silników spalinowych w pojazdach, Dzisiaj takiego Żuka to tylko w necie można spotkać. Dla zainteresowanych do poczytania rys historyczny: https://gazeo.pl/poradniki/historia-lpg/Zbigniew-Domanski-prekursor-sektora-LPG-w-Polsce,artykul,8065.html Cytuj
wolf Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 18 godzin temu, Paprock napisał: - skąd ta wiedza zaczerpnięta? - co mówi rozporządzenie w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu? - co mówi ustawa o dozorze technicznym w temacie konserwacji, modernizacji, naprawy podległych urządzeń? - wolno takie podległe urządzenie przemianowywać i adaptować dla własnych potrzeb? - może urządzenia poddozorowe też łapią się na zmiany konstrukcyjne jak blaszaki ciężarowe na osobowe? Regulamin 67 dotyczy zbiorników do zasilania gazem silników - i nie może mieć zastosowania do zbiorników służących do innych celów. A jak sprawdzacie zbiorniki do ogrzewania postojowego w ciężarówkach? Ten sam temat. Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 No ja rozumiem termin "do zasilania silników". Tylko to zdanie lekko mnie zaburzyło: "Zbiornik do zasilania urządzeń technicznych, technologicznych powinien mieć decyzje TDT na eksploatację". Nie pokapowałem, że chodzi o silniki. Poza tym, ze zbiornikami do magazynowania gazu nie tylko diagności się borykają. A oba dozory nie potrafią pomóc za bardzo, no przynajmniej interpretacja przepisów nie zaspakaja wszystkich wymysłów. Tu mamy zbiornik samochodowy przemianowany do innych celów i nie wiadomo co z tym robić. Tam gdzieś, ktoś używa w mieszkaniu gazową kuchenkę turystyczną, bo mu taniej od indukcji wyszło. Jeden z drugim wywalili w kuchni drzwi i ścianę coby pod wynajem zrobić aneks, ale nikt o wentylacji pomieszczenia z instalacją gazową nie pomyślał. Życie - jak to taki jeden klepie. Ja nie wiem co z tym fantem zrobić. Wychodzi mi kłopot ogromny. A jedynym rozsądnym w miarę rozwiązaniem wydaje się pociągnięcie tej instalacji detektorem i wpisanie do zaświadczenia informacji, że ogrzewanie przestrzeni hotelowej realizowane jest poprzez paliwo gazowe zgromadzone w zaadaptowanym zbiorniku samochodowym zamontowanym pod podwoziem. Cechy tego zbiornika odczytane z tabliczki znamionowej to:... Nie znajduję podstaw, żeby gonić klienta po decyzję i protokół. Gdyby ten baniak był zbiornikiem paliwa zasilającego silnik, no to wiadoma procedura. A tu... wyłysieję prędzej do ostatniego włoska, niż słuszne rozwiązanie padnie. Można też całkiem umyć ręce i odpuścić sobie badanie. Orzeczenia sądowe (przynajmniej te ostatnie) potwierdzają rację, że dozór tylko na cysterny przewożące gazy i ciecze pod ciśnieniem. Że światła w dowolnej ilości na kabinie TIRA wolno mieć póki ich w ruchu drogowym nik nikt nie używa. Ze owszem zbiornik gazowy pod dozór, ale tylko ten z którego zasilany jest silnik samochodowy. Nie ma mowy o Webasto, Traumie i podobnych rozwiązaniach do grzania, chłodzenia, ciepłej wody i lodówek. Cytuj
wolf Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Nie wiem, czego tu nie rozumiesz. Jak jest urządzenie pod-dozorowe to musi być decyzja i protokół, a w nich jest informacja do czego może być używany zbiornik. Zawsze można też zażądać od klienta decyzje zwalniająca z dozoru. Jak kamper posiada na stałe zamontowany zbiornik gazu, czy ciężarówka do ogrzewania lub tez przyczepy np. do ogrzewania masy bitumicznej - to muszą te zbiorniki mieć dozory. Nie twórzmy dziwnych interpretacji. Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Kamper ma zamontowany zbiornik do magazynowania gazu, a ten gaz nie służy do zasilania silnika tego kampera, tylko do ogrzewania "hotelu". To gdzie to stoi, że zbiornik gazowy nie służący do zasilania silnika samochodowego podlega pod dozór? Cysterna do paszy/zboża nie podlega pod dozór, bo nie wozi ani cieczy, ani gazów pod ciśnieniem. Zbiornik gazu LPG nie podlega pod dozór, bo nie służy do zasilania silnika. Pytanie proste: czy samochodowy zbiornik gazowy może służyć do innych celów, a jeżeli tak, to na jakich zasadach? I nie mam na myśli tutaj doniczki, skalniaka, oczka wodnego czy innej choinki! Jestem czynny zawodowo i zgodnie z przepisami stawiam się do badań lekarskich okresowo. (Na szczęście badanie nie obejmują zawartości głowy. ) W pracy mam kontakt z żywnością więc dodatkowe przechodzę badania "sanepidowskie". Podejmę robotę na czarno, to przecież żadna siła nie zmusi mnie do jakichkolwiek badań, bo i po co. Według mnie takim "czarnym elementem" jest zbiornik gazu w tym kamperze. Nie wiadomo co z nim począć! Cytuj
wolf Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 (edytowane) Godzinę temu, Paprock napisał: ...................... Cysterna do paszy/zboża nie podlega pod dozór, bo nie wozi ani cieczy, ani gazów pod ciśnieniem.................. Skoro tak uważasz, to każdy klient będzie ci mówił, że nie ma ciśnienia i dozoru nie potrzebuje. A silosy podlegają pod dozór. Blakop już w innym wątku pisał [poniżej] i nie ma co robić chorych interpretacji. PoRD - stoi jak byk: badanie pojazdu z urządzeniem podlegającym dozorowi tylko po okazaniu dozoru!!! Jeżeli jest to stały element pojazdu to dozór i tyle. Jeśli wyposażenie, to nie. Oczywiście zgadzam się, że w praktyce często trudno będzie Wam wszystkie takie urządzenia wyłapać - szczególnie w pojazdach specjalistycznych, jednak jeśli już prawimy jak powinno być w teorii, to tu akurat przepis jest jasny. Błędnie skupiacie się na dod.warunkach technicznych i metodach badania pojazdów zasilanych paliwem LPG i traktujecie to jako wyznacznik wymagania dozoru w przypadku substancji gazowych w ogóle. A tak nie jest. 1. Pojazd zasilany gazem - dozór, a do tego spełnianie dod.warunków i dod.badanie 2. Pojazd niezasilany gazem, ale mający zbiorniki gazu - dozór, ale zakres badania normalny A jak klient Ci powie, że nie podlega pod czas pracy kierowcy - to tacha nie sprawdzasz, bo klient tak uważa. Edytowane 28 Czerwiec 2019 przez wolf Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Ale to urządzenie w tym pojeździe nie pełni tej funkcji do której zostało zaprojektowane, wyprodukowane i dopuszczone do eksploatacji. To jest tak samo jak z przerabianym w innym temacie HAKIEM. Całą konstrukcję roztrzaskać o kant, jeżeli podstawiono auto do badania bez główki do HAKA. Tu jest podobnie. podstawiono samochód z urządzeniem podlegającym pod dozór, ale pod dozór podlegają zbiorniki gazu, które zasilają silniki. Silniki tych pojazdów, w których są zamontowane zaiste. Ten zbiornik w kamperze tego nie czyni, tego nie robi, więc o jaki dozór chodzi? Co do cystern/silosów, to polecam lekturę orzeczeń z Krakowa. Sorry, że na chwilę obecną nie dysponuję linkiem. Cytuj
wolf Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 Mam wątpliwości co do Twoich kwalifikacji ? W załączniku przesyłam protokół z TDT od zbiornika innego niż do zasilania pojazdu. Może to pomoże. A ponadto żądając dozór będziesz wiedział do czego został ten zbiornik wyprodukowany, czy do zasilania pojazdu, czy do innych celów, a także w jakim pojeździe ma on być eksploatowany [podany jest VIN pojazdu]. Nie wiem skąd wziąłeś to określenie, że tylko zbiorniki do zasilania pojazdu podlegają pod dozór, a inne NIE. ? Przecież nawet zbiorniki ciśnieniowe w miksokretach muszą mieć dozory techniczne. Cytuj
Paprock Napisano 28 Czerwiec 2019 Napisano 28 Czerwiec 2019 http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/zbiorniki-stanowiace-wyposazenie-pojazdow-samochodowych-lpgcnglng.html http://www.tdt.pl/jednostka-inspekcyjna-tdt/1318-prawidlowa-eksploatacja-butli-gwarancja-bezpieczenstwa-.html Cytuj
wolf Napisano 29 Czerwiec 2019 Napisano 29 Czerwiec 2019 Paprock nie patrz na to co jest na stronie TDT, czy UDT tylko w przepisy. Zbiornik ciśnieniowy podlega dozorowi technicznemu jeżeli V x P > 50 bar x dm3 gdzie: V – pojemność w dm3 (litrach) P – nadciśnienie w barach - jest to nadciśnienie dopuszczalne określone przez producenta lub nadciśnienie nastawy zaworu bezpieczeństwa oraz nadciśnienie > 0,5 bara Tyle to było wałkowane. Cytuj
Paprock Napisano 29 Czerwiec 2019 Napisano 29 Czerwiec 2019 No patrzę, patrzę. Po przepisach i po urzędach: https://www.udt.gov.pl/co-i-kiedy-podlega-dozorowi/urzadzenia-cisnieniowe/instalacja-zbiornikowa/zbiornik-cisnieniowy-podleglosc-dozorowi-technicznemu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi