Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Inspekcja zatrzymała DR za niesprawność sytemu Ad Blue podłączając komputer, co mam zrobić wykonując badanie po zatrzymaniu DR.

Stacja nie posiada takich kompów.

Napisano

Zrób badanie dymomierzem - jeśli AdBlu sprawne to zobaczysz tylko temperaturę spalin - jak nie to wyjdzie zadymienie

Napisano

Ewentualnie na zestawie wskaźników sprawdź, czy nie ma jakiegoś komunikatu. Chociaż firmy transportowe potrafią usuwać ten system dla oszczędności. Ja bym chętnie obejrzał FV za naprawę z wyszczególnieniem wykonanych czynności.

Napisano

No właśnie ,to było zapytanie tel, wspominał coś o jakiejś ingerencji w modulator

Też się zastanawiałem nad jakimś kwitem z serwisu.

Napisano

No to sporo kosztować będzie przywrócenie do stanu wyjściowego. Szukają jelenia.

Napisano
29 minut temu, IVVO napisał:

Zrób badanie dymomierzem - jeśli AdBlu sprawne to zobaczysz tylko temperaturę spalin - jak nie to wyjdzie zadymienie

Nie wiem jak z temperaturą  spalin ( czym sprawdzasz?) ale w zadymieniu wyrobi - była próba. 

Napisano
31 minut temu, mirek.g napisał:

Stacja nie posiada takich kompów.

przyrządami  ,które sa na Stacji kontroli nie sprawdzimy  działania układu Adblue . dymomierz nic nie pokaże , kontrolka żółta na zestawie wskaźników może nie wskazywać błędu a system może nie działać . zakładane są różnego rodzaju emulatory oszukujące działanie systemów adblue . można spojrzeć na wskazania temperatury zewnętrznej - jełśi będzie pokazywał -37 *c to pewność ,że adblue nie działa ( nie wiem czy we wszystkich markach to działa ) .

Napisano
17 minut temu, adamos napisał:

Ewentualnie na zestawie wskaźników sprawdź, czy nie ma jakiegoś komunikatu. 

Jak fachowo wykonane to możesz sobie ...

Napisano

Uratowałeś mi życie, nigdy bym nie wpadł na tą teorię....

Napisano

Podczas swobodnego przyspieszania zadymienie wcale nie musi przekroczyć normy nawet jak układ jest niesprawny, lub posiada emulator

Napisano

a sprawdzisz to dymomierzem? 

25 minut temu, IVVO napisał:

spaliny będą do D....

Raczej wyrobią - być może kiedyś sprawdzałeś i nawet o tym nie wiesz.

Napisano

Powiedzmy - iż z takim skierowaniem - podszedł bym dość "rygorystycznie" do tego "swobodnego przyśpieszania"

Napisano

Adblue ma za zadanie redukcję NOx to co ma niby wykazać dymomierz ? Faktura z serwisu z uwagą w której wpiszą że system sprawny. Myślę że to jedyny du...chron.

Kumpel w actrosie naprawiał ten system to sama pompka coś koło 5 kpln kosztowała.

Napisano
1 godzinę temu, IVVO napisał:

a spaliny będą do D....

zadymienie wyjdzie w normie , resztę  niestety tylko w laboratorium można zbadać . coraz więcej  jest takich " zatrzymanych " pojazdów . u mnie w okolicy nie zatrzymują DR tylko ITD robi postępowanie administracyjne za zatruwanie środowiska , niedozwolone przeróbki układu wydechowego i  jazde pojazdem niespełniającym  norm spalin  ( chodzi o koszty  viatoll ) . a to już finansowo boli . gorzej  jak Niemiec albo Austryjak  zatrzyma taki pojazd , wtedy boli finansowo .