mirek.g Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Inspekcja zatrzymała DR za niesprawność sytemu Ad Blue podłączając komputer, co mam zrobić wykonując badanie po zatrzymaniu DR. Stacja nie posiada takich kompów. Cytuj
IVVO Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Zrób badanie dymomierzem - jeśli AdBlu sprawne to zobaczysz tylko temperaturę spalin - jak nie to wyjdzie zadymienie Cytuj
adamos Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Ewentualnie na zestawie wskaźników sprawdź, czy nie ma jakiegoś komunikatu. Chociaż firmy transportowe potrafią usuwać ten system dla oszczędności. Ja bym chętnie obejrzał FV za naprawę z wyszczególnieniem wykonanych czynności. Cytuj
mirek.g Napisano 4 Lipiec 2019 Autor Napisano 4 Lipiec 2019 No właśnie ,to było zapytanie tel, wspominał coś o jakiejś ingerencji w modulator Też się zastanawiałem nad jakimś kwitem z serwisu. Cytuj
adamos Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 No to sporo kosztować będzie przywrócenie do stanu wyjściowego. Szukają jelenia. Cytuj
duchu Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 29 minut temu, IVVO napisał: Zrób badanie dymomierzem - jeśli AdBlu sprawne to zobaczysz tylko temperaturę spalin - jak nie to wyjdzie zadymienie Nie wiem jak z temperaturą spalin ( czym sprawdzasz?) ale w zadymieniu wyrobi - była próba. Cytuj
piter1973 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 31 minut temu, mirek.g napisał: Stacja nie posiada takich kompów. przyrządami ,które sa na Stacji kontroli nie sprawdzimy działania układu Adblue . dymomierz nic nie pokaże , kontrolka żółta na zestawie wskaźników może nie wskazywać błędu a system może nie działać . zakładane są różnego rodzaju emulatory oszukujące działanie systemów adblue . można spojrzeć na wskazania temperatury zewnętrznej - jełśi będzie pokazywał -37 *c to pewność ,że adblue nie działa ( nie wiem czy we wszystkich markach to działa ) . Cytuj
duchu Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 17 minut temu, adamos napisał: Ewentualnie na zestawie wskaźników sprawdź, czy nie ma jakiegoś komunikatu. Jak fachowo wykonane to możesz sobie ... Cytuj
adamos Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Uratowałeś mi życie, nigdy bym nie wpadł na tą teorię.... Cytuj
IVVO Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Emulator "oszukuje komputer" a spaliny będą do D.... Cytuj
danielg539 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Podczas swobodnego przyspieszania zadymienie wcale nie musi przekroczyć normy nawet jak układ jest niesprawny, lub posiada emulator Cytuj
duchu Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 a sprawdzisz to dymomierzem? 25 minut temu, IVVO napisał: spaliny będą do D.... Raczej wyrobią - być może kiedyś sprawdzałeś i nawet o tym nie wiesz. Cytuj
IVVO Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Powiedzmy - iż z takim skierowaniem - podszedł bym dość "rygorystycznie" do tego "swobodnego przyśpieszania" Cytuj
mirek_handlarz Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 Adblue ma za zadanie redukcję NOx to co ma niby wykazać dymomierz ? Faktura z serwisu z uwagą w której wpiszą że system sprawny. Myślę że to jedyny du...chron. Kumpel w actrosie naprawiał ten system to sama pompka coś koło 5 kpln kosztowała. Cytuj
piter1973 Napisano 4 Lipiec 2019 Napisano 4 Lipiec 2019 1 godzinę temu, IVVO napisał: a spaliny będą do D.... zadymienie wyjdzie w normie , resztę niestety tylko w laboratorium można zbadać . coraz więcej jest takich " zatrzymanych " pojazdów . u mnie w okolicy nie zatrzymują DR tylko ITD robi postępowanie administracyjne za zatruwanie środowiska , niedozwolone przeróbki układu wydechowego i jazde pojazdem niespełniającym norm spalin ( chodzi o koszty viatoll ) . a to już finansowo boli . gorzej jak Niemiec albo Austryjak zatrzyma taki pojazd , wtedy boli finansowo . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi