Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dajcie mi jakieś namiary na przepisy mówiące o obowiązku uwierzytelniania przyrządów do ustawiania świateł oraz do kontroli geometrii kół, bo za chwilę wyjdę z siebie i stanę obok :x

Ps. to wcale nie jest żart...

Napisano

"młody" a może coś więcej na powiesz,

czyżbyś miał kontrolę GUM :| i żądają coś więcej niż GUM dla:

urządzenia do pompowania kół, analizator spalin, urządzenie do dźwięku :?::?:

czy też ktoś inny tego wymaga :?:

Napisano

GUM nie kontroluje stacji, ale tak, masz rację, to kontrola podniosła mi ciśnienie

żądają j/w :mrgreen:

Napisano
to kontrola podniosła mi ciśnienie

Zdradzisz kto?

nie, tajemnica wojskowa :mrgreen:

[ Dodano: 14-03-2006, 20:42 ]

fiedorowicz napisał:

"Przecież na wyposażeniu urządzeń do geometrii przykładowo firmy Prezyzja są listwy

pomiarowe na których zgodnie z zaleceniem producenta sprawdza się samemu kalibracje

przyrządów , jest to bardzo prosta czynność"

tak, DTR ... itd...

ale panu W. to jednak nie wystarczy :P

[ Dodano: 14-03-2006, 21:50 ]

Dareczku, nie gniewaj sie, ale to... nie o to biega...

Napisano
GUM nie kontroluje stacji,

Jesteś w błędzie - kontroluje - ponad rok temu mieliśmy taką kontrolę. Ale ich interesuje tylko analizator spalin, ciśnieniomierz i sonometr.

Napisano

Zgadzam sie u nas tez byli na kontroli ,tylko o jest dziwne do nas maja prawo wejsc a do wulkanizacji nie POLSKA TO JEST DZIWNY KRAJ

Napisano

Wracając do tematu listew skalujących , przejrzałem dokładnie dtr- pisze ,że przy wykonywaniu sprawdzenia kalibracji jeżeli odchyłka jest większa niż 3mm należy skontaktować się z serwisem . Jeżeli jedziecie do serwisu , pan robi tą samą czynność ,

wystawiają zaświadczenie i kasyją około 300 zł polskich . Listwy są po to aby ułatwić nam

życie , ale jak to zwykle bywa z naszym chory państwem ilu czytelników ustaw tyle opinii,

czytając różne tematy na forum widać to wyrażnie ,nigdzie nie ma zgodności

[ Dodano: 15-03-2006, 17:44 ]

W ponad 100 stacjach kontroli pojazdów skontrolowanych we wrześniu przez Główny Urząd Miar co trzecie urządzenie diagnostyczne nie miało legalizacji. Nadzorujące stacje urzędy samorządowe twierdzą, że to tylko uchybienia formalne, ale...

Chodzi o stacje diagnostyczne mające urzędowe upoważnienia do przeprowadzania pierwszych i okresowych badań technicznych w celu określenia, czy pojazd może być dopuszczony do ruchu. Nadzór nad SKP pełnią starostwa i urzędy miast na statusie powiatów. Urząd miar skontrolował po raz pierwszy 100 SKP w siedmiu miastach wojewódzkich. Stwierdził, że co trzeci przyrząd nie miał dowodu legalizacji.

Efektem kontroli były tylko mandaty wymierzone przez GUM właścicielom stacji i nakazy szybkiego zalegalizowania urządzeń, notabene w podległych GUM-owi urzędach miar. - Do tego ograniczają się nasze możliwości - wyjaśnił Andrzej Kucab z Biura Służby Nadzoru Metrologicznego i Probierczego GUM.

Z kolei w urzędach nadzorujących pracę SKP zapewniono nas, że uchybienia były tylko formalne i że właściciele samochodów nie odczują żadnych dolegliwości. Badania niezalegalizowanym sprzętem nie będą z urzędu anulowane i powtarzane.

Problem jednak w tym, że tak jak pomiary niezalegalizowanych radarów, tak i badania zrobione w stacjach kontroli, które nie posiadały zalegalizowanych urządzeń, można będzie łatwo unieważnić. A to może być w interesie firm ubezpieczeniowych, które w ogólnych warunkach ubezpieczenia AC zastrzegają, iż w przypadku braku ważnych badań technicznych pojazdu mogą odmówić odszkodowania.

Dla niektórych likwidatorów każdy pretekst jest dobry, żeby nie wypłacić pieniędzy - skomentował Paweł Grębowiec z warszawskiej firmy Hexa Dochodzenie Odszkodowań. Dodał jednak, że gdyby doszło do takiej sytuacji, poszkodowanemu łatwo byłoby odzyskać należność od stacji kontroli lub urzędu, który zaniedbał obowiązki.

Opinie

Tadeusz Hawrot z UM w Katowicach, gdzie kontrola GUM w SKP dała najgorsze wyniki: Trzeba zaznaczyć, że nasze przepisy wymagają legalizacji metrologicznej urządzeń nie mających żadnego wpływu na diagnozowanie bezpieczeństwa pojazdu, a jedynie na ekologię: analizatory spalin, mierniki hałasu i manometry do badania ciśnienia w ogumieniu. Z kolei o wiele ważniejsze z tego punktu widzenia przyrządy nie wymagają legalizacji. Po prostu GUM potraktował stacje kontroli pojazdów jak sklepy. Tam z powodu braku dowodu legalizacji wagi nikt przecież nie unieważnia transakcji. Dlaczego ktoś miałby to robić w przypadku pieczątek o badaniach w SKP w dowodach rejestracyjnych? Żeby nie wypłacić odszkodowania? Łatwo będzie wykazać, że to tylko uchybienie formalne, nie mające wpływu np. na zaistnienie wypadku czy kradzieży.

Autor: Marcin Barnowski

Giełda Samochodowa z dnia 12.11.2004r. numer 90/2004 (949)

www.gieldasamochodowa.pl

Napisano

To, że brak hamulcy to jest u tych "panów" ok, ale jak ma za mało powietrza to problem :evil: Tu chodzi o kase o nic więcej. Mało mamy przyrządów "niezbędnych" na półach :!:

Napisano
GUM nie kontroluje stacji,

Jesteś w błędzie - kontroluje - ponad rok temu mieliśmy taką kontrolę. Ale ich interesuje tylko analizator spalin, ciśnieniomierz i sonometr.

miałem podobną kontrolę bodajże w październiku.

dwoch panów z GUM - sprawdzało tylko analizator, pistolet do kół no i miernik dźwięku nic poza tym.

Napisano
dwoch panów z GUM

A czy ktoś wie na jakiej podstawie działają? Może by tak ich nie wpuścić?

Inną sprawą jest to, że terminów legalizacji trzeba pilnować (u nas akurat to moje zadanie).

W tym mieś. kończy nam się analizator, a w przyszłym miernik dźwięku :evil: ...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Art. 21 ust 2 ustawy "Prawo o miarach" - Dz. U nr 63/2001, poz. 636:

Organy administracji miar sprawują nadzór, o którym mowa w ust. 1, na podstawie kontroli przeprowadzanych przez upoważnionych pracowników urzędów miar, którzy po okazaniu legitymacji i pisemnego upoważnienia są uprawnieni do:

1) wstępu na teren nieruchomości lub pomieszczeń, gdzie przeprowadzana jest kontrola,

2) badania dokumentów oraz zbierania ustnych i pisemnych wyjaśnień w sprawach objętych zakresem kontroli,

3) zbierania i zabezpieczania dowodów naruszenia przepisów ustawy,

4) legitymowania osób, w uzasadnionych przypadkach, w celu ustalenia ich tożsamości,

5) nakładania grzywien w drodze mandatu karnego.

I nic nie zrobisz, tylko uszy po sobie...

Napisano

Mnie i tak to rybka... ja mam wszystko git...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Mnie i tak to rybka... ja mam wszystko git...

Ja też mam "git", ale pokontrolny problem urządzeń, o których napisałem wcześniej pozostał :evil:

Nawiasem mówiąc kontrolujący nie podpierał się konkretnymi przepisami, tylko "ściągawką" opracowaną rzekomo na podstawie Dzienników Urzędowych GUM :twisted:

Ps. dla świętego spokoju wydałem trochę kaski i mam "git" nawet z tym... do następnego roku...

Napisano

U nas też byli w styvzniu ale interesowały ich tylko analizator spalin, urządzenie do pompowania kół, urządznie do dźwięku. Po rozmowie z nimi stwierdzili, że dużo stacji niema uwierzytelnienia urządzenia do pompowania kół.

Napisano

GTO Quatro Lasser

GTO Laser umożliwia dokonanie kontroli geometrii ustawienia kół w samochodach: osobowych i tzw. miniwanach, a także dostawczych, posiadających obręcze kół w zakresie średnic od 12" do 18". Jest to urządzenie laserowo-mechaniczne, za pomocą, którego kąty poziome (zbieżności kół, przesunięcie kół osi przedniej i odchylenie geometrycznej osi jazdy od osi symetrii) mierzone są na drodze optycznej z wykorzystaniem niskoenergetycznych laserów półprzewodnikowych, a kąty pionowe (kąty pochylenia kół oraz kąty wyprzedzenia i pochylenia osi sworzni zwrotnic) w sposób mechaniczny. Posłużenie się wiązkami światła laserowego umożliwia pomiar nawet przy bardzo intensywnym nasłonecznieniu. Użyte lasery są w pełni bezpieczne. Zespoły pomiarowe zasilane są bateriami akumulatorów nowej generacji (bez efektu pamięciowego). Ładowanie i doładowywanie baterii akumulatorów odbywa się w pełni automatycznie, po odłożeniu zespołów pomiarowych na stanowiska odkładcze. Istnieje oczywiście możliwość pracy przewodowej.

GTO Laser w swojej najbogatszej - czteroczujnikowej wersji pozwala wykonać pełną geometrię kół również w samochodach powypadkowych. Dzięki prostocie budowy przyrządy GTO nie wymagają praktycznie serwisu producenta. Użytkownik wykorzystując belkę kontrolną i specjalny przyrząd do sprawdzania luster, ma możliwość sprawdzenia dokładności wskazań.

Przyrząd GTO Laser przeznaczony jest do szybkiego pomiaru ustawienia kół różnych typów samochodów, posiadających obręcze kół o średnicy od 12" do 18". Podstawową zaletą tego przyrządu jest pomiar zbieżności połówkowej kół przednich względem geometrycznej osi jazdy z uwzględnieniem przesunięcia kół osi przedniej.

www.haik.pl

[ Dodano: 19-03-2006, 16:23 ]

Przedruk z instrukcji zawartej na tej stronie

Napisano

Mamy GTO Laser w wersji 4-głowicowej i polecamy! Jedyna jego wada, to to, że nie wspólpracuje z komputerem i nie można zrobic wydruku protokołu pomiarowego :cry:

Napisano
że nie wspólpracuje z komputerem

Ja mam GTI geomastera czterogłowicowego na linki. Współpracuje z komputerem. Wszystkie wyniki mam na monitorze. Szczególnie dobre jest to, że podczas regulacji cały czas wyświetla i koryguje bieżące wartości pomiaru. Osobiscie uważam, że jest lepszy od lasera. Wady - trzeba dbać o sznurki i sprężynki i nie można uderzyć nigdzie głowicą. Trzeba po prostu dbać.

Napisano

Pracujemy na Microline 4600 niemieckiej firmy BEISSBARTH..Przyrząd w pełnii skomputeryzowany.Baza danych w komputerze.robiąć pomiar samochodu -porównuje z danymi w bazie.uaktualnienie bazy można robić co roku z płyt,lub wprowadzamy ręcznie z Autodaty.Właścicielem atestu jest Precyzja -service -Bydgoszcz,oni też robią wszystkie naprawy i kalibracje.

• 1 year later...
Napisano

Istotna zmiana

Napisano

oddałem manometr do legalizacji i dzisiaj dzwonili że wejdzie to 22 01 08 .