Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

witam, panowie potrzebuje pomocy w ustaleniu jaką norme spalin posiada ten pojazd. wrzucam zdjecie tabliczki znamionowej.

numer swiadectwa homologacji to:

e20*2007/46*0107*03

IMG_20200909_124050.jpg

Edytowane przez Pozio
Napisano

Że tak zapytam, do czego Ci ta norma? Jeśli chcesz ustalić ją na BT, to tylko dokumenty od producenta pojazdu albo CoC. W katalogach homologacyjnych nie zawsze są wpisane. Poza tym w MAN otrzymanie czegokolwiek na temat pojazdu jest banalnie proste.

Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka

Napisano

No przecież jest na tabliczce jak byk.
Gdzie?

Napisano
3 minuty temu, lokiec3 napisał:

No przecież jest na tabliczce jak byk.

Ale zakładający temat tą normę chce w " Euro " :P

Przy pomiarze oczywiście nie więcej niż :

0.50 m -1

:smile:

Napisano

Pany, weźta mnie nie osłabiajcie. To poziom zadymienia, a nie norma euro.

Napisano

Zapytanie bez słowa "EURO" , reputacja "-4" więc pytanie może oznaczać cokolwiek :icon_eek:

Napisano
7 minut temu, aboz napisał:

To poziom zadymienia (...)

TAK i o tym wyżej napisałem :smile:

8 minut temu, aboz napisał:

Pany(...)

Teraz to nie wiadomo z kim ma się do czynienia. :P

Napisano

A może miało być Panie inspektorze... Byłby by bardziej prestiżowo :cool:

Napisano

Zwrotu "pany" używam w gronie "znajomych", jak prowadzimy luźną gadkę ;-)

Napisano

jak zwykle, zakładanie tematu na tym forum mija sie z celem.

za każdym razem sami "eksperci" i filozofowie, nie licząc dwóch czasami trzech  osób, które rzetelnie pomogą.

czemu ktoś potrafi zrozumieć pytanie ,a ktoś bawi sie w mędrca i doszukuje ch wie czego?

właśnie za te celne uwagi na Wasz temat otrzymuje za każym razem "-".  ale wybaczcie, nie moge się powstrzymać, gdy zadam konkretne pytanie, a po czterech postach temat z dyskusji  zamienia  się w kółko wzajemnej adoracji;  po którego przeczytaniu dalej nie otrzymuje się odpowiedzi na zadane pytanie, w tym przypadku,  jaką norme spalin (dla tych mniej kumatych NORME EURO) posiada TEN POJAZD.

czekam na kolejne minusy i pozdrawiam filozofów.

• Piwo 1
Napisano
19 minut temu, aboz napisał:

Zwrotu "pany" używam w gronie "znajomych"

No OK, git ( ja skumałem ).

@Pozio odnośnie normy Euro ( poczytaj ) : TU

Napisano
7 minut temu, IVVO napisał:

Kolego - norma Euro to nie tylko spaliny - zadzwoń do MAN

4 minuty temu, leski66 napisał:

No OK, git ( ja skumałem ).

@Pozio odnośnie normy Euro ( poczytaj ) : TU

dziękuje.
dzwoniłem.

Napisano
20 godzin temu, Pozio napisał:

dziękuje.
dzwoniłem.

Jeżeli możesz po pochwal się czego się dowiedziałeś?

Pytam z czystej ciekawości bez żadnej złośliwości.

Na moje oko to EURO 5.

Napisano

Na moje też. Kiedyś w BOTM żądali wpisu wyniku badania zadymienia na Zaświadczeniu, kiedy wnioskowało się u nich o certyfikat. Teraz wystarczy samo Zaświadczenie. Z tego co pamiętam, to do EURO4 było 0,8m-1 a do EURO5 było 0,5m-1. Dalej już normy różniły się ilością NOx a zadymienie pozostawało na tym samym poziomie. Miałem gdzieś stosowny diagram, ale gdzieś mi diabeł ogonem nakrył.

Napisano

No prawie, wydaje mi się że tam gdzieś było zadymienie. I to nie PM (cząstki) w g/kWh, tylko w m-1. Ale może mi się wydaje.

Napisano (edytowane)

Ale ja w tej tabelce dla "ropoli" nie widzę podanej wartości zadymienia.8/, a przecież my tylko to możemy zmierzyć :wink:

Edytowane przez cezary
Napisano
52 minuty temu, cezary napisał:

nie widzę podanej wartości zadymienia.

Bo ta wartość nie przesądza o przynależności do danej klasy emisji. Przepisy określają tylko maksymalną wartość a producenci pojazdów podają jaka jest dopuszczalna wartość zadymienia konkretnego pojazdu.