berecik Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Toruniu przez wiele miesięcy wypłacała pieniądze w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego "Ułatwianie startu młodym rolnikom". Według "Nowości" pieniądze nie zawsze jednak otrzymywali prawdziwi rolnicy. Dziesiątki, a czasem setki tysięcy złotych - pisze dziennik - otrzymywały dzieci i krewni prominentnych działaczy chłopskich - Józefa Ramlaua, Jana Krzysztofa Ardanowskiego i innych. Poza tym szefostwo agencji nakazywało rozpatrywać niektóre wnioski poza kolejnością. Pieniądze dla rolników pobierali też pracownicy ARiMR i członkowie ich rodzin - czytamy w "Nowościach". Działalność agencji prześwietlana była kilkakrotnie. Wszelkie kontrole nie wykazywały jednak większych nieprawidłowości. Nikt nie zauważył - podaje gazeta - że część pieniędzy zamiast do prawdziwych młodych rolników trafiała do mieszkańców miasta lub do osób, które dyrekcja agencji traktowała szczególnie. Jednym z pierwszych w kolejce był syn obecnego wojewody kujawsko- pomorskiego Michał Ramlau. Kiedy składał on wniosek o dofinansowanie z funduszu "Ułatwianie startu młodym rolnikom", był posiadaczem 1,24 hektara ziemi (z czego część dzierżawi). Michał Ramlau ukończył studia wyższe na kierunku stosunki międzynarodowe, uprawą ziemi zbytnio się nie zajmował - podkreślają "Nowości". Mimo to dostał 50 tys. zł, bo wykazał, że formalnie jest młodym rolnikiem. Nie widzę w tym nic niezwykłego - mówi Michał Ramlau. Po prostu złożyłem wniosek i otrzymałem pieniądze. Tata nie pomagał mi swoimi znajomościami. Zna się natomiast na prawie europejskim i wie, jak się pisze takie wnioski. Wniósł więc jedynie swoją wiedzę - dodał. Pełniący obowiązki dyrektora agencji Stanisław Barłog zapewnił "Nowości", że "w tej sprawie wszystko odbyło się zgodnie z prawem". źródło (PAP) Cytuj
berecik Napisano 17 Marzec 2006 Autor Napisano 17 Marzec 2006 Kiedyś była taka piosenka "Ojciec Wirgiliusz uczył dzieci swoje... itd" teraz jest "Ojciec dyrektor uczył ...itd" Cytuj
kontroler2 Napisano 17 Marzec 2006 Napisano 17 Marzec 2006 Ojciec dyrektor uczył Jak dawać kasę i być z tego powodu szczęśkiwym, że ktoś będzie szczęśliwy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi