DURP Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 Jak szukałem pracy to byłem na rozmowie w OSKP na której diagnosta oprócz ustawiania geometrii jeszcze olej i filtry wymieniał Podziękowałem od razu bo to śmiech na sali Dodam jeszcze że stacja bez stanowiska warsztatowego więc wszystko odbywa się na stanowisku kontrolnym Cytuj
keymil7 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 Najlepiej jakby Diagnostów oprawić w ramki... PS. Jestem pracownikiem a nie właścicielem..... Cytuj
adam1501 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 Najlepiej jakby Diagnostów oprawić w ramki... Nie idzie o ramki tylko o zrozumienie, że jest to pełnoetatowy zawód. Jeżeli któryś z pracodawców tego nie rozumie lub uruchomił stację na której diagnosta musi dorabiać innymi czynnościami wchodzącymi w zakres innego (choć pokrewnego) stanowiska, to niech po prostu zamknie część swojej działalności związaną z badaniami technicznymi, bo po prostu nie trafił ze swoim biznesplanem. Taki przedsiębiorca nie ma racji bytu w świecie badań technicznych, ponieważ jemu wydaje się, że pieczątkę, to można postawić w każdej chwili pomiędzy przykręceniem filtra a wymianą opony. Każdy pracujący, wykonujący "mechanikę" i BT jednocześnie, nigdy nie będzie ani dobrym mechanikiem ani dobrym diagnostą, ponieważ zabraknie mu doby aby zgłębiać tajniki obu tych zawodów jednocześnie. Cytuj
Mecher Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 . PS. Jestem pracownikiem a nie właścicielem..... Pewnie także i nie diagnostą ... Jak jesteś kierowcą w MZK, i w ramach etatu i bilety sprawdzasz... Twój rozum, twoja sprawa. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 PS. Jestem pracownikiem a nie właścicielem..... Jeśli również nie diagnostą, to może po prostu nie wypowiadaj się w tym temacie,,, Cytuj
keymil7 Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 A tak się składa że jestem.... i nie jest dla mnie problemem ustawienie świateł czy nawet wymiana żarówki jak mnie ktoś o to poprosi... Dbałość o porządek na stacji i jej terenie też należy do moich obowiązków i jakoś nie robię z tego wielkiego halo.... A jeżeli chodzi o geometrię to po prostu ustawia się człowieka na odpowiednią godzinę i po sprawie... I PO CO TO WIELKIE BUUUM?? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 Czyli robisz to co większość diagnostów, tylko z tymi ramkami jakoś nie wyszło ,,, Cytuj
keymil7 Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 . PS. Jestem pracownikiem a nie właścicielem..... Pewnie także i nie diagnostą ... Jak jesteś kierowcą w MZK, i w ramach etatu i bilety sprawdzasz... Twój rozum, twoja sprawa. ale jako- KANAR dodatkowa -to jestem funkcjonariuszem publicznym!!! [ Dodano: 02-02-2018, 07:45 ] Czyli robisz to co większość diagnostów, tylko z tymi ramkami jakoś nie wyszło ,,, No właśnie niektórzy wychodzą z założenia że jeżeli jest się Diagnostą to już nic oprócz badań mu nie wolno robić.... Chyba że jeszcze siedzieć na necie i pisać na forum w godzinach pracy Cytuj
lokiec3 Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 Dyskusja skręciła w zupełnie nieoczekiwaną stronę. Zeszliście na temat co jest w zakresie etatu diagnosty a co nie. A moim zdaniem zasadniczym kryterium jest prawny aspekt takich regulacji na stanowisku kontrolnym i jakie z tego mogą wyniknąć konsekwencje w przypadku "przyłapania' przez kontrolującego prace stacji. Gdzieś to umyka w tej dyskusji, która zeszła w kierunku "co należy a co nie do moich obowiązków" - takie rzeczy ustala się jak się podejmuje pracę. Pozdrawiam. Cytuj
Paprock Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 No ale to jest w przepisach wyraźnie zawarte. Stacja kontroli służy do przeprowadzania badań technicznych pojazdów, a rzeczone badania wykonuje zatrudniony w tejże komórce uprawniony diagnosta. Cytuj
IVVO Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 Dla tego niektóre SKP wyglądają jak "smarownie" - wykonać drobne czynności w wolnej chwili zawsze można ale to jest moja dobra wola nie nakaz - nie wyobrażam sobie że zaraz po np. wymianie oleju wsiąść do pojazdu klienta - kiedyś u nas tak było - diagnosta dzierżawił warsztat montował gaz i prowadził warsztat - jeśli zobaczył by brudasa który pcha się do mojego samochodu więcej bym nie pojechał na taką SKP - i tak było - klient powinien postrzegać stację jako instytucję a nie warsztat - diagnostę jako specjalistę a nie mechanika do wszystkiego - szacunek w naszym zawodzie jest najważniejszy Cytuj
JANUSZ60 Napisano 2 Luty 2018 Napisano 2 Luty 2018 No ale to jest w przepisach wyraźnie zawarte. Widać jednak, że niezbyt wyraźnie, alb tych przepisów mamy zbyt wiele, skoro o tym dyskutujemy,,, jakie z tego mogą wyniknąć konsekwencje w przypadku "przyłapania' przez kontrolującego prace stacji. No właśnie, jakie ? Od żadnych do poważnych, a zależy to od tak wielu czynników, że szkoda gadać. Takie mamy prawo,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi