Solaris Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec Ale jeśli będą pobierać pozycję z katalogu to mu nie wpiszą EE. Mogą skonfrontować CoC z pozycją w katalogu i złożyć zapytanie do ITS. Jeśli dostaną kolejny raz odpowiedź że tylko D, to ten COC nic nie da 1 Cytuj
aboz Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 6 godzin temu, Solaris napisał: Jeśli dostaną kolejny raz odpowiedź że tylko D, to ten COC nic nie da A jak myślisz, skąd ITS bierze dane do katalogu? I co jest ważniejsze, homologacja, którą uzyskał producent potwierdzając jej wybrane dane w CoC, czy dane w katalogu ITS? 1 Cytuj
Solaris Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec (edytowane) 11 minut temu, aboz napisał: A jak myślisz, skąd ITS bierze dane do katalogu? Oni biorą dane z pełnej homologacji, którą uzyskał producent a nie z CoC. A dodatkowo może być rózna interpretacja, według nich to może być jedno paliwo tylko D, gdyż nie bedą klasyfikować silnika 2 kW który nie napędza samochodu jako drugie paliwo. Sam pisałeś że tak zmieniają rekordy wstecz. I przy odmiennej interpretacji nie uzyskasz wpisu o energi elektrycznej Edytowane 3 Czerwiec przez Solaris 1 Cytuj
michal_k Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 28 minut temu, aboz napisał: co jest ważniejsze, homologacja, którą uzyskał producent potwierdzając jej wybrane dane w CoC, czy dane w katalogu ITS? ITS jest najważniejszy. Oni wiedzą wszystko lepiej. 2 1 Cytuj
aboz Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 2 minuty temu, michal_k napisał: ITS jest najważniejszy. Oni wiedzą wszystko lepiej. Zapomniałem, przepraszam. Już więcej tak nie zrobię. 22 minuty temu, Solaris napisał: A dodatkowo może być rózna interpretacja, według nich to może być jedno paliwo tylko D, gdyż nie bedą klasyfikować silnika 2 kW który nie napędza samochodu jako drugie paliwo. I to jest właśnie problem z katalogiem źródłowym. Zamiast trzymać się litery prawa, ITS sobie interpretuje. Homologacja i CoC (zgodne z nią) oparte na regulacja unijnych swoje, interpretatorzy z jedynego słusznego instytutu swoje. Mam nadzieję, że kiedyś ktoś wpadnie na pomysł przeniesienia katalogu do Łukasiewicza, bo tam przynajmniej rozumieją regulacje prawne. Wrzuciłem wcześniej CoC Cupry Formentor, który wg przepisów unijnych jest hybrydą non plug-in (NOVC-HEV), gdzie drugie źródło mocy to silnik elektryczny 13,5 kW. A co stoi w katalogu źródłowym? Jednopaliwowy benzyniak. Cytuj
Solaris Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec (edytowane) Wiec podsumowując wątek. Jeśli człowiek ma problem przy rejestracji bo WK pobierajac dane z katalogu ma wskazane na samo D to urzędnik chyba nawet nie może tak sobie dopisać Energii Elektrycznej. Musi trzymać sie pozycji katalogowej. To Michał coś może o tym powiedzieć. I nic to nie da że przyjdziesz z CoC bo co najwyżej ponownie zapytają się w ITS i zwrotka może być taka sama. Tylko D Ja zaproponowałem może inna droge. Jest to pojazd używany, to sobie rejestrujcie bez homologacji, bez CoC. Na podstawie badania technicznego i tam wpiszecie dwa paliwa w DIP. Jesli mozna by bylo pominąc ten numer swiadectwa w DR. To też Michał coś może powiedzieć Edytowane 3 Czerwiec przez Solaris Cytuj
Solaris Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 4 minuty temu, LimonQi napisał: ITS pobiera dane z ETAES. Dokładnie a do ETAES maja dostęp tylko nieliczni. CoC to tylko wycinek z homologacji pod jeden samochód. Może nawet mieć błędy i producent koryguje CoC i wystawia poprawny bo nie był zgodny z homologacja. W ostateczności może dojsc nawet do takiej sytuacji że klient zostanie odesłany z WK aby wystawca skorygował CoC i żeby tam sie pojawilo tylko paliwo D. Inaczej nie do przepchnięcia😀 Cytuj
michal_k Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 3 godziny temu, Solaris napisał: To też Michał coś może powiedzieć Ja już kiedyś powiedziałem tym superznawcom z ITS, że mam nadzieję, że dożyję czasów, że ITS nie będzie już prowadził katalogu. W moim urzędzie rejestrujemy ciągniki z maksymalną masą przyczepy bez hamulca powyżej 1500 kg. W katalogu ITS zapomnij - ten beton uparł się, że ze względów bezpieczeństwa ograniczają do 1500 kg i koniec. Nie pomagają pisma, straszenie zmuszaniem do przestępstwa itd. W końcu ktoś musi odpuścić i jest to urząd, bo szkoda żeby właściciel nie mógł używać ciągnika, bo nie da się zamówić DR. Cytuj
Solaris Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 9 minut temu, michal_k napisał: W końcu ktoś musi odpuścić i jest to urząd Rozumiem, czyli przekładajac to na ten wątek, wlasciciel musi odpuscić EE bo lepiej zarejestrować samego Diesla niż nie zarejestrować wcale. Cytuj
michal_k Napisano 3 Czerwiec Napisano 3 Czerwiec 2 minuty temu, Solaris napisał: wlasciciel musi odpuscić EE Albo urząd odpuścić katalog, ale wtedy nie będzie wypełnionych rubryk J i K. Cytuj
adam1501 Napisano 19 Czerwiec Napisano 19 Czerwiec W dniu 3.06.2026 o 20:10, michal_k napisał: W katalogu ITS zapomnij - ten beton uparł się, że ze względów bezpieczeństwa ograniczają do 1500 kg i koniec. Oni się nie uparli, oni po prostu nie wiedzą. Byłem kiedyś na szkoleniu u nich i poruszyłem ten temat. Oczywiście podstawą katalog.... itd, w momencie kiedy pokazałem zdjęcia TZ ciągników na których stało, że MMC przyczepy bez hamulca to 3000, 3500, 4000... kg, to zrobili duże oczy. Więc zapytałem ich wprost czy jak określę tę masę na podstawie danych producenta (chyba on wie lepiej co wyprodukował - skoro podaje ten parametr na TZ) to będzie to zgodne z prawem - nie odpowiedzieli (czytaj w domyśle - no ale katalog...). Więc taka jest ich wiedza, tak jak niektórych WK, które nie mają pojęcia o definicjach - czym jest te 1500 kg. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 20 Czerwiec Napisano 20 Czerwiec Tak oni jak i wielu diagnostów i urzędników dalej nie rozumie różnicy między DMC a MMC, i to jest problem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi