Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono.  Odziedziczylem rometa po dziadku. Moglby ktos sprawdzic po numerach czy wgl kiedys byl zarejestrowany?podobno tablica i papiery gdzies są,  tylko , ze najstarsi indianie nie wiedza gdzie są 

Napisano
21 minut temu, Jacek21314 napisał:

Moglby ktos sprawdzic po numerach czy wgl kiedys byl zarejestrowany?

Miej tylko na uwadze to, że nie wszystkie zarejestrowane stare pojazdy będą w CEP. Dlatego nawet to, że pojazd się nie znajdzie w ewidencji pojazdów, nie oznacza automatycznie, że na pewno nigdy nie był zarejestrowany.

Napisano
39 minut temu, Jacek21314 napisał:

Odziedziczylem rometa po dziadku.

Na podstawie testamentu :?:

Przy braku testamentu spadek należy się babci i jej wszystkim dzieciom (w tym Twojemu rodzicowi). Gdy ktoś z tej grupy już nie żyje to jego część przypada z kolei na jego dzieci.

poczytaj https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/

Napisano

W takim przypadku bedzie spadkobiercą moj teść (zyjacy) ew, moja zona

Napisano

Więc potem dodatkowy dokument na to że to Ty jesteś właścicielem, więc kolejna zapewne umowa darowizny/sprzedaży i masz dokument potwierdzający własność. 

Z odnalezieniem pojazdu w CEP pewnie będą marne szanse. Jeśli nie wiesz gdzie mógł być zarejestrowany (pod jaki urząd podlegał Twój dziadek) to nie liczyłbym na odszukanie jakiś dokumentów. Numer tablicy/ urząd rejestrujący/ no i numer ramy przede wszystkim. Jeśli masz coś z tych danych, masz jeszcze jakieś szanse ;) ( o ile w WK zechcą poszukać w stercie papierowych rejestrów). 

W każdym bądź razie, to że nie będzie go w CEP nie jest przeszkodą do zarejestrowania (czasami nawet zaletą^.^ )

• 1 year later...
Napisano

Wiem ze temat juz byl poruszany ale nie moge znalezc... Dlatego pisze tutaj ;)

Jest taki romet... A nawet dwa ;) w cepiku pod jednym numerem vin znajduja sie dwa pojazdy... Ten moj bardzo ciezko znalezc w cepiku... Zazwyczaj w takich przypadkach program mowi ze znalaz 2 pojazdy i kaze wybrac odpowiedni... W tym przypadku odrazu przekierowywuje mnie do tego 2 pojazdu. Na skp pro szukalem wedlug kazdego kryterium i nie udalo mi sie znalezc odpowiedniego motorowera. Na apce znalazlo mi moj pojazd ale dane byly troche wymieszane. Numer rejestracyjny byl odpowiedni ale np. Data pierwszej rejestracji i tak byla z tego drugiego... 

Wydzial komunikacji jak to wydzial. Za duzo nie chce pomoc... Jak ugryzc temat ?? Zrobic badanie w trybie awaryjnym ?? Zapewne jak bede probowal wyslac do cepika to przypisze do tego 2 pojazdu... Czyli w ogole nie wysylac ?? Rozumiem ze tez trzeba bedzie zglosic niezgodnosc do cepika... Gdzie sie takie cos wysyla i czy ktos juz probowal cos takiego ogarnac ?? Mialem juz jeden taki przypadek i nie udalo sie sytuacji rozwiazac... Wydzial nie pomagal... Klientowi sie nie chcialo wyklucac i olal temat... Jest jakas szansa ze jak klient bedzie uparty to uda sie ogarnac taki temat ?? Czy lepiej odpuscic ??

Napisano

Tak. Jest dowod rejestracyjny. Pierwsza rejestracja w 2009. Nigdy nie byl na badaniu. W dowodzie jeszcze pisze bezterminowo. Dowod w pelni wypelniony nawet numer homologacji wpisany bo to salonowy i od pierwszego wlasciciela. Motorower w spadku przeszedl na klienta i teraz chce zrobic badanie i przerejestrowac tak zeby legitnie sie nim poruszac.

Napisano
29 minut temu, Logen napisał:

Rozumiem ze tez trzeba bedzie zglosic niezgodnosc do cepika...

Ja wysyłam i.... czekam czasem miesiąc , czasem 3 ,a i pół roku było.

Raz to nawet mi odpisali  że nie ma pojazdu w CEPIK, jakbym tego nie wiedział

42 minuty temu, Logen napisał:

pod jednym numerem vin znajduja sie dwa pojazdy

17 znaków? 

Napisano
1 godzinę temu, duchu napisał:

17 znaków

Często się zdarza iż pod jednym vinem jest ten sam pojazd z troch innymi parametrami szczególnie data pierwszej i nazwą - wybiera się tam najbliższy prawdy i badanie a klient do WK w celu wyjaśnienia rozbieżności - ktoś kiedyś go mógł przypadkowo zassać i namieszał szczególnie w pierwszym okresie działania CEP  - mogło też być namieszane w migracji danych do CEP

Napisano

Tak. Vin 17 znakow. Mam zdjecie dowodu i numeru vin wszystko sie zgadza. Bardzo prawdopodobne ze w tym drugim pojezdziej jest jakis czeski blad w numerze... Przynajmniej kiedys tak mialem ze w jednym byl blad w numerze i dlatego byly dwa pod tym samym zarejestrowane... Wtedy dziadkowi sie nie chcialo meczyc z wydzialem i temat odpuscilismy... Teraz pewnie bedziemy probowali to wyprostowac ;)

Jednak nie ma dwóch pojazdów o tym samym numerze VIN :P za każdym razem jak próbuje wyszukać pojazd czy to po numerze VIN, czy po serii i numerze dowodu czy w każdy inny możliwy sposób znajduje mi pojazd o troszkę innym numerze... mój ma końcówkę 00354 a wyszukuje zawsze 00435... czyli zapewne jakiś problem z migracją danych do cepika. Myślę że uda się ogarnąć ;) no nic będziemy próbować :) 

• 2 weeks later...
Napisano

Zgłoszenie niezgodności do cepik w takcie migracji doszło do "połączenie " dwóch pojazdów . miałem podobny temat robiłem badanie w awaryjnym zgłoszenie po miesiącu odpowiedź ze doszło do połączenia pojazdów po następnym miesiącu rozłączyli i można było badanie wysłać  .

Napisano

No maila z niezgodnością wysłałem. Na razie bez odzewu... Odpisują od razu coś w stylu że przyjęli zgłoszenie itd... czy pierwsza wiadomość zwrotna przyszła po miesiącu ??

Napisano
59 minut temu, Logen napisał:

Na razie bez odzewu..

Chłopaku, własnie dziś dostałem odpowiedź , a wysłałem w listopadzie. Tak wiec ...... czekaj.

3 godziny temu, smaug napisał:

i można było badanie wysłać  .

i nie mogę wysłać, nie wiem , może przez to że to zamknięty rok ?

Napisano

Pierwsza o połączeniu pojazdów po miesiącu i przekazano sprawę dalej i do dwóch miesięcy powinno być zrobione i w ostatni dzień  zrobili , tak więc tylko cierpliwie czekać .

5 minut temu, duchu napisał:

i nie mogę wysłać, nie wiem , może przez to że to zamknięty rok ?

kontakt z wsparciem dla programu skp zalecany , jaki program ?

Napisano

Zamkniecie roku nie ma znaczenia do wysłania , zapytaj o pojazd najpierw na metryce pojazdu tylko inny kryterium niż kod cepik a później spróbuj wysłać z rejestru badań jak nie pomoże to kontakt z autorem

Napisano
1 godzinę temu, smaug napisał:

zapytaj

tylko inny kryterium niż kod cepik a później spróbuj wysłać z rejestru

Od tego zacząłem -to już sprawdzone,

kontakt z autorem

Trzeba bedzie