Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim,

kupiłem motocykl sprowadzany z niemiec, który ma w dokumentach inny numer VIN niż ten wybity na motocyklu i na jego naklejce. W rzeczywistym numerze VIN jest cyfra "0" natomiast we wszystkich dokumentach litera "C". Błąd w dokumentach pojawił się najprawdopodobniej przy pierwszej rejestracji i przez 17 lat przechodził badania techniczne w Niemczech oraz wszystkie dokumenty są wystawione na błędny numer.

Bardzo proszę o rady w jaki sposób mogę wyprostować sytację. Najchętniej nie wioząc motocykla na przyczepce do Niemiec :)

Napisano
2 godziny temu, aosupporter napisał:

Bardzo proszę o rady w jaki sposób mogę wyprostować sytację.

W Niemieckim urzędzie skorygować dane w DR, ale nie wiem czy to będzie takie proste.

Napisano

Czasem udaje się poprawić błąd opinią rzeczoznawcy z listy Mi.

Napisano

Najlepiej byłoby poprawić dokumenty w Niemieckim urzędzie.  Znam kilka przypadków tego typu ( błędy w obydwu dokumentach oraz błąd tylko w DR). Załatwienie sprawy  trwało  kilkanaście minut , ale klient ( handlarz)załatwił  to osobiście. W innym przypadku , kiedy to nie można było poprawić dokumentów ( import ze Szwajcarii) , WK żądał info od producenta o prawidłowości  nr. VIN (lub nie ) . Oczywiście ma znaczenie w którym członie  nr VIN istnieje błąd.

Napisano
6 godzin temu, aosupporter napisał:

kupiłem motocykl sprowadzany z niemiec, który ma w dokumentach inny numer VIN niż ten wybity na motocyklu i na jego naklejce.

Jedynym plusem całej sytuacji będzie fakt, że zapamiętasz by przed zakupem sprawdzać nr VIN.

A ta "jego naklejka" to tabliczka znamionowa 

Napisano

Jeżeli błąd jest w początkowej części (pierwsze 9 znaków) to jest szansa na w miarę bezproblemowe poprawienie numeru zwłaszcza, jak producent pojazdu potwierdzi, że pojazd z takim VIN-em nie został wyprodukowany.

Napisano

Chciałbym zobaczyć fotki tego numeru "wybitego na motocyklu i na jego naklejce". Tak sobie z ciekawości.

Napisano
W dniu 28.02.2021 o 16:04, aosupporter napisał:

kupiłem motocykl sprowadzany z niemiec, który ma w dokumentach inny numer VIN niż ten wybity na motocyklu i na jego naklejce

Jeżeli masz papier od handlarza który ci to sprzedał to nie widzę większych problemów.

Napisano

Dwie osobówki albo trzy odsyłałem na poprawkę ZDR do Niemiec, jedną do Szwecji i zawsze wróciły z nowymi DR, z poprawnymi danymi.