kurant2000 Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 Witam ,szanowne grono. Potrzebuje fachowej porady elektrycznej w sprawie alternatora. pacjent to peugeot 207 rok 11-2010 Kupiłem alternator dosłownie z takimi samymi oznaczeniami na tabliczce jak mam w samochodzie, niestety sprzedawca wysłał mi z innymi oznaczeniami niż kupiłem i twierdzi , że powinien bez problemu pasować do auta W samochodzie mam takie oznaczenia na tabliczce alternatora 9666030280, A005TG1392A Otrzymałem alternator z takimi oznaczeniami 9640088080, A003TB26919 Czy ten alternator co mi przysłał mogę założyć do auta? Cytuj
IVVO Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 Twój ma 80A a ten co dostałeś 120A oraz inne koło pasowe ale gabaryty te same - jeśli sposób rozmieszczenia złączy ten sam to bez problemu Cytuj
zbitur Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 W/g mnie różnią się też regulatorami napięcia. Twój ma na pinach (gniazdko dwupinowe) L- czyli wyjście na kontrolkę i DMF- sterowanie ładowaniem zależne od obciążenia silnika. A w nowo nabytym jest wykorzystany jeden pin w tym gniazdku. Połączony jest linią CAN bezpośrednio z kompem , który m.in. steruje również ładowaniem. Jest możliwość że ktoś wcześniej przygotował ten nowszy alt. już z takim regulatorem jak potrzebuje Twoje auto. Myślę że wystarczyło by podpiąć wtyczkę z samochodu do nowego alternatora i sprawdzić czy świeci się kontrolka od ładowania. Warunek jest jeszcze taki że alternator musi być połączony obudową z "masą" auta. Aha... i trzeba podłączyć prowizorycznie chociaż "+" z instalacji do zacisku 30 przy alt. Tyle 🙂 Cytuj
Wacek Napisano 21 Kwiecień 2021 Napisano 21 Kwiecień 2021 2 godziny temu, zbitur napisał: Połączony jest linią CAN bezpośrednio z kompem , który m.in. steruje również ładowaniem. Ja mam gniazdo dwupniowe i jest w nim wykorzystany tylko jeden pin i właśnie nie wiadomo czy ten nowy nabytek jest przygotowany pod moje auto 2 godziny temu, zbitur napisał: Połączony jest linią CAN bezpośrednio z kompem , który m.in. steruje również ładowaniem. zgadza się , bo ładowaniem steruje komputer w zależności od potrzeby i stanu naładowania akumulatora, jak się mylę to mnie popraw Cytuj
zbitur Napisano 27 Kwiecień 2021 Napisano 27 Kwiecień 2021 Przepraszam za milczenie - sprawy prywatne. Już jest wszystko ok. Masz rację, wynika z tego że dostarczony alt. pasuje do Twojego samochodu - ale napewno już dawno to wiesz. Sorry jeszcze raz i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi