Skocz do zawartości

Maskymalna masa zespołu w ciągniku siodłowym. Okresowe przed pierwszą rejestracją

Featured Replies

Napisano

Witam. Stawiam pierwsze kroki jako diagnosta więc proszę o wyrozumiałość🙂

Robiłem badanie okresowe przed pierwszą rejestracja. Ciągnik siodłowy:

tabliczka.jpg.3ac96a4303cde756ba919cd1e84a7b2b.jpg

Francuski dowód rejestracyjny:

537642231_dowd.jpg.7de2a88f4ae124fdbc9faae191bacd42.jpg

To co wpisałem:

badanie.thumb.jpg.2897261f998b5c298c08120238f4d004.jpg

Wydział komunikacji przyczepił się do maksymalnej masy całkowite zespołu, chcą wyjaśnienie i maksymalną masę zespołu żeby im wpisać 44000kG.

I nie wiem czy dobrze interpretuje tabliczkę znamionową, bo dla mnie maksymalne F.3 pojazdu to 50000kG, 44000kG to maks F.3 francuskie u u nas powinno być 40000kG.

I teraz nie wiem czy im to wyjaśniać czy pisać tak jak chcą. Proszę o pomoc

Napisano

To jest pojazd dwuosiowy więc co najwyżej 42 tony. Napisałeś dobrze a urzędowi jak zwykle rozchodzi się o niezgodność pomiędzy ZDR a DIP.

Napisano
  • Autor

Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Czyli najlepiej napisać im w uwagach że F.3 odczytałem z tabliczki znamionowej?

Napisano

Ktoś musi sobie przypomnieć definicję MMC.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
3 minuty temu, Woody89elo napisał:

Czyli najlepiej napisać im w uwagach że F.3 odczytałem z tabliczki znamionowej?

Nie. F3 jest wartością administracyjną ograniczoną przepisami w kraju, czyli jest to dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów. Wartość wpisałeś prawidłową, ponieważ jest to parametr określony warunkami technicznymi. Natomiast maksymalną masę całkowitą zespołu pojazdów (parametr określany przez producenta) odczytałeś z TZ. Dlatego magistrat powinien wpisać w F3 - 40 ewentualnie 42 tony a w adnotacjach zawrzeć informację o zespole pojazdów - 50 ton.

Napisano

A z tym 40 i 42 to na dwoje babka wróżyła. Równie dobrze można by do każdego wpisywać 42. bo być może będzie jeździł z kontenerem, ale przepis mówi tez o 40 i nie wiem jak diagnosta miałby to rozstrzygać w sumie. Tak będzie dobrze i tak.

Napisano
  • Autor

Wszystko było jednak dobrze a urzędowi chodziło o niezgodność między dowodem a DIPem. Dziękuję za pomoc

Napisano
W dniu 14.05.2022 o 09:11, Woody89elo napisał:

Robiłem badanie okresowe przed pierwszą rejestracja

a z ciekawości jak określiłeś F1/F2  ? nie mieli problemów ?

Napisano
15 godzin temu, duchu napisał:

a z ciekawości jak określiłeś F1/F2

Zakładam, że zgodnie z francuskim DR (jest w pierwszym poście).

• 4 weeks later...
Napisano
  • Autor

19000/18000 i o to się nie czepiali

Napisano

To jeszcze muszą zrozumieć, że przez analogię powinno być: 40000 (42000) / 50000.