Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czeka nas kolejna mini-rewolucja, tym razem w odniesieniu do modułów fakturowania.

Program STACJA.SQL jest już gotowy, wg stanu na dzisiaj oczywiście (wiadomo, że pewne rzeczy i w prawie, i w programie zostaną zmienione)

Warto poczytać ...

https://www.rp.pl/podatki/art36499611-janina-fornalik-przedsiebiorcow-czeka-rewolucja-w-fakturowaniu

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
Cytat

Może to nastąpić od 1 kwietnia 2023 r., jednak pojawiły się nieoficjalnie informacje z Ministerstwa Finansów o przesunięciu tego terminu, być może na lipiec 2022 r.

8/ :silent:

• 3 years later...
Napisano

Program SKP PRO podał instrukcje uruchomienia dostepu do KSeF. Ma ktoś już to zainstalowane?

Napisano (edytowane)

Ja mam inne pytanie, czy nie myśleliście żeby nie wystawiać wcale faktur i nie łączyć się na razie z Ksef na SKP?

Zgodnie z obowiązującą ustawą o VAT (mogę wam wkleić konkretny paragraf) do kwoty 450 zł brutto nie ma obowiązku wystawiania faktur a wystarczy jedynie paragon z NIP (nazywany faktura uproszczona) I klient nie ma prawa wymagać faktury. Co przy obecnym cenniku badań oznacza że nie ma praktycznie takich badań które przekroczą 450 zł. Nawet jeśli do badania autobusu za 304 zł doda się gaz to będzie tylko 304 +96 i też nie przekroczy 450 zł

Można na razie wystawiać paragony z NIP a faktur wcale. Przepisy nam pozwalają na paragon z NIP do końca roku. A wasze drukarki fiskalne a SKP pewnie drukują paragony z NIP nabywcy. 

Jeśli chodzi o klienta to przepisy mówią że do kwoty 450 zł tak samo może rozliczyć paragon z NIP jak fakturę. Wychodzi na to samo

Edytowane przez Solaris
Napisano

Ze tak powiem, jak zaczniesz tak wybrzydzać  z fakturami to wyślesz klienta do konkurencji za rogiem. Firma u nas składa się z wielu działów, SKP jest jednym z nich , i Ksef będzie na pewno. Czy mi to przeszkadza? Nie.

Napisano (edytowane)

Ale nie chodzi o wybrzydzanie tylko o to że przepisy mówią że paragon z NIP do kwoty 450 zł i faktura to to samo, tak samo klient to rozlicza, rozumiesz ?

Jemu to nic nie zmienia więc po co chcesz się pakować w faktury ?  Z ciekawości spytaj się klienta z jakiejś firmy czy to jest różnica ? On zostawia to u ksiegowej i tak samo się rozlicza

Edytowane przez Solaris
Napisano

Uwierz mi że zmienia. Obsługujemy masę firm, niektóre mają nawet problem że nie robimy im 5 pojazdów na jednej fakturze tylko na osobnych. 

Ja się nie chce. Działam zgodnie z zasadą klient nasz Pan. Więcej klientów, więcej kasy dla firmy i automatycznie dla mnie. Nie wychodzę poza swoje kompetencję. Jedyne zastrzeżenia mogę mieć do dokumentów pojazdu i stanu technicznego

Napisano (edytowane)

Ale to ty mówisz o dużej firmie która ma wiele działów i ma swój program księgowy i nie musi korzystać nawet z faktur wystawianych przez Patronat czy inny program do Badań Technicznych. W firmie obowiązuje inny program księgowy który łączy się KSEF i tak musi być.  A ja mówie tylko o przedsiębiorcach co prowadzą SKP.  Spytaj kiedyś jakiegoś księgowego czy kogoś co to za różnica rozliczyć paragon z NIP lub fakturę. Wychodzi na to samo

Edytowane przez Solaris
Napisano
53 minuty temu, Solaris napisał:

co to za różnica rozliczyć paragon z NIP lub fakturę.

Faktura może mieć odroczony termin płatności: przelew np. 14 dni

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano (edytowane)

Zgadza się. Jeśli ma się z kimś podpisaną umowę lub ma się zaufanie że na pewno zapłaci to faktura na przelew. Ale jednak ogromna większość klientów płaci odrazu na miejscu na SKP.  Sprawdzaliście kiedyś na waszych drukarkach fiskalnych czy drukuje paragon z NIP ?

Edytowane przez Solaris
Napisano
Godzinę temu, Solaris napisał:

Spytaj kiedyś jakiegoś księgowego czy kogoś co to za różnica rozliczyć paragon z NIP lub fakturę. Wychodzi na to samo

Mam trzech pod ręką. Nie muszę pytać , bo wiem że klientowi muszę dać to co chce, a nie to co ja uważam za słuszne. 

Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Rafi90 napisał:

Nie muszę pytać , bo wiem że klientowi muszę dać to co chce, a nie to co ja uważam za słuszne. 

Więc będziesz musiał tą fakturę wysłać do KSEF a paragony z NIP nie idą do KSEF. Taka różnica😀 A przepisy mówią że nie musisz mu dawać faktury do 450 zł  takie mamy prawo

Edytowane przez Solaris
Napisano

Ale dlaczego masz jakąś awersję do tego Ksef? 

Napisano (edytowane)

Nie, po prostu do końca roku ułatwiam sobie życie. Mamy certyfikaty do KSEF bo to będzie obowiązywać każdego ale nie będę go zasilał fakturami bo bedę miał same paragony z NIP dla klientów na Firmę, oraz paragony bez NIP dla reszty. Gdybyśmy mieli lepsza podwyżkę badań to byśmy przekroczyli 450 zł i już by trzeba było fakturę😀

No dobra w wyjątkowych sytuacjach zasilę KSEF fakturą bo za zabytek bierzemy 700 zł teraz. Wiec przekracza 450 zł. Ale to sporadyczne przypadki.

Edytowane przez Solaris
Napisano

Z tego co się dowiedziałem to dla nas nie będzie to zbytnie utrudnienie. Przynajmniej w patronacie to będzie kilka klików. A co do podwyżek to obiecali waloryzację, więc trzeba trzymać za słowo. 

Napisano (edytowane)

Tak w Patronat obiecali że będzie to kilka kliknięć. Zobaczymy. Z tym że jak mówisz o większej firmie to ja myślę że u ciebie będą chcieli wysyłać faktury do KSEF z tego programu księgowego a nie z Patronat. Żeby wszystkie działy wysyłały z jednego programu bo wtedy księgowa to kontroluje a nie że każdy dział wysyła z innego programu sprzedażowego. Np. takie duże programy księgowe jak SAP łączą się z KSEF

Edytowane przez Solaris
Napisano

• Polub 1

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

A ten cały "ksef" to jakiś problem diagnosty czy przedsiębiorcy? Z mojego na nasze to szefuńcia zadanie co, kiedy i jak, ja będę robił tak jak nakażą i zwisa mi to co dla klienta lepsze🤣

• Piwo 1
Napisano

Problem jest taki:

Konkurencja, ruski troll, albo inny zły człowiek będzie robił zakupy na twoją firmę (alkohol, paliwo, gadżety erotyczne, pościel, telewizor, obiady w restauracji................

Faktury będą szły bezpośrednio do KSEF - jeśli w wyniku weryfikacji księgowanie nie zauważy w KSEF niewłaściwej faktury a ktoś  anonimowo doniesie do urzędu skarbowego to można rozłożyć tak każdą firmę i nie mieć pracy. 

Napisano

Ale to wiedzą wszyscy że może się tak skończyć. Gdybym to ja był właścicielem firmy to bym się martwił, ale jako diagnosta pracownik tego nie robię. Ludzie chcieli żeby wszystko było cyfrowe no to mają. To społeczeństwo wykreowało potrzebę że wszystko musi być E-... 

Napisano (edytowane)

Tak czy siak wchodzi od 1 lutego dla wiekszych firm i dla mniejszych od 1 kwietnia. Tyle że mniejsza firma tez musi byc gotowa od 1 lutego bo jak dostanie fakturę od wiekszej firmy no to juz nie papierowo a w KSEF i musi ja sobie odczytac. Z tego co piszą polowe przedsiebiorców nie jest przygotowanych do KSEF. 

Dla diagnosty niewiele się zmienia. Tylko tyle że jesli przedsiebiorca nie przygotował sie do KSEF to na SKP beda pojawiać się klienci z pretensjami, że mineło już tyle dni od badania a w KSEF nie ma dla mnie faktury. Co wy śpicie w tej firmie😁

Edytowane przez Solaris
Napisano
Godzinę temu, Solaris napisał:

to na SKP beda pojawiać się klienci z pretensjami, że mineło już tyle dni od badania a w KSEF nie ma dla mnie faktury. Co wy śpicie w tej firmie

To daję tel. do właściciela i do niego składać żale 😂

• Piwo 1
Napisano (edytowane)

Na pewno z jednym sie z Petru zgadzam. SKP to zwykle mali przedsiebiorcy i tam nie ma sztabu ludzi którzy pomoga we wdrożeniu KSEF. A własciciel przeczyta na stronie Patronat czy innego programu do badań, że przecież tam napisane że to tylko kilka kliknięc i program się połaczy. Wiec nic nie muszę wdrażać bo diagnosta bedzie to robil jak dotychczas i to on sie o faktury bedzie martwił podczas badania😀

Dlatego słyszy sie że polowa przedsiebiorców nie jest gotowa

Edytowane przez Solaris
Napisano

Dawno temu wprowadzono coś takiego jak |VAT, a później kasy fiskalne - jak to się udało? Co dekadę pojawia się jakaś rewolucja i zmiany, a chociażby jeszcze nasz CEPIK w stanie ciągłej stabilizacji. Zastanawiam się jak bardzo to będzie mocniej złożone w obsłudze jak powiedzmy taka książka na twarz czy jej mesenger albo korzystanie z tiktoka?