Skocz do zawartości

KSeF - czyli krajowy system e-faktur ...

Featured Replies

Napisano
7 minut temu, AutoJet napisał:

To naprawdę nie jest takie trudne, jak na początku się wydawało

Dokładnie, ani trudne ani pracochłonne. 

• Odpowiedzi 130
  • Wyświetleń 14,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Rozwijasz pozostałe dokumenty handlowe, wybierasz korekta faktury, wybierasz fakturę którą chcesz korygować, opisujesz powód korekty i zatwierdzasz.

• A ten cały "ksef" to jakiś problem diagnosty czy przedsiębiorcy? Z mojego na nasze to szefuńcia zadanie co, kiedy i jak, ja będę robił tak jak nakażą i zwisa mi to co dla klienta lepsze🤣

Posted Images

Napisano

Ani nie trudne, ani pracochłonne tylko sposób wystawiania nie zależy od diagnosty, to pracodawca decyduje o tym jak to ma działać, a ty masz to wykonać. Tyle razy już o tym napisane i dalej to samo. Nie wystarczy ?🥴

Napisano
17 minut temu, cezary napisał:

tylko sposób wystawiania nie zależy od diagnosty, to pracodawca decyduje o tym jak to ma działać, a ty masz to wykonać

Nie on decyduje tylko przepisy. Ustawa o VAT. On ma się podporządkować przepisom i pomogą mu w tym diagności SKP bo oni to robią na codzień

Edytowane przez Solaris

Napisano

W czym pomożesz, w wystąpieniu o certyfikat do ksef? Nie załamuj mnie i innych, pracownik ma być przeszkolony, dostać wszelkie narzędzia żeby właściwie wykonywać swoje obowiązki.

Zazdroszczę ci tak wspaniałego pryncypała dla którego wykonujesz działania przewyższające twoje uprawnienia, no chyba że sam jesteś szefem albo co najmniej pełnomocnikiem. 

Napisano
12 minut temu, cezary napisał:

W czym pomożesz, w wystąpieniu o certyfikat do ksef?

Nie. Pomożesz mu w prawidłowym wystawianiu paragonów, faktur, przesyłaniu do KSEF, tym bardziej ze swoim nazwiskiem na fakturze. Tak jak mówią przepisy. Bo te rzeczy spadną na diagnostę tak typuje? Chyba że jest od tego jakaś sekretarka

Edytowane przez Solaris

Napisano
5 godzin temu, Solaris napisał:

, tym bardziej ze swoim nazwiskiem na fakturze.

Od drugiego lutego (pierwszy to była niedziela) zmienił się wzór faktury wystawianej w programie, jaki używamy na SKP (podejrzewam ksef, bo taka zbieżność dat). Jednak nie ma na niej nazwiska, kto ją wystawił. Co prawda muszę używać okularów do czytania ale, aż tak ślepy nie jestem, by to przeoczyć. 

Edytowane przez Mecher

Napisano

Czy w tym Patronacie to trzeba czekać na wydanie wersji z KSEF czy trzeba wykupić/ zamówić  inną licencje na wersję z KSEF?

Napisano

Trzeba poczekać na wydanie wersji z KSEF. Będzie dostępna aktualizacja programu, jeśli ktoś ma wykupiony nadzór autorski

Napisano

Patronat w wersji 15.50 obsługuje KSEF. Aktualizacja jest już dostępna.

Napisano

15.50 mam i jest napis "bez ksef" a wykupiony nadzór jest aktualny

a jak masz program "z ksef" to możesz jeszcze drukować normalnie faktury  do końca miesiąca?

Napisano

U mnie ksef hula bez uwag,f-ry drukujemy do końca marca.

Napisano
54 minuty temu, robertos napisał:

Patronat w wersji 15.50 obsługuje KSEF

musieliście coś zamawiać dodatkowo żeby dostać wersje "z ksef" czy to poszło z normalnej aktualizacji czy z pliku? 

Napisano

Nadzór autorski Patronat i zakładka ksef jest i to już o 15.46, wersja BDE😉

Napisano
Godzinę temu, nesiasps napisał:

musieliście coś zamawiać dodatkowo żeby dostać wersje "z ksef" czy to poszło z normalnej aktualizacji czy z pliku? 

W ustawieniach programu trzeba włączyć obsługę ksef.

Napisano
11 minut temu, cezary napisał:

wersja BDE

to może tu problem bo mam SQL

Napisano

BDE

Napisano
1 minutę temu, robertos napisał:

W ustawieniach programu trzeba włączyć obsługę ksef

a no fakt / tam to jest / czyli trzeba tam wgrac uzytkownikow certyfikaty i dane firmy

Napisano

Witam,

uruchomiłem moduł ksef wgrałem certyfikaty online i offline hasła zgodnie z instrukcją i podpiąłem się pod testowy aby sprawdzić czy wszystko zagra ale dostałem takie info.

Ktoś coś podpowie czy trzeba dzwonić na infolinię?

IMG_20260327_201700_498.jpg

Po sprawdzeniu tych testów pokazało mi się to.

IMG_20260327_203413_833.jpg

A dzisiaj jak robiłem testy nic nie zmieniając w odstępie paru minut.

IMG_20260328_084156_026.jpg

IMG_20260328_083843_653.jpg

Edytowane przez emace
Dodanie zdjecia

Napisano

Czy   wysyłając do tetgo KSeF trzeba drukować też fa-ry ?

Napisano
39 minut temu, jarek1 napisał:

Czy   wysyłając do tetgo KSeF trzeba drukować też fa-ry ?

Nie trzeba. Po to weszło żeby już nie musieć drukować faktur papierowych i uszczelnić VAT. 

Klient może nie ogarnąć sobie KSEF i prosić o fakture papierowa. Ale to nie nasza sprawa że nie ogarnąl KSEF i nie jest w stanie podejżeć swojej faktury

Napisano

Czym podpisywać te faktury bo ja odmówiłem używania swojego profilu zaufanego i chyba będzie imba, muszą zamówić podpis kwalifikowany. Czy używacie będziecie używać swojego profilu zaufanego?

Napisano

To jest to co pisalem wcześniej że zostaje ślad po osobie która wystawiła i podpisała. Teoretycznie mogłby to robić szef ale jak bywa raz na tydzień w pracy to nie może tyle czekać.

Pozatym tak jak w przypadku wysyłki pism przez e-doręczenia czy e-pupap tutaj tez przychodzi UPO. Urzedowe potwierdzenie odbioru faktury w KSEF. I teraz diagnosta nie powinien raczej używać swojego profilu i zbierać u siebie wszystkie UPO. 

My narazie zobaczymy jak sie to rozkręci i przechodzimy na paragon z Nip

Edytowane przez Solaris

Napisano

@emace  Mi taki sam błąd wyskoczył. I co zrobię ten test web serwisów to ciągle jakieś inne pokazuje

Napisano

Dziś odpaliłem na Norcomie test - niby wszystko OK - czekamy do środy

Napisano

Nie ma strachu, do końca roku nie ma kar, oczywiście dla pracodawcy. To taki okres testowy.:wink: