radekd2 Napisano 9 Październik 2024 Napisano 9 Październik 2024 Cześć, ktoś coś mi podpowie skąd jest ta możliwość wyboru w Stacji SQL? Cytat Wymiana licznika lub zmiana wartości licznika w komputerze pokładowym pojazdu Szukam w Ustawie i nic nowego nie znalazłem. Mój WK nic nie wie o takiej możliwości. Norcom także nie potrafi wprost odpowiedzieć na pytanie. Coś się zmieniło? Cytuj
danielg539 Napisano 9 Październik 2024 Napisano 9 Październik 2024 Jak to zwykle z ustawodawcą bywa o czymś zapomniał i autorzy programu nieco dopomogli... Pytanie z innej beczki a mianowicie w jaki element współczesnego pojazdu zawiera drogomierz??? W epoce kiedy to wartość przebiegu wyświetlana jest na jakiś wyświetlaczy konie z rzędem temu, kto bezbłędnie określi gdzie przechowywana jest informacja o przebiegu. Bywa, że informacja ta jest przechowywana w kilku modułach jednocześnie (moduł nadwozia, kalkulator silnika i zestaw wskaźników) i co wówczas? Cytuj
radekd2 Napisano 9 Październik 2024 Napisano 9 Październik 2024 57 minut temu, danielg539 napisał: Pytanie z innej beczki a mianowicie w jaki element współczesnego pojazdu zawiera drogomierz??? Odpowiedz sobie na co patrzysz gdy sprawdzasz przebieg pojazdu. Nic więcej Ciebie nie interesuje. Cytuj
hobbystapol Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 W dniu 9.10.2024 o 17:44, radekd2 napisał: co patrzysz gdy sprawdzasz przebieg pojazdu A co w przypadku wymiany centralki sterującej silnikiem która jest nadrzędna w stosunku do wyświetlacza i nadpisze "swój" przebieg? Czy wtedy można zastosować to " lub gdy jest konieczna wymiana elementu pojazdu, z którym drogomierz jest nierozerwalnie związany" ? Niby prosta czynność a tyle komplikacji wynikłych jak zwykle z braku kompetencji ustawodawcy , braku podstawowej wiedzy w temacie samochód. Cytuj
Mecher Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Na dzień dzisiejszy wpisuję przebieg jaki widzę, taki mój obowiązek, więc tyle mnie tylko obchodzi. Pójdę na studia, wtedy będziemy sobie mogli akademicko polemizować, na powyższy temat. Cytuj
hobbystapol Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Nie chodzi o polemikę a raczej o to co klient ma w takiej sytuacji zrobić. Obawiam się że studia tu nie pomogą, każdy samochód to indywidualny "przypadek" jeśli chodzi o to gdzie jest zapisane a gdzie zliczane. Cytuj
cezary Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 1 minutę temu, hobbystapol napisał: co klient ma w takiej sytuacji zrobić Tego nie wiem i jako diagnostę nie interesuje mnie jak wybrnie z tego klient. Zycie. A tak w ogóle jaki jest sens zaprzątania sobie tym głowy, mało to jest innych problemów od których nie ma ucieczki i muszą być rozwiązane? 1 Cytuj
hobbystapol Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Dopiero nasz kolega miał podobny problem ale ok pożyjemy zobaczymy. W zmianach 3.0 ma być rewolucja w badaniach... . Cytuj
michal_k Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Godzinę temu, hobbystapol napisał: o to co klient ma w takiej sytuacji zrobić. Niech robi co chce. Jeśli złoży oświadczenie - to odczytasz stan drogomierza. Cytuj
Rafi90 Napisano 15 Październik 2024 Napisano 15 Październik 2024 Dokładnie. Przecież nie Twoją rolą jest wiedzieć co się tam stało. Ty zerkasz na zegary, to co widzisz , odczytujesz. Nie róbmy roboty za innych, bo to tylko 50zł, a nie 500... Cytuj
Ciech_98 Napisano 9 Kwiecień 2025 Napisano 9 Kwiecień 2025 Dopisze się do tematu. Nurtuje mnie jak się zachować jak przyjeżdża klient stosunkowo leciwym pojazdem i ów klient zadecydował, że podniesie prestiż swojego rydwanu i zamontuje sobie "licznik digital" zamiast oryginalnych analogowych zegarów. W tych licznikach w teorii jest to co co powinno być. ( Prędkościomierz, drogomierz itd.) Zegary są sprzedawane w formie "zamiennika" oryginalnej części. Ale jaka jest pewność, że wskazuje poprawne wartości, poprawnie mierzy przebieg lub go wskazuje?. Czy to po prostu TYLKO wyświetlacz głównej jednostki sterującej i nie ma się co zagłębiać? przykład: do BMW e60 Cytuj
Paprock Napisano 9 Kwiecień 2025 Napisano 9 Kwiecień 2025 Masz obowiązek odczytać wskazanie. A to czy klient ten licznik wymienił lub nie, zgłosił wymianę bądź nie, jest poza zainteresowaniem. W uwagach można sobie dopisać, że przebieg odczytano z zamiennika. Cytuj
cezary Napisano 9 Kwiecień 2025 Napisano 9 Kwiecień 2025 26 minut temu, Paprock napisał: przebieg odczytano z zamiennika. W/g mnie całkowicie zbyteczne a nawet niepotrzebne z uwagi na : „Art. 81a. Wymiana drogomierza jest dopuszczalna, gdy drogomierz nie odmierza przebiegu pojazdu w sytuacji, w której ze względu na przeznaczenie drogomierza powinien ten przebieg odmierzać lub gdy jest konieczna wymiana elementu pojazdu, z którym drogomierz jest nierozerwalnie związany. Wymiana drogomierza może nastąpić tylko na drogomierz sprawny i właściwy dla danego typu pojazdu. No jak uznajesz za właściwy to po co pisać coś innego. Cytuj
Paprock Napisano 9 Kwiecień 2025 Napisano 9 Kwiecień 2025 No jak już kogoś boli (mnie) ten zamiennik, to sobie piszę, bo papier wszystko przyjmie. Nawet lokalizację tabliczek haków odnotowuję, żeby nie było, że w tamtym roku pan nie sprawdzał, a w tym sie przypie... la...🎶 la...🎶 la...🎶 No różne głupoty na stacji robię. Czasem wyjaśniam co za cudaczny sprzet podstawiałem z przodu auta, bo pierwszy raz widzą, żeby ktoś tym-tym sprawdzał światła. Cytuj
nesiasps Napisano 9 Kwiecień 2025 Napisano 9 Kwiecień 2025 (edytowane) 4 godziny temu, Ciech_98 napisał: są sprzedawane w formie "zamiennika" oryginalnej części Ważne dla mnie czy to informacja z ulotki z CN z ali...es czy od producenta pojazdu... czy to homologowana część - no bo 4 godziny temu, Ciech_98 napisał: jaka jest pewność, że wskazuje poprawne wartości, poprawnie mierzy przebieg lub go wskazuje Edytowane 9 Kwiecień 2025 przez nesiasps Cytuj
markes30 Napisano 11 Sierpień 2025 Napisano 11 Sierpień 2025 W dniu 3.02.2023 o 07:09, grzegorz70 napisał: 50,00 pln Robiłem ostatnio odczyt licznika przebiegi. Skasowałem 50 zł . 50 zł - 23 % VAT i - 19% podatek dochodowy = 29 zł zysku. Zamknąłem stacje (zmiennik na urlopie) i pojechałem prywatnym samochodem na pocztę. Tam wydałem 13 zł za list polecony za potwierdzeniem odbioru. Z 50 zł właścicielowi SKP zostało w kieszeni 16 zł . Jak doliczymy koszty dojazdu, programu, tuszu, papieru, koperty to będzie całe 10 zł zysku. Jak doliczymy kolejkę na poczcie ( BO SKRÓCILI GODZINY PRACY ) i odliczymy straconego klienta, który odbił się od zamkniętych drzwi stacji bo diagnosta stał w kolejce na poczcie to mamy biznes jak ch....... Właściciele SKP protest powinni rozpocząć od odmawiania odczytów licznika przebiegu a następnie poszerzyć protest o odmawianie wykonywania badań ciągników rolniczych i przyczep. Cytuj
Mecher Napisano 11 Sierpień 2025 Napisano 11 Sierpień 2025 No faktycznie, tyle tych odczytów po zmianie licznika, że jest to bardzo nagląca i poważna kwestia ... Cytuj
IVVO Napisano 11 Sierpień 2025 Napisano 11 Sierpień 2025 Godzinę temu, Mecher napisał: tyle tych odczytów po zmianie licznika W miesiącu mam około 15 - więc nie jest to mało - i OK jak są z miasta lub starostwa / tam co miesiąc jestem i podam/- ale jeśli gdzieś z polski to niestety ale procedura jest jedna Cytuj
aroquuu Napisano 17 Luty Napisano 17 Luty Witam, pytanie odnośnie rozporządzenia. Co to znaczy "niezwłocznie dostarczyć" do starostwa właściwego? Jakie są konsekwencje z niewywiązywania się z tego obowiązku? Sprawa wygląda tak że pewna OSKP nie dostarczala oswiadczeń do starostwa tylko przez 5 lat zbierała sobie do segregatora i do szafki. Czy teraz te wszystkie oświadczenia dostarczyć do starostwa czy lepiej schowac w szafce, a następne bieżące wymiany licznika zanosić już do starostwa? Cytuj
cezary Napisano 17 Luty Napisano 17 Luty 12 minut temu, aroquuu napisał: Co to znaczy "niezwłocznie dostarczyć" „Niezwłocznie” oznacza działanie bez nieuzasadnionej zwłoki, w najkrótszym możliwym terminie. 13 minut temu, aroquuu napisał: Jakie są konsekwencje z niewywiązywania się z tego obowiązku? To już jurysdykcja nadzoru nad SKP, przyjazny nadzór poprosi o wyjaśnienie, restrykcyjny ukarze winnego. 1 Cytuj
aboz Napisano 17 Luty Napisano 17 Luty 1 godzinę temu, cezary napisał: restrykcyjny ukarze winnego. Czyli w tym przypadku właściciela SKP. To może być potraktowane jako poważne naruszenie wykonywania działalności regulowanej. 2 Cytuj
Dawid_J Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty W dniu 11.08.2025 o 13:20, IVVO napisał: W miesiącu mam około 15 - więc nie jest to mało - i OK jak są z miasta lub starostwa / tam co miesiąc jestem i podam/- ale jeśli gdzieś z polski to niestety ale procedura jest jedna Mój szef zanosi wszystkie oświadczenia do swojego starostwa a oni pózniej przysyłaja mu info że przekazali do odpowiedniego wydziału komunikacji . Cytuj
Rafi90 Napisano 19 Luty Napisano 19 Luty Co miejscowe , to jak się kilka nazbiera to podrzucamy, z innych starostw poleconym wysyłamy od razu. Czasem odeślą że przekierowali do właściwego bo zle wysłaliśmy, na ogół bez problemów. Cytuj
cezary Napisano 23 Maj Napisano 23 Maj Sytuacja z dzisiaj, spotkała mnie po raz pierwszy. Motocykl Aprilia M35 z 2015 r. sprawdzam wskazania drogomierza 170 km, w cepiku 2038 km, klient zarzeka się że licznik nie wymieniany a stało się tak z powodu długotrwałego przestoju i długotrwałego rozładowania akumulatora, faktyczne w/g historii w ciągu 6 lat pojazd "najeździł" ok 35 km. Czy możliwe jest "skasowanie" się wskazań drogomierza z powodu braku prądu.? Jak postąpić z badaniem? Cytuj
Solaris Napisano 23 Maj Napisano 23 Maj (edytowane) Przebieg wpisujemy ten odczytany teraz i wynik pewnie pozytywny bo nie zaszła przesłanka z usterek do negatywa, czyli tam są podane dwie usterki: - wyraźne oznaki manipulacji - nie działa rozumiem że działa, tylko wskazanie jest niższe niż było kiedyś. Wpisujemy to obecne i tyle. Właściciel może mieć pytania ewentualnie czemu tak się stało Edytowane 23 Maj przez Solaris Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi