Mol3nda Napisano 14 Maj Share Napisano 14 Maj (edytowane) Czy instalacja elektryczna autobusu o liczbie miejsc wiekszej niz 15 lacznie z miejscem kierowcy powinmna byc wyposazona w wyłacznik umozliwiajacy odłaczenie akumulatora od zasadniczej instalacji elektrycznej bez uzycia narzedzi ? a tak b nie musi być ,ale może c tak,ale tylko w przypadku autobusu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31.12.1984r. odp. 8 ) instalacja elektryczna była zabezpieczona przed uszkodzeniem mechanicznym wskutek tarcia o inne elementy pojazdu, a także przed korozją; dopuszcza się wyposażenie instalacji elektrycznej w umieszczony w łatwo dostępnym miejscu wyłącznik, umożliwiający odłączenie akumulatora od zasadniczej instalacji elektrycznej bez użycia narzędzi - dotyczy samochodu ciężarowego i specjalnego o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, ciągnika siodłowego i balastowego oraz autobusu o liczbie miejsc większej niż 15 łącznie z miejscem kierowcy, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.; Vademecum mówi że poprawna odpowiedź to c , ja po przeczytaniu w ustawie odpowiedzi jestem zdania , że poprawne jest b , dopuszcza się nie oznacza ze musi być . Jak według was to wygląda ? Edytowane 14 Maj przez Mol3nda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid_J Napisano 16 Maj Share Napisano 16 Maj Z doświadczenia na 60 autobusów stojących na placu wyłącznik posiadają tylko te z instalacją 24 V . W żadnym z instalacją 12 V nie ma . Na badaniu osobiście tego nie sprawdzam . Na egzaminie zaznaczyłbym b . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czynastka Napisano 22 Maj Share Napisano 22 Maj W dniu 14.05.2024 o 18:30, Mol3nda napisał: Czy instalacja elektryczna autobusu o liczbie miejsc wiekszej niz 15 lacznie z miejscem kierowcy powinmna byc wyposazona w wyłacznik umozliwiajacy odłaczenie akumulatora od zasadniczej instalacji elektrycznej bez uzycia narzedzi ? a tak b nie musi być ,ale może c tak,ale tylko w przypadku autobusu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31.12.1984r. C jest poprawne, źle jest zadane pytanie. Myślę, że słowo powinna robi tutaj zamieszanie. "Co to znaczy powinna? «jest wskazane, żeby jakaś osoba, rzecz lub jakieś wydarzenie spełniały określone warunki, np. Zupa powinna być gorąca.»" W dniu 14.05.2024 o 18:30, Mol3nda napisał: instalacja elektryczna była zabezpieczona przed uszkodzeniem mechanicznym wskutek tarcia o inne elementy pojazdu, a także przed korozją; dopuszcza się wyposażenie instalacji elektrycznej w umieszczony w łatwo dostępnym miejscu wyłącznik, umożliwiający odłączenie akumulatora od zasadniczej instalacji elektrycznej bez użycia narzędzi - dotyczy samochodu ciężarowego i specjalnego o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony, ciągnika siodłowego i balastowego oraz autobusu o liczbie miejsc większej niż 15 łącznie z miejscem kierowcy, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.; Vademecum mówi że poprawna odpowiedź to c , ja po przeczytaniu w ustawie odpowiedzi jestem zdania , że poprawne jest b , dopuszcza się nie oznacza ze musi być . Jak według was to wygląda ? Jeżeli dopuszcza się, to też są jakieś warunki. Tutaj akurat dorzucili o DMC powyżej 3,5t i DPR po 31 grudnia 1984r. Tak więc C będzie poprawne, bo jeśli dopuszczasz to z jakiegoś powodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi