kruhy84 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 Starostwa z woj. Świętokrzyskiego odmawiają rejestracji pojazdów z USA powołując się na wyrok sąd. Zna ktoś temat bliżej? Domyślam się o co chodzi, a szukam konkretów. Jak może być teraz droga rejestracji takich pojazdów? Bo nie chce mi się wierzyć że po prostu zabronią. Ze dwa lata temu słyszałem o propozycji konieczności wystąpienia do każdego takiego pojazdu o dopuszczenie jednostkowe do TDT. Cytuj
LimonQi Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 Bardzo dobrze. Odmowa musi mieć podstawę prawną. Pewnie nie miał dowodu rejestracyjnego lub dokumentu potwierdzającego rejestracje wydanego przez organ właściwy w sprawach rejestracji - bo na jakiej podstawie wydział komunikacji rejestruje na dokumencie własności t.j np. "Certificat of Title", "Salvage Certificate" który w 99% przypadkach nie posiada nawet numeru rejestracyjnego, a o danych technicznych nie wspomnę, gdzię wyznacznikiem diagnosty na ustalenie danych jest wyszukiwarka GOOGLE I może zakończy się "klepanie" przeglądów pojazdów które nie odpowiadają warunkom technicznym. Wreszcie może ktoś poszedł o rozum do głowy. 1 Cytuj
rurek777 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 Cytat Które starostwa Starostwa z woj. Świętokrzyskiego odmawiają rejestracji pojazdów z USA Cytuj
Galaxy_13 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 Jestem za, 98% pojazdów z USA poruszających się po polskich drogach na polskich tablicach nie spełnia polskich WT. Ale musieli podać podstawę prawną odmowy rejestracji? Mój WK jeszcze dwa tygodnie temu wydał Właścicielowi PC na czerwonych tablicach dla Porsche Cayenne z USA - niestety uszkodzona TZ spowodowała, że nie można na chwilę obecną ustalić nacisków na osie i MMC pojazdu więc autko dalej porusza się na czerwonych tabl. Cytuj
kruhy84 Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Napisano 19 Grudzień 2024 Nie zrozumiałeś. Nie chodzi o przypadek jednostkowy tylko obligatoryjną odpowiedź "nie rejestrują w ogóle z USA" powołując się na wyrok sądu. Tylko wyrok sądu nie jest podstawą prawną. Idąc tym tokiem to wypada wszystko spoza UE. 15 godzin temu, rurek777 napisał: które starostwa Wiem o Busko-Zdrój, Jędrzejów, Piekoszów. Spróbuję jutro ustalić u źródła o co im chodzi. Cytuj
rurek777 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 (edytowane) Pytam , bo pracuję w świętokrzyskim i pierwsze słyszę Edytowane 19 Grudzień 2024 przez rurek777 Cytuj
kruhy84 Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Napisano 19 Grudzień 2024 No widzisz ja też ze Świętokrzyskiego i wczoraj miałem pierwsze info dziś kolejne. Cytuj
rurek777 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 W Starachowicach też rejestrują , może masz nadzór z wrzosowej w Kielcach to się nie dziwie Cytuj
kruhy84 Napisano 19 Grudzień 2024 Autor Napisano 19 Grudzień 2024 Tak, niestety mam nadzór z wrzosowej choć jakiś czas temu zmieniło się kierownictwo wydziału komunikacji ale jeszcze daleka droga do normalności. Spróbuję coś się dowiedzieć jutro, ale też wolę skonsultować z wydziałem z UM Kielce. Cytuj
radekd2 Napisano 19 Grudzień 2024 Napisano 19 Grudzień 2024 2 godziny temu, kruhy84 napisał: powołując się na wyrok sąd Coś bliżej? Jakiś link? Cytuj
kruhy84 Napisano 20 Grudzień 2024 Autor Napisano 20 Grudzień 2024 Starostwa podległe pod Starostwo Powiatowe w Kielcach wstrzymały rejestrację pojazdów z USA i czekają na opinię prawną odnośnie homologacji. To rykoszet sprawy ciągników z Białorusi. Co ciekawe wydział komunikacji miasta Kielce na tą chwilę rejestruje nadal bez problemu. Cytuj
Vercyngetoryks Napisano 21 Grudzień 2024 Napisano 21 Grudzień 2024 To ciekawe kiedy opierając się o wyrok dotyczący ciągników z Białorusi (bo z poza UE) wydziały komunikacji zaczną cofać decyzje o rejestracji innym ciągnikom rolniczym, konkretnie sprowadzonym z USA - takim jak wszelkiej maści rolnicze Polarisy czy John Deere - bo też przy rejestracji nie miały CoC, a amerykańskie TZ nie zawierają numeru homologacji EU i nikt nie znajdzie podstawy aby w pozycję J coś wpisać. Wyrok TSUE dotyczył tylko i wyłącznie ciągników rolniczych, na co sam sąd wyraźnie zwracał uwagę - wyrok dotyczył tylko ciągników rolniczych i leśnych. To mniej więcej to samo jak wyrok dotyczący naszego kraju jaki zapadł w sprawie samochodów z kierownicą po prawej stronie - tylko pojazdy kategorii M1 zarejestrowane poprzednio w kraju należącym do UE. Żadnych N1 on nie dotyczył i ciężarowych z kierownicą po prawej rejestrować nie wolno oraz tych bez określonej kategorii. 1 Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 27 Grudzień 2024 Napisano 27 Grudzień 2024 problem z ciągnikami z białorusi jest ciekawy i znany bo kupowałem takie cudo w 2010 czy 2011r i był to praktycznie koniec ich rejestracji i albo z silnikami deutza albo byebye. Natomiast nic by nie wyszło gdyby, wg mnie, lobby sprzedawców ciągników (zielone, niebieskie itp) nie czuło się zagrożone finansowo bo chłopa nie stać na drogi ciągnik bo nie chce obecnie brać dofinansowania a nawet jak bierze to po co ma przepłacać za ciągnik grubą kasę skoro takim mtztem i tak zrobi robotę, w ciągniku się nie śpi przecież (poza tymi co nabrali setek ha i niestety muszą spać). No i lepiej nowy mtz którego przez pierwsze dwa lata się pouszczelnia żeby nie ciekło niż 30 letni zużyty złom z zachodu (naprawdę ciężko znaleźć coś bez wad bo jak nie w papierach nakręcone i podejrzane albo padaka pod względem technicznym). Obecnie chyba będą szły z serbii albo bośni i hercegowiny jako tam już zarejestrowane W dniu 19.12.2024 o 17:23, kruhy84 napisał: Starostwa z woj. Świętokrzyskiego odmawiają rejestracji pojazdów z USA powołując się na wyrok sąd... podstawa prawna? Czy zbyli gościa na zasadzie nie bo nie? Papier wszystko przyjmie a chętnie się czyta potem. Cytuj
Mecher Napisano 27 Grudzień 2024 Napisano 27 Grudzień 2024 (edytowane) No przecież dalej napisał W dniu 19.12.2024 o 17:23, kruhy84 napisał: ... Zna ktoś temat bliżej? Domyślam się o co chodzi, a szukam konkretów. Na razie snuje domysły, co napisał. Więc może trzeba by zacząć, od wyroku sądu na jaki się przy tym powołują. Też później śmiało do poczytania. Edytowane 27 Grudzień 2024 przez Mecher Cytuj
kruhy84 Napisano 29 Grudzień 2024 Autor Napisano 29 Grudzień 2024 Powtórzę po raz kolejny że zbyli konkretnego gościa za brak czegoś tylko obligatoryjnie nie przyjmują do rejestracji samochodów z USA. Co ciekawe UM Kielce wydaje teraz do takich pojazdów warunkową rejestracje na 30 dni, ciekawe co potem? Ciągle czekają na opinie prawne. Cytuj
Piotrekmisk Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń I coś się wyjaśniło. Mi również WK w Pińczowie odmówił rejestracji z tego powodu. Co z tym zrobić?Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj
Gienek Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń W Kielcach w obu urzędach jest normalna rejestracja samochodów z USA. Dzwoniłem osobiście , słyszałem tylko tyle , że oni o tym nic nie wiedzą i dla nich to coś dziwnego. Cytuj
posiadaczladyniva Napisano 14 Styczeń Napisano 14 Styczeń Witam, czy wiadomo cos o blokowaniu rejestracji pojazdow z usa? W WK odmowa z tekstem '' nie rejestrujemy zadnych aut z usa'' WK Olsztyn Cytuj
Logen Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń Nic nie wiadomo czekamy aż się rozniesie na CAŁĄ Polskę. Mam nadzieję, że do Rzeszowa szybko przyjdzie Cytuj
Logen Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń Raczej jest to ban na pojazdy bez europejskiej homologacji. Cytuj
wojteczek Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń 9 godzin temu, posiadaczladyniva napisał: W WK odmowa z tekstem '' nie rejestrujemy zadnych aut z usa' To na gębę, nas na papierze interesuje odmowa. Jakaś podstawa prawna musi być podana, myślę że może być brak DR/poświadczenia danych zawartych w DR. 42 minuty temu, Logen napisał: bez europejskiej homologacji. PORD dopuszcza rejestrację pojazdów przywiezionych spoza UE. Warunek pojazd używany/rejestrowany tam. 2a. W przypadku pojazdu sprowadzanego z terytorium państwa niebędącego państwem członkowskim zamiast dowodu rejestracyjnego, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu stwierdzającego rejestrację pojazdu, wydanego przez organ właściwy do rejestracji pojazdów w tym państwie Cytuj
nesiasps Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń 46 minut temu, wojteczek napisał: PORD dopuszcza rejestrację pojazdów przywiezionych spoza UE ale nie zwalnia z homologacji Cytuj
cezary Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń A diagnostów to w ogóle nie interesuje. Rejestracji dokonują WK !!! 1 Cytuj
radekd2 Napisano 15 Styczeń Napisano 15 Styczeń 7 godzin temu, wojteczek napisał: dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu stwierdzającego rejestrację pojazdu, wydanego przez organ właściwy do rejestracji pojazdów w tym państwie Jak dobrze kojarzę, to auta z USA maja tylko akt własności. To raczej nie podchodzi pod dokument potwierdzający rejestrację pojazdu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi