Tomcar Napisano 3 Marzec 2025 Napisano 3 Marzec 2025 Czy tak samo jak ja macie problem z samochodami Cupra przy pierwszej rejestracji. Za każdym razem Cepik odrzuca badanie jako nieznana marka i generuje komunikat o błędzie pre-rejestracji. Zrobiłem juz sporo badań tych samochodów bo jest to ostatnio hit importowy i wydziały komunikacji jakoś sobie radzą z tym problemem. Ale był przypadek z Głogowa gdzie miejscowy WK odmówił rejestracji i odesłał klienta. Cytuj
Jacdiag Napisano 3 Marzec 2025 Napisano 3 Marzec 2025 Może CEP pozostał przy seacie https://www.cupraofficial.pl/brand/aktualnosci/nowa-marka 8 godzin temu, Tomcar napisał: miejscowy WK odmówił rejestracji Pewnie dlatego, że się dowiedzieli, ile to pali ... I to (wg powyższej strony) nie jest jedyny model z takim "apetytem" Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
wojteczek Napisano 3 Marzec 2025 Napisano 3 Marzec 2025 10 godzin temu, Tomcar napisał: Czy tak samo jak ja macie problem z samochodami Cupra Robiłem z pół roku temu. Program itsu i nie miałem żadnego problemu z prere. Cytuj
TeDe Napisano 4 Marzec 2025 Napisano 4 Marzec 2025 Jeszcze Cuprę Leona można zrobić jako Seat Leon, ale Formentora się nie da i błąd w CEP wywala. Cytuj
aboz Napisano 4 Marzec 2025 Napisano 4 Marzec 2025 Marka Cupra jest w słownikach CEP, więc nie powinno być problemu. Cytuj
TeDe Napisano 5 Marzec 2025 Napisano 5 Marzec 2025 Ale problem jest przynajmniej z programu NORCOM. Niby wybiera ze słownika Cuprę Formentor, ale CEP później wywala błąd i nie da się zrobić pre-rejestracji. Cytuj
waldorff Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień Podepnę się pod temat, bo mam ten sam problem. Od nie dawna pracuję na norcomie, przedtem na patronacie i nie było problemu. Jest jakieś rozwiązanie , czy też odesłać klienta. Cytuj
TeDe Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień Wysłać do WK po PC, tak będzie najprościej, bo pobierzesz dane z CEP. Ja inaczej w NORCOMIE nie mogłem tego przejść i w WK kazali przysłać klienta do siebie po PC... Cytuj
waldorff Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień To będzie problem, bo to auto ma iśc do innego miasta. Gorzej, bo przegląd już zrobiłem i faktura też już do ksef poszła. Myślałem, że jakoś z tym sobie poradzę..Zostaje kupującemu zrobić przegląd jeszcze raz i doradzic mu aby nie korzystał z SKP z programem Norcomu. Cytuj
TeDe Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień (edytowane) Ale problem u Ciebie zostaje, bo Masz OBT niewysłane do CEP... Edytowane 27 Kwiecień przez TeDe Cytuj
cezary Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień 7 minut temu, TeDe napisał: problem u Ciebie zostaje, A dlaczego problem ma być jego, zastosuje się do przepisu z zakresu : Cytat 8.) W przypadku stwierdzenia niezgodności innych danych zawartych w dokumencie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, z danymi zawartymi w centralnej ewidencji pojazdów, uniemożliwiającej wprowadzenie danych do ewidencji, uprawniony diagnosta wydaje zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu z wynikiem pozytywnym i wpisuje tę niezgodność do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i do rejestru, informuje o tym, poza systemem teleinformatycznym obsługującym centralną ewidencję pojazdów, administratora danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji pojazdów oraz zamieszcza odpowiedni wpis o terminie następnego badania technicznego w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Cytuj
TeDe Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień (edytowane) Ale nie ma niezgodności z CEP. Po prostu CEP nie przyjmuje OBT twierdząc że nie istnieje taka marka i model pojazdu (mówimy o pierwszym OBT). Problem jest raczej po stronie NORCOMu bo z innych programów przyjmuje. WK nie uznaje takiego OBT, a nadzór się czepia, że OBT nie wysłane do CEP (nie da się zrobić pre-rejestracji). W Niezgodnościach CEP twierdzą, że u nich marka i model istnieje i problem jest po naszej stronie, że coś źle program definiuje. Takie koło zamknięte. Edytowane 27 Kwiecień przez TeDe 1 Cytuj
Solaris Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień W takim razie pytanie do twórców programu, gdzie jest błąd że wszędzie idzie a tutaj nie Cytuj
TeDe Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień (edytowane) A najśmieszniejsze jest to, że jak WK wprowadzi pojazd do CEP po dokładnie tej samej marce i modelu, to już normalnie pobierasz dane i później wysyłasz OBT do CEP... Edytowane 27 Kwiecień przez TeDe Cytuj
michal_k Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień 2 godziny temu, waldorff napisał: Zostaje kupującemu zrobić przegląd jeszcze raz A czemu? Ma badanie na papierze, a WK nie ma prawa mu odmówić. Cytuj
Karabinieri Napisano 27 Kwiecień Napisano 27 Kwiecień A nie przejdzie opcja wpisania "inna marka" czy cokolwiek podobnego, aby przeszło, a w uwagach do zaświadczenia wpisać prawidłową markę? Jak przychylny WK to problemów nie będzie;D Cytuj
TeDe Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień 13 godzin temu, michal_k napisał: A czemu? Ma badanie na papierze, a WK nie ma prawa mu odmówić. Ale niektóre odmawiają bo nie ma pre-rejestracji w CEP. 11 godzin temu, LimonQi napisał: Może ktoś głupoty wpisuje w typie? Nie, dokładnie tak jak jest w homologacji (możesz też nic nie wpisać tylko kreski, nic to nie zmienia) i w programie normalnie to widnieje, tylko CEP nie przyjmuje marki i modelu. Cytuj
waldorff Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień 12 minut temu, TeDe napisał: Ale niektóre odmawiają bo nie ma pre-rejestracji w CEP. Nie, dokładnie tak jak jest w homologacji (możesz też nic nie wpisać tylko kreski, nic to nie zmienia) i w programie normalnie to widnieje, tylko CEP nie przyjmuje marki i modelu. Dokładnie tak. Próbowałem na różne sposoby. Cytuj
michal_k Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień 28 minut temu, TeDe napisał: Ale niektóre odmawiają bo nie ma pre-rejestracji w CEP. Bezprawnie. Cytuj
cezary Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień No dobra bezprawie ale co zrobić żeby je ukrócić i wyegzekwować właściwe postępowanie? Cytuj
Solaris Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień zmienić program skoro w danym programie nie można wykonać prerejestracji zgodnie z założeniami a w innych programach można Cytuj
cezary Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień 11 minut temu, Solaris napisał: zmienić program Żarty czasami rozładowują ciężką atmosferę ale ten raczej nie. Cytuj
michal_k Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień 48 minut temu, cezary napisał: ale co zrobić żeby je ukrócić i wyegzekwować właściwe postępowanie? Nie dać się wyrzucić z urzędu Cytuj
TeDe Napisano 28 Kwiecień Napisano 28 Kwiecień (edytowane) Mało który klient chce drzeć koty z WK... Gdybym ja musiał swoją rejestrować to co innego, a tak nie mamy wpływu zbytnio. Edytowane 28 Kwiecień przez TeDe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi