Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy tak samo jak ja macie problem z samochodami Cupra przy pierwszej rejestracji. Za każdym razem Cepik odrzuca badanie jako nieznana marka i generuje komunikat o błędzie pre-rejestracji. Zrobiłem juz sporo badań tych samochodów bo jest to ostatnio hit importowy i wydziały komunikacji jakoś sobie radzą z tym problemem. Ale był przypadek z Głogowa gdzie miejscowy WK odmówił rejestracji i odesłał klienta.

Napisano
10 godzin temu, Tomcar napisał:

Czy tak samo jak ja macie problem z samochodami Cupra 

Robiłem z pół roku temu. Program itsu i nie miałem żadnego problemu z prere. 

Napisano

Jeszcze Cuprę Leona można zrobić jako Seat Leon, ale Formentora się nie da i błąd w CEP wywala.

Napisano

Marka Cupra jest w słownikach CEP, więc nie powinno być problemu.

Napisano

Ale problem jest przynajmniej z programu NORCOM. Niby wybiera ze słownika Cuprę Formentor, ale CEP później wywala błąd i nie da się zrobić pre-rejestracji.

• 1 year later...
Napisano

Podepnę się pod temat, bo mam ten sam problem. Od nie dawna pracuję na norcomie, przedtem na patronacie i nie było problemu. Jest jakieś rozwiązanie , czy też odesłać klienta.

Napisano

Wysłać do WK po PC, tak będzie najprościej, bo pobierzesz dane z CEP. Ja inaczej w NORCOMIE nie mogłem tego przejść i w WK kazali przysłać klienta do siebie po PC...

Napisano

To będzie problem, bo to auto ma iśc do innego miasta. Gorzej, bo przegląd już zrobiłem i faktura też już do ksef poszła. Myślałem, że jakoś z tym sobie poradzę..Zostaje kupującemu zrobić przegląd jeszcze raz i doradzic mu aby nie korzystał z SKP z programem Norcomu.

Napisano (edytowane)

Ale problem u Ciebie zostaje, bo Masz OBT niewysłane do CEP... 

Edytowane przez TeDe
Napisano
7 minut temu, TeDe napisał:

problem u Ciebie zostaje,

A dlaczego problem ma być jego, zastosuje się do przepisu z zakresu  :

Cytat

8.) W przypadku stwierdzenia niezgodności innych danych zawartych w dokumencie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1
lit. a, z danymi zawartymi w centralnej ewidencji pojazdów, uniemożliwiającej wprowadzenie danych do ewidencji, uprawniony
diagnosta wydaje zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu z wynikiem pozytywnym i wpisuje
tę niezgodność do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i do rejestru, informuje o tym,
poza systemem teleinformatycznym obsługującym centralną ewidencję pojazdów, administratora danych i informacji zgromadzonych
w centralnej ewidencji pojazdów oraz zamieszcza odpowiedni wpis o terminie następnego badania technicznego
w dowodzie rejestracyjnym pojazdu.

Napisano (edytowane)

Ale nie ma niezgodności z CEP. Po prostu CEP nie przyjmuje OBT twierdząc że nie istnieje taka marka i model pojazdu (mówimy o pierwszym OBT). Problem jest raczej po stronie NORCOMu bo z innych programów przyjmuje. WK nie uznaje takiego OBT, a nadzór się czepia, że OBT nie wysłane do CEP (nie da się zrobić pre-rejestracji). W Niezgodnościach CEP twierdzą, że u nich marka i model istnieje i problem jest po naszej stronie, że coś źle program definiuje. Takie koło zamknięte.

Edytowane przez TeDe
  • Lubię 1
Napisano

W takim razie pytanie do twórców programu, gdzie jest błąd że wszędzie idzie a tutaj nie

Napisano (edytowane)

A najśmieszniejsze jest to, że jak WK wprowadzi pojazd do CEP po dokładnie tej samej marce i modelu, to już normalnie pobierasz dane i później wysyłasz OBT do CEP...

Edytowane przez TeDe
Napisano
2 godziny temu, waldorff napisał:

Zostaje kupującemu zrobić przegląd jeszcze raz

A czemu? Ma badanie na papierze, a WK nie ma prawa mu odmówić.

Napisano

A nie przejdzie opcja wpisania "inna marka" czy cokolwiek podobnego, aby przeszło, a w uwagach do zaświadczenia wpisać prawidłową markę? Jak przychylny WK to problemów nie będzie;D

Napisano
13 godzin temu, michal_k napisał:

A czemu? Ma badanie na papierze, a WK nie ma prawa mu odmówić.

Ale niektóre odmawiają bo nie ma pre-rejestracji w CEP.

11 godzin temu, LimonQi napisał:

Może ktoś głupoty wpisuje w typie?

Nie, dokładnie tak jak jest w homologacji (możesz też nic nie wpisać tylko kreski, nic to nie zmienia) i w programie normalnie to widnieje, tylko CEP nie przyjmuje marki i modelu.

Napisano
12 minut temu, TeDe napisał:

Nie, dokładnie tak jak jest w homologacji (możesz też nic nie wpisać tylko kreski, nic to nie zmienia) i w programie normalnie to widnieje, tylko CEP nie przyjmuje marki i modelu.

Dokładnie tak. Próbowałem na różne sposoby.

Napisano
28 minut temu, TeDe napisał:

Bezprawnie.

Napisano

No dobra bezprawie ale co zrobić żeby je ukrócić i wyegzekwować właściwe postępowanie?:rolleyes:

Napisano

zmienić program skoro w danym programie nie można wykonać prerejestracji zgodnie z założeniami a w innych programach można

Napisano
11 minut temu, Solaris napisał:

zmienić program

Żarty czasami rozładowują ciężką atmosferę ale ten raczej nie. :evil:

Napisano
48 minut temu, cezary napisał:

ale co zrobić żeby je ukrócić i wyegzekwować właściwe postępowanie?

Nie dać się wyrzucić z urzędu :D

Napisano (edytowane)

Mało który klient chce drzeć koty z WK... Gdybym ja musiał swoją rejestrować to co innego, a tak nie mamy wpływu zbytnio.

Edytowane przez TeDe