Paprock Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 Wiadomo przeciez kto system psuje. Ci wszyscy bez zasad, bez kręgosłupu moralnedo, przychylni i niedowidzący za dwadzieścia złotych. Szkoda tylko, że ci co coś sobą reprezentują boją się ich podpier...ć. Bo niestety donosicielstwo nie jest w cenie. No tak to się kręci. Za to rysuje się wzja taka, że system ma naprawić ktoś za nas. A my co, z innej gliny ulepieni... Cytuj
Solaris Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 Dokładnie tak, wiadomo kto system psuje ale Nadzór jest przychylny i nie chce ich odstrzelić. I tak się toczy dalej. Można by było ograniczyć liczbę stacji ale pod warunkiem ze odstrzelimy te właściwe. Bez dogłębnej analizy które to można na szybko przyjąć według największej liczby badań rocznie. Wtedy duża szansa że odstrzeli się te które nie powinny już działać od dawna. Cytuj
hobbystapol Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 56 minut temu, Solaris napisał: te właściwe Jak za dziadzia Stalina jak brakło aresztantów to całą kamienice aresztowali. Nadzór to może odstrzelić diagnostę bo to on odpowiada za badania. Właściciel umyje tylko ręce i zatrudni nowych diagnostów. Cytuj
Solaris Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 (edytowane) Godzinę temu, hobbystapol napisał: Nadzór to może odstrzelić diagnostę bo to on odpowiada za badania. To nie jest dokładnie tak. U mnie w nadzorze pytałem się gdzie jest ta cienka granica kiedy karzą diagnostę a kiedy diagnostę plus SKP. Jeśli notorycznie te same błędy i niewłaściwie czynności robi tylko jeden diagnosta to rzeczywiście on podlega karze, natomiast jeśli robią to wszyscy diagności na danej SKP to u mnie Nadzór karze i diagnostów i zamyka SKP Edytowane 18 Kwiecień 2025 przez Solaris Cytuj
michal_k Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 Godzinę temu, Solaris napisał: u mnie Nadzór karze i diagnostów i zamyka SKP Ile było takich przypadków? Organy odwoławcze utrzymały w mocy? Cytuj
rurek777 Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 Za przeprowadzenie badania odpowiada diagnosta i tylko diagnosta a jak właściciel skp. mu nie odpowiada to niech go zmieni,albo zmieni zawód Cytuj
Solaris Napisano 18 Kwiecień 2025 Napisano 18 Kwiecień 2025 (edytowane) Godzinę temu, michal_k napisał: Ile było takich przypadków? Organy odwoławcze utrzymały w mocy? Niewiele było takich przypadków że Nadzór zamknął SKP. Działam już 15 lat a u mnie tylko 3 takie przypadki. Więc Nadzór jest łagodny. Naprawdę diagności już nawywijali solidnie i to wszyscy robili to samo bo zamknięta cała SKP. Potem jak dalej się to kończyło. Stacje nie były czynne dłuższy czas, około pół roku do roku. A potem się otworzyły ale być moze już pod nowym właścicielem Edytowane 18 Kwiecień 2025 przez Solaris Cytuj
hobbystapol Napisano 21 Kwiecień 2025 Napisano 21 Kwiecień 2025 W dniu 18.04.2025 o 15:07, rurek777 napisał: odpowiada diagnosta i tylko diagnosta No i właśnie to powoduje po części patologie i w rozsądnych granicach powinno być zmienione tak by właścicielowi zależało na rzetelnych badaniach a nie na ilości P. Gros stacji to czysta patologia ciężko zmienić na normalną. Cytuj
wojteczek Napisano 22 Kwiecień 2025 Napisano 22 Kwiecień 2025 Ja słyszałem że po podwyżce cennika patologia zniknie. Nagle tam gdzie były kolejki przestaną klienci jeździć, zaczną jeździć tam gdzie rzetelnie sprawdzają. Do tej pory jak klient słyszał N za np niesprawny hamulec postojowy to był urażony (panie to przecież automat, tu się ręcznego nie używa) i jechał tam gdzie w jego ocenie głupot się nie czepiają. Po podwyżce zacznie mu pasować wynik N. Właściciele stacji, po podwyżce zaczną narzekać na nadmiar klientów i będą naciskać na diagnostę żeby wystawiał N za najdrobniejszą usterkę bo za duże mają utargi i obawiają się że przepukliny dostaną od dźwigania tej kasy. To dawno tak powinno być że za stan techniczny odpowiada również właściciel skp, przecież to on za badane zgarnął kasę. Przy obecnym systemie i pomysłach na jego uszczelnienie to niedługo zabraknie mięsa armatniego i trzeba będzie poluzować system wydawania uprawnień diagnosty. Pojedziesz na badanie a tam kolorowy albo ukrainiec będzie z translatorem klienta obsługiwał. Zrobi się jak z taksówkami. Cytuj
Tomcar Napisano 22 Kwiecień 2025 Napisano 22 Kwiecień 2025 Jak już lecimy po bandzie to może uprawnienia ważne tylko 5 lat i ponowny egzamin jak u elektryków, przynajmniej diagności odświeżą sobie wiedzę. Cytuj
danielg539 Napisano 22 Kwiecień 2025 Napisano 22 Kwiecień 2025 5 minut temu, Tomcar napisał: przynajmniej diagności odświeżą sobie wiedzę a gro tych, którzy zatrzymali się w rozwoju na przepisach z przed 20 czy 30 lat i obecnie umie tylko stawiać pieczątki sama odejdzie z zawodu... Cytuj
hobbystapol Napisano 22 Kwiecień 2025 Napisano 22 Kwiecień 2025 Godzinę temu, wojteczek napisał: Zrobi się jak z taksówkami. Kolega to wróżbita chyba. Dokładnie tak będzie jeszcze większe parcie na P bo już nie straci 98 a 150 czy ile tam będzie. Ułatwić dostęp do zawodu to marzenie właścicieli skp , jeden idzie siedzieć na płocie wisi trzech następnych chętnych do pracy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi