Skocz do zawartości

Badanie autobus 100

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie, na badanie okresowe przyjeżdża autobus w dowodzie adnotacja 100 km/h. Brak dokumentów klient setki dodatkowego nie chce. Czyli okresowe z wynikiem N do WK wykreślić 100 i poprawka i wtedy wynik P?

Napisano

No nie wiem... nie wiem. Nasze WK wszystkie zbędne adnotacje wykreślają na zasadzie oświadczenia właściciela. Po mojemu to są dziwne sytuacje i w pełni podzielam stanowisko urzędów. Dlaczego ma wyłapać N z okresowego dla autobusu skoro wszystkie wymagania spełnia? Ale co kraj to inna cepelia. Życie.

Napisano
2 godziny temu, Paprock napisał:

Dlaczego ma wyłapać N z okresowego dla autobusu skoro wszystkie wymagania spełnia?

Jak spełnia, skoro taki pojazd obowiązują wyższe wymagania WT w związku w wpisem w DR?

Napisano

Ale niejaki pan właściciel odmawia wykonania wyższych wymagań i tworzy problem. Dlatego tak, jak wspomniałem wyżej, niech sobie wyższe wymaganie z dowodu wykreśli.

Wrocławskie stacje (nie wszystkie) nie wykonują badań, których nie ma. A mam tu na myśli tak zwane anty-badania. Skróty z adnotacji urzędowych znikają na podstawie oświadczenia właściciela. Nie chcesz ---TAXI--- bo pojazd nie spełnia dodatkowych wymagań - idź i wykreśl adnotację. Zdemontowałeś ---HAK---, to samo - wykreśl adnotację i przjedź na stację.

Napisano

Co WK to obyczaj, trzeba się najpierw skonsultować co sobie życzą, bo nie można też wybiórczo sobie robić że raz chce zapłacić 200 to robi bez setki, a za pół roku jednak chce 100 i płaci 300 z groszem. Podejrzewam że jakby nie zrobić po uzgodnieniach to będzie dobrze. W każdym razie jeśli nie chce bulić za 100, to wpis musi zniknąć.

Napisano

Badania dodatkowe (np. bus 100) wykonuje się niezależnie od badań okresowych. Tyle razy to było przypominane, że tylko :faint:

Napisano

No i jak to się ma do problemu? Co ta niezależność wyjaśnia?

Napisano
1 minutę temu, Paprock napisał:

Co ta niezależność wyjaśnia?

Wszystko.Amen

Napisano

Pisz po ludzku, co ma Rubel zrobić i dlaczego właśnie tak.

Napisano

:evil: Badanie okresowe, jeżeli wszystko w porządku to P, w uwagach zaświadczenia wpisałbym że w DR jest adnotacja BUS 100 km/h . Tyle, koniec. 

Napisano

Nie klei mi sie to. OK, niezależnie to niezależnie. Ale tu mamy zależność anotacją ---BUS-100--- podyktowaną. Ot taka subtelna różnica.

Napisano

Czyli gdyby nie spełniał warunków 100 to można sobie jednorazowo odstąpić od "100" zamiast dać N, za np opony ? No nieźle nieźle...

Napisano

No przecież, żeby spełniał wymagania BUS 100 to musi mieć zrobione badanie dodatkowe (sama adnotacja w DR tego nie potwierdza, to tylko info że może takim być), które będzie figurowało w cepik jako niezależne badanie dodatkowe i klient musi okazać zaświadczenie z takowego badania. Nie wiem czego tu  nie rozumiecie i w czym doszukujecie się problemu. 

Napisano

Ja rozumiem niezależność i zastanawiam się kto nie rozumie. Niezależne to takie coś bez zależności. W przypadku BUSA 100 może to być dodatkowe badanie, na podstawie którego urząd wpisuje adnotację do dowodu rejestracyjnego, tworząc tym samym zależność. No jaśniej nie umiem wytłumaczyć.

Podobne zależności tworzą inne adnotacje wpisywane do dowodu rejestracyjnego.

Napisano
27 minut temu, Paprock napisał:

urząd wpisuje adnotację do dowodu rejestracyjnego, tworząc tym samym zależność.

Ustawowo jest niezależność i nie ma wyjątków. Można się jedynie zastanowić, czy nie sprawdzić warunków BUS100 w ramach okresowego (zgodność danych ze stanem faktycznym). Do badania dodatkowego literalnie podstawy nie ma z mocy ustawy.

Napisano

Tym bardziej, że BUS100 jest jedynym z niewielu badań dodatkowych z terminem ważności

Edytowane przez Jasiu24

Napisano
39 minut temu, michal_k napisał:

Ustawowo jest niezależność i nie ma wyjątków. 

Nikt nie mówi o wyjątkach tylko o zależności, którą adnotacja tworzy.

Napisano

Przy pierwszym badaniu się zgodzę, ale później ten BUS 100 tworzy całość i warunki dodatkowe nalezy sprawdzać, co któreś pismo DTD potwierdzało. Krąży gdzieś na forum nawet.

Napisano
42 minuty temu, Jasiu24 napisał:

BUS100 jest jedynym z niewielu badań dodatkowych z terminem ważności

To nie jest termin badania - tylko ważności zaświadczenia. Z żadnego przepisu nie wynika, że badanie należy powtarzać okresowo.

24 minuty temu, Paprock napisał:

tylko o zależności, którą adnotacja tworzy.

Podstawa prawna?

Napisano

No BUS 100 tworzy całość, a TAXI, NAUKA JAZDY także czy już niekoniecznie i czy w ich przypadku też obligatoryjnie robicie jedno z drugim ?

Dla mnie każde z nich jest niezależne, zgodnie z ustawą. Zawsze pytam klienta czy mam wykonać obydwa badania. 

Edytowane przez cezary

Napisano

A ja bez pytania wszystko trzaskam.

31 minut temu, michal_k napisał:

Podstawa prawna?

Taka sama jak do HAKA. Taka sama jak do GAZU. Dlaczego to wraz okresowym sie sprawdza?

Napisano

46 minut temu, cezary napisał:

Dla mnie każde z nich jest niezależne, zgodnie z ustawą. Zawsze pytam klienta czy mam wykonać obydwa badania. 

Niezależnie nie znaczy że wyniki tych badań są od siebie niezależne. DR mamy jeden i nie napiszemy mu częściowo sprawny. Potwierdzacie część informacji zawartych w DR, czy wszystkie?

Jest wpis w DR o dodatkowych warunkach to muszę je sprawdzić. Jeżeli coś robię to pobieram za to $. Masz np taxi w DR i nie sprawdzasz dodatkowych warunków? A może on od roku nie ma ważnej legalizacji taksometru (zakładając że nie jeździ na aplikacji). Dla mnie niezależnie znaczy że nie ma konieczności podczas wykonywania badania dodatkowego robienia badania okresowego. Trochę dziwne by było gdybym w nowym aucie które stawiam na taksówkę miał robić okresowe.

Napisano
17 minut temu, wojteczek napisał:

Jest wpis w DR o dodatkowych warunkach to muszę je sprawdzić

To proszę sprawdzić co na ten temat "mówi" zakres OBT w § 2. 1. i które warunki dodatkowe należy sprawdzić określone w WT. 

Napisano
Godzinę temu, Paprock napisał:

Taka sama jak do HAKA. Taka sama jak do GAZU. Dlaczego to wraz okresowym sie sprawdza?

A znasz zakres okresowego i literalnie jakie warunki się sprawdza?

Napisano

56 minut temu, cezary napisał:

To proszę sprawdzić

To po badaniu jak Pan wypełnia zaświadczenie, co tam w tych dodatkowych warunkach zapisuje? Nie odpowiada, czy Nie sprawdzałem?