Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Badanie okresowe pojazdu czasowo wyrejestrowanego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Klient przedstawia pojazd do BT czasowo wyrejestrowany - bez tablic i dr tylko z decyzją admin. WK . został odesłany po DR lub skierowanie na BT.Wrócił z dowodem tymczasowym

i tablicami próbnymi.Pojazd jest sprawny otrzymuje zaśw. z pozytywem.Następnego dnia wraca do OSKP z pierwotnym DR i tablicami po wpis do dowodu z przeprpwadzonego BT.

W rejestrze figuruje pod innymi numerami rej. - kto ma dokonać wpisu ?

Napisano

Myślę, że możesz spokojnie dokonać wpisu w DR pod warunkiem umieszczenia w rejestrze badań w trybie korekcji w uwagach odpowiedniej adnotacji .

Pozwolenie czasowe i tablice otrzymał celem umożliwienia przeprowadzenia badania więc te numery nie są tu istotne .

Napisano

Nie uważasz że zdecydowanie prościej byłoby wystawić klientowi skierowanie na badania techniczne i nie narażać go na koszty pozwoleń czasowych?

Napisano
Klient przedstawia pojazd do BT czasowo wyrejestrowany - bez tablic i dr tylko z decyzją admin. WK . został odesłany po DR lub skierowanie na BT.Wrócił z dowodem tymczasowym

i tablicami próbnymi.Pojazd jest sprawny otrzymuje zaśw. z pozytywem.

No i prawidłowo i tak musiał miec dowód rejestracyjny próbny bo za to w WK by i tak zapłacił.

Napisano
Klient przedstawia pojazd do BT czasowo wyrejestrowany

Dziwny masz WK. Rozumiem, że to samochód a samochodu czasowo wyrejestrowanego (nawet w czasach gdy można to było robić) nie można już ponownie zarejestrować.

Wrócił z dowodem tymczasowym

I na próbnych blachach jak rozumiem - prawidłowo.

Następnego dnia wraca do OSKP z pierwotnym DR i tablicami po wpis do dowodu z przeprpwadzonego BT.

Znowu twierdzę, że masz dziwny WK. Jeśli już go przywrócili do ruch powinien dostać nowe blachy i nowy DR.

W rejestrze figuruje pod innymi numerami rej. - kto ma dokonać wpisu ?

Jak dostanie nowy DR to pierwszy wpis robi WK i nie ma problemu.

To zdarzenie naprawdę miało miejsce??? Naprawdę jestem zdziwiony, bo jak napisałem wcześniej nie można przywrócić do ruchu samochodu wyrejestrowanego, co innego ciągnik rolniczy i bodajże przyczepa rolnicza. Musiałby się w tej kwestii wypowiedzieć Boguś, bo to typowo sprawy urzędnicze.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Naprawdę jestem zdziwiony, bo jak napisałem wcześniej nie można przywrócić do ruchu samochodu wyrejestrowanego, co innego ciągnik rolniczy i bodajże przyczepa rolnicza.

Masz rację ciągnik rolniczy, przyczepa rolnicza oraz inne pojazdy które są zabytkowe - w tedy musi się na ten temat wypowiedzieć rzeczoznawca.

Napisano
w tedy musi się na ten temat wypowiedzieć rzeczoznawca.

? niełapie o co chodzi z tym rzeczoznawcą

Napisano
niełapie o co chodzi z tym rzeczoznawcą

chodzi o opis że pojazd jest unikatowy

Napisano
Krzysiek-opo miał chyba na myśli art 78a PoRD

Ale to nie zmienia faktu, że samochodu wyrejestrowanego nie można ponownie zarejestrować - no chyba, że jako zabytek, ale to inna bajka...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

w czasowym wyrejestrowaniu chodzi głównie o zaoszczędzenie na podatku drogowym

firmy wyrejestrowują samochody na okres kiedy nie ma pracy,(najczęściej na okres zimowy),

Przedsiębiorca robi przegląd tylko wtedy jeżeli w czasie wyrejestrowania skończył się,

natomiast jeżeli jest jeszcze ważny to idzie do wydziału komunikacji i zwracają mu dowód rejestracyjny i tablicę,

Napisano
firmy wyrejestrowują samochody na okres kiedy nie ma pracy

Już od dłuższego czasu nie ma "wyrejestrowania czasowego". Żeby pojazd wyrejestrować musisz go zezłomować... i nie ma powrotu dla takiego autka...

Napisano

przepraszam zamiast czasowe wyrejestrowanie powinno być czasowe wycofanie

Napisano

Gdyby był wyrejestrowany to przy ponownej (gdyby istniała taka możliwość) rejestracji powinien spełniać normy jakie obowiązują w dniu ponownego rejestrowania, a nie to co było kiedyś.

Napisano

ale pojazd jest ciagle zarejestrowany, jest tylko czasowo wycofany z ruchu

Art. 78a. 1. Czasowego wycofania pojazdu z ruchu dokonuje, na wniosek własciciela pojazdu lub

podmiotu, któremu powierzono pojazd w trybie przepisu art. 73 ust. 5, starosta własciwy ze wzgledu na

miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, wydajac decyzje o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu.

2. Wycofaniu czasowemu, na wniosek podmiotów, o których mowa w ust. 1, podlegaja

zarejestrowane:

1) samochody ciearowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t;

2) ciagniki samochodowe;

3) pojazdy specjalne;

4) autobusy.

3. Decyzje o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu wydaje za opłata organ, o którym mowa w ust. 1,

po złoeniu przez własciciela pojazdu lub podmiot, któremu powierzono pojazd w trybie przepisu art. 73

ust. 5, do depozytu w tym organie dowodu rejestracyjnego i tablic rejestracyjnych.

4. Pojazd moeżbyc czasowo wycofany z ruchu na okres od 2 do 6 miesiecy. Okres ten może byc

jednorazowo przedłuony, jednak łaczny okres wycofania pojazdu z ruchu nie moe przekraczac 9

miesiecy w roku, liczac od dnia jego wycofania z ruchu.

Napisano
? niełapie o co chodzi z tym rzeczoznawcą
chodzi o opis że pojazd jest unikatowy

Dokładnie oto mi chodziło

Napisano

Obecnie , jak wskazał Robert OSKP jest możliwość wycofania z ruchu niektórych poj. [ nie mylić tego z wyrejestrowaniem ] . Osobiście robiłem dwa autobusy po wycofaniu z ruchu, ponieważ skończył się im termin ważności przeglądu. Do uwag wpisałem - poj. po wycofaniu z ruchu . Dla WK to wystarcza.

Napisano

Podobnie jak boden

Do uwag wpisałem - poj. po wycofaniu z ruchu . Dla WK to wystarcza.

i wpisuję w rejestrze numer decyzji

Napisano

Trochę znalałżem na ten temat

Prawo o ruchu drogowym :

Art. 78a. 2 wycofaniu czasowemu, na wniosek podmiotów, o których mowa w ust. 1 podlegają zarejestrowane:

1) samochody ciężarowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5t;

2) ciągniki samochodwe ;

3) pojazdy specjalne;

4) autobusy

....

4. Pojazd może być czasowo wycofany z ruchu na okres od 2 do 6 miesięcy. Okres ten moze być jednorazowo przedłużony, jednak łączny okres wycofania pojazdu z ruchu nie moze przekraczać 9 miesięcy w roku, licząć od dnia jego wycofania z ruchu...

Art.79.4.

Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:

1) odzyskanego po kradzieży,

2) zabytkowego,

3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji,

4) ciągnika rolniczego i przyczepy rolniczej,

To tyle udało mi się na ten temat znaleść jesli chodzi o przepisy!

Napisano

ja jednego takiego miałem /autobus/ale jak sam klijent powiedział -nie opłaca się spore koszta

w uwagach dopisałem co potrzeba i jest ok /coś w tym sęsie jak pisaliscie/

• 4 years later...
Napisano

i tablicami próbnymi.Pojazd jest sprawny otrzymuje zaśw. z pozytywem.Następnego dnia wraca do OSKP z pierwotnym DR i tablicami po wpis do dowodu z przeprpwadzonego BT.

...

Witam.

Odgrzebuję temat bo nie ma sensu zakładać nowego.

Pacjent-przyczepa rolnicza wycofana z ruchu w 1989 roku.

Chcę ją zarejestrować bo kupiłem i odremontowałem.

Od czego zacząć?

Mam przyczepę, potwierdzenie wyrejestrowania, nr rejestracyjny (czarne blachy dwie litery i cztery cyfry) i umowę K-S.

Wystarczy jak opłacę PCC w US i pójde do WK i tam dostanę kartę informacyjną, zrobie BT pojazdu i z badaniami pójdę po DR do WK?

Napisano

(.....)

Od czego zacząć?

(.....)

pójde do WK

(....)

Sam sobie odpowiadasz i oczywiście tam uzyskasz pełną informację :ok

Napisano

...

Witam.

Odgrzebuję temat bo nie ma sensu zakładać nowego.

Pacjent-przyczepa rolnicza wycofana z ruchu w 1989 roku.

Chcę ją zarejestrować bo kupiłem i odremontowałem.

Od czego zacząć?

Mam przyczepę, potwierdzenie wyrejestrowania, nr rejestracyjny (czarne blachy dwie litery i cztery cyfry) i umowę K-S.

Wystarczy jak opłacę PCC w US i pójde do WK i tam dostanę kartę informacyjną, zrobie BT pojazdu i z badaniami pójdę po DR do WK?

Dokładnie tak
Napisano

(.....)

Od czego zacząć?

(.....)

pójde do WK

(....)

Sam sobie odpowiadasz i oczywiście tam uzyskasz pełną informację :ok

Tylko że tak sytuacja wyglądałaby w normalnym WK ;) a nie u mnie w starostwie.

U mnie przyjęli ostatnio dokumenty do rejestracji nowego auta i po 2 tygodniach się obudzili że przyjęli złą homologację (WE zamiast PL) i wyszło że na DR czekałem prawie 4 tygodnie.