bartas11 Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 Witam, Szukam pomocy w zrobieniu PT dla quada który był zarejestrowany w Francji jako ciągnik rolniczy. Na dokumentach francuskich brakuje mocy oraz konkretnej homologacji dla tego pojazdu. Informacje które zgromadziłem: Krótki numer ramy 9 cyfrowy był nadawany dla maszyn rolniczych. Od dealera yamahy dowiedziałem się że nie jest to oryginalny numer yamahy. Proceder który jest bardzo popularny to yamaha sprzedaje quad do firmy zewnętrznej która nadają homologacje oraz swój nowy numer VIN. Wyciągniecie oryginalnego dokumentu COC od dealera jest niemożliwe ponieważ nie mają w systemie takiego pojazdu o tym numerze VIN. Poszedłem o krok dalej i na podstawie kodu silnika doszedłem do oryginalnego numeru VIN i na jakiego podstawie taki pojazd nie ma homologacji. Czyli potwierdza się teoria że quad był homologowany przez zewnętrzną firmę. Quad jest wyposażony w całe dodatkowe oświetlenie zewnętrzne, hak, licznik motogodzin typowy dla maszyn rolniczych oraz ogranicznik prędkości na module zapłonowym. Czy jest możliwe zrobienie PT dla tego quada czy wg wszystkich prawidłowości musi mieć jakiś certyfikat homologacji który jest chyba już nie do wyciągnięcia. Dodam że tak temat zgłębiłem, że nawet skontaktowałem się z dealerem francuskim yamahy w celu pomocy. Od nich dostałem informację żebym spróbował o pomoc w odpowiednim ministerstwie francuskim ( odpowiednik naszego dozoru technicznego), wiadomość do nich wysłałem ale chyba nie ma co liczyć na odpowiedzieć. Pacjent to Yamaha Bruine 350 2005r. W dowodzie frncuskim ''maga'' oznacza ciagnik/maszyne rolnicza. Cytuj
wojteczek Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 29 minut temu, bartas11 napisał: Czy jest możliwe zrobienie PT dla tego quada czy wg wszystkich prawidłowości musi mieć jakiś certyfikat homologacji który jest chyba już nie do wyciągnięcia. Ale tu masz krótki Nr więc samochodowy inny odpada. Cytuj
bartas11 Napisano 17 Czerwiec 2025 Autor Napisano 17 Czerwiec 2025 Na tabliczce jest tylko numer vin, plus masa dopuszczalna własna i masa z przyczepa taka jak w papierach Cytuj
diagnosta2017 Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 40 minut temu, wojteczek napisał: Ale tu masz krótki Nr więc samochodowy inny odpada. Skorow dowodzie stoi ciągnik R to robić jako ciagnik, odpowiednio przystosować i na badanie Cytuj
bartas11 Napisano 17 Czerwiec 2025 Autor Napisano 17 Czerwiec 2025 Problem jest taki że diagności jak słyszą quad/maszyna rolnicza to nawet nie chcą ze mną rozmawiać. Bez odpowiedniego typu homologacji t3b nie zrobię Panu przeglądu, lub tekst dla 80 zł to nie mam ochoty brać odpowiedzialności za to, to co mnie spotyka za każdym razem. I tak chciałbym żeby przeszedł badanie PT jako ciągnik. Cytuj
diagnosta2017 Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 TU nie chodzi o homologacje pojazd ze zdjęć musi spełniać wszystkie wymagania dla ciągnika rolniczego Cytuj
wojteczek Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 Godzinę temu, bartas11 napisał: chciałbym żeby przeszedł badanie PT jako ciągnik. To w jakim celu szukasz 2 godziny temu, bartas11 napisał: Wyciągniecie oryginalnego dokumentu COC od dealera Zrobić co trzeba żeby spełniał warunki ciągnika i rejestrować. Nie widzę mocy w ZDR i nie wiem co z prędkością. Dla diagnosty zapewnienia klienta że ma ogranicznik to mało pewne info. Cytuj
dominik_z Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 Ten pojazd nie musi miec homologacji, ale musi spełniać wymagania dla ciągnika rolniczego wskazane w warunkach technicznych. M.in jest to siedzenie z oparciem, predkosc konstrukcyjna Vmax 40km/+3km/h itd. Cytuj
bartas11 Napisano 17 Czerwiec 2025 Autor Napisano 17 Czerwiec 2025 Sam sobie nie wymyśliłem tej homologacji, powtarzam co słyszałem od różnych diagnostów. Czyli z waszych wniosków wynika że trzeba spełnić wymagania dla ciągnika rolniczego. Jeżeli macie informacje to prosiłbym o wypisanie jakie to są wymagania, pomoże mi to w zbieraniu informacji w internecie. Cytuj
Mecher Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 Dział IV Cytat ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Cytuj
Kubinio Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 No i właśnie to jest ogromny problem. My jako diagności nie mamy dokładnych wytycznych, prawo unijne prawem unijnym, wymagania przepisów krajowych też swoje, wydziały komunikacji po części rozkładają ręce a przecież niby wszystko jest jasne... Cytuj
diagnosta2017 Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 No jak wydział ma na dokumencie ze to traktor to go rejestruje jako traktor i nie może odmówić rejestracji Więc tutaj tylko trza by dostosować go odpowiednio do warunków technicznych na ciągnik Cytuj
LimonQi Napisano 17 Czerwiec 2025 Napisano 17 Czerwiec 2025 Po 1-sze: Z czego wynika że to ciągnik rolniczy? W francuskim dowodzie rejestracyjnym TRA to ciągnik rolniczy, a nie MAGA. Po 2-gie: Przypuśćmy jednak że to ciągnik rolniczy, to jakiego parametru technicznego nie spełnia? Tylko nie piszcie, że nie ma kabiny, kierownicy okrągłej lub trójkąta Jedynie czego może nie spełniać to maksymalnej prędkości, która dla pojazdu niehomologowanego wynosi 40 km/h. Cytuj
bartas11 Napisano 18 Czerwiec 2025 Autor Napisano 18 Czerwiec 2025 Maga - oznacza również ciągnik/maszynę rolniczą mam to potwierdzone na tłumaczeniu. Wydział komunikacyjny nie robi żadnych problemów żeby to zarejestrować jako ciągnik rolniczy. Pisałem że problem jest tylko z przeglądem technicznym. Po rozmowach z kilkoma diagnostami powtarza się ta sama zasada - żeby quad przeszedł PT jako ciągnik rolniczy musi mieć homologacje t3b, której mi brakuje w papierach... a przystosowanie quada to warunków technicznych odpowiadających ciągnikowi to kolejny krok. Jeżeli ktoś miał podobny przypadek i udało mu się przejść PT prosiłbym o pomoc. Cytuj
Solaris Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 (edytowane) MAGA (Machines agricoles automotrices) to we Francji klasyfikacja na Maszyny Rolnicze. A klasyfikacja w innym kraju nie musi odpowiadać klasyfikacji w Polsce więc można go dostosować do naszej klasyfikacji rodzajów pojazdów. Najbliżej mu do ciągnika rolniczego ale nie może mieć kategorii T3b tak jak mówią jacyś tam diagności bo ta kategoria jest tylko według dyrektywy 167/2013 a on nie był homologowany według tej dyrektywy. Więc bzdura jest wymagać czegoś, czego nie może mieć. Mówią o indeksie b w kategorii homologacyjnej bo spodziewają się że prędkość przekracza 40 km/h więc trzeba to ograniczyć ponieważ dla ciągnika rolniczego bez homologacji obowiązuje 40 km/h Edytowane 18 Czerwiec 2025 przez Solaris Cytuj
Paprock Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 43 minuty temu, bartas11 napisał: Po rozmowach z kilkoma diagnostami powtarza się ta sama zasada - żeby quad przeszedł PT jako ciągnik rolniczy musi mieć homologacje t3b, której mi brakuje w papierach... Spytaj ich, czy jak robią zmiany z samochodu ciężarowego na osobowy, to czy też wymagają [M1] homo-kategorii. Cytuj
Rafi90 Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 (edytowane) MAGA to według klasyfikacji Francuskiej (bo J1 to klasyfikacja Francuska) - Maszyna rolnicza napędzana własnym napędem. W J2 nie ma nic, więc sklasyfikowanie tego jako ciągnik rolniczy to był tylko wymysł Francuzów. Podejrzewam że urząd zarejestrować tylko na tej podstawie nie będzie chciał. Teraz doczytałem że jednak zarejestruje. Więc pozostaje dostosowanie go jako ciągnik rolniczy, i udowodnienie że nie jedzie więcej niż 40 . Tu będzie największy problem znaleźć diagnostę, bo praktyka pokazuje że ogranicznik działa tylko w dniu BT, a za dwa dni gość bez kasku, z dzieckiem z tyłu 8 dych tnie po mieście między autami. I nie dziwię się diagnostom, sam omijam takie kwiatki. Edytowane 18 Czerwiec 2025 przez Rafi90 Cytuj
bartas11 Napisano 18 Czerwiec 2025 Autor Napisano 18 Czerwiec 2025 Czy ktoś może polecić rzetelnego diagnostę w rejonach (KONIN-KOŁO-TUREK, wielkopolska), który zna temat i przeprowadzi przegląd ? Cytuj
diagnosta2017 Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 chłopie przygotuj swój pojazd do badania na ciągnik rolniczy, nie musisz szukać bóg wie jakich diagnostów czy Ty już wiesz jak rozwiążesz problem z prędkością w swoim ciągniku rolniczym ? Cytuj
dominik_z Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 2 godziny temu, Rafi90 napisał: bo praktyka pokazuje że ogranicznik Na przykladzie motorowerów z moich lat, moge Ci powiedziec, ze ogranicznik do 45km/h I pojemność 49ccm byla tylko przez okres gwarancji pojazdu 🙂 Ps. Dajesz sobie rękę uciąć, ze kazdy motorower w ktorym zrobiłeś BT z wynikiem P mial Vmax 45km/h i pojemnosc 49ccm? 🙂 Nie musisz mi odpowiadać publicznie, wystarczy, ze odpowiesz sobie sam. Wracając do tematu... Trzeba udowodnić diagnoście, zgodnie z ustawowymi wymaganiami, ze Vmax tego pojazdu to 43km/h. Oraz dostosować pojazd do reszty wymagań Cytuj
bartas11 Napisano 18 Czerwiec 2025 Autor Napisano 18 Czerwiec 2025 2 godziny temu, diagnosta2017 napisał: chłopie przygotuj swój pojazd do badania na ciągnik rolniczy, nie musisz szukać bóg wie jakich diagnostów czy Ty już wiesz jak rozwiążesz problem z prędkością w swoim ciągniku rolniczym ? no właśnie okazuję się że każdy diagnosta z którym rozmawiałem chce homologacji. Więc tak potrzebuje konkretnego diagnosty który zna się na przepisach. Cytuj
Rafi90 Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 46 minut temu, dominik_z napisał: Ps. Dajesz sobie rękę uciąć, ze kazdy motorower w ktorym zrobiłeś BT z wynikiem P mial Vmax 45km/h i pojemnosc 49ccm? 🙂 Nie musisz mi odpowiadać publicznie, wystarczy, ze odpowiesz sobie sam. Oczywiście że nie daje, ale to trochę inna sytuacja, bo skuter zazwyczaj wyjeżdża z fabryki jako motorower/motocykl, a tu nie masz w sumie rodzaju pojazdu, pojemności, mocy, nic. Sam sobie odpowiedz na pytanie dlaczego diagności tak stronią od klasyfikowania quadów bez homo na ciągniki. Z braku wiedzy? Nie. Każdy niemal pracujący na OSKP wie że " trójkąt" i ogranicznik w zasadzie wystarczą, ale podpisać się nie chce pod tym nikt. Cytuj
mirek_handlarz Napisano 18 Czerwiec 2025 Napisano 18 Czerwiec 2025 Czy ten quado-ciągniko-pojazd posiada prędkościomierz? Bo na zdjęciach nie widać. Widać tylko licznik mtg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi