jabol94 Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Witam jakie macie stawki za badania okresowe po raz 1 w kraju?? Cytuj
Solaris Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Jak dla samochodu osobowego to 98 zł, a masz inną stawkę u siebie na SKP ? Cytuj
jabol94 Napisano 24 Czerwiec 2025 Autor Napisano 24 Czerwiec 2025 Nie też mam 98 zł ale czytałem gdzieś na forum że biorą bodajże 169 zł?? Każdy rodzaj mam tak jak okresowe. Chociaż to też jest chore. Tak samo zabytki też nieopłacalny interes Cytuj
Solaris Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Może nieprawidłowo doliczają za DIP tyle ile im pasuje. Cytuj
TeDe Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Zabytków nie Masz w cenniku, nikt nie zabroni Ci wziąć i 1000 zł (najwyżej nikt nie przyjedzie)... Cytuj
jabol94 Napisano 24 Czerwiec 2025 Autor Napisano 24 Czerwiec 2025 No też właśnie nie wiadomo ile brać za zabytki. My bierzemy tak jak za okresowe, bo nie wiadomo jak do tego podejść. A z pierwszymi w kraju to tez tak dziwnie że biorą więcej. Cytuj
Solaris Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Bo podczas kontroli pobieranie opłat niestety mało kogo interesuje. A w niektórych przypadkach to nawet i oni nie wiedzą ile powinno być pobrane i na forum też były różnice przy pobieraniu np. powypadkowe. Cytuj
TeDe Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Jak dla mnie skoro powypadkowe musi zawierać też całe badanie okresowe, to 94+ za okresowe. Zgodnie z wytycznymi... Naliczanie_oplat_za_badania_techniczne_pojazdow.pdf Cytuj
Solaris Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 (edytowane) 11 minut temu, TeDe napisał: Jak dla mnie skoro powypadkowe musi zawierać też całe badanie okresowe, to 94+ za okresowe. A niektórzy tylko 94. Masz na swoim terenie przykładowo 20 stacji. Robisz kontrolę i połowa ma tak a połowa inaczej. W takiej sytuacji odpuszczasz i przestajesz interesować się pobieraniem opłat. Edytowane 24 Czerwiec 2025 przez Solaris Cytuj
TeDe Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Ja nie odpuszczam, jak chcą szukać gdzie wezmą tylko 94, to niech szukają... Jeszcze nikt nigdy nie powiedział, że nie robimy bo za drogo... Cytuj
cezary Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 Ciekawe jaką kwotę pobierają właściciele-diagności sami wykonujący badania, zwłaszcza ci co tak krzyczą o podwyżki. Jak mojemu pryncypałowi kilka lat temu napomknąłem że za pokolizyjne powinno się kasować 98 + 94 to odpowiedział, w cenniku jest 94 i tak pobierać, chce mi pan do reszty klientów wypłoszyć. Cytuj
jabol94 Napisano 24 Czerwiec 2025 Autor Napisano 24 Czerwiec 2025 Jeśli dobrze pamiętam to też braliśmy tylko za badanie powypadkowe 94 zł. Cytuj
yogi1984 Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 A u nas przed 1 tej. 98+ 60 ustalenie danych. Zabytek 300-350zależy od pojazdu... Jak komuś drogo i nie pasuje to droga wolna niech szuka taniej. Ja wiem że zaraz ktoś się uruchomi i to ustalenie danych zakwestionuje,ale nie mój wymysł tylko szefowej. I raz przyznać muszę że to dobry kierunek:-) Cytuj
cezary Napisano 24 Czerwiec 2025 Napisano 24 Czerwiec 2025 9 minut temu, yogi1984 napisał: nie mój wymysł tylko szefowej. I raz przyznać muszę że to dobry kierunek:-) No właśnie, są możliwości pożonglowania cennikiem i mądry szef z tego korzysta, chwała mu, jej za to, gdyby inni mieli trochę oleju w głowie to też by tak zdecydowali i opłacalność byłaby nieco lepsza. Cytuj
mlusiek1590 Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 Jeśli przyjeżdza klient na powypadek to tylko i wyłącznie 98+94 choćby wczoraj miał okresowe Jeśli pierwsza rej 98+60zł , nikt nie chrząka jak widzi ile wypełniania , z resztą mówi się klientowi ,że pierwsze w RP jest trochę droższe ,a pózniej już normalnie . I nie uważam tego za naciąganie . Zrób okresowe ,a okresowe po raz pierwszy z pustym DR z zagranicy , jeszcze jakiś dziwny pojazd 1 Cytuj
Solaris Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 45 minut temu, mlusiek1590 napisał: Jeśli pierwsza rej 98+60zł , nikt nie chrząka jak widzi ile wypełniania , tak, wypełniania jest więcej, czyli do badania okresowego wstawiacie pozycję cennikową za badanie dodatkowe Ustalenie Danych i standardowo pozycję cennikową za okresowe 1 Cytuj
Mecher Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 Jakby nie patrzeć ustala się dane niezbędne do rejestracji pojazdu. Cytuj
Bratko Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 U nas od kilku lat pobieramy 98 zł plus 60 zł za ustalenie danych DIP. Klienci nie mają problemów z płaceniem . Mazowieckie , Warszawa 1 Cytuj
aboz Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 22 godziny temu, TeDe napisał: Jak dla mnie skoro powypadkowe musi zawierać też całe badanie okresowe, Podstawa prawna jakaś na takie stwierdzenie? 22 godziny temu, Solaris napisał: A niektórzy tylko 94. Bo taka opłata wynika z tabeli. 20 godzin temu, yogi1984 napisał: A u nas przed 1 tej. 98+ 60 ustalenie danych. Czyli za każdym razem robicie dwa badania? Okresowe to okresowe, a ustalenie danych to dodatkowe. W przypadku okresowego przed pierwszą rejestracją diagnosta ma obowiązek wypełnić DIP w cenie okresowego. 6 godzin temu, mlusiek1590 napisał: nie uważam tego za naciąganie . Ty się czytasz czasem? 6 godzin temu, mlusiek1590 napisał: z resztą mówi się klientowi ,że pierwsze w RP jest trochę droższe ,a pózniej już normalnie 3 godziny temu, Mecher napisał: Jakby nie patrzeć ustala się dane niezbędne do rejestracji pojazdu. Ale opłata jest za wykonanie badania dodatkowego, a nie czynności przy okazji okresowego. Cytuj
mlusiek1590 Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 (edytowane) 12 minut temu, aboz napisał: Podstawa prawna jakaś na takie stwierdzenie? Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 1 lit b) ustawy Prawo o ruchu drogowym, określony w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach, Dz.U. z 2015 r. poz. 776 - tekst jednolity z dnia 2015.06.10 z późniejszymi zmianami: ... 2) skierowanego przez organ kontroli ruchu drogowego, który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 4, lub noszącego ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego – obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych dotyczących zespołów i układów, w sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia i w dziale I załącznika nr 2 do rozporządzenia; Zakres badania - rozporządzenie ws. zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów: pkt. 0-10 działu I załącznika nr 1 (czynności związane z badaniem okresowym) + dział I załącznika nr 2 (czynności związane z badaniem powypadkowym) Składniki opłaty - pozycje z tabeli opłat (Dz.U. nr 223 poz. 2261 z 2004 r).: 1.2 (czynności związane z badaniem okresowym) + 4.2 (badanie powypadkowe) Wysokość opłaty niezależnie czy jest wykonywane jednocześnie badanie okresowe czy nie, jest ZAWSZE jednakowa !!! (§ 3 ust. 3 Dz.U. nr 223 poz. 2261 z 2004 r.) i wynosi: 192 zł Jeśłi chodzi o 60zł za ustalenie danych , nie każe nikomu tego robić , ja biorę . Nikt się nie krzywi , nie uważam tego za nadużycie czy naciąganie , przecież zawsze możesz odesłać do rzeczoznawcy on skasuje klienta jak Ty nie potrafisz i pózniej przepiszesz gotowca za 98 Edytowane 25 Czerwiec 2025 przez mlusiek1590 1 Cytuj
norcom19787 Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 Jakbym wziął za 1 badanie 98 + 60 to chyba klienci by mnie zaszlachtowali wszyscy biorą 98 a konkurencja duża. Cytuj
Mecher Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 (edytowane) Tak kubuś , wiemy, często piszesz o konkurencji ... czy to pod tym nickiem czy też pod innymi 😏 1 godzinę temu, aboz napisał: Ale opłata jest za wykonanie badania dodatkowego, a nie czynności przy okazji okresowego. A za na przykład badanie okresowe z wpisem taxi, bierzesz 98 ? Edytowane 25 Czerwiec 2025 przez Mecher Cytuj
cezary Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 Ja już się nauczyłem, że badanie dodatkowe np. TAXI jest badaniem niezależnym od okresowego i jeżeli klient nie chce dodatkowego to wykonuję tylko okresowe, w rejestrze w uwagach TYLKO info że jest w DR wpis TAXI. Ale o tym już było wielokroć więc sam nie wiem po co o tym znowu pisać. Cytuj
mlusiek1590 Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 8 minut temu, cezary napisał: Ja już się nauczyłem, że badanie dodatkowe np. TAXI jest badaniem niezależnym od okresowego i jeżeli klient nie chce dodatkowego to wykonuję tylko okresowe, w rejestrze w uwagach TYLKO info że jest w DR wpis TAXI. Ale o tym już było wielokroć więc sam nie wiem po co o tym znowu pisać. Identyczna sytuacja jest z Powypadkowym, czyli okresowe +dodatkowe Cytuj
aboz Napisano 25 Czerwiec 2025 Napisano 25 Czerwiec 2025 Zakres dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 1 lit b) ustawy Prawo o ruchu drogowym, określony w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 26 czerwca 2012 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach, Dz.U. z 2015 r. poz. 776 - tekst jednolity z dnia 2015.06.10 z późniejszymi zmianami: ... 2) skierowanego przez organ kontroli ruchu drogowego, który uczestniczył w wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy, z zastrzeżeniem pkt 4, lub noszącego ślady uszkodzeń albo którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogące stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego – obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych dotyczących zespołów i układów, w sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia i w dziale I załącznika nr 2 do rozporządzenia; Zakres badania - rozporządzenie ws. zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów: pkt. 0-10 działu I załącznika nr 1 (czynności związane z badaniem okresowym) + dział I załącznika nr 2 (czynności związane z badaniem powypadkowym) Składniki opłaty - pozycje z tabeli opłat (Dz.U. nr 223 poz. 2261 z 2004 r).: 1.2 (czynności związane z badaniem okresowym) + 4.2 (badanie powypadkowe) Wysokość opłaty niezależnie czy jest wykonywane jednocześnie badanie okresowe czy nie, jest ZAWSZE jednakowa !!! (§ 3 ust. 3 Dz.U. nr 223 poz. 2261 z 2004 r.) i wynosi: 192 zł Jeśłi chodzi o 60zł za ustalenie danych , nie każe nikomu tego robić , ja biorę . Nikt się nie krzywi , nie uważam tego za nadużycie czy naciąganie , przecież zawsze możesz odesłać do rzeczoznawcy on skasuje klienta jak Ty nie potrafisz i pózniej przepiszesz gotowca za 98 Wykaz czynności i kryteria oceny to nie jest zakres badania. Naprodukowałeś się nie rozumiejąc co cytujesz. I to byłoby na tyle dyskusji.Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi