Piotr97 Napisano 26 Czerwiec 2025 Napisano 26 Czerwiec 2025 Witam, ostatnio na opisówce w Wawie miałem opisówke na której miałem opisać w jaki sposób zbadasz hamulce w autobusie kat m1. Z tego co wiem autobusy kat m1 czyli do 3,5 posiadaj ą pneumatyczny układ hamulcowy, zatem opisałem cały układ pneumatyczny hamulcowy razem z układem abs, opisując krok po kroku czynności: na początku sprawdzam ciśnienie w ogumieniu, następnie sprawdzenie szczelności układu pneumatycznego, sprawdzam wydatek sprężarki - montuje czujniki pomiaru ciśnienia na wyjsciu z siłowników oraz na zbiorniku - wpisuje dmc pojazdu do komputera urządzenia rolkowego - wykonuje pomiar zapamiętując uzyskane wyniki z czujników oraz komputera urządzenia rolkowego - przekładam czujniki na kolejną oś i analogicznie powtarzam czynności na kolejne osie przepisałem z tabelki jaki powinien byc wskaźnik skuteczności hamowania dla pojazdu kat m1 następnie opisałem układ abs czyli z czego się składa jakie ma zadanie czujnik, modulator, sterownik itp itd i opisówka nie zdana, Powiedzcie mi prosze gdzie mogłem popełnić błąd, moze coś przekręciłem, nie dopisałem cokolwiek.. ps. jeden ze zdających stwierdził, ze autobusy m1 nie posiadają układu pneumatycznego dopiero kat m2 ma i ja totalnie zgłupiałem, z autobusami nie miałem w zyciu wiele styczności:) a jeżeli był post o podobnym temacie to zamykam, ale nie umiałem znaleźć Cytuj
Solaris Napisano 26 Czerwiec 2025 Napisano 26 Czerwiec 2025 (edytowane) Ale kategoria M1 to pojazdy samochodowe nie przekraczające 9 miejsc siedzących a autobus z definicji przekracza 9 miejsc. Czyli może trzeba było napisać że nie ma takich pojazdów jak autobus M1 więc nie ma badania hamulcow Edytowane 26 Czerwiec 2025 przez Solaris Cytuj
czynastka Napisano 27 Czerwiec 2025 Napisano 27 Czerwiec 2025 A może egzaminatorowi nie spodobało się, że za dużo opisałeś. Tak naprawdę miałeś opisać jak sprawdzisz hamulce w tym pojeździe, a dodatkowo Ty jeszcze opisałes jak jest zbudowany układ itd. Pisanie nad wyraz albo czegoś o co nie było pytania to też błąd rozumienia zadanego pytania. Cytuj
radekd2 Napisano 27 Czerwiec 2025 Napisano 27 Czerwiec 2025 17 godzin temu, Piotr97 napisał: w autobusie kat m1 1. Kategoria M: pojazdy samochodowe mające co najmniej cztery koła i zaprojektowane i wykonane do przewozu osób, w tym: 1) kategoria M1: samochody osobowe - pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu osób, mające nie więcej niż osiem miejsc w dodatku do siedzenia kierowcy; 2) kategoria M2: autobusy - pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu osób, mające więcej niż osiem miejsc w dodatku do siedzenia kierowcy i mające maksymalną masę nie przekraczającą Ston; 3) kategoria M3: autobusy - pojazdy zaprojektowane i wykonane do przewozu osób, mające więcej niż osiem miejsc w dodatku do siedzenia kierowcy i mające maksymalną masę przekraczającą 5 ton; Nie mówię, że nie ma ale ja nigdy nie spotkałem kat. M1 z pneumatycznym układem hamulcowym. Cytuj
Solaris Napisano 27 Czerwiec 2025 Napisano 27 Czerwiec 2025 Ale chodziło o M1 autobus a takiego pojazdu nie ma bo kategoria M1 nie może być z powodu zbyt małej liczby miejsc sklasyfikowana jako rodzaj pojazdu Autobus. Na pewno pytanie było inne bo jeśli takie to brak pojazdu czyli brak sprawdzania hamulców i koniec odpowiedzi😀 Cytuj
Logen Napisano 27 Czerwiec 2025 Napisano 27 Czerwiec 2025 Ja na swoim egzaminie w opisowym miałem sprawdzić dokumenty i jeżeli się zgadzają to opisać jak się sprawdza instalację LPG. Protokół na zbiornik był opisany protokół UDT... wystarczyło napisać że się papiery nie zgadzają nie podchodzę do badani i finito Cytuj
aboz Napisano 30 Czerwiec 2025 Napisano 30 Czerwiec 2025 W dniu 26.06.2025 o 20:04, Piotr97 napisał: w autobusie kat m1 Nie ma takich autobusów. Minimum kat. M2. W dniu 26.06.2025 o 20:04, Piotr97 napisał: Z tego co wiem autobusy kat m1 czyli do 3,5 posiadaj ą pneumatyczny układ hamulcowy Znowu błąd. Autobusy kat. M2 mogą mieć układ hydrauliczny. I to by było na tyle jeśli chodzi o wynik egzaminu. Dwa poważne błędy i dalej nie było po co czytać. Ale żeby Ci pomóc, to mając widzę, że taki autobus może mieć hydrauliczny lub pneumatyczny układ hamulcowy, powinieneś opisać procedurę pomiaru w zależności od układu. Nie ma potrzeby rozpisywać się na tematy, które w zadaniu egzaminacyjnym nie były ujęte. Cytuj
Piotr97 Napisano 3 Lipiec 2025 Autor Napisano 3 Lipiec 2025 W dniu 30.06.2025 o 11:43, aboz napisał: powinieneś opisać procedurę pomiaru w zależności od układu. . Jeżeli w pytaniu nie ma sprecyzowane czy układ jest hydrauliczny czy pneumatyczny to mam zgadywać?:D pomijając oczywiście ten absurd z tą kategoria m1 autobusu w pytaniu 😜 Cytuj
aboz Napisano 3 Lipiec 2025 Napisano 3 Lipiec 2025 Jeżeli w pytaniu nie ma sprecyzowane czy układ jest hydrauliczny czy pneumatyczny to mam zgadywać? pomijając oczywiście ten absurd z tą kategoria m1 autobusu w pytaniu Masz opisać obie procedury. Różnic nie jest dużo a ocena wyników pomiaru zbliżona. Obstawiam, że wszystko było w pytaniu zawarte, skoro inni zdali i zapewne nie była to kategoria M1.Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Mecher Napisano 4 Lipiec 2025 Napisano 4 Lipiec 2025 13 godzin temu, Piotr97 napisał: Jeżeli w pytaniu nie ma sprecyzowane czy układ jest hydrauliczny czy pneumatyczny to mam zgadywać?: A jak zgadłeś że masz opisać W dniu 26.06.2025 o 20:04, Piotr97 napisał: cały układ pneumatyczny hamulcowy razem z układem abs, skoro tego też nie było w pytaniu ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi