Danek Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Witam mam pytanie jak się odnieść do tematu świateł w pojeździe Dodge Coronet 1969 rok który mam zrobić na zabytek ? W aucie kierunkowskazy świecą na czerwono brak tylnego światła przeciwmgłowego kierunkowskazy przednie świecą na stałe na pomarańczowo jako pozycja? Czy można wykonać badanie na zabytek z wynikiem pozytywnym proszę koledzy o podpowiedź Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Po USA może sobie tak śmigać - na drogi publiczne UE nie nadaje się - co do zgodności z warunkami technicznymi to słabo to wygląda / chyba, że z wpisanym ograniczeniem " zakaz poruszania po drogach publicznych" ale jaki to ma sens? Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 (edytowane) Jeżeli chodzi o kierunkowskazay barwy czerwonej, to są one dopuszczone bodajże do końca 1983 roku, a przeciwmgłowe tylne są obowiązkowe jeszcze później. Tak więc tu nie ma problemu. Biorąc pod uwagę, że piszesz o zabytku (rozumiem, że posiada już wpis do rejestru) to ze zintegrowaniem pozycyjnych z kierunkami przednimi też nie robiłbym problemu, ale to przy zabytku tylko Twoja decyzja czy uznasz to za bezpieczne. Edytowane 1 Lipiec 2025 przez Jasiu24 Cytuj
czynastka Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Światło przeciwmgłowe tylne obowiązkowo od daty 1szej rej. 01.01.1986r., tak więc tutaj z tym nie ma problemu. Jeżeli chodzi o kierunkowskazy to tutaj nie ma taryfy ulgowej i według przepisów musi mieć pomarańczowe, ja raczej bym się tego nie czepiał skoro to jest fabrycznie zamontowane to raczej jest element, który daje unikatowy charakter temu pojazdowi. To samo ze światłami co świecą na stałe na pomaranczowo to jest element fabryczny nie kombinowany. Ja bym tego się nie czepiał, ewentualnie w uwagach wpisał informację na temat tych świateł i tyle. Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 4 minuty temu, czynastka napisał: Jeżeli chodzi o kierunkowskazy to tutaj nie ma taryfy ulgowej i według przepisów musi mieć pomarańczowe, Na podstawie przepisów o warunkach technicznych pojazd zarejestrowany przed 1.1.1984 może posiadać czerwone kierunkowskazy Cytuj
michal_k Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 2 minuty temu, Jasiu24 napisał: Na podstawie przepisów o warunkach technicznych A przepisy te w ogóle nie dotyczą zabytkowych. 1 Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Zgadza się, ale Panowie wyżej powołują się na warunki techniczne, a te dopuszczają kierunkowskazy barwy czerwonej. Rozumiem, że chodzi o poprawne wypełnienie protokołu zgodności z warunkami technicznymi gdzie powinniśmy się do tego odnieść lub nie Cytuj
Paprock Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 20 minut temu, michal_k napisał: A przepisy te w ogóle nie dotyczą zabytkowych. Ale rozporządzenie o zabytkach przywołuje rozporządzenie o warunkach. Cytuj
Danek Napisano 1 Lipiec 2025 Autor Napisano 1 Lipiec 2025 Ok dziękuję za podpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Pojazd jest ściągnięty z Szwecji na tamtejszych blachach. Czy wykonujemy badanie na tych tablicach czy właściciel musi iść po czerwone blachy? Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Godzinę temu, michal_k napisał: A przepisy te w ogóle nie dotyczą zabytkowych. no tak, czyli jak ma kierunkowskazy czerwone to wpisujemy ograniczenie typu "tylko do jazdy na wprost - zakaz skręcania"? Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 A na jakiej podstawie chcesz dawać takie ograniczenia skoro auto z datą pierwszej rejestracji 1.1.1969 na legalu może mieć czerwone kierunkowskazy niezależnie czy jest zabytkiem czy nie Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Godzinę temu, Jasiu24 napisał: z datą pierwszej rejestracji 1.1.1969 na legalu może mieć czerwone kierunkowskazy który to odnośnik pod tabelą ze światłami wyjaśnia? Jak wskażnik sił hamowania będzie niższy niż ten z tabeli z warunków technicznych to znaczy, że też może śmiało wyjechać na drogi? Ciekawe po co ta nasza robota skoro i tak ma jeżdzić.. co na to prokurator jak zdarzy się nieszczęście Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 WSH też jest zależne od daty I-rej.. a jeżeli chodzi o kierunki to proponuje zapoznać się z przepisami zanim kogoś będziesz straszył prokuratorem. Rozporządzenie o warunkach technicznych pojazdów par. 57 pkt 2: Cytat Do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1984 r. wyposażonego w kierunkowskazy barwy białej świecące do przodu i barwy czerwonej świecące do tyłu nie stosuje się przepisu § 2 lp. 3a kol. 7 i lp. 3b kol. 7 załącznika nr 6 do rozporządzenia. Zresztą auta z czerwonymi kierunkowskazami z tyłu były produkowane również w Polsce. I do tego przez WSK Mikrus MR-300 miał oryginalnie właśnie czerwone kierunkowskazy. Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Godzinę temu, Jasiu24 napisał: Do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1984 dla takiego to tak - a ten z tematu to jaką ma datę pierwszej rejestracji? Godzinę temu, Jasiu24 napisał: WSH też jest zależne od daty I-rej.. wg przepisu z jakiego rozporządzenia bo te o warunkach technicznych nie dotyczy przecież pojadów zabytkowych Godzinę temu, Jasiu24 napisał: zanim kogoś będziesz straszył prokuratorem. może zacznijmy od tego jaka jest rola diagnosty w dopuszczeniu do ruchu pojazdu po drogach publicznych i do jakich przepisów winien się stosować diagnosta przy tym badaniu Cytuj
Paprock Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 9 minut temu, nesiasps napisał: wg przepisu z jakiego rozporządzenia bo te o warunkach technicznych nie dotyczy przecież pojadów zabytkowych Pisałem wyżej: 4 godziny temu, Paprock napisał: Ale rozporządzenie o zabytkach przywołuje rozporządzenie o warunkach. To akceptujesz? § 2. 1. Badanie co do zgodności pojazdu zabytkowego z warunkami technicznymi określonymi w przepisach w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, zwanych dalej „warunkami technicznymi”, polega na sprawdzeniu prawidłowości działania poszczególnych zespołów i mechanizmów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy, oraz wykonaniu porównania stanu faktycznego pojazdu z warunkami technicznymi zgłoszonymi przez właściciela pojazdu we wniosku o przeprowadzenie badania co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego, składanym w stacji kontroli pojazdów, o której mowa w art. 83 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, którego wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia. 9 minut temu, nesiasps napisał: może zacznijmy od tego jaka jest rola diagnosty w dopuszczeniu do ruchu pojazdu po drogach publicznych i do jakich przepisów winien się stosować diagnosta przy tym badaniu Rola jest taka, że diagnosta ma do dyspozycji o-gra-ni-cze-nia! Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 6 minut temu, Paprock napisał: To akceptujesz? to tak 6 godzin temu, Danek napisał: kierunkowskazy przednie świecą na stałe na pomarańczowo jako pozycja tego nie Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 (edytowane) 56 minut temu, nesiasps napisał: dla takiego to tak - a ten z tematu to jaką ma datę pierwszej rejestracji? Taka jak wynika z dokumentów, ale zakładając że to amerykaniec to najprawdopodobniej zgodnie z par. 1 ust. 3 pkt 1): Cytat „stosowaniu warunków technicznych w zależności od daty zarejestrowania pojazdu po raz pierwszy”, rozumie się przez to stosowanie tych warunków odpowiednio do daty pierwszej rejestracji pojazdu, którą jest: d) 1 stycznia roku produkcji – w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy, dla którego nie można ustalić daty pierwszej rejestracji za granicą; czyli w tym przypadku stosujemy 1 stycznia 1969r. WSH -nie chcę mi się komentować całej tabeli, ale np. dla tego pojazdu przy roboczym 50% uznam za spełnienie kryteriów rozp. o war. tech., ale np. dla samochodu osobowego z 2019 już będę wymagał 58% - nawet jak ten 2019 też będzie się starał o zabytek jako część kolekcji. Ogólnie w badaniu zabytku chodzi o to by pogodzić bezpieczeństwo z możliwie maksymalnym zachowaniem stanu oryginalnego i to jest zadanie diagnosty. Nie wiem czy przerabianie przednich pozycyjnych by na siłę świeciły na biało jest konieczne, aby rezygnować zachowania oryginalności bez jednoczesnego ograniczenia poruszania się, ale to indywidualna decyzja każdego z nas. 4 godziny temu, Danek napisał: Ok dziękuję za podpowiedzi. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Pojazd jest ściągnięty z Szwecji na tamtejszych blachach. Czy wykonujemy badanie na tych tablicach czy właściciel musi iść po czerwone blachy? Ogólnie do badania co do zgodności w ogóle nie potrzebujesz tablic, ale praktyka jest różna w zależności od WK. Problemem jest wprowadzenie do CEP, literalnie prerejestrację możesz zrobić tylko przy pierwszym okresowym, a to badanie okresowym nie jest, część WK przymyka na to oko, część pozwala robić w trybie awaryjnym, a gdzie indziej każą brać PC co rozwiązuje ten problem. Najlepiej zapytaj u siebie w nadzorze. Edytowane 1 Lipiec 2025 przez Jasiu24 Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 1 godzinę temu, Jasiu24 napisał: ale np. dla tego pojazdu przy roboczym 50% uznam za spełnienie kryteriów rozp. o war. tech 1 godzinę temu, Jasiu24 napisał: Nie wiem czy przerabianie przednich pozycyjnych by na siłę świeciły na biało jest konieczne za dużo swawoli w działaniu i uznaniowości - jest do tego katalog usterek i to one ustalają wynik badania 1 godzinę temu, Jasiu24 napisał: Ogólnie w badaniu zabytku chodzi o to by pogodzić bezpieczeństwo z możliwie maksymalnym zachowaniem stanu oryginalnego i to jest zadanie diagnosty zadaniem diagnosty jest ustlić wynik badania na podstawie przepisów , natomiast jeśli zachowanie stanu oryginalnego kłoci się z obowiązującymi przepisami to trzeba tą oryginalność naruszyć - a nie naciągać przepisy i je uznawać w części 1 Cytuj
Paprock Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Kto nie zna niech się zapozna. Ze sposobem, zakresem, dokumentami. Bo jak na razie, to za dużo zamieszania. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20130000337/O/D20130337.pdf Cytuj
Jasiu24 Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 1 godzinę temu, nesiasps napisał: za dużo swawoli w działaniu i uznaniowości - jest do tego katalog usterek i to one ustalają wynik badania zadaniem diagnosty jest ustlić wynik badania na podstawie przepisów , natomiast jeśli zachowanie stanu oryginalnego kłoci się z obowiązującymi przepisami to trzeba tą oryginalność naruszyć - a nie naciągać przepisy i je uznawać w części Nie wiem czy jesteś diagnostą i czy kiedykolwiek robiłeś badanie zabytku czy zwykłe okresowe, ale jeżeli chodzi o Wskaźnik Skuteczności Hamowania to nie kwestia uznaniowości, ale jasnych przepisów. Samochód osobowy zarejestrowany do 27 lipca 2010 ma mieć WSH 50%, a zarejestrowany po 28 lipca 2010 roku 58%, jeżeli tego nie wiesz, a jesteś diagnostą to radzę się doszkolić, tak samo w jaki sposób masz ustalać datę pierwszej rejestracji na potrzeby badania. Jeżeli chodzi o tabelę usterek, które w/g Ciebie ustalają wynik badania, to takowa jest jedynie przy badaniach okresowych i dodatkowych, nie ma natomiast zastosowania przy badaniu co do zgodności z warunkami technicznymi. Tu podstawą badania jest protokół oceny stanu technicznego, a wynik tego badania może być dopuszczający, niedopuszczający, przy czym przy dopuszczeniu do ruchu masz prawo wnioskować o ograniczenia w sposobie użytkowania pojazdu. Stąd skrót myślowy, że przy takim badaniu nie interesują nas warunki techniczne. Interesują, ale pojazd zabytkowy nie musi ich wszystkich spełniać, aby diagnosta mógł go dopuścić do ruchu. Cytuj
nesiasps Napisano 1 Lipiec 2025 Napisano 1 Lipiec 2025 Godzinę temu, Jasiu24 napisał: jeżeli tego nie wiesz, a jesteś diagnostą to radzę się doszkolić, tak samo w jaki sposób masz ustalać datę pierwszej rejestracji na potrzeby badania. Szkole się całe życie - daty pierwszej rej nie wskazał autor tematu, ale ty ustaliłeś precyzyjnie nie mając wiedzy czy i kiedy ten konkretny pojazd był rejestrowany i czy są na to dokumenty - ale rozumie, że to potrafisz - to się chwali w tym zawodzie. Rozumie że ustaliłeś własne priorytety w dopuszczeniu zabytków do ruchu - w WSH nie ma odstępstw i 50 % jest dla Ciebie warunkiem koniecznym / zapewne wszystkie te zabytki które sprawdzałeś osiągały taki WSH. Czyli jeśli WSH będzie 47 % to dasz wynik niedopuszczający i nie zastosujesz ograniczenia np prędkości dopuszczalnej bo uważasz akurat ten parametr za niezaniżalny w Twojej ocenie i uważasz że tak właśnie to ma być ustalane - natomiast co do innych wymagań to już jest różnie i tam można to uznaniowo przekraczać stosując ograniczenia a tu akurat nie. Kwestia jasnych przepisów o której wspominasz jakoś tak działa a raz nie działa w Twoim postępowaniu - jedna tabela ma znaczenie a druga już nie ma - a jeśli hałas jest przekroczony i jest to „kwestią jasnych przepisów” to jesteś konsekwentny w tym przypadku i nie dopuszczasz pojazdu czy jakoś to ograniczasz? Coś tam staram się raz lepiej raz gorzej - nie zawsze się udaje Cytuj
Jasiu24 Napisano 2 Lipiec 2025 Napisano 2 Lipiec 2025 No dobrze, może trochę przesadziłem, ale to przez Twoje wpisy: W dniu 1.07.2025 o 09:04, nesiasps napisał: Po USA może sobie tak śmigać - na drogi publiczne UE nie nadaje się - co do zgodności z warunkami technicznymi to słabo to wygląda / chyba, że z wpisanym ograniczeniem " zakaz poruszania po drogach publicznych" ale jaki to ma sens? 21 godzin temu, nesiasps napisał: no tak, czyli jak ma kierunkowskazy czerwone to wpisujemy ograniczenie typu "tylko do jazdy na wprost - zakaz skręcania"? gdzie w Polskich warunkach technicznych pojazdy starsze mają do tego pełne prawo, nawet nie będąc zabytkami. Poprosiłeś o podstawę prawną - podałem Ci ją. WSH to Ty wywołałeś do tablicy, dlatego napisałem, że przy WSH też obowiązuje nas data pierwszej rejestracji i znowu musiałem pisać z jakiego przepisu to wynika. Jeżeli chodzi o datę pierwszej rejestracji to zakładam 1.1.1969 dlatego, że Dodge Coronet nigdy nie był oficjalnie oferowany na rynku europejskim, więc jeżeli nawet do Polski przyjechał ze Szwecji, to i tak tam trafił jako import indywidualny z USA. Oczywiście może być jakiś wyjątek, ale czy data 1-ej rejestracji będzie w 1969 czy 1970 niewiele wnosi do tematu czerwonych kierunkowskazów, co innego gdybyśmy omawiali przełom 83/84roku. Nie wspominając już nawet o tym, że podstawą do badania co do zgodności jest wniosek, w którym występuje tylko rok produkcji, a dowód rejestracyjny przy tym badaniu nie jest wymagany. Oczywiście jest dla nas dokumentem pomocniczym, ale nie obowiązkowym i nie najważniejszym w przypadku takiego badania. 12 godzin temu, nesiasps napisał: Rozumie że ustaliłeś własne priorytety w dopuszczeniu zabytków do ruchu - w WSH nie ma odstępstw i 50 % jest dla Ciebie warunkiem koniecznym / zapewne wszystkie te zabytki które sprawdzałeś osiągały taki WSH. Czyli jeśli WSH będzie 47 % Takie uprawnienia dał nam minister w rozporządzeniu. Jeżeli chodzi o moją opinię w sprawie WSH, to tak. Jeżeli przyjedzie do mnie pojazd z w miarę współczesnym układem hamulcowym to będę od niego wymagał spełnienie WSH zgodnie z warunkami technicznymi, gdyż niższe wartości oznaczają, że pojazd ma niesprawny układ hamulcowy. Natomiast jak przyjedzie do mnie np. Ford Model T z 1920roku gdzie hamulec roboczy jest realizowany przez taśmę w skrzyni biegów, to będę bardziej elastyczny, gdyż niespełnienie wymogów rozporządzenia nie będzie wynikało z niesprawności auta, ale z rozwiązań technicznych, które były stosowane w okresie produkcji tego samochodu. Ale to jest już moje indywidualne podejście, myślę że logiczne. Cytuj
nesiasps Napisano 2 Lipiec 2025 Napisano 2 Lipiec 2025 No tak, logiczne - zgadzam się z takim podejściem do sprawy;) Osobiście do „normalnych” właścicieli zabytków podchodzę normalnie, ale jest grupa cwaniaków, którzy naciągając przepisy legalizują dla potrzeb handlu i zysku co się nie da normalnie - i z takimi niestety walczę, a niestety jest ich sporo wokół pracodawcy / jak natrętne komary atakują i trzeba się odganiać - stąd pewna frustracja;( Przyprowadza na stację taki typ zupełnego rupiecia, że strach go dotykać, z pięknym opisem od rzeczoznawcy i nie jest mu wstyd za grosz.. czego ja nie dotknę to za chwilę ktoś obok chętnie zrobi za 300 no i jest jak jest. Cytuj
Rafi90 Napisano 2 Lipiec 2025 Napisano 2 Lipiec 2025 U nas jest teraz wysyp policyjnych Ceedów w pełni oznakowanych na "żółtych". Cytuj
Jasiu24 Napisano 2 Lipiec 2025 Napisano 2 Lipiec 2025 3 godziny temu, nesiasps napisał: Osobiście do „normalnych” właścicieli zabytków podchodzę normalnie, ale jest grupa cwaniaków, którzy naciągając przepisy legalizują dla potrzeb handlu i zysku co się nie da normalnie - i z takimi niestety walczę, a niestety jest ich sporo wokół pracodawcy / jak natrętne komary atakują i trzeba się odganiać - stąd pewna frustracja;( Przyprowadza na stację taki typ zupełnego rupiecia, że strach go dotykać, z pięknym opisem od rzeczoznawcy i nie jest mu wstyd za grosz.. czego ja nie dotknę to za chwilę ktoś obok chętnie zrobi za 300 no i jest jak jest. No to współczuję. U mnie, na szczęście nie ma takiego problemu. Biorąc pod uwagę, że rocznie to dosłownie kilka sztuk, nikomu w firmie specjalnie na tym nie zależy, a wręcz przeciwnie, mamy zalecenie, aby umawiać się na takie badania w godzinach mniejszego ruchu, najlepiej przed zamknięciem, bo "za długo z takim badaniem schodzi". Handlarze u nas bronią się rękami i nogami przed "żółtymi", bo ponoć ciężej sprzedać. W efekcie na takie badanie do mnie trafiają przeważnie miłośnicy 4 kółek. Fakt, że czasem się dziwię jakie pojazdy ludzie chcą rejestrować na zabytek (znikoma wartość dla historii motoryzacji), ale skoro nie przeszkadza to konserwatorowi i rzeczoznawcy, to już nie mój temat. Może jakaś wartość sentymentalna dla właściciela? 2 godziny temu, Rafi90 napisał: U nas jest teraz wysyp policyjnych Ceedów w pełni oznakowanych na "żółtych". A o tym to jeszcze nie słyszałem. Jaki to powiat? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi