Masselo Napisano 7 Lipiec 2025 Napisano 7 Lipiec 2025 Dzień dobry. Panowie nie bijcie , nie hejtujcie ja pytam bo z tymi pojazdami nie mam praktycznie styczności( 1szt L7e średnio na 5 lat ), az do nie dawna gdzie najadłem sie troche wstydu przed samym sobą. Z braku poprostu niewiedzy. Robie sobie taki poradnik dla samego siebie. Podpowiedzcie mi czy to opracowanie jest aktuatlne.? https://www.eurodiagnosta.pl/redaction/4_whels.html Mam pare pytań Czy normy spalin dla wszystich czterokołowców przyjmujemy jak dla pojazdu samochodowego? Co gdy na badaniu zjawi sie pojazd z homologacja 168/2013 ale zarejstrowany w PL przed 1.01 .2016? np L7e-B1 (np moc powinna być zmniejszona do 15kW?). Rozumiem że po 1.01.2016(dla pojazdów 168/2013 stosujemy sie do wytycznych z podkategori pojazdów z homolgacji czyli wymiary, masy , moce. ale również WT polskich przepisów dla hamulców, oswietlnia i spalin. Czy pojawiła sie jakaś interpretacja odnośnie braku zgodności definicji T3b a Ciagnika rolniczego? Dziekuje za podpowiedzi Cytuj
LimonQi Napisano 11 Lipiec 2025 Napisano 11 Lipiec 2025 Przepisu UE nad przepisami krajowymi. Jeśli nie ma w DR homologacji, obowiązują dla pojazdu przepisy krajowe. Cytuj
Solaris Napisano 11 Lipiec 2025 Napisano 11 Lipiec 2025 L7e - B1 może mieć moc zawsze powyżej 15 kW Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi