Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Szanowni Diagności, w kontekście wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego, który wskazuje na wadliwość prawną dopuszczenia do ruchu pojazdów sprowadzonych z USA bez wymaganej homologacji europejskiej, jak obecnie podchodzicie do wykonywania badań technicznych takich aut? Czy kontynuujecie ich dopuszczanie do ruchu, mimo orzeczonej niezgodności z obowiązującym prawem? Jak interpretujecie swoją odpowiedzialność w świetle tego wyroku?"

Napisano
32 minuty temu, mac73 napisał:

jak obecnie podchodzicie do wykonywania badań technicznych takich aut?

Tak, jak dotychczas.

32 minuty temu, mac73 napisał:

Czy kontynuujecie ich dopuszczanie do ruchu, mimo orzeczonej niezgodności z obowiązującym prawem?

Diagnosta nie dopuszcza pojazdu do ruchu. Dopuszczenie do ruchu a badanie techniczne, to dwa różne zagadnienia.

33 minuty temu, mac73 napisał:

Jak interpretujecie swoją odpowiedzialność w świetle tego wyroku?

Normalnie. Diagności dzielą się na trzy grupy: I - ci co będą siedzieć; II - ci co siedzą; III - ci co siedzieli. Innych dróg nie ma.

Napisano

jeśli WK wyda PC to robię normalnie badanie , bez zbędnych komentarzy ...

Napisano (edytowane)

Tak. Jak wydadzą to spoko. Czasami jednak są problemy ponieważ WK traktuje wyrok sądu na ciągniki rolnicze z krajów trzecich też na inne używane pojazdy bez homologacji. Czyli tak naprawdę chcą aby samochód ze Stanów był tak samo jak ciągnik traktowany jako pojazd nowy. A wiadomo co trzeba przedstawić do rejestracji dla pojazdu nowego. 

Edytowane przez Jacdiag
cytat całłego poprzedniego posta
Napisano (edytowane)

bez PC w ręku nie dotykam tematu...

Edytowane przez Jacdiag
Napisano (edytowane)

Wiadomo, bo jak będzie potraktowany jako pojazd nowy to nie potrzebuje SKP. Każdy nowy pojazd ma przedstawić do rejestracji odpowiednie dokumenty wymienione w PORD

Edytowane przez Jacdiag
Napisano

A jak z warunkami technicznymi takich samochodów? co z trwale nabitym numerem VIN i wymaganiami co do tabliczki znamionowej? Załącznik nr 4 Rozporządzenia

§ 2. 1. Tabliczka znamionowa powinna być trwale przymocowana w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na części, która nie daje się łatwo usunąć lub wymienić. Powinna ona podawać w sposób czytelny i nieścieralny informacje w następującej kolejności:

1) nazwa producenta;

2) numer świadectwa homologacji typu WE pojazdu lub numer świadectwa homologacji typu pojazdu;

3) numer identyfikacyjny pojazdu VIN, a w razie jego braku – rozpoznawczy numer podwozia/nadwozia pojazdu;

4) maksymalna masa całkowita pojazdu........

.........

Napisano (edytowane)

trwale nabity vin nie musi być w autach z USA , nr świadectwa homologacji na wielu pojazdach nie ma, nie tylko z USA ,reszta z tego co piszesz jest 

Nie każe też komuś robić takich badań , ja jeśli oświetlenie jest dostosowane i jest PC to robię badanie okresowe+powypadkowe i na wszystkich stacjach w mojej okolicy również robią te badania 

Edytowane przez Jacdiag
Napisano

Dlatego każdy taki pojazd powinien uzyskać świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu - ale niestety jesteśmy jeszcze 100 lat...(...) i jest robione wszystko jak leci.

Napisano

Czepiam się  dodatkowych, niehomologowanych świateł dziennych w Corsie, a tu przyjeżdża amerykański wynalazek, w większości zbudowany z części niehomologowanych i co ja mam z nim zrobić?

Napisano
21 minut temu, LimonQi napisał:

pojazd powinien uzyskać świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu

W tym kierunku to idzie że będzie specjalna procedura na takie pojazdy i z racji tego, że jest ich dużo to sama Służba Techniczna tego nie ogarnie i dopuszczenie będzie na SKP. Cena około tysiaka ma być. 

Napisano
Godzinę temu, mlusiek1590 napisał:

trwale nabity vin nie musi być w autach z USA , nr świadectwa homologacji na wielu pojazdach nie ma, nie tylko z USA

Tylko gdzie jest na to przepis?  Czym się bronić w razie Wu...

Napisano
1 godzinę temu, Solaris napisał:

W tym kierunku to idzie że będzie specjalna procedura na takie pojazdy i z racji tego, że jest ich dużo to sama Służba Techniczna tego nie ogarnie i dopuszczenie będzie na SKP. Cena około tysiaka ma być. 

ludzie zapłacą i tysiąc ,tylko za co ? skp. będą homologacje nadawać czy drukować tabliczki z homo .

Napisano
5 godzin temu, Solaris napisał:

Czyli tak naprawdę chcą aby samochód ze Stanów był tak samo jak ciągnik traktowany

"Opinia" MI jest trefna, ale to wystarczy przeczytac 2018/858 co to jest rejestracja.  Wobec tego pojazdow samochodowych sprowadzonych z krajow 3-cich nie mozna traktować jako pojazdy zarejestrowane, gdyż z rejestracja mamy doczynienia tylko wtedy, gdy pojazd został poraz pierwszy dopuszczony do ruchu na terenie państwa członkowskiego. 

Ten twór nawet na chłopski rozum nie ma sensu, bo ciagnik rolniczy, ktory 99% czasu swojego żywota porusza sie poza drogami publicznymi musi posiadać homologację, a pojazd samochodowy, ktory w 99% czasu porusza sie po drogach publicznych homologacji miec nie musi 🙂

Ja tam nie mam nic przeciwko tym wszystkim pojazdom z krajów 3-cich, ale niech dopuszczenie ich bedzie odbywało sie zgodnie z jakimis standardami. 

Ps. Pojazdy kat. M, N, L, O nie sa objęte wymogiem homologacji, jeżeli są to pojazdy specjalne 🙂

2 godziny temu, mlusiek1590 napisał:

trwale nabity vin nie musi być w autach z USA

Poproszę podstawę prawną z rozporządzenia, czy tez z ustawy na to twierdzenie.

Napisano
Godzinę temu, dominik_z napisał:

Ps. Pojazdy kat. M, N, L, O nie sa objęte wymogiem homologacji, jeżeli są to pojazdy specjalne 🙂

Poproszę przepis na poparcie tej tezy :)

Napisano
12 godzin temu, dominik_z napisał:

"Opinia" MI jest trefna, ale to wystarczy przeczytac 2018/858 co to jest rejestracja.  Wobec tego pojazdow samochodowych sprowadzonych z krajow 3-cich nie mozna traktować jako pojazdy zarejestrowane, gdyż z rejestracja mamy doczynienia tylko wtedy, gdy pojazd został poraz pierwszy dopuszczony do ruchu na terenie państwa członkowskiego. 

Ten twór nawet na chłopski rozum nie ma sensu, bo ciagnik rolniczy, ktory 99% czasu swojego żywota porusza sie poza drogami publicznymi musi posiadać homologację, a pojazd samochodowy, ktory w 99% czasu porusza sie po drogach publicznych homologacji miec nie musi 🙂

Ja tam nie mam nic przeciwko tym wszystkim pojazdom z krajów 3-cich, ale niech dopuszczenie ich bedzie odbywało sie zgodnie z jakimis standardami. 

Poproszę podstawę prawną z rozporządzenia, czy tez z ustawy na to twierdzenie.

poszukaj na forum jest o tym dużo , ja nie wiem jak chcecie zarabiać na skp skoro wszystkiego się czepiacie ... lepiej robić 2 letnie auto z USA niż 20 letni pażdzierz ,którego światła prawie nie świecą . Auta na rynek USA przechodzą więcej testów np zderzeniowych niż w europie , pasy mają 2 lub nawet 3 nabojowe ,czego nie ma w europie  , dodatkowe strefy zgniotu ,też  nie ma w europie . Przepisy są jakie są , furtka jest otwarta , takie badania w milionach są robione w Polsce , jeśli ty nie chcesz zarabiać .zrobi to twoja konkurencja . Jeśli WK dopuszcza pojazd to nie widzę problemu by robić takie badania 

Napisano (edytowane)

Diagnosta może wykonać badanie, jest PC z wydziału komunikacji. To Wydział ewentualnie popełnia błąd odnośnie weryfikacji dokumentów tego pojazdu i nie uznania go za pojazd nowy. I ewentualnie sprawy o cofnięcie rejestracji bedą przeciwko wydziałowi komunikacji tak jak uchylono już wiele rejestracji używanych ciągników, które w świetle przepisów są pojazdami nowymi bez homologacji. To Wydział ma przed sobą tą trudną decyzję czy jest to pojazd nowy czy nie jest w świetle przepisów. Diagnosta na szczęście tutaj nie decyduje

Edytowane przez Solaris
Napisano
Cytat

„rejestracja” oznacza administracyjne zezwolenie na dopuszczenie homologowanego pojazdu do ruchu drogowego, obejmujące identyfikację pojazdu i nadanie mu numeru seryjnego, znanego jako numer rejestracyjny, na stałe lub czasowo;  

ciekawe, który z tych Amerykańskich pojazdów posiada: 
a) 

Cytat

„homologacja typu” oznacza procedurę, w wyniku której organ udzielający homologacji zaświadcza, że typ pojazdu, układu, komponentu lub oddzielnego zespołu technicznego jest zgodny z odpowiednimi przepisami administra cyjnymi i wymogami technicznymi; 

b)

Cytat

„homologacja typu UE” oznacza procedurę, w wyniku której organ udzielający homologacji zaświadcza, że typ pojazdu, układu, komponentu lub oddzielnego zespołu technicznego jest zgodny z odpowiednimi przepisami administracyjnymi i wymogami technicznymi zawartymi w niniejszym rozporządzeniu; 

c)

Cytat

„krajowa homologacja typu” oznacza procedurę, w wyniku której organ udzielający homologacji zaświadcza, że typ pojazdu, układu, komponentu lub oddzielnego zespołu technicznego jest zgodny z odpowiednimi przepisami administracyjnymi i wymogami technicznymi ustanowionymi na mocy prawa danego państwa członkowskiego, przy czym ważność takiej homologacji jest ograniczona do terytorium tego państwa członkowskiego;  

2 godziny temu, Solaris napisał:

Diagnosta na szczęście tutaj nie decyduje

Diagnosta sprawdza przede wszystkim, czy dany pojazd odpowiada WT. 
I już pomijając najbardziej oczywiste uchybienie jakim jest TZ niezgodna z załącznikiem nr 4  rozporządzenia WT, to jest jeszcze jeden przepis o którym należy pamiętać w szczególności :

Cytat

§ 10. 1. Przedmioty wyposażenia i części pojazdów związane z bezpieczeństwem ich użytkowania i ochroną środowiska mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli spełniony jest co najmniej jeden z następujących warunków:

1) oznakowane są znakami homologacji międzynarodowej stosowanymi w homologacji Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – „E” lub Unii Europejskiej – „e”

2) oznakowane są cechami producenta pojazdu, na który wystawiono świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do jednostki uprawnionej w celu ewidencji;

3) oznakowane są cechami dostawcy producenta pojazdu, na który wystawiono świadectwo homologacji typu pojazdu; ocechowanie to powinno być zgłoszone do jednostki uprawnionej w celu ewidencji;

4) oznakowane są znakiem zgodności zgodnie z przepisami o systemie oceny zgodności i akredytacji; przepisu nie stosuje się do przedmiotów wyposażenia i części oznakowanych znakiem bezpieczeństwa na podstawie dotychczasowych przepisów o badaniach i certyfikacji;

5) tablice rejestracyjne mogą być stosowane w pojazdach, jeżeli oznakowane są znakiem producenta zgodnie z przepisami o rejestracji i oznaczaniu pojazdów.

2. Przepis ust. 1 stosuje się do producentów, importerów, dystrybutorów oraz podmiotów montujących i świadczących usługi.

3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.

4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów.

15 godzin temu, LimonQi napisał:

Poproszę przepis na poparcie tej tezy

napisałem nieprecyzyjnie- chodziło mi oczywiście o homologację typu. te pojazdy podlegają pod dopuszczenie zgodnie z art. 44 lub 45 rozporządzenia 2018/858 

• Piwo 1
Napisano (edytowane)

No ja też jestem za tym, żeby te pojazdy uznawać za nowe. Przecież w porównaniu do ciągników rolniczych to jest tylko inny rodzaj pojazdu ale zasady dopuszczające do rejestracji są analogiczne. Więc ktoś może zapytać jaka to logika, że ten ciągnik jest uznany za nowy, a ten samochód już nie jest nowy. Oba są używane i oba były już zarejestrowane w kraju trzecim. Tak naprawdę współczuje teraz Wydziałom Komunikacji bo w przyszłości może się okazać jak z ciągnikami że rejestracje zostały dokonane z naruszeniem prawa i muszą być anulowane bo nie został przedstawiony wymagany dokument czyli COC lub dopuszczenie indywiduane lub dopuszczenie jednostkowe

Edytowane przez Solaris
Napisano
14 minut temu, Solaris napisał:

współczuje teraz Wydziałom Komunikacji bo w przyszłości może się okazać jak z ciągnikami że rejestracje zostały dokonane z naruszeniem prawa i muszą być anulowane bo nie został przedstawiony wymagany dokument czyli COC lub dopuszczenie indywiduane lub dopuszczenie jednostkowe

Nie boj się, tam nikomu włos z głowy nie spanie. My oczywiście możemy konsekwencje ponieść nawet za 10 lat....

Napisano
Godzinę temu, Rafi90 napisał:

Nie boj się, tam nikomu włos z głowy nie spanie

A kto widzi pojazd na oczy i porówuje go z WT ? Urzednik czy diagnosta ?

WK otrzymujac zaswiadczenie z BT z wynikiem Pozytywnym ma potwierdzenie, ze z pojazdem jest wszystko wporządku 🙂

Dopóki te pojazdy miałyby negatywne wyniki BT za niespełnienie WT dopóty nie byłyby zarejestrowane 

Napisano
10 godzin temu, mlusiek1590 napisał:

ja nie wiem jak chcecie zarabiać na skp skoro wszystkiego się czepiacie

Argument nie do podważenia :) Pan płaci, Pan ma.

6 godzin temu, dominik_z napisał:

napisałem nieprecyzyjnie- chodziło mi oczywiście o homologację typu. te pojazdy podlegają pod dopuszczenie zgodnie z art. 44 lub 45 rozporządzenia 2018/858 

Dobrze myślisz, bo są takie pojazdy ale dla odpowiednich sektorów :) Zerknij sobie na art. 13 ust. 4 - ustawy o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia.

Napisano

w samym 2024 zarejestrowanych ok 100tys aut z USA .... dodać inne lata i terażniejsze . Ktoś wycofa je z rynku ? Nałoży sankcje i zakaże ? Pomyślcie panowie i nie dajcie się nakręcać . Ceny badań są jakie są , róbcie , zarabiajcie , nie dajcie się zniszczyć systemowi