Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Fabyczne auta i brak spisu HAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Auto 2020 r. 
Pierwszy OBT po 3 latach, drugi OBT po 2 latach.
Od nowości brak wpisu HAK w DR.
Pierwszy diagnosta robi to bez problemu 
Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie.
Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić 

Ps. przez te 5 lat nie korzystałem z haka więc zupełnie o nim zapomniałem tym bardziej , że jest chowany pod auto 

Napisano

Zrobić badanie na "HAK", z zaświadczeniem do urzędu po adnotacje i powrót na skp na badanie poprawkowe. 

• Lubię 2
Napisano

Ja nie wyedukowany i umiam Ci powiedzieć,że zrób tak jak kolega wyżej napisał.I po problemie.

Napisano
6 godzin temu, placekldz napisał:

Czyli pierwszy zawalił sprawę że nie sprawdził, już wtedy wynik badania okresowego powinien być negatywny.

Zrobić dodatkowe, udać się do urzędu z zawiadomienie, zaświadczeniem i DR i prosić o wpis "HAK" w dowodzie.

Napisano

A dlaczego ma robić badanie dodatkowe po zamontowaniu haka? To badanie robi się tylko i wyłącznie po zamontowaniu haka. Co chcecie poprawiać fabrykę? 

To tak jakby przyjechał klient i chcecie mu wcisnąć badanie dodatkowe zmiany konstrukcyjne po zamontowaniu silnika. Ma to zrobić WK bez żadnego badania i tyle w temacie.

• Nie lubię 4
Napisano

WK może wpisać na podstawie badania. Brak badania = brak wpisu.

Napisano
11 godzin temu, LimonQi napisał:

Czyli pierwszy zawalił sprawę że nie sprawdził, już wtedy wynik badania okresowego powinien być negatywny.

Zrobić dodatkowe, udać się do urzędu z zawiadomienie, zaświadczeniem i DR i prosić o wpis "HAK" w dowodzie.

może nie zawalił bo te przepisy nie są aż tak długo ... a może nie było widać haka skoro jest chowany ...

Napisano
2 godziny temu, Krzysztof_k0071 napisał:

A dlaczego ma robić badanie dodatkowe po zamontowaniu haka?

Poczytaj przepisy to może się dowiesz dlaczego.

Napisano
3 godziny temu, Krzysztof_k0071 napisał:

Co chcecie poprawiać fabrykę? 

Jaką fabrykę, o czym mówisz?

Napisano
2 godziny temu, Krzysztof_k0071 napisał:

A dlaczego ma robić badanie dodatkowe po zamontowaniu haka? To badanie robi się tylko i wyłącznie po zamontowaniu haka.

Literalnie w zgodzie z przepisami, to przy pierwszym badaniu okresowym powinien dostać "sagana" za brak adnotacji oraz informacją, że spełnia warunki dla HAK. Z tym "kwitem" do magistratu, uzupełnić adnotację i na poprawkę badania. Nie ma żadnego badania po zamontowaniu haka. To co robimy, czyli jakieś tam inne czynności czy też badanie dodatkowe, to tylko życiowe podejście do tematu, które nie ma umocowania prawnego.

• Lubię 2
Napisano
2 godziny temu, adam1501 napisał:

przy pierwszym badaniu okresowym powinien dostać "sagana" za brak adnotacji oraz informacją, że spełnia warunki dla HAK

Analogicznie teraz przy drugim. Dostał N, jeśli w uwagach jest że spełnia.... to WK dokona adnotacji bez "badania po zamontowaniu haka" ?

Napisano (edytowane)
W dniu 11.07.2025 o 14:35, placekldz napisał:

Auto 2020 r. 
Pierwszy OBT po 3 latach, drugi OBT po 2 latach.
Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie.
Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić 

Ps. przez te 5 lat nie korzystałem z haka więc zupełnie o nim zapomniałem tym bardziej , że jest chowany pod auto 

A u mnie było tak. Auto odebrane w Gdańsku czy Gdyni, nowe z hakiem, zapytałem gdzie najbliższa OSKP żeby zrobić dbt na hak żeby mi misiaki nie zawinęły dowodu zanim do domu (tak ponad 200km) dojadę za brak wpisu hak. Pani z salonu wskazała że najbliższa jest tu obok ale mogę zrobić gdzie chcę. Podjechałem, badanie zrobione, kwit i w WK załatwione (auto leasingowane). Da się? Da. Wg mnie wina a raczej niedopatrzenie właściciela/użytkownika.

Teraz - zrobić dbt na hak i do WK niech wbiją w DR.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Napisano
W dniu 12.07.2025 o 12:04, laptop napisał:

Analogicznie teraz przy drugim. Dostał N, jeśli w uwagach jest że spełnia.... to WK dokona adnotacji bez "badania po zamontowaniu haka" ?

Oczywiście, jeśli urzędnik nie jest nazbyt tępy w swoim rozumowaniu. Kilka lat walczyłem z tym, że do okresowego chcieli jeszcze inne czynności. Teraz to sporadyczne przypadki i bardziej mendrcy z leasingów czy innych agencji robią dym.

Napisano

Ale, ale mamy jeszcze załącznik nr 3, wykaz przedmiotów i wyposażenia ustawodawca wykazał jakich części używanych nie można powtórnie montować. Jeżeli hak nosi ślady użytkowania to jest problem.  

Napisano
Godzinę temu, mac73 napisał:

Ale, ale mamy jeszcze załącznik nr 3, wykaz przedmiotów i wyposażenia ustawodawca wykazał jakich części używanych nie można powtórnie montować. Jeżeli hak nosi ślady użytkowania to jest problem.  

Gdzieś Ty to wyczytał?

Dla przypomnienia: "...3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3  do rozporządzenia. ..."

Napisano (edytowane)
W dniu 12.07.2025 o 09:05, LimonQi napisał:

Poczytaj przepisy to może się dowiesz dlaczego.

czy chodzi o te przepisy.

8. W przypadku gdy badaniu technicznemu podlega pojazd silnikowy, o którym mowa w art. 71 ust. 4 i 4a ustawy, uprawniony diagnosta po wykonaniu badania technicznego pojazdu zamieszcza w zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wpis o spełnieniu przez pojazd dodatkowych warunków technicznych oraz dokonuje w prowadzonym rejestrze adnotacji o treści „HAK

A Art. 71 ust. 4 mówi  Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego...

Czyli jakiegokolwiek badania technicznego? i może być okresowe z wynikiem negatywnym za brak adnotacji?

Edytowane przez pablos
Napisano
23 minuty temu, mac73 napisał:

Chodzi mi o załącznik nr 3 z tej ustawy

Po pierwsze to nie ustawa, a po drugie doczytaj czego dotyczy ten paragraf.

• Lubię 1
Napisano
W dniu 11.07.2025 o 14:35, placekldz napisał:

A może to auto  konstrukcyjnie nieprzystosowane do ciągnięcia przyczepy (brak O1, O2, F3) i to nie jest HAK tylko urządzenie integrujące? Wtedy wpis nie jest potrzebny. 

Napisano

I co, myślisz, że drugi diagnosta dał sagana za brak adnotacji nie przyglądając się sprzętowi.

Ile razy w karierze widziałeś te specyficzne "urządzenia integrujące", tym bardziej w pięcioletnim samochodzie.

Napisano
16 godzin temu, Paprock napisał:

Ile razy w karierze widziałeś te specyficzne "urządzenia integrujące", tym bardziej w pięcioletnim samochodzie

Kilkukrotnie. Zwłaszcza w BMW i Mini. Różnica w cenie: +/- 70% tańsze są wieszaki z D=0 kN. To powoduje, że klienci decydują się na nie, a nie na "pełnoprawne" haki. Zwłaszcza, gdy potrzebują tylko do platformy na rowery. Sam się kiedyś zapędziłem, żeby dać N za brak wpisu. Jednak w porę się opamiętałem :)

Napisano

Tu brakuje szczegółów o pojeździe i nie przeszkadza w wydawaniu jednoznacznych opinii, w innym temacie już szczegóły wymagane. Trochę więcej konsekwencji. :wink:

Ten do kogo to skierowane jest bystry i zrozumie. 

Napisano

Ma wpis hak tzn może ciągnąć przyczepy - ale można mu też zrobić po urzędasku odstępstwa i to bez decyzji dyrektora tdt :), a w zasadzie wykluczonko powinno to się nazywać. 

adnotacje urzędowe.jpg

• Haha 1