Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Fabyczne auta i brak spisu HAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Auto 2020 r. 
Pierwszy OBT po 3 latach, drugi OBT po 2 latach.
Od nowości brak wpisu HAK w DR.
Pierwszy diagnosta robi to bez problemu 
Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie.
Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić 

Ps. przez te 5 lat nie korzystałem z haka więc zupełnie o nim zapomniałem tym bardziej , że jest chowany pod auto 

Napisano

Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

19 minut temu, placekldz napisał:

Od nowości brak wpisu HAK w DR.

A ustawa na to mówi tak: "4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. ..."

21 minut temu, placekldz napisał:

Pierwszy diagnosta robi to bez problemu 

A powinien stracić uprawnienia z powodu wykonania badania technicznego niezgodnie z przepisami. Za zakresem i sposobem wykonywania badań: "6.1.10. Zaczep pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony, autobusu, kolejki turystycznej - e) Brak adnotacji „HAK” w dowodzie rejestracyjnym. - usterka poważna (wynik okresowego badania technicznego negatywny)."

24 minuty temu, placekldz napisał:

Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie.

Nie opinię a wynik badania technicznego, a czyni tak, ponieważ zna cytowany powyżej przepis.

25 minut temu, placekldz napisał:

Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić

Wykonać badanie dodatkowe na HAK i z wydanym zaświadczeniem oraz dowodem rejestracyjnym udać się do WK celem dokonania stosownej adnotacji. Następnie wrócić na stację, która wykonała badanie z wynikiem negatywnym na badanie poprawkowe i żyć długo i szczęśliwie.

• Lubię 1
  • Jacdiag locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.