placekldz Napisano 11 Lipiec 2025 Napisano 11 Lipiec 2025 Auto 2020 r. Pierwszy OBT po 3 latach, drugi OBT po 2 latach. Od nowości brak wpisu HAK w DR. Pierwszy diagnosta robi to bez problemu Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie. Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić Ps. przez te 5 lat nie korzystałem z haka więc zupełnie o nim zapomniałem tym bardziej , że jest chowany pod auto
adam1501 Napisano 11 Lipiec 2025 Napisano 11 Lipiec 2025 Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. 19 minut temu, placekldz napisał: Od nowości brak wpisu HAK w DR. A ustawa na to mówi tak: "4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla. ..." 21 minut temu, placekldz napisał: Pierwszy diagnosta robi to bez problemu A powinien stracić uprawnienia z powodu wykonania badania technicznego niezgodnie z przepisami. Za zakresem i sposobem wykonywania badań: "6.1.10. Zaczep pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony, autobusu, kolejki turystycznej - e) Brak adnotacji „HAK” w dowodzie rejestracyjnym. - usterka poważna (wynik okresowego badania technicznego negatywny)." 24 minuty temu, placekldz napisał: Drugi diagnosta pod koniec przegladu , wchodzi pod auto , widzi hak ( montowany fabrycznie ) w DR do nie ma, więc wydaje negatywną opinie. Nie opinię a wynik badania technicznego, a czyni tak, ponieważ zna cytowany powyżej przepis. 25 minut temu, placekldz napisał: Co mam zrobić w takiej sytuacji, bo ten człowiek nie wyedukowany i nie umiam mi powiedziec co zrobić Wykonać badanie dodatkowe na HAK i z wydanym zaświadczeniem oraz dowodem rejestracyjnym udać się do WK celem dokonania stosownej adnotacji. Następnie wrócić na stację, która wykonała badanie z wynikiem negatywnym na badanie poprawkowe i żyć długo i szczęśliwie. 1
Rekomendowane odpowiedzi