adrianzx Napisano 23 Lipiec 2025 Napisano 23 Lipiec 2025 Czy jeśli mam kontrolkę Check Engine spowodowaną błędami z sondą lambda 2 za katalizatorem. P0141 (grzałka) P0136 (sygnał) P0036 (obwód grzałki)Zamierzam wcześniej pojechać na kontrolę emisji spalin aby wydali mi zaświadczenie że emisja jest ok to czy diagnosta może podbić wtedy przegląd. Brak innych błędów w ECU. Cytuj
Paprock Napisano 23 Lipiec 2025 Napisano 23 Lipiec 2025 II. Pomiar emisji zanieczyszczeń gazowych spalin pojazdów z silnikiem o zapłonie iskrowym, zarejestrowanych po raz pierwszy od dnia 1 lipca 1995 r. 4. Dla pojazdów silnikowych wyposażonych w pokładowe systemy diagnostyczne do kontroli emisji zanieczyszczeń gazowych OBDII/EOBD konieczne jest sprawdzenie, czy w badanym pojeździe prawidłowo działa kontrolka MIL, wszystkie procedury (monitory) diagnostyczne są wykonane oraz czy nie występują zarejestrowane kody usterek. § 8. 1. Niedopuszczalne jest, aby: 3) wskazania czytnika informacji diagnostycznej dla systemów EOBD wykazywały jakiekolwiek kody uszkodzeń, występowały nieprawidłowości w sygnalizacji kontrolki MIL oraz działanie było niezgodne z wymaganiami regulaminu EKG ONZ nr 83.05 („Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w zakresie emisji zanieczyszczeń gazowych przez pojazdy w zależności od wymagań paliwowych silnika”) dla pojazdów dopuszczonych do ruchu. Cytuj
eldicoran Napisano 24 Lipiec 2025 Napisano 24 Lipiec 2025 12 godzin temu, adrianzx napisał: mam kontrolkę Check Engine no to masz niesprawny samochód w skrócie na chłopski rozum. 12 godzin temu, adrianzx napisał: P0141 (grzałka) P0136 (sygnał) P0036 (obwód grzałki) no to jak wiesz co jest przyczyną to trzeba usunąć problemy, wtedy kontrolka zniknie i nie będzie problemów. 12 godzin temu, adrianzx napisał: )Zamierzam wcześniej pojechać na kontrolę emisji spalin aby wydali mi zaświadczenie że emisja jest ok a gdzie zamierzałeś na tę kontrolę jechać i na czym by Ci to badali? i czemu uważasz, że diagnosta który sam ma w swoim obowiązku to sprawdzić mógłby przedłożyć coś takiego ponad swój sprzęt o który dba wie że jest legalizowany itp Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi