Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Wypadek BMW pod Piotrkowem. Samochód bez homologacji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jedno jest pewne, jak am-car będzie miał wypadek jak ta BMka, to temat homologacji wróci i nagle będzie lament właścicieli tych aut i jeszcze większy diagnostów, co to te am-cary na OBT puszczali bez problemów, szczególnie jak kilkanaście uprawnień poleci... Nikt nie będzie słuchał tłumaczenia, że przecież tam jeżdżą, są bezpieczne i miały  DR albo PC... Szkoda się rozwodzić nad tym tematem, bo Ci co puszczają te pojazdy, to będą sobie wymówki tworzyć i usprawiedliwiać ten proceder w którym sami uczestniczą... Jak dla mnie niech Ci "za rogiem" sobie robią jak chcą, tylko później niech nie płaczą jak stracą uprawnienia, albo któryś pójdzie siedzieć. Napiszcie tylko proszę adresy "te za rogiem", to ja chętnie Wam tych klientów z am-carami odeślę. Ja ich kasy nie potrzebuje, a szef jak potrzebuje, to niech sam sobie je robi...

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Logen napisał:

TDT po prostu nie zajmuje się TAKIMI RZECZAMI !!

strona gov kłamie.

Homologacja pojazdów

Od 1 stycznia 2014 r. zadania w zakresie homologacji pojazdów oraz przedmiotów ich wyposażenia lub części, dotychczas wykonywane przez ministra właściwego do spraw transportu, zostały przekazane Dyrektorowi Transportowego Dozoru Technicznego (TDT), zgodnie z brzmieniem Ustawy z dnia 8 listopada 2013 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o dozorze technicznym (Dz. U. poz 1611).

Do zadań TDT, jako organu właściwego do prowadzenia spraw wynikających z procedur homologacji należą sprawy związane m.in. z:

• wydawaniem, zmianą, cofaniem świadectw homologacji typu;
  • wydawaniem, zmianą, cofaniem świadectw homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem;
  • wydawaniem, zmianą, cofaniem świadectw dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu;
  • udzielaniem dopuszczenia jednostkowego pojazdu;
  • uznawaniem dopuszczeń jednostkowych udzielonych na dany pojazd przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej;
  • uznawaniem świadectw homologacji typu wydanych na dany typ pojazdu przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej;
  • uznawaniem świadectw homologacji typu pojazdu dla pojazdów produkowanych w małych seriach wydanych przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii;
  • przeprowadzaniem kontroli zgodności produkcji u producenta pojazdu, przedmiotu wyposażenia lub części;
  • wyznaczeniem jednostki uprawnionej do przeprowadzania badań homologacyjnych.
14 minut temu, cezary napisał:

No jak pouczamy to po całości, z ortografii też, a może przede wszystkim:

STAŻ - po STAŻU

pomyłeczka wybacz. ale pamiętaj. za rogiem nie robią literówek 😜 

a mi się nie celowo tak napisało, bo mimo że odwalam połowę aut to mam masę chętnych na badania bo niektórzy doceniają to że" KTOŚ IM W KOŃCU PORZĄDNIE AUTO SPRAWDZA"

11 minut temu, TeDe napisał:

wymówki tworzyć i usprawiedliwiać ten proceder w którym sami uczestniczą

o to to. i już ćwiczą chyba, słabymi wojskowymi musieli być skoro nie potrafią nawet wykonywać prostych poleceń. masz sprawdzać i działać na podstawie prawa i przepisów i wytycznych. A nie dywagować czy am-car jest lepszy w czymś niż europa

Edytowane przez eldicoran
Napisano

A widziałeś kiedyś żeby TDT wydał homologację na używany pojazd ??

TO DOTYCZY NOWYCH POJAZDÓW !!

O odstępstwach też masz osobny dział... I o dziwo... nie ma nic o odstępstwach na LAMPY ?!?!?!?

Ty podstaw nie znasz na temat homologacji itd... a chcesz się bawić w Strażnika Teksasu...

Cytat
Napisano
Teraz, Logen napisał:

TDT wydał homologację na używany pojazd

a co z tematem że każdy pojazd z krajów trzecich ma być traktowany jako pojazd nowy :o ? tak chętnie pisano o tym na forum że właściciel ma załatwić CoC?

2 minuty temu, Logen napisał:

Ty podstaw nie znasz na temat homologacji itd... a chcesz się bawić w Strażnika Teksasu

Widzisz... różnica jest taka, Że mogę się na tym nie znać bo nie od tego jestem :) ja jestem od tego by sprawdzić czy ma czy nie. I tyle w naszym zawodzie wystarczy. Wiedziałeś? A to że ktoś sobie ściągnął chrupka monstertrucka czy inne dziwadło i teraz powinien wiedzieć jak to zrobić to już jego brocha.

10 minut temu, Logen napisał:

O odstępstwach też masz osobny dział... I o dziwo... nie ma nic o odstępstwach na LAMPY

CZYLI ŻE COOOOOO? CHCESZ MI POWIEDZIEĆ ŻE JEDNAK NIE ŚWIECĄ LEPIEJ NOWE AMERYKAŃSKIE LEDY OD STARYCH EUROPEJSKICH HALOGENÓW W VW PASSACIE?!?!?!?!?! NO NIESŁYCHANE. ŻEBY INSTYTUCJE KTÓRE WYDAŁY CI UPRAWNIENIA MIAŁY INNE ZDANIE NIŻ EKSPERT ZZA ROGU KTÓRY PRZY NICH JEST MALUTKI I JEST NA ICH ŁASCE I SIE KŁANIA PRZED KAŻDYM ODBIOREM STACJI.

Napisano

Chce ci powiedzieć że się dużo wypowiadasz na temat TDT, homologacji, odstępstwach A NIE MASZ O TAKICH RZECZACH NAWET PODSTAWOWEJ WIEDZY.

Możesz się wypowiadać o tym, że wyganiasz amerykańskie pojazdy... każdy kto przeczytał 2 strony w warunkach technicznych jest świadomy tego ze KAŻDY pojazd z ameryki można pogonić czy mu wlepić negatywa... ALE NIE PRZEZ TO ŻE JEST GORSZY TYLKO PRZEZ TO ŻE MAMY GŁUPIE PRZEPISY !! MAMY PRZEPISY KTÓRE NIE NADĄŻAJĄ W NAJMNIEJSZYM STOPNIU ZA POSTĘPEM TECHNOLOGICZNYM !!

Natomiast o homologacjach, odstępstwach, pimotach czy tdt to się lepiej nie wypowiadaj bo się na tym po prostu nie znasz...

Napisano

Niech tylko Donald Trump sie dowie że w Polsce nie pozwalaja jeździc samochodami z USA to momentalnie pojawia sie przepisy to regulujace.

• Piwo 1
Napisano
32 minuty temu, Logen napisał:

każdy kto przeczytał 2 strony w warunkach technicznych jest świadomy tego ze KAŻDY pojazd z ameryki można pogonić czy mu wlepić negatywa...

czyli diagnosta który opiera się na warunkach technicznych celowo nie wykonuje swojej pracy poprawnie i podważa opinie tych którzy zajmują sie tworzeniem tych warunków/przepisów/praw a co najlepsze wydawaniem wam uprawnień xD no nieźle... to czemu daja te uprawnienia jak nie zamierzacie sie stosować do tego na czym polega wasza praca?

34 minuty temu, Logen napisał:

ALE NIE PRZEZ TO ŻE JEST GORSZY TYLKO PRZEZ TO ŻE MAMY GŁUPIE PRZEPISY !! MAMY PRZEPISY KTÓRE NIE NADĄŻAJĄ W NAJMNIEJSZYM STOPNIU ZA POSTĘPEM TECHNOLOGICZNYM !!

Ale po co te nerwy? czy ty nie rozumiesz że to nie diagnosta jest od tego żeby oceniać? za malutki jesteś na takie ocenianie... ty masz stosować się do punktu wyżej i koniec dyskusji. Czemu na siłę próbujecie usprawiedliwić swoje partactwa i szerzenie patologi.

11 minut temu, Tomcar napisał:

USA to momentalnie pojawia sie przepisy to regulujace.

no to niech się pojawią. Bring it on... a niee czekaj. mamy kwadratowe pudełkowe państwo które ma za dużo " za rogiem" by ludzie zaczeli interesować się tematem zanim stanie się jakaś tragedia i wtedy zaczną wyciągać i porobią kozły ofiarne.

Napisano
2 minuty temu, eldicoran napisał:

szerzenie patologi.

Odmiana słowa „patologia” przez przypadki: 

Mianownik (kto? co?): patologia

Dopełniacz (kogo? czego?): patologii

Celownik (komu? czemu?): patologii

Biernik (kogo? co?): patologię

Narzędnik (z kim? z czym?): patologią

Miejscownik (o kim? o czym?): patologii

Wołacz (o!): patologio

Przyłóż się kolego bo patologia to zło. 

• Lubię 1
Napisano

no proszę mi wybaczyć drobne omyłki no... każdemu się zdarza bardziej skupiam się na sensie tego, i każdy rozumie o co chodzi także nie jest to błąd rażący. Aczkolwiek postaram się pilnować bardziej. :)

Napisano

SKP to biznes jak każdy inny , jeśli chcesz robić cokolwiek z rozporządzeniem w ręku , to zwyczajnie nie zarobisz ,fajnie jakby świat był idealny . Trzeba bronić swojej du*y ,ale z umiarem w każdą stronę ... 

Napisano

No tak, a uprawnienia to po niektórych widać że chyba serio w chipsach znaleźli... Dostałeś je od TDT tak? To czemu podważasz jego działania? i to w oparciu o co zdawałeś egzaminy i czego się uczyłeś? Nie jesteś od tego by oceniać a pracujesz w ramach czegoś. A robiąc na opak można powiedzieć że gryziesz rękę która Cie karmiła. I która w pierwszej kolejności powiedziała masz kwalifikację i wiedzę, umiesz ją zastosować to teraz masz uprawnienia z naszego ramienia do wykonywania tej pracy. A Wy napędzając "za rogiem" napędzacie nieuczciwość i tyle.

Napisano
19 minut temu, eldicoran napisał:

No tak, a uprawnienia to po niektórych widać że chyba serio w chipsach znaleźli... Dostałeś je od TDT tak? To czemu podważasz jego działania? i to w oparciu o co zdawałeś egzaminy i czego się uczyłeś? Nie jesteś od tego by oceniać a pracujesz w ramach czegoś. A robiąc na opak można powiedzieć że gryziesz rękę która Cie karmiła. I która w pierwszej kolejności powiedziała masz kwalifikację i wiedzę, umiesz ją zastosować to teraz masz uprawnienia z naszego ramienia do wykonywania tej pracy. A Wy napędzając "za rogiem" napędzacie nieuczciwość i tyle.

nie, dostałem je bo wyklepałem wszystko na blachę i zapłaciłem za kurs i egzamin , tdt mi ich nie dał  . Przepisy ,a życie to dwa światy . Również dlatego ,że te przepisy można interpretować na wiele sposobów 

Napisano
9 minut temu, mlusiek1590 napisał:

interpretować na wiele sposobów 

jeśli przepis mówi np. na tabliczce znamionowej pojazdu ma być umieszczona homologacja EU. to co tu chcesz interpretowac? albo jest albo jej nie ma. a twoim obowiązkiem jest tylko weryfikacja i potwierdzenie czy jest czy nie ma w pierwszej kolejności. nie interpretujesz tam koloru czy pochylenia napisów czy czcionki. krótko jest/nie ma.

12 minut temu, mlusiek1590 napisał:

nie, dostałem je bo wyklepałem wszystko na blachę i zapłaciłem za kurs i egzamin , tdt mi ich nie dał

no to skoro nie masz tam wielkiego logo TDT to idz użyj tego jako rozpałki czy coś skoro tak nie szanujesz tego, baa nie potrzebujesz bo wiesz lepiej niż oni i znasz się lepiej na pracy niż oni

Napisano
Teraz, eldicoran napisał:

jeśli przepis mówi np. na tabliczce znamionowej pojazdu ma być umieszczona homologacja EU. to co tu chcesz interpretowac? albo jest albo jej nie ma. a twoim obowiązkiem jest tylko weryfikacja i potwierdzenie czy jest czy nie ma w pierwszej kolejności. nie interpretujesz tam koloru czy pochylenia napisów czy czcionki. krótko jest/nie ma.

no to skoro nie masz tam wielkiego logo TDT to idz użyj tego jako rozpałki czy coś skoro tak nie szanujesz tego, baa nie potrzebujesz bo wiesz lepiej niż oni i znasz się lepiej na pracy niż oni

noo dobra , to zadzwoń do TDT i zapytaj jak to jest ,że WK rejestrują te auta 

Napisano
46 minut temu, mlusiek1590 napisał:

SKP to biznes jak każdy inny

Bardzo mi przykro, ale nie jest to biznes jak każdy inny... Jest to działalność regulowana i musisz wykonywać ją zgodnie z prawem i istniejącymi przepisami inaczej możesz stracić możliwość prowadzenia SKP. Jeżeli chcesz działalność jak każda inna, to otwórz sklep albo warsztat. 

Napisano
8 minut temu, mlusiek1590 napisał:

noo dobra , to zadzwoń do TDT i zapytaj jak to jest ,że WK rejestrują te auta 

a co mnie to obchodzi jak? nie moja brocha w tym. Ja mam pojazd przedstawiony do badania sprawdzić i ocenić. xd czemu wy na siłę chcecie robić więcej niż musicie/możecie

Napisano
4 minuty temu, TeDe napisał:

stracić możliwość prowadzenia SKP.

To w zasadzie, nie w zasadzie, to po prostu niemożliwe, natomiast utrata uprawnień przez diagnostę już możliwa i zdarzająca się od czasu do czasu. Tylko za co?  Za badania bez pojazdów i branie za to w łapę, za stan techniczny urągający wszelkim zasadom się nie zdarza. Taka rzeczywistość. 

Napisano

Miłościwie nam panujący znawco od kiedy to uprawnienia diagnostom wydaje TDT? Coś się zmieniło ostatnio?

Napisano
13 minut temu, cezary napisał:

o w zasadzie, nie w zasadzie, to po prostu niemożliwe,

Jednak możliwe... Znam akurat jednego co stracił taką możliwość. Sam prowadził SKP i sam był diagnostą, zabrali mu uprawnienia i dostał wyrok w zawieszeniu. Cofnęli mu pozwolenie na prowadzenie SKP i przepisywał na kogoś z rodziny... Nie będę podawał jaka SKP i nazwiska gościa, jak ktoś będzie chciał to sam znajdzie.

Napisano (edytowane)

Czyli de facto uprawnienia stracił człowiek, skp działa pod innym kierownictwem ale w tym samym miejscu, no może z chwilową zwłoką, co potwierdza regułę, winny człowiek - diagnosta, zawsze. 

Temat o wypadku samochodu i jego homologacji a my, do czego sam się niestety przyczyniłem o zgoła czym innym. @Jacdiag proszę zrobić porządek i każdemu z nas pogróź bacikiem. :icon_mrgreen:

Edytowane przez cezary
Napisano (edytowane)
48 minut temu, Tomcar napisał:

od kiedy to uprawnienia diagnostom wydaje TDT? Coś się zmieniło ostatnio?

15. 1. Dyrektor TDT w terminie 14 dni od dnia przeprowadzenia części praktycznej egzaminu kwalifikacyjnego:
1) wydaje z urzędu i przesyła na adres wskazany we wniosku o dopuszczenie do egzaminu kwalifikacyjnego zaświadcze-
nie potwierdzające zdanie egzaminu – w przypadku uzyskania wyniku pozytywnego z przeprowadzonego egzaminu
kwalifikacyjnego;
2) sporządza i przesyła na adres wskazany we wniosku o dopuszczenie do egzaminu kwalifikacyjnego pismo informują-
ce o wynikach z poszczególnych części egzaminu – w przypadku uzyskania negatywnego wyniku z przeprowadzone-
go egzaminu kwalifikacyjnego

zdajesz egzamin u nich, na ich zasadach i na podstawie tego wyniku możesz dopiero ubiegać się o numer w starostwie. Więc chyba jednak są ważni na tej ścieżce. Więc w skrócie oni oceniają czy dostajesz kwit i numer i możesz pracować = nadają uprawnienia.

image.thumb.jpeg.68a50af390a0691bb63a80c3f35f7e02.jpeg

"ZDAŁ EGZAMIN KWALIFIKACYJNY W ZAKRESIE UPRAWNIAJĄCYM GO JAKO DIAGNOSTĘ DO WYKONANIA"

Edytowane przez eldicoran
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, eldicoran napisał:

a co z tematem że każdy pojazd z krajów trzecich ma być traktowany jako pojazd nowy

To wyżej to zaświadczenie z egzaminu a uprawnienia wydaje potem starosta. No właśnie, więc do rzeczy.

Jeśli pojazd nowy to od razu zapala się lampka po co trafił na SKP. Przecież dla nowego pojazdu jest wymagane COC albo dopuszczenie jednostkowe. Nowy pojazd ma inną drogę rejestracji bez udziału SKP więc automatycznie diagnosta go nie ogląda i nie zastanawia się nad tabliczką. Musisz odrazu odsyłać do Wydziału Komunikacji bo badanie okresowe nie jest mu potrzebne przed 1 rejestracją. Przy takim założeniu że jest uznany za nowy. Wymagane dokumenty do rejestracji zawiera ustawa PORD

Edytowane przez Solaris
Napisano
6 minut temu, Solaris napisał:

a uprawnienia wydaje potem starosta

no ale na ładne oczy nam tego raczej nie wyda od tak. więc pośrednio można nazwać to tak że TDT nadaje uprawnienia bo na podstawie egzaminu określa czy możemy przeprowadzać badania.

Napisano (edytowane)

Dobra ale wróćmy do tematu. Pojazdy odsyłasz do Wydziału Komunikacji, jak każdy pojazd nowy i wcale go nie oglądasz. Tak jest w przepisach odnośnie pojazdów nowych. Tam sprawdzą czy ma COC, czy ma oświadczenie o danych do rejestracji. Jak nie to out. Nie widzę tutaj roli stacji a tym samym oglądania tabliczek :) 

Edytowane przez Solaris
Napisano

tak jak wielokrotnie ludzie tutaj piszący piszą o robieniu czegoś ponad normę (bo za rogiem zrobią). tak Ja właśnie nie wychodzę ponad norme. Nie analizuje czemu mi się znalazł na stacji albo kto to zarejestrował i jak. Ja robię to co do mnie należy. Czyli jak przyjeżdża to oglądam stwierdzam i puszczam dalej w świat. A co kto dalej z tym zrobi to jego brocha

*ŻART* Jak ktoś mi przedłoży do badania taczke jako samochodowy inny bo ktoś mu tak poczarował. To mogę się pośmiać, a jak będzie chciał badanie to sprawdzam i wypisuje co mu tam nie zgadza się xD