Skocz do zawartości

Wypadek BMW pod Piotrkowem. Samochód bez homologacji

Featured Replies

Napisano

No ok, możesz oglądać go na SKP ale to chyba strata czasu bo nowy pojazd nie potrzebuje przecież badania technicznego. 

• Odpowiedzi 172
  • Wyświetleń 20,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sumienny diagnosta, przyszły rzeczoznawca, biegły sądowy od wypadków z am-carami i teraz jeszcze radca prawny. Człowiek orkiestra

• To rozumiesz nie tak, że nie ma czegoś takiego jak homologacja jednostkowa (DOPUSZCZENIE JEDNOSTKOWE) na pojazd używany. Dopuszczenie jednostkowe jest dla pojazdów nowych !! Czyli dla pojazdów takich

• uginasz to się ty codziennie. Już nie napiszę w jakim celu bo pewnie sie popłakałbyś i bana dostane xd A uwielbiam patrzeć na wasze żałosne tłumaczonka  

Posted Images

Napisano

nowy z salonu przez 3 lata nie. Później pojawia się na SKP. A "Pojazdy sprowadzone do Polski z krajów trzecich (spoza UE i EFTA) są traktowane jako nowe, jeśli są rejestrowane w procedurze dopuszczenia do obrotu, co obejmuje odprawę celną i potwierdzenie wniesienia opłat celnych. Po zwolnieniu przez Służbę Celną do tego obrotu, dopuszcza się je do ruchu na okres 30 dni, po którym należy wykonać badanie techniczne, aby ustalić niezbędne dane do rejestracji" to nie tak brzmiało? czyli w skrócie używany za granicą = traktowany jak nowy u nas?

Napisano

Nie tak miało brzmieć. Tak samo jak używane ciągniki spoza UE które zostały uznane za pojazd całkowicie nowy, nowy to znaczy że do rejestracji potrzebuje świadectwa homologacji WE lub dopuszczenia jednostkowego. I temat się zamyka bo takiego dokumentu nie załatwi. 

Wyrok sądu

Ciągnik rolniczy sprowadzony spoza UE, niezależnie od jego wcześniejszej rejestracji w państwie trzecim, podlega obowiązkowi przedstawienia świadectwa zgodności WE bądź równoważnego dokumentu, co wynika z przepisów Prawa o ruchu drogowym. Rejestracja bez wymaganych dokumentów stanowi rażące naruszenie prawa.

Edytowane przez Solaris

Napisano

Jeżeli to ten człowiek o którym myślę( o inicjałach K.S.) to akurat moim zdaniem należało mu się, leciał w kulki równo. Patrol zatrzymywał DR za usterkę i za 30 minut DR był odblokowany,  kierowca mijał policjantów na wiosce, śmiał się im w twarz a nawet nie przetarł szmatą podzespołu w którym była usterka.

Dziwię się że ten nasz ekspert (przyszły rzeczoznawca) nie doradza w ubezpieczalniach. Tyle milionów wypłacili za takie nielegalne pojazdy i żaden przez nich zatrudniony prawnik na to nie wpadł. Banki kredyty udzielały pod te samochody i nikt nie widział problemu. To że my nie widzieliśmy to już nam napisał dlaczego ale oni.  Dobrze może wreszcie komuś się uda i zrobi z tym porządek. Jeszcze tylko dopytam co z pojazdami europejskimi ale troszkę starszymi które nie mają Nr homo na TZ? Rozporządzenie  o warunkach tech jak i o sposobie i zakresie nie mówi od którego roku ma być na TZ nr homo.  Przyjedzie mi 30 letni Baleron od nowości w PL nie sądzę aby Mercedes wydał mu tabliczkę z homo. 

Napisano
5 godzin temu, eldicoran napisał:

pomyłeczka wybacz. ale pamiętaj. za rogiem nie robią literówek 😜 

Ale pamiętaj, że jak najbardziej brakuje jeszcze znaków interpunkcyjnych ...

Napisano

Dobrze że to jest forum dla polonistów...  każdy zwraca mi uwagę, mimo że sens każdy rozszyfruje. Trochę zaleciało tak jak na FB, gdy ktoś przegrywał bo nie miał argumentów to atakował wygląd czyjś. Tutaj nie ma zdjęć to atakujemy pisownie i gramatykę.

13 godzin temu, wojteczek napisał:

Banki kredyty udzielały pod te samochody

A co bank interesuje na co ? ich interesuje byś płacił/spłacał. Czyli to, że ktoś dostał kredyt = pojazd w pełni legalny przystosowany do ruchu w EU? Ciekawe że teraz bank robi takie usługi i decyduje... Coraz to lepsze argumenty na swoje celowe partactwo wymyślasz. Przestań bo to już nawet nie jest śmieszne, i zaczynam się martwić czy wszystko tam równo u Ciebie pod czapką. Coraz bardziej myślę że powinni wprowadzić psycho testy jeszcze na ten zawód...

Napisano
42 minuty temu, eldicoran napisał:

Coraz to lepsze argumenty na swoje celowe partactwo wymyślasz. Przestań bo to już nawet nie jest śmieszne, i zaczynam się martwić czy wszystko tam równo u Ciebie pod czapką.

To samo o Tobie można powiedzieć, ale nie będę dyskutował bo z debilami się nie dyskutuje. Tłumok który nie ma pojęcia kto mu wydaje uprawnienia diagnosty doradza rzeczoznawcom i innej maści ekspertom. Pewnie tak samo ogarnięci jak Ty. Powodzenia.

Napisano

idź za rogiem się popłakać jeszcze teraz. Bo nie masz żadnych konkretnych argumentów i dalej idziesz w zaparte robiąc lewiznę, a każdy kto wykonuje swoje obowiązki to jakiś tłumok xD oj wojtuś... nawet mi Ciebie trochę szkoda

Napisano
39 minut temu, eldicoran napisał:

idź za rogiem się popłakać jeszcze teraz. Bo nie masz żadnych konkretnych argumentów i dalej idziesz w zaparte robiąc lewiznę, a każdy kto wykonuje swoje obowiązki to jakiś tłumok xD oj wojtuś... nawet mi Ciebie trochę szkoda

jak popracujesz kilka lat , zauważysz ,że świata nie zbawisz ,baa nawet bliskiego otoczenia ... i wtedy pomyślisz o tym,że trzeba by jednak zarabiać pieniądze 

Napisano

ja nie chcę zbawiać świata, wiem ze to nie możliwe z takimi elementami które tutaj pokaz swojego podejścia dały. Dlatego jestem za zmianami i za tym by każdy pilnował się i nie dokładał do niszczenia tego zawodu. A co do zarabiania to można zarobić dalej szanując siebie i swoje uprawnienia... W dzisiejszych czasach łatwo o brudne pieniądze lub sprzedać swoja godność. Za przysłowiowe parę srebrników takiemu wojtusiowi ludzi mogą napluć w twarz, a on powie dziękuje. Każdy żyje dalej a to, że ja śpię spokojnie i nie muszę wstydzić się spojrzeć w lustro przynajmniej.

tak z ciekawości, jakie inne zawody znacie gdzie za 20/30zł/czteropak piwa ktoś potwierdzi wam nie prawdę w dokumencie urzędowym?

Napisano
1 godzinę temu, eldicoran napisał:

ja nie chcę zbawiać świata, wiem ze to nie możliwe z takimi elementami które tutaj pokaz swojego podejścia dały. 

Powiedz mi chłopcze... Skąd Ty się urwałeś? Bo tak czytam czytam, i albo trollujesz albo jesteś z innej galaktyki...

Napisano

tak trolluje bardzo, tak naprawdę to ja byłem od zawsze tym " za rogiem" o którym każdy pisze. To ja miałem wywalone we wszystkie rozporządzenia i przepisy i wszystko co wy odsyłaliście bo się baliście robić ja klepie lepiej niż na poczcie... nie no chyba oczywiste że jestem normalnym diagnostą który rzetelnie wykonuje swoją pracę. A gardzę tymi którzy odwalają lewizny i szukają ku temu usprawiedliwień xD

Napisano

A ile masz procent negatywów na stacji tak mniej więcej?

Napisano
34 minuty temu, Solaris napisał:

A ile masz procent negatywów na stacji tak mniej więcej?

nie ma .bo żadne auto nie spełnia jego wymagań i z bramy jest zawracane :) 

Napisano
5 minut temu, mlusiek1590 napisał:

żadne auto nie spełnia jego wymagań

tyle że to nie ja ustalam wymagań xD ja tylko się ich trzymam i większość aut jak najbardziej je spełnia. Usterki większość drobne pierdoły typu podświetlenie tablicy/niepewne mocowanie akumulatora/ poziom płynu hamulcowego poniżej minimum(TY PEWNIE W SZOKU ŻE TO TEŻ SIĘ SPRAWDZA COŚ POD MASKĄ 😮)/ pouszkadzane lekko osłony. Nie pracuję sam na stacji więc mogę powiedzieć że tak na oko mam około 20-30% negatywnych badań. Tak jak pisałem wyżej ludzie tutaj złomami i wynalazkami nie mają co nawet się zbliżać. Ludzie już wiedzą gdzie się jedzie by sprawdzić. Baa czasem nawet świeżo po badaniach u takich jak wojtuś czy mlusiek czyli tzw. " za rogiem" przyjeżdzają do mnie bym im serio normalnie sprawdził pojazd :D

Napisano

Dajcie juz chłopu spokój... @eldicoran robi co uważa za słuszne 100% trzymając się ustawy oraz rozporządzenia i też chwała mu za to.  Jego uprawnienia,praca i jego przemyślenia na temat am-carow. Jak dla mnie to już temat dawno uciął.

Napisano
W dniu 23.08.2025 o 15:14, yogi1984 napisał:

robi co uważa za słuszne 100% trzymając się ustawy oraz rozporządzenia i też chwała mu za to

dziękuję bardzo. No właśnie chyba większość tutaj zapomina, że tak właśnie też powinni podchodzić do swojej pracy w tym zawodzie. Nie wyobrażam sobię, że lekarz np nie stosuje się do zaleceń i procedur zabiegu. Tłumacząc tym, że np "za rogiem" w prywatnej klinice się omija też czasem...

Napisano

Jedno  co udało się koledze to wk... wszystkich na tym forum. Pracuj tak jak uważasz ale odp... się od innych bo udowodnili już tobie że jeszcze wiele się musisz nauczyć. To forum służy do wymiany doświadczeń i rozwiazywania problemów codziennej pracy SKP, a zrobiło się kino moralnego niepokoju. A jeżeli rzeczywistość jest dla ciebie frustrująca to są specjaliści którzy pomogą ale nie na tym forum.

Napisano

wku... tylko tych którzy nie wiedzą na czym ich praca polega. Nikt mi totalnie nic nowego dotyczącego pracy nie powiedział i nikt nie podważył niczego poza moim podejściem i zachowaniem lub sposobem przekazu. Także słabo to wypada jak na forum które ma pomagać na SKP. Tylko pokazali mi, że dobry sumienny diagnosta to jest jakiś super wyjątek. Bo wolą tłumaczyć swoje lewactwo. Próbowali mi swoje poglądy i przemyślenia na dany temat powiedzieć, nie zważając na to że ich praca nie polega na tym. A na stwierdzaniu i sprawdzaniu.

Godzinę temu, Tomcar napisał:

udowodnili już tobie że jeszcze wiele się musisz nauczyć

jedyne co pokazali to jak robić pętle " za rogiem" / spychologie. A nie zamierzam się tego uczyć.

1 godzinę temu, Tomcar napisał:

jeszcze wiele się musisz nauczyć

to proszę powiedz mi gdzie popełniłem błąd niby i się mylę. Czy uważasz że, pojazdu które nie spełniają warunków technicznych powinny przejść Badanie techniczne pozytywnie? ( przykładowo brak homologacji na TZ/ Brak odpowiednika EU pod względem świateł ). podważ to, i nie obchodzi mnie argument " bo inni robią/ bo za rogiem robią i tak "

Napisano

Na TZ zastępczej nie ma numeru homologacji, już to ktoś napisał, nie wiesz tez kto wydaje uprawnienia diagnostom. to pierwsze z brzegu przykłady. Tak samo z pojazdem z USA który został zarejestrowany np na Litwie i potem sprowadzony do nas. Po prostu się samozaorałeś, przechwalając się przy tym jaki ty jesteś niesamowity. Ciekawy jestem ile tych perfekcyjnych badań robisz dziennie bo jeszcze okaże sie że zmiennicy muszą na ciebie zap.... bonie zarabiasz na swoja pensje.

Napisano
14 godzin temu, Tomcar napisał:

że zmiennicy muszą na ciebie zap.... bonie zarabiasz na swoja pensje

Wiemy że jesteś właścicielem, i wiemy że taki jest twój tok rozumowania. ale nie o to w tej wymianie zdań chodzi ... 

Napisano
16 godzin temu, Tomcar napisał:

TZ zastępczej nie ma numeru homologacji

okey, a czemu miałby mieć TZ zastępczą w pierwszej kolejności? xD

już to ktoś napisał, nie wiesz tez kto wydaje uprawnienia diagnostom

A w jaki sposób to wpływa na to czy mam racje co do badań am-carów? + pośrednio tak jak wytłumaczyłem. Bez potwierdzenia zdania egzaminów TDT nie dostajesz kwitka. bez kwitka starosta nie da Ci uprawnień = pośrednio oni wydają/ można to tak nazwać w skrócie poprostu.

Tak samo z pojazdem z USA który został zarejestrowany np na Litwie i potem sprowadzony do nas

I co ta piękna ścieżka zmienia w brakach oświetleń/brakach homologacji na TZ? w niemczech też można zarejestrować na podstawie odstępstw które nasze Państwo nie honoruje.

Po prostu się samozaorałeś

Vice versa. Ja zadałem proste pytanie byś odpowiedział, ale Ty wiesz że mam rację i nie potrafisz mi odpowiedzieć więc używasz wszystkiego w okół co nie związane z pytaniem tematem i początkiem dyskusji xD. To tak jak na FB ci "najmądrzejsi" którzy są ekspertami do czasu gdy ktoś im nie da argumentu nie do podważenia lub faktu. To wtedy zaczynają obrażać osobę za rzeczy prywatne które, nie mają żadnego znaczenia dla tematu

jeszcze okaże sie że zmiennicy muszą na ciebie zap.... bonie zarabiasz na swoja pensje

Tego to już nawet nie trzeba komentować, tylko reksio pocztowiec ma takie podejście i myślenie. MIARĄ DOBREGO DIAGNOSTY JEST ILOŚĆ DZIENNYCH POZYTYWNYCH PIECZĄTEK... INACZEJ JEST BEZNADZIEJNYM DIAGNOSTĄ xD

Tomcar 

jeśli chciałeś zabłysnąć, to było obsypać się brokatem chociaż. Bo wiedzą to napewno tutaj się nie popisałeś, skoro nawet czytać ze zrozumieniem nie potrafisz.

22 godziny temu, eldicoran napisał:

to proszę powiedz mi gdzie popełniłem błąd niby i się mylę. Czy uważasz że, pojazdu które nie spełniają warunków technicznych powinny przejść Badanie techniczne pozytywnie? ( przykładowo brak homologacji na TZ/ Brak odpowiednika EU pod względem świateł ). podważ to, i nie obchodzi mnie argument " bo inni robią/ bo za rogiem robią i tak "

wciąż czekam...

Napisano

Ty naprawdę powinieneś z kimś porozmawiać. Ciekawe rozumowanie. Zarzucasz innym braki w wiedzy a kiedy ktoś daje przykład że sie mylisz, twierdzisz że to nieistotne. O tabliczce już pisałem co do świateł też jest na to patent i uwierz mi że ktoś ogarnięty nie szukajacy za wszelka cenę  oszczedności sobie poradzi. Przy takim bałaganie prawnym i radosnej interpretacji przepisów przez sądy jaka jest w naszym kraju, byłbym ostrożny w wypowiadaniu sie na powyzsze tematy, a tym bardziej szkalowaniu innych. Mnie osobiscie opinia takich ludzi jak ty średnio obchodzi, a powiem wiecej, osobników o takiej mentalności staram sie eliminować ze swojego otoczenia dla mojej higieny psychicznej. Istota mojego postu był fakt że zaatakowałes o wiele bardziej doswiadczonych kolegów i zamiast rzeczowo dyskutować wymieniajac argumenty rozpocząłeś wywody jaki ty jesteś wspaniały a reszta to dno.

Napisano
16 minut temu, Tomcar napisał:

przykład że sie mylisz, twierdzisz że to nieistotne.

gdzie mi dałeś przykład który odpowiada na moje pytanie... bo wciąż nie widzę xD 

16 minut temu, Tomcar napisał:

co do świateł też jest na to patent i uwierz mi że ktoś ogarnięty nie szukajacy za wszelka cenę  oszczedności sobie poradzi

Proszę powiedz jak ktoś " ogarnięty" zrobi by zgodne z prawem było światło w aucie które nie ma odpowiednika EUROPEJSKIEGO.

18 minut temu, Tomcar napisał:

Przy takim bałaganie prawnym i radosnej interpretacji przepisów przez sądy jaka jest w naszym kraju

czyli dalej, "bo inni robią"

18 minut temu, Tomcar napisał:

osobników o takiej mentalności staram sie eliminować ze swojego otoczenia dla mojej higieny psychicznej

czyli takich którzy dają Ci cos jasno i jednoznacznie brzmiącego jak WT pojazdu. Z którymi Ty sie nie zgadasz. rozumiem...

19 minut temu, Tomcar napisał:

Istota mojego postu był fakt że zaatakowałes o wiele bardziej doswiadczonych kolegów i zamiast rzeczowo dyskutować wymieniajac argumenty rozpocząłeś wywody jaki ty jesteś wspaniały a reszta to dno

pssst. to że ktoś pracuje dłużej nie znaczy że jest "lepszy" Jeśli ktoś jawnie łamie i olewa swoje obowiązki. BO WCIĄŻ NIKT NIE ODPOWIEDZIAŁ, BO KAŻDY WIE ŻE MAM RACJĘ CO DO TEGO... KRÓTKO DAJ ODPOWIEDZ" CZY POJAZD KTÓRY NIE MA HOMOLOGACJI EUROPEJSKIEJ NA TABLICZCE ZNAMIONOWEJ (NIE MÓWIMY O ZASTĘPCZYCH) POWIENIEN MIEĆ BADANIE TECHNICZNE POZYTYWNE? TAK/NIE " to zweryfikuje czy jesteś mądrzejszy niż uważasz. Tylko uważaj na słowa bo nie wiesz kto obserwuje forum i gdzie to może trafić. A odpowiedź dla tych z UPRAWNIENIAMI jest jednoznaczna.

29 minut temu, Tomcar napisał:

zamiast rzeczowo dyskutować wymieniajac argumenty rozpocząłeś wywody jaki ty jesteś wspaniały a reszta to dno

nie chcę nic mówić... Ale to reszta nie mająca jak podważyć mojego słowa, zaczęła mnie " atakować" xD czy to za podejście, czy za to że potrafiłem wprost im wytknąć, że jeśli mają zdanie inne niż moje. które nie jest tezą/interpretacją czy myślą a FAKTEM. To robią lewiznę niezgodną z tym jak powinna ich praca wyglądać.

Napisano

Mnie ciekawi jaki to niby patent jest na ominięcie wymaganej homologacji na światłach? Przerobienie świateł przecież nie nadaje homologacji i co lepsze taka przeróbka powoduje utratę dopuszczeń amerykańskich. W autach, które są wypuszczane na Europę czasami da się światła przeprogramować (bez przerabiania), ale nadal brak na nich wymaganej homologacji... Akurat w tej sprawie nawet TDT się wypowiedział dzięki znanemu wszystkim Youtuberowi...
Generalnie Możecie sobie pisać piękne poematy i jechać każdego kto chce robić zgodnie z prawem, ale prawda jest tylko jedna, że am-cary nie powinny być dopuszczone do ruchu przy obecnych przepisach prawa... Nie mam nic do aut z USA (jeśli są naprawione ze sztuką), ale trzeba albo zmienić prawo, albo jak w Norwegii zrobić dopuszczenie jako (US Cars) bez przeróbek (często gorszych niż jakby zostało oryginalnie). Mi tam rybka jak ktoś chce brać za to odpowiedzialność i się pod tym podpisać, ale nie naginajcie rzeczywistości, że to legalne...