cezary Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Ugnę się i jeszcze raz napiszę, chłopie jak ty nie rozróżniasz firmy z odpowiednim pkd od producenta II-go etapu homologacji to naprawdę nie ma o czym gadać, prężysz się na alfę i omegę a jest kapeć. 1 1 Cytuj
Arton Napisano 29 Wrzesień 2025 Autor Napisano 29 Wrzesień 2025 tu ciąg dalszy w sprawie samochodu sprawcy https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-rodzina-sebastiana-m-nie-dostanie-odszkodowania-za-bmw-i-str,nId,22424706 Cytuj
eldicoran Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 (edytowane) 17 godzin temu, cezary napisał: Ugnę się uginasz to się ty codziennie. Już nie napiszę w jakim celu bo pewnie sie popłakałbyś i bana dostane xd A uwielbiam patrzeć na wasze żałosne tłumaczonka 17 godzin temu, cezary napisał: to naprawdę nie ma o czym gadać Edytowane 30 Wrzesień 2025 przez IVVO Kolego nie szukaj spiny 3 Cytuj
Solaris Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Czyli generalnie samochod po zmianach konstrukcyjnych ale nie tylko modyfikacja silnika ale nawet jakieś inne zmiany chociażby osobowy-ciężarowy przez które samochód nie odpowiada już homologacji może być pozbawiony wypłaty z ubezpieczenia w razie wypadku?? Cytuj
eldicoran Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 7 minut temu, Solaris napisał: chociażby osobowy-ciężarowy przez które samochód nie odpowiada już homologacji może być pozbawiony wypłaty z ubezpieczenia w razie wypadku?? oczywiście że tak, specjaliści od ubezpieczeń itp coraz częściej sięgają po takie argumenty, są coraz sprytniejsi i mądrzejsi. Cytuj
Solaris Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Można by było pod to podciągnąć pojazdy z krajów trzecich które nie posiadają homologacji WE więc brak odszkodowania jakby co. Cytuj
eldicoran Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 24 minuty temu, Solaris napisał: Można by było pod to podciągnąć pojazdy z krajów trzecich które nie posiadają homologacji WE więc brak odszkodowania jakby co wszystko można jak się wie jak Cytuj
Solaris Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 (edytowane) Chodzi o konsekwencje postępowania. Ten po zmianach konstrukcyjnych nie odpowiada homologacji, utracił ją a ten sprowadzony spoza UE w ogóle jej nie miał. W tym momencie są one sobie równe. Obydwa bez homologacji WE więc i brak odszkodowania w obydwu przypadkach Edytowane 29 Wrzesień 2025 przez Solaris Cytuj
Mecher Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Godzinę temu, cezary napisał: Ugnę się i jeszcze raz napiszę, Tak jak ja, dla takiego jednego za ścianą 😁 Cytuj
adam1501 Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 8 godzin temu, eldicoran napisał: PAMIĘTAJMY ROLĄ DIAGNOSTY JEST OCENA CZY AUTO JEST ZACHOWANE/UTRZYMANE TAK JAK POWINNO. Więc zapytam raz jeszcze, który paragraf WARUNKÓW TECHNICZNYCH obliguje mnie do weryfikacji rozmiaru opon? 4 godziny temu, eldicoran napisał: podczas ZK otrzymuje się drugą homologację również Co Ty bierzesz...??? 1 Cytuj
danielg539 Napisano 30 Wrzesień 2025 Napisano 30 Wrzesień 2025 W dniu 29.09.2025 o 14:24, eldicoran napisał: Jak zaginie Ci TZ pojazdu to też machniesz ręka i coś na oko strzelisz? czy są procedury? Tak samo po taką " nalepke" również jak najbardziej należy zgłosić się do producenta/aso i bez problemu raczej otrzymasz. To podaj jeszcze podstawę prawną na konieczność posiadania wklejki z ciśnieniem w ogumieniu i z rozmiarami opon. Cytuj
eldicoran Napisano 30 Wrzesień 2025 Napisano 30 Wrzesień 2025 patrze wchodzenie z wami w dyskusje jest bez sensu. nie ważne co przedstawię nagle same " podaj przepis/ podaj podstawe prawną" gdy ja powiem wam że pojazdy które robicie nie spełniają warunków technicznych to nagle " hahah no i co. Jak nie my to za rogiem zrobią". A gdy odpowiadam na głupie zaczepki to nagle ja dostaje ostrzeżenie na konto od admina. pierdziele wchodzenie z wami w dyskusje gdy wy jej nawet prowadzić nie potraficie. ODPOWIADAJĄC WYŻEJ Jeśli w warunkach technicznych jest że masz mieć odpowiedni rozmiar to olej to i załóż sobie od traktora jak ci fantazja pozwoli. zamiast nadkoli beczke w pół przetnij i doklej na gume i według was będzie w porządku. wiem wiem. już pokazaliście ciąg logiczny też u was nie występuje Cytuj
adam1501 Napisano 30 Wrzesień 2025 Napisano 30 Wrzesień 2025 3 godziny temu, eldicoran napisał: patrze wchodzenie z wami w dyskusje jest bez sensu. nie ważne co przedstawię nagle same " podaj przepis/ podaj podstawe prawną" gdy ja powiem wam że pojazdy które robicie nie spełniają warunków technicznych to nagle " hahah no i co Kolego chcesz rozmawiać w tym zawodzie merytorycznie, to musisz podawać podstawy prawne dlaczego masz taką a nie inną wizję. Zarzucasz mi, że nie weryfikuję rozmiaru ogumienia i w związku z powyższym przyklepuję pojazdy, które nie spełniają warunków technicznych. 3 godziny temu, eldicoran napisał: ODPOWIADAJĄC WYŻEJ Jeśli w warunkach technicznych jest że masz mieć odpowiedni rozmiar Wskaż w którym miejscu w warunkach technicznych jest zapisane, że pojazd może mieć tylko i wyłącznie rozmiar homologacyjny. Jeszcze raz dla pewności, że przeczytałeś ze zrozumieniem w WARUNKACH TECHNICZNYCH. Cytuj
wojteczek Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 Dlatego moje amerykańskie moto jest lepsze od tych z homo EU. Ma zapisany na TZ rozmiar opon. Natomiast inny motocykl, japończyk z homo zakupiony a salonie w Łodzi ma piękną TZ z nr homo, ale jakie gumy to się dowiesz z instrukcji obsługi której jako klient skp nie muszę okazywać podczas badania i powodzenia w szukaniu. Tak na już ustalcie jakie opony e13*2002/24*0112 zobaczymy czy to narzędzie od its do którego nie każdy ma dostep znajdzie jakie opony. Cytuj
cezary Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 No więc to narzędzie ITS do którego nie każdy ma dostęp nie zawiera danych o ogumieniu. Cytuj
Rafi90 Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 Władza UE miała wielce zabiegać o to żeby SKP miały dostępy do świadectw homologacji online itd... Na gadaniu się zawsze kończy Cytuj
wojteczek Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 A no właśnie. Mało tego nr który zapisałem to nr z TZ, gdybym poszukał teczki od tego pojazdu to tam będzie jeszcze * i 2 cyfry. Dlatego powtarzanie za ministrami bez praktycznej wiedzy jak to działa nic nie wnosi. Te instytucje nadzorujące odsyłają do przepisu ale nie widzą że skp nie ma narzędzi żeby postąpić zgodnie z przepisem. Zostaje ASO, i tu kolejny problem bo skp czynne np do godz 20 a ASO o 18 zamykają, albo na naszym rynku nie ma przedstawiciela, marka przestała istnieć, tego modelu od x lat nie produkują itd. a nawet tak z biznesowego punktu, jak ktoś ma odebrać kilkadziesiąt tel dziennie i po Vin ustalić co to za pojazd i jakie gumy to za kilka dni nr zostanie odłączony. Do tego trzeba posadzić człowieka,zapłacić pensje, stworzyć warunki i ostatecznie skp zarobi na badaniu, a ASO poniesie koszty. Cytuj
eldicoran Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 58 minut temu, wojteczek napisał: jako klient skp nie muszę okazywać podczas badania i powodzenia w szukaniu Jako diagnosta mam prawo rządać opini rzeczoznawcy do wszystkiego. jeśli nie znajdę w ten ani inny sposób moge skontaktowac się z aso które nawet jesli jest już nie czynne mogę powiedzieć przyjedzie Pan/Pani jutro gdy rano dodzwonie się do aso i zdobęde potrzebne mi informację. A że przyjeło się włażenie w dupe klientowi to nikt nie wnika już w przepisy i WT. Ale 99% pojazdów ma takie jakie powinno mieć i tak. zazwyczaj tylko wynalazki lub " TUNING" nie ma takich jakie powinien. A ich to nawet mi nie szkoda Godzinę temu, wojteczek napisał: Dlatego moje amerykańskie moto jest lepsze od tych z homo EU nigdy nie było i nie będzie. Ale wmawiaj sobie co tam chcesz. Trochę wciąż bawi że coś co powinieneś pilnować i karcić a diagnosta sam praktykuje to tak jakby policjant sam otwarcie przyznawał się do łamania przepisów za które innych musi karać na komisariacie. 44 minuty temu, wojteczek napisał: i tu kolejny problem bo skp czynne np do godz 20 ps twoje w internecie jest że do 18 masz otwarte. to jak to w końcu jest w tej Warszawce ? Godzinę temu, wojteczek napisał: Dlatego moje amerykańskie moto i na żegańskiej też twierdzą że wszystko masz jak trzeba i jest lepsze? w sumie jak masz 7 stacji w obrębie 5 km to się już nie dziwię że tak łaskawie omijasz prawdę często 38 minut temu, eldicoran napisał: ps twoje w internecie jest że do 18 masz otwarte sorki. do 19. za dużo tych kot serwisów nie na ten spojrzałem Cytuj
eldicoran Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 no narobiliście tych kot serwisów tyle w okolicy warszawy nawet samej że ohohoh. np taki halinów dwa różne adresy juz nawet są 22 minuty temu, wojteczek napisał: Chyba z kimś mnie mylisz nie wydaje mi się. mogę też np celowo troszkę pomieszać coś żeby nie wyglądało to podejrzanie Cytuj
jarek1 Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 Panowie Diagności ,ktoś te pojazdy rejestruje ,a jak rejestruję ma dokumentację przy rejestracji czy to homologacja czy Dowód Rejestracyjny zagranicy i wydają Dowody Rejestracyjne i te pojazdy jeżdzą po Polsce . Cytuj
eldicoran Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 chyba że ten ktos sam jest diagnostą i ma wywalone , ile razy spotkałeś się z homologacją EU dla pojazdu z krajów trzecich? bo z tego co mi wiadomo takowej nie mają ;o w usa też nie ma dowodów rejestracyjnych chociażby. to jaka ścieżka będzie? Cytuj
Logen Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 2 godziny temu, eldicoran napisał: to tak jakby policjant sam otwarcie przyznawał się do łamania przepisów za które innych musi karać na komisariacie. Dokładnie. To tak jakby policjant przekraczał dozwoloną prędkość jadąc pojazdem... NIEMOŻLIWE !! Cytuj
eldicoran Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 zakładając że nie zrobił tego podczas interwencji na kogutach to tak. wygląda nie za dobrze co? ktoś kto ma strzec prawa/porządku a go łamie słabo to wygląda. Ale no cóż. "POLSKA" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi