michal_k Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 3 godziny temu, eldicoran napisał: w usa też nie ma dowodów rejestracyjnych chociażby. Mało widziałeś. Cytuj
Paprock Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 Wspominałeś coś o banie. Myślę sobie, że go dostaniesz. A jak nie, to skrzykniemy się w kilku i poprosimy moderatorów o wsparcie, żeby forum było forum. Na razie każdy dział gdzie się udzielasz powinien podtytuł Pitu-Pitu zawierać, a nie na tym rzecz polega. Przez takich userów, nietórzy przestają tu zaglądać. W każdym razie ja odpadam i proszę o BANA dla #eldicorana. 1 1 Cytuj
eldicoran Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 19 minut temu, michal_k napisał: 3 godziny temu, eldicoran napisał: w usa też nie ma dowodów rejestracyjnych chociażby. Mało widziałeś. akt własności / title to nie dowód rejestracyjny 19 minut temu, Paprock napisał: Przez takich userów, nietórzy przestają tu zaglądać. W każdym razie ja odpadam i proszę o BANA Nie mam nic do Ciebie paprock, zanim zostałem jeszcze diagnostą często czytałem twoje odpowiedzi posty i dyskusje i zawsze szanowałem twoje zdanie. Ale w tej sytuacji nie jesteś stronniczy. ja zawsze odpowiadam na zaczepki w moim kierunku, bo nie daje sobie w morde pluć za przeproszeniem. sam z siebie nigdy nie zaczynam jakiejś dramy ani spiny ani nic. A to że mam inne zdanie na wiele tematów to mam chyba do tego prawo. na tym polega forum i komentowanie. A to że godziło to w ich poglądy i wizję świata i sie spłakali to co poradze... I wydaje mi się że nie przez takich userów którzy mają coś do powiedzenia i mają jakieś poparcie dla tego. A znikają bo nawet taki wojtuś potrafi nazywać klienta który wykrył jawny przekręt z badaniem bez dowodu nazywać konfidentem... myślałem że diagnosta ma swoją robote swoje przepisy i ma działać w zgodzie z nimi. A jak zacząłem biernie brać udział to widze że jeśli nie krakasz jak wrony to pultają po chwili płaczą dla adminów itp. I po prostu widzę że na tym forum to lepiej nie mieć swojego zdania jeśli jest niezgodne z polityką " za rogiem". i Albo patrzysz na głupoty albo odpowiadasz na durne zaczepki i wymysły które działają tylko w jedną stronę widocznie. 1 1 Cytuj
aboz Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 3 godziny temu, eldicoran napisał: sam z siebie nigdy nie zaczynam jakiejś dramy ani spiny ani nic. Czytasz się czasem przed wysłaniem? Cytuj
michal_k Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 3 godziny temu, eldicoran napisał: akt własności / title to nie dowód rejestracyjny Nie kompromituj się. Mówię o DR, którego nie widziałeś, a nie o titlu. Cytuj
cezary Napisano 2 Grudzień 2025 Napisano 2 Grudzień 2025 O "przerabiaczach" i homologacji. Przerabiali auto Sebastiana Majtczaka. Tak teraz tłumaczą się przed sądem - Wiadomości (onet.pl) Cytuj
Solaris Napisano 2 Grudzień 2025 Napisano 2 Grudzień 2025 I znowu dochodzimy do takiej konkluzji czy używany samochód musi mieć świadectwo homologacji czy może ją stracił a może tak jak te z krajów trzecich nigdy nie miał. I nie tylko ingerencja w układ hamulcowy czy kierowniczy albo zawieszenie nie odpowiada pierwotnej homologacji, tak jak tu wspominają. Ale nawet przeróbka z dołożeniem miejsc też może nie odpowiadać pierwotnej homologacji. Jesli samochód w czasie całego swojego żywota ma odpowiadać homologacji to powinni wycofać zmiany konstrukcyjne z przepisow albo dać je tylko do Służby Technicznej i po zmianach nowe dopuszczenie krajowe dla pojazdu nie będącego nowym pojazdem Cytuj
cezary Napisano 2 Grudzień 2025 Napisano 2 Grudzień 2025 8 minut temu, Solaris napisał: Jesli samochód w czasie całego swojego żywota ma odpowiadać homologacji to powinni wycofać zmiany konstrukcyjne z przepisow albo dać je tylko do Służby Technicznej i po zmianach nowe dopuszczenie krajowe dla pojazdu nie będącego nowym pojazdem Tak właśnie powinno być. Cytuj
Rafi90 Napisano 2 Grudzień 2025 Napisano 2 Grudzień 2025 Tylko że badanie po zmianach konstrukcyjnych przechodzi może 20% pojazdów które te zmiany przeszły. Reszta sobie zmienia i jeździ. Sprawa jest medialna i nawet jakby wszystko było seryjne to i tak można by się do czegoś doczepić. Cytuj
AEZAKMI Napisano 2 Grudzień 2025 Napisano 2 Grudzień 2025 a jako że jest medialna to pewnie zaraz powstaną jakieś świetne pomysły/projekty które będą pokłosiem tego by pokazać SIŁĘ... xd Cytuj
Sloupok Napisano 4 Styczeń Napisano 4 Styczeń W dniu 21.08.2025 o 11:41, eldicoran napisał: no dokładnie przepisz od razu w GAWR co się będziesz... i homologacje też doklej jakąś. przecież wszystko jest na TZ Ja właśnie wielokrotnie słyszałem, że ASO nie ma zamiaru takich tabliczek wydawać bo oni nie chcą sie podpisywać pod tym jak ktoś "dostosował" samochód który został zrobiony na ameryke. na zastępczej TZ nie masz homologacji ani nic tak samo.Więc mocne lawirowanie, wtedy dalej jeśli nie masz w dowodzie ( a pewnie nie masz) no to dalej nie ma nigdzie wiec nic to nie daje. to znaczy, że chciał wyjść ponad swoje uprawnienia i coś odwalił. Jeśli masz podstawy prawne i działasz w ramach tego co możesz to jakim CH... miałbyś niby stracić uprawnienia i dostać zarzuty. tak jak ktoś wyżej pisał byle"papuga" wtedy Cie wybroni bo macie najwyższe podkładki. Jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia nie chachmęcisz to jak miałoby coś nie wyjść. Znaczy wiadomo... sądy Polskie i wszystkie wyższe instytucje u nas nie należą do najbardziej szlachetnych i nie zawistnych. Ale szansa że trafisz na jakiegoś super ważnego polityka/jego rodzine w am-carze jest raczej nie wielka. Prędzej jakiś typowy Wojtuś który kupił perełke/okazję życia od handlarzyny lub tych co na FB nie odpowiedzą nawet jak im zadasz pytanie o homologacje/dostosowanie itp tylko mówią" my jakoś potrafimy załatwic " i później cyk każde ich badanie w jakimś wygwizdowiu typu kółko gospodyń domowych . Tak samo tyle razy nawet na forum było pisane że jak ktoś robi w ramach swoich uprawnień i obowiązków to śpi spokojnie i pracuje po x lat. Znam i współpracuję z wieloma rzeczoznawcami ubezpieczeniowymi i nigdy nie spotkałem się z tym, żeby ktoś skutecznie to podważył. To nie są sprawy jak w serialu Prawnik z Lincolna — tu wszystko jest zero-jedynkowe. Jeśli podstawy prawne i fakty są jasno pokazane, nie ma się z czym kłócić, bo koszty i czas sprzeciwu są nieopłacalne, a szanse znikome. Swoją drogą, lubię takie uporządkowane podejście do tematu — trochę jak w dobrze zrobionych zestawieniach, gdzie wszystko masz jasno rozpisane, np. na tej witrynie. wiadomo, jak ze wszystkim w obecnych czasach, głuchy na emeryturze nie usłyszy że wydech to pełen przelot. A chciwy na kase nawet oceni nie widząc auta. Ale chyba nie o to w tym chodzi. Kontrole przeszkadzają tym którzy mają coś do ukrycia. Ja np nie miałbym problemu by każde badanie było z kamerą rejestrowane. Dokładnie - cała ta dyskusja pokazuje, że problemem nie są przepisy, tylko ich „interpretacja”. Jeśli ktoś robi wszystko zgodnie z WT i w ramach swoich uprawnień, to nie ma potrzeby żadnego kombinowania ani lawirowania między TZ, GAWR czy homologacją. Reszta to już typowe forumowe legendy i historie z drugiej ręki. Cytuj
dominik_z Napisano 5 Styczeń Napisano 5 Styczeń Cytat 4. Zabrania się: 6) dokonywania zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj pojazdu, z wyjątkiem: b) pojazdu, w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w tym zakresie. Cytat Art. 71. [Dowód rejestracyjny; pozwolenie czasowe] 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3. 2. Pojazdy określone w ust. 1 są dopuszczone do ruchu, jeżeli odpowiadają warunkom określonym w art. 66 oraz są zarejestrowane i zaopatrzone w zalegalizowane tablice (tablicę) rejestracyjne. no to teraz zastanowić się należy w którym kierunku brną sędziowie bo jedyne do czego można się przyczepić to: Cytat Wymagania techniczne pojazdu uczestniczącego w ruchu 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego: 2) nie zakłócało spokoju publicznego przez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych; 3) nie powodowało wydzielania szkodliwych substancji w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych; Nie mniej jednak wątpię żeby auto wyprodukowane po 2020 roku nawet po chip tuningu nie spełniało najwyższych wymagań emisji ustalonych na rok... 2004 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi