LuziTolerancja Napisano 4 Wrzesień 2025 Napisano 4 Wrzesień 2025 Hej! Przyszedł do mnie klient z zapytaniem czy jak kupi Opla z ogłoszenia i ma żółte tablice, to zrobię mu przegląd i będzie mógł założyć normalne tablice. Oczywiście - przegląd mogę mu robić i codziennie, jeśli będzie płacił. Ale jak to wygląda od strony prawnej? Szukałem na forum - nie znalazłem. Dzwoniłem do WK i powiedziano mi, że od tej strony nic nie da się załatwić, trzeba wystąpić do konserwatora zabytków z zapytaniem, ale czy to jest możliwe - nie wiedzą. Ktoś może się na ten temat wypowiedzieć? (konkretnie N0 254) Cytuj
Rafi90 Napisano 4 Wrzesień 2025 Napisano 4 Wrzesień 2025 Ze strony konserwatora możliwe, pytałem kiedyś bo chciałem ciągnik (małopolska). WK też nie widział problemu, trzeba czasowo zarejestrować i zrobić obt. Problemem okazać może się dokument źródłowy pojazdu, lub warunki których nie spełni na obt. Wszystko w rękach urzędu w zasadzie. Nie ma przepisów które zabraniają działać w tę stronę. 1 Cytuj
danielg539 Napisano 4 Wrzesień 2025 Napisano 4 Wrzesień 2025 1 godzinę temu, LuziTolerancja napisał: czy jak kupi Opla z ogłoszenia i ma żółte tablice, to zrobię mu przegląd i będzie mógł założyć normalne tablice Lepiej niech wcześniej zapyta, czy taka transakcja będzie w ogóle możliwa bez zgody konserwatora.. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 4 Wrzesień 2025 Napisano 4 Wrzesień 2025 Bez konserwator nie ma szans. U nas kazał napisać wniosek o wykreślenie z ewidencji. 1 Cytuj
alicja Napisano 4 Wrzesień 2025 Napisano 4 Wrzesień 2025 warto sprawdzić, czy pojazd ma żółte tablice, bo jest zabytkiem wpisanym do rejestru konserwatora, czy też stanowi "muzealium" wpisane do inwentarza muzealiów w drugim przypadku, pojazd sprzedany z muzeum traci status zabytku i wręcz powinien zostać przerejestrowany na tablice białe 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi