Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jestem po kontroli Pań ze starostwa. Dostałem takie zalecenia pokontrolne. Wykonywałem badanie pojazdu sprowadzonego według zaleceń zawartych w piśmie z Departamentu Transportu Drogowego z września 2015. Mam w pole numer rej. pojazdu wpisywać numer rejestracyjny z briefu mimo tego ze pojazd nie ma tablic rej.  I kto ma rację?

1000031149(1).thumb.jpg.b6abd59b6cdce15537051e168adf5572.jpg1000031146.jpg

Edytowane przez Pedzels
Napisano

Pojazd ma numer rejestracyjny,tylko nie ma tablic.U nas w WK mamy tak nie robić,mamy pisać ---.

Napisano

Zalecenie jest ok. Wpisujesz nr według dokumentów a następnie, w trakcie BTP stwierdzasz brak tablic i np. taki wpis w uwagach: "Pojazd nie posiada tablic rejestracyjnych w trakcie przeprowadzonego badania."

Napisano

Pojazd ma nr rejestracyjny i należy go wpisać, a w uwagach wpisać: "Pojazd dostarczony do badania bez tablic rejestracyjnych".  U nas trzeba tak robić i ma to sens.

Napisano

Pojazd ma numery rejestracyjne jak jest zarejestrowany, a gdy już nie jest zarejestrowany to w zaświadczeniu w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ---------- . W uwagach należałoby wpisać „brak tablic rejestracyjnych”. Takie jest moje zdanie i naszego WK.

Napisano
Godzinę temu, rewers napisał:

Pojazd ma numery rejestracyjne jak jest zarejestrowany, a gdy już nie jest zarejestrowany to w zaświadczeniu w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ----------

A skąd wiesz czy nie jest zarejestrowany? Podam na swoim przykładzie. Sprzedałem pojazd za granicę, na drugi dzień po dokonaniu transakcji zgłosiłem zbycie, a pojazd był nadal zarejestrowany w Polsce jeszcze przez kolejne 3 miesiące. To tak z naszego podwórka. Nie znamy procedur w innych krajach, więc zakładamy, że dane w ZDR są aktualne. Inaczej nie moglibyśmy wykonać badania na unieważnionym dokumencie. Natomiast co do wpisywania kraju poprzedniej rejestracji, to jest to obowiązek wynikający zarówno z wzoru zaświadczenia, DIP-u, jak i zakresu wymaganych danych zamieszczanych w rejestrze. 

Napisano

Co mnie jeszcze zdąży zaskoczyć - podczas tzw. pierwszego badania nie wpisujemy kraju rejestracji :faint: Niewpisywanie nr rej to jak cię mogę (sam kiedyś te sławetne "---" wstawiałem, dawno temu) ale kraj rejestracji z "---" , mistrzostwo świata. 

Napisano
4 godziny temu, Pedzels napisał:

Mam w pole numer rej. pojazdu wpisywać numer rejestracyjny z briefu mimo tego ze pojazd nie ma tablic rej. 

Cały czas tak robię

Wykonywałem badanie pojazdu sprowadzonego według zaleceń zawartych w piśmie z Departamentu Transportu Drogowego z września 2015.

Póżniej była zmiana przepisów i zmieniło się też zaświadczenie z badania. Od tego czasu przestało obowiązywać to pismo i wpisuje się nr rejestracyjny, a w uwagach dopisek np. "do badania przedstawiono pojazd bez tablic rejestracyjnych".

Napisano

I kto ma rację?

A co byś zrobił gdybym przyjechał pojazdem zarejestrowanym w Polsce bez tablic? Oczywiście wynik badania N, ale wpisałbyś w rubryce numer rejestracyjny?

3 minuty temu, Mecher napisał:

a w uwagach dopisek np. "do badania przedstawiono pojazd bez tablic rejestracyjnych".

A literalnie na jakiej podstawie? :P

Napisano
1 godzinę temu, cezary napisał:

ale kraj rejestracji z "---" , mistrzostwo świata.

Chyba mnie źle zrozumiałeś, chodziło mi o opis rubryki w zaświadczeniu. Kraj rejestracji oczywiście wpisuję.

Napisano
9 minut temu, michal_k napisał:

A literalnie na jakiej podstawie?

Żadnej, to raczej dla spokoju wewnętrznego  i z przyzwyczajenia gdy sąsiedni WK po zmianie zaświadczenia, kwestionował wpisywanie nr rejestracyjnego. 

• Lubię 1
Napisano
3 godziny temu, rewers napisał:

w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ----------

Trudno to było inaczej zrozumieć, toteż dlatego moje wielkie zdziwienie że taki Gość mógłby tak robić. :mrgreen:

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno, wpisywać jeśli nie ma tablic, czy nie i by było jednakowo ,ale oni sami nie wiedzą co tworzą tak że mamy jak mamy.

Edytowane przez jarek1
Napisano
2 godziny temu, jarek1 napisał:

Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno

Dodajmy - w rozporządzeniu, a nie piśmie.

• Lubię 1
Napisano
W dniu 1.10.2025 o 11:57, jarek1 napisał:

Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno, wpisywać jeśli nie ma tablic

Po części to jest określone, bo w CEPiK-u zagraniczny nr rejestracyjny jak najbardziej widnieje.

Ciężko pojąć czym się kierują pracownicy WK jak wymagają w zaświadczeniu wpisania "---" zamiast nr rejestracyjnego a po chwili sami wklepują zagraniczny numer do systemu pojazd..

Napisano
14 godzin temu, danielg539 napisał:

a po chwili sami wklepują zagraniczny numer do systemu pojazd..

Bo ich może system nie chce przepuścić😉