Pedzels Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 (edytowane) Jestem po kontroli Pań ze starostwa. Dostałem takie zalecenia pokontrolne. Wykonywałem badanie pojazdu sprowadzonego według zaleceń zawartych w piśmie z Departamentu Transportu Drogowego z września 2015. Mam w pole numer rej. pojazdu wpisywać numer rejestracyjny z briefu mimo tego ze pojazd nie ma tablic rej. I kto ma rację? Edytowane 29 Wrzesień 2025 przez Pedzels Cytuj
krzysieknowak Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Pojazd ma numer rejestracyjny,tylko nie ma tablic.U nas w WK mamy tak nie robić,mamy pisać ---. Cytuj
kosma Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Zalecenie jest ok. Wpisujesz nr według dokumentów a następnie, w trakcie BTP stwierdzasz brak tablic i np. taki wpis w uwagach: "Pojazd nie posiada tablic rejestracyjnych w trakcie przeprowadzonego badania." Cytuj
TeDe Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Pojazd ma nr rejestracyjny i należy go wpisać, a w uwagach wpisać: "Pojazd dostarczony do badania bez tablic rejestracyjnych". U nas trzeba tak robić i ma to sens. Cytuj
rewers Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Pojazd ma numery rejestracyjne jak jest zarejestrowany, a gdy już nie jest zarejestrowany to w zaświadczeniu w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ---------- . W uwagach należałoby wpisać „brak tablic rejestracyjnych”. Takie jest moje zdanie i naszego WK. Cytuj
aboz Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Godzinę temu, rewers napisał: Pojazd ma numery rejestracyjne jak jest zarejestrowany, a gdy już nie jest zarejestrowany to w zaświadczeniu w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ---------- A skąd wiesz czy nie jest zarejestrowany? Podam na swoim przykładzie. Sprzedałem pojazd za granicę, na drugi dzień po dokonaniu transakcji zgłosiłem zbycie, a pojazd był nadal zarejestrowany w Polsce jeszcze przez kolejne 3 miesiące. To tak z naszego podwórka. Nie znamy procedur w innych krajach, więc zakładamy, że dane w ZDR są aktualne. Inaczej nie moglibyśmy wykonać badania na unieważnionym dokumencie. Natomiast co do wpisywania kraju poprzedniej rejestracji, to jest to obowiązek wynikający zarówno z wzoru zaświadczenia, DIP-u, jak i zakresu wymaganych danych zamieszczanych w rejestrze. Cytuj
cezary Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 Co mnie jeszcze zdąży zaskoczyć - podczas tzw. pierwszego badania nie wpisujemy kraju rejestracji Niewpisywanie nr rej to jak cię mogę (sam kiedyś te sławetne "---" wstawiałem, dawno temu) ale kraj rejestracji z "---" , mistrzostwo świata. Cytuj
Mecher Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 4 godziny temu, Pedzels napisał: Mam w pole numer rej. pojazdu wpisywać numer rejestracyjny z briefu mimo tego ze pojazd nie ma tablic rej. Cały czas tak robię 4 godziny temu, Pedzels napisał: Wykonywałem badanie pojazdu sprowadzonego według zaleceń zawartych w piśmie z Departamentu Transportu Drogowego z września 2015. Póżniej była zmiana przepisów i zmieniło się też zaświadczenie z badania. Od tego czasu przestało obowiązywać to pismo i wpisuje się nr rejestracyjny, a w uwagach dopisek np. "do badania przedstawiono pojazd bez tablic rejestracyjnych". Cytuj
michal_k Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 4 godziny temu, Pedzels napisał: I kto ma rację? A co byś zrobił gdybym przyjechał pojazdem zarejestrowanym w Polsce bez tablic? Oczywiście wynik badania N, ale wpisałbyś w rubryce numer rejestracyjny? 3 minuty temu, Mecher napisał: a w uwagach dopisek np. "do badania przedstawiono pojazd bez tablic rejestracyjnych". A literalnie na jakiej podstawie? Cytuj
rewers Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 1 godzinę temu, cezary napisał: ale kraj rejestracji z "---" , mistrzostwo świata. Chyba mnie źle zrozumiałeś, chodziło mi o opis rubryki w zaświadczeniu. Kraj rejestracji oczywiście wpisuję. Cytuj
Mecher Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 9 minut temu, michal_k napisał: A literalnie na jakiej podstawie? Żadnej, to raczej dla spokoju wewnętrznego i z przyzwyczajenia gdy sąsiedni WK po zmianie zaświadczenia, kwestionował wpisywanie nr rejestracyjnego. 1 Cytuj
cezary Napisano 29 Wrzesień 2025 Napisano 29 Wrzesień 2025 3 godziny temu, rewers napisał: w miejscu przeznaczonym na nr rejestracyjny pojazdu i kraj rejestracji powinien być wpis ---------- Trudno to było inaczej zrozumieć, toteż dlatego moje wielkie zdziwienie że taki Gość mógłby tak robić. 1 Cytuj
jarek1 Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 (edytowane) Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno, wpisywać jeśli nie ma tablic, czy nie i by było jednakowo ,ale oni sami nie wiedzą co tworzą tak że mamy jak mamy. Edytowane 1 Październik 2025 przez jarek1 Cytuj
michal_k Napisano 1 Październik 2025 Napisano 1 Październik 2025 2 godziny temu, jarek1 napisał: Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno Dodajmy - w rozporządzeniu, a nie piśmie. 1 Cytuj
danielg539 Napisano 2 Październik 2025 Napisano 2 Październik 2025 W dniu 1.10.2025 o 11:57, jarek1 napisał: Takie zagadnienia powinno się Ministerstwo określić jasno, wpisywać jeśli nie ma tablic Po części to jest określone, bo w CEPiK-u zagraniczny nr rejestracyjny jak najbardziej widnieje. Ciężko pojąć czym się kierują pracownicy WK jak wymagają w zaświadczeniu wpisania "---" zamiast nr rejestracyjnego a po chwili sami wklepują zagraniczny numer do systemu pojazd.. Cytuj
rewers Napisano 3 Październik 2025 Napisano 3 Październik 2025 14 godzin temu, danielg539 napisał: a po chwili sami wklepują zagraniczny numer do systemu pojazd.. Bo ich może system nie chce przepuścić😉 Cytuj
alexdombrowski Napisano 9 Marzec Napisano 9 Marzec Zalecenia pokontrolne same w sobie nie są jeszcze karą ani decyzją administracyjną – to po prostu wskazania organu kontrolnego, co należy poprawić lub zmienić po przeprowadzonej kontroli. Najczęściej dotyczą usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości albo dostosowania działalności do obowiązujących przepisów. Dopiero jeśli takie zalecenia nie zostaną wykonane, organ nadzorujący może podjąć dalsze kroki administracyjne. Dlatego w praktyce najważniejsze jest sprawdzenie, czy zalecenia mają podstawę w konkretnych przepisach i w razie wątpliwości można się do nich odnieść lub zgłosić zastrzeżenia. Cytuj
Galaxy_13 Napisano 9 Marzec Napisano 9 Marzec W dniu 29.09.2025 o 12:20, TeDe napisał: Pojazd ma nr rejestracyjny i należy go wpisać, a w uwagach wpisać: "Pojazd dostarczony do badania bez tablic rejestracyjnych". U nas trzeba tak robić i ma to sens. Nasz WK przy 1 BTP w Polsce nie wnika, że w miejsce nr rejestracyjnego jak nie ma tablic wpisujemy "BRAK" Cytuj
LimonQi Napisano 9 Marzec Napisano 9 Marzec 3 godziny temu, alexdombrowski napisał: Dlatego w praktyce najważniejsze jest sprawdzenie, czy zalecenia mają podstawę w konkretnych przepisach i w razie wątpliwości można się do nich odnieść lub zgłosić zastrzeżenia. Przecież masz to wszystko przepisach. Cytuj
Marek1974 Napisano 10 Marzec Napisano 10 Marzec Pracuję na Zagłębiu gdzie miasto od miasta to tylko znak drogowy. U nas trzeba wpisywać ten nr z briefu a jak robisz do WK 2 km dalej to dzwonią z pretensjami co to za wynalazek bo u nich jest inaczej. Taka to sytuacja Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi