Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Sprawdzenie możliwości rejestracji Polaris Ranger

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w rozstrzygnięciu, czy jest możliwość rejestracji czterokołowca Polaris Ranger. Czterokołowiec z 2012 roku, diesel, nie posiadam homologacji jedynie fakturę zakupu. Pojazd posiada numer VIN, Chciałbym zarejestrować na dowolną kategorię tak, aby można było ubezpieczyć i legalnie poruszać się po drogach , mam do pokonania trochę publicznej drogi zanim wjadę w pola. Przeczytałem forum, mnóstwo materiałów a nadal nie znalazłem wiarygodnych informacji. Widziałem te roczniki już zarejestrowane gdzieś w Polsce ale nie miałem możliwości porozmawiać z właścicielami kiedy i jak to zarejestrowali. Dealer Polarisa powiedział mi, że nie prześle mi kopii homologacji ponieważ pojazd został wyprodukowany na rynek amerykański. W załączniku dwa zdjęcia tego pojazdu. Oczywiście uzupełniam oświetlenie i wyposażenie wymienione w Dz. U. 

TDT nie odpowiada, wysłałem zapytanie mailem zero odpowiedzi, w Kielcach w TDT tylko jest oddział inspektorów. Ciężko mi uwierzyć, że nie da się tego zarejestrować widząc jakie "wynalazki" jeżdżą po naszych drogach , czy np Qady praktycznie bez jakiegokolwiek oświetlenia. 

IMG_2522 Duży.jpeg

IMG_2521 Duży.jpeg

IMG_2517 Duży.jpeg

IMG_2501 Duży.jpeg

Napisano (edytowane)
36 minut temu, Smiechu napisał:

mam do pokonania trochę publicznej drogi zanim wjadę w pola

Trzeba było wcześniej pomyśleć, a teraz to pozostaje przy tym polu blaszak postawić i tam go sobie parkować… 

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie narażał swoich uprawnień dla tego kawałka drogi - producent temat olewa bo wie, że jest to beznadziejna sprawa - trudno się mówi, żyje się dalej.

Edytowane przez nesiasps
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, nesiasps napisał:

Trzeba było wcześniej pomyśleć, a teraz to pozostaje przy tym polu blaszak postawić i tam go sobie parkować… 

Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie narażał swoich uprawnień dla tego kawałka drogi - producent temat olewa bo wie, że jest to beznadziejna sprawa - trudno się mówi, żyje się dalej.

Widzę, że zaczyna się polska mądrość do dyskusji. Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem i jeżeli masz tak odpowiadać to nie odpowiadaj wcale. Po pierwsze wiem co kupowałem , po drugie nie oczekuję narażania się, nadstawiania tylko merytorycznej odpowiedzi jak to zrobić . Pojazd jest fabryczy , nie jakiś SAM, posiada klatkę itp poza kierunkami , światłem wstecznym i przeciwmgielnym i ewentualnie światłami postojowymi jest wyposażony we wszystkie niezbędne oświetlenia, klakson , pasy bezpieczeństwa. W europie pojazdy z tych samych roczników, produkowanych na stany rejestruje się i nie naraża nikogo, tym bardziej ja jako kierowca sam siebie chyba nie będę narażał. Człowiek chce legalnie coś zrobić to zaraz Janusz doradzi, żeby. blaszaka obok lasu postawić. Po porstu żenada. W Holandi czy Belgii zakłada się włącznik świateł awaryjnych, kierunki z tyłu i to wystarczy.Litwini też nie robią problemów .  W Polsce jak zwykle szuka się kwadratowych jaj. Nowe pojazdy np: różne chińskie produkty mają świstek wydrukowany na drukarce kolorowej, tabliczka z naklejki wydrukowanej i jeszcze dodatkowo LEASING (duże firmy) sprzedaje to z homologacją T3 lub T5 i co , ktoś to podbija ?? Jakim cudem - a takim , że każdy wie, że to podrobiony dokument a i tak każdy rejestruje. 

Ja pytam o to, jak prawidłowo to zrobić, czy są np stacje diagnostyczne np. w świętokrzyskim które wykonują badanie technczne takiego pojazdu , ktoś to merytorycznie powie krok po kroku jak to zrobić, sprawdzi parametry techniczne to co jest na papierze i to wszystko. Nie oczekuję rejestracji na ciągnik czy L7e , potrzebuję najnormalniej w świecie dokonać rejestracji. Tak jak wspomniałem TDT nie chce się odpowiadać nawet na oficjalne wiadomości a co dopiero coś doradzić. 

Mądrości wszystkich "januszy" na stacjach już słyszałem, włącznie z pytaniami a panie po co to panu za te "piniondze" to se można witarę już kupić. Także znam teśpiewki włącznie z odpowiedziami starostwa w Kielcach ktore niedługo nie będzie chciało nic chyba zarejestrować. 

Edytowane przez Smiechu
Napisano

Kolego dałeś ciała przy zakupie a teraz się irytujesz - na podstawie faktury nikt nie podejmie się rejestracji - pierwsze - czy byłeś w WK - drugie - ścieżka jest prosta - zakładasz homologowany ogranicznik prędkości do 40km/h, przygotowujesz pojazd jako ciągnik rolniczy - umawiasz się do PIMOT na dopuszczenie indywidualne / lub innej jednostki uprawnionej/ - proste tylko kosztowne - i nie miej pretensji do diagnosty - mamy określone procedury

Napisano
6 minut temu, IVVO napisał:

Kolego dałeś ciała przy zakupie a teraz się irytujesz

Ale ja się nie irytuję tylko pytam doświadczonych, irytują mnie odpowiedzi z du*y , do żadnego diagnosty nie mam też pretensji chcę to tylko załatwić po bożemu. Czy wg ciebie jedyne rozwiązanie to "kombinowanie" aby iść w stronę rejestracji na ciągnik rolniczy ?  Co do kosztów to chyba max 800 zł z tego co wynika z przepisów. 

6 minut temu, rewers napisał:

Z tego co mi już wiadomo, nie ma takiej opcji żeby TDT zrobiło odstępstwo od warunkuw technicznych dla tego typu pojazdu. Jeżeli na tym forum jest ktoś kto to przechodził z czterokołowcem to bardzo chętnie dowiem się więcej. 

Napisano
5 minut temu, Smiechu napisał:

Co do kosztów to chyba max 800 zł z tego co wynika z przepisów. 

Więc zacznij działać a nie szukać dziury w dziurze. Czy byłeś w swoim WK - jak tak to powinni poinformować o procedurach. Nie mówię o odstępstwach tylko o dopuszczeniu indywidualnym 

• Lubię 1
Napisano
2 minuty temu, IVVO napisał:

Więc zacznij działać a nie szukać dziury w dziurze. Czy byłeś w swoim WK - jak tak to powinni poinformować o procedurach

Serio ? O co robię ? Właśnie napisałem, że byłem już w dwuch wydziałach komunikacji i nikt nic nie wie, nie mają pojęcia to po pierwsze, część diagnostów też nic nie wie, nie może polecić nawet jednego konkretnego gdzie mogę podjechać i czegoś się dowiedzieć. Nic nie wniosłeś do tej dyskusji poza tym że a nie wiedziałeś, a masz pretensje ? Naprawdę masz problem z interpretacją .

Napisano

Nie wiem dlaczego taka irytacja - podałem konkret PIMOT tam uderz 

Napisano
1 minutę temu, IVVO napisał:

podałem konkret PIMOT tam uderz 

Dziękuję za namiar , już napisałem do nich maila, będę też dzwonił. 

Napisano

No widzisz czasem trochę chęci i może się wszystko ułoży. Jak już podejmiesz tą ścieżkę to informuj jak to wszystko przebiega  bo pytających jest wielu a potem lipa...

Napisano
18 minut temu, Smiechu napisał:

już napisałem do nich maila, będę też dzwonił

Nie pisz maila tylko złóż wniosek, bo na maila Ci nie odpowiedzą, a na wniosek muszą.

Napisano
10 godzin temu, Smiechu napisał:

jedynie fakturę zakupu

Masz jakikolwiek inny dokument z USA? Title? Origin?

Napisano
18 minut temu, michal_k napisał:

Masz jakikolwiek inny dokument z USA? Title? Origin?

Właśnie nie mam, pojazd był kupiony przez aukcję w holandii, tam dokumentow brak. Posiadam tylko fakturę zakupu. Przedstawiciel na polskę Polarisa odpowiedział, że pojazd został wyprodukowany na rynek USA i nic nie prześlą. Ale mogę zawsze napisać do POLARIS w Stanach, tylko musiałbym wiedzieć o jakie dokumenty poprosić, nie mam doświadczenia w imporcie z USA>.

32 minuty temu, rewers napisał:

Nie pisz maila tylko złóż wniosek, bo na maila Ci nie odpowiedzą, a na wniosek muszą.

ok, rozumiem, że wniosek na dopuszczenie jednostkowe czy na odstępstwo ? 

51 minut temu, IVVO napisał:

No widzisz czasem trochę chęci i może się wszystko ułoży. Jak już podejmiesz tą ścieżkę to informuj jak to wszystko przebiega  bo pytających jest wielu a potem lipa.

ok, będę dawał znać, bo obserwuję już temat od dawna i naprawdę brak jakiegokolwiek konretu. 

Napisano

Znam temat z Polarisem - produkują je w Opolu niedaleko ode mnie - tam nie ma z kim rozmawiać

5 minut temu, Smiechu napisał:

na dopuszczenie jednostkowe

Tak

Napisano
33 minuty temu, Smiechu napisał:

że wniosek na dopuszczenie jednostkowe czy na odstępstwo ? 

Pisz wszędzie bo lekko nie będzie.

Napisano
12 minut temu, rewers napisał:

Pisz wszędzie bo lekko nie będzie.

Od poniedziałku zaczynam batalię ;-) 

Napisano
54 minuty temu, Smiechu napisał:

ok, rozumiem, że wniosek na dopuszczenie jednostkowe czy na odstępstwo ? 

Dopuszczenie indywidualne (zakładając, że to pojazd "nowy-nierejestrowany").

Napisano

Ha i oto podstawowe pytanie, bo z tego co słyszałem to cytat: "W przypadku braku certyfikatu nie ma możliwości transportu zakupionego towaru z USA" Więc albo pojazd nowy, albo tytuł jednak jakiś był tylko nie taki jak byś chciał.

Napisano
38 minut temu, michal_k napisał:

Dopuszczenie indywidualne (zakładając, że to pojazd "nowy-nierejestrowany").

nowy to oznacza - "funkiel nówka " czy generalnie "nowy - oznacza, że nie był nigdy rejestrowany " ?

19 minut temu, Boguslaw napisał:

Ha i oto podstawowe pytanie, bo z tego co słyszałem to cytat: "W przypadku braku certyfikatu nie ma możliwości transportu zakupionego towaru z USA" Więc albo pojazd nowy, albo tytuł jednak jakiś był tylko nie taki jak byś chciał

Poporszę jaśniej :-( 

Napisano
5 minut temu, rewers napisał:

Z tego co widać na zdjęciach to chyba był używany.

jest w ciągłym użytku ;-) 

Napisano
5 godzin temu, Smiechu napisał:

Widzę, że zaczyna się polska mądrość

polskie cwaniactwo raczej wychodzi i takie są tego skutki, 

5 godzin temu, Smiechu napisał:

Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem i jeżeli masz tak odpowiadać to nie odpowiadaj wcale.

przepraszam:( przykro mi że nie wbiłem się w Twoje oczekiwania