ashh Napisano 19 Listopad 2025 Napisano 19 Listopad 2025 Cześć, przymierzam się do ściągnięcia z zagranicy dość unikatowego samochodu produkcji japońskiej. Samochód rocznik 1998 ma krótki VIN i kierownicę po prawej stronie. Aktualnie jest zarejestrowany w innym kraju UE. Jak wygląda proces rejestracji w Polsce takiego przypadku? Opłacenie akcyzy, BT z wynikiem N za krótki VIN i wniosek do TDT o odstępstwo od VINu? Pytałem w WK to powiedzieli żeby nabijać nowy VIN🫠 Pozdrawiam Cytuj
nesiasps Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 7 godzin temu, ashh napisał: to powiedzieli żeby nabijać nowy VIN co to za WK? Cytuj
aboz Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 11 godzin temu, ashh napisał: BT z wynikiem N za krótki VIN i wniosek do TDT o odstępstwo od VINu? Skoro uprzednio zarejestrowany w EU, to taka powinna być kolejność. Chyba, że ma w ZDR wpis o odstępstwie krajowym na VIN, to można z marszu lecieć do TDT z wnioskiem o uznanie dopuszczenia krajowego. Cytuj
ashh Napisano 20 Listopad 2025 Autor Napisano 20 Listopad 2025 2 godziny temu, aboz napisał: uznanie dopuszczenia krajowego. Z tego co widzę to kosztuje to 800 zł vs 450 zł polskie odstępstwo 😅 Orientuje się ktoś czy do wniosku o odstępstwo trzeba dołączyć opinię rzeczoznawcy? Z tego co rozumiem to co jest napisane na stronie TDT, to opinia jest wymagana jeśli samochód miał przekładkę kierownicy. 6 godzin temu, nesiasps napisał: co to za WK? Niezbyt inteligentny, taki w którym wszystko co jest bardziej skomplikowane niż rejestracja samochodu z DE trzeba ogarniać z naczelnikiem. Cytuj
AEZAKMI Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 5 minut temu, ashh napisał: polskie odstępstwo tylko pytanie czy od tak je dadzą też 5 minut temu, ashh napisał: Orientuje się ktoś czy do wniosku o odstępstwo trzeba dołączyć opinię rzeczoznawcy? myślę że najlepiej i najwięcej pewnych info dostaniesz bezpośrednio kontaktując się z nimi, zapytasz od razu o procedurę czas itp Cytuj
sojer1disco Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty W dniu 20.11.2025 o 11:33, aboz napisał: Skoro uprzednio zarejestrowany w EU, to taka powinna być kolejność. Chyba, że ma w ZDR wpis o odstępstwie krajowym na VIN, to można z marszu lecieć do TDT z wnioskiem o uznanie dopuszczenia krajowego. Jaki wtedy kod usterki do wyniku N? W tabeli usterek za wiele nie pasuje? Cytuj
TeDe Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty (edytowane) Pasuje: Brak nr VIN (nr VIN ma 17 znaków, czyli że jest nr nadwozia, a nie VIN). Inna sprawa, że jeżeli był sprowadzony z Japonii i ma kierownicę po prawej, to prawie na pewno ma odstępstwo w kraju rejestracji i wymaga uznania przez TDT. Edytowane 24 Luty przez TeDe Cytuj
aboz Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty 48 minut temu, TeDe napisał: Pasuje: Brak nr VIN Nie pasuje, bo w usterce jest mowa o Cytat Brak numeru (VIN) lub numeru nadwozia (podwozia/ramy) a pojazd posiada numer nadwozia. Jedyna słuszna opcja to wykorzystanie uwagi nr 2 pod tabelą Cytat 2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności. Cytuj
Jacdiag Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty 19 minut temu, aboz napisał: a pojazd posiada numer nadwozia. Ale dla danego rodzaju i rocznika pojazdu jest wymagany VIN, więc w takim przypadku wynik N Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
TeDe Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty W tym przypadku musi być nr VIN, a nie nr podwozia więc Brak nr VIN jak najbardziej pasuje. Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty (edytowane) Według mnie usterka jest dobra gdyż jest słowo lub Dla pojazdów które musza mieć VIN a nie mają - czytamy usterkę tylko do tego momentu i negat Dla pojazdów które nie muszą posiadać VIN ale powinny posiadać jakiś numer nadwozia czy ramy, czytamy usterkę po słowie lub Edytowane 24 Luty przez Solaris 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty (edytowane) Ja dopisywałem z ręki że pojazd nie odpowiada § 11. 1. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia XXXXXX r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. Edytowane 24 Luty przez Rafi90 1 1 Cytuj
aboz Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Godzinę temu, Jacdiag napisał: Ale dla danego rodzaju i rocznika pojazdu jest wymagany VIN, więc w takim przypadku wynik N Oczywiście, że N, bo numer nie spełnia WT. Godzinę temu, TeDe napisał: W tym przypadku musi być nr VIN, a nie nr podwozia więc Brak nr VIN jak najbardziej pasuje. Usterka mówi o braku numeru, a w tym przypadku jest, ale nie odpowiada WT. To jest zasadnicza różnica. 47 minut temu, Rafi90 napisał: Ja dopisywałem z ręki że pojazd nie odpowiada § 11. 1. I to jest najlepsze, co można w tym przypadku zrobić. Cytuj
cezary Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Diagnosta nie jest od uzasadniania, przynajmniej w tym przypadku, stwierdził co widzi (nr nadwozia) wpisuje taj jak @Rafi90 § 11. 1. Brak nr VIN, zaznacza UP. Koniec kropka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi