nesiasps Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad Słynna sprawa Tuningowali samochód Sebastiana M. Chciał mieć zawrotne osiągi "Świadkowie nie potrafili jednak odpowiedzieć na pytanie, czy wprowadzane modyfikacje miały wpływ na homologację pojazdu Sebastiana M. Wiadomo, że tunerzy nie zlecali prawnikom analizy pod tym kątem." A jak już trzeba się bronić to jest przecież jeszcze diagnosta w tej drabince, co to zmianę ma zalegalizować po tym jak już tuner zarobi niezłą sumkę "Nie znaleźliśmy takiej informacji. Szukaliśmy tej informacji m.in. w wyszukiwarce Google. W regulaminie firmy mamy natomiast zapisane, że klient we własnym zakresie powinien zrobić przegląd techniczny pod kątem zmian - powiedział Paweł W." Jeszcze trochę i się wybroni no bo przecież skąd miał wiedzieć że auto narusza warunki homologacji taki zwykły klient jak Sebastian M. - może znajdzie się winny diagnosta który zalegalizował te +100KM i weźmie na siebie te ofiary Cytuj
kruhy84 Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad Dowalą mu taka karę że aż się posra. Nie wiem jak on sobie poradzi z zakazem prowadzenia pojazdów. 1 Cytuj
Mecher Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad Będzie prowadził z zakazem, nie on pierwszy i nie ostatni, jaki to problem ? Samochody nie gryzą i nie kopią, może jak zaczną, to będą mieć problem. Zresztą tatuś pomoże ... Cytuj
TeDe Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad Myślę jednak, że sprawa jest zbyt głośna i dostanie karę więzienia. Co do samochodu, to już dawno mówiłem, że mogą sobie znaleźć kozła ofiarnego w postaci Diagnosty, który zrobił OBT na ten pojazd bo biegli uznają, że powinien zobaczyć przeróbki pod maską... Jak będzie zobaczymy... Cytuj
AEZAKMI Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad Godzinę temu, nesiasps napisał: Nie znaleźliśmy takiej informacji. Szukaliśmy tej informacji m.in. w wyszukiwarce Google ten element podsumował obecny poziom dziennikarstwa i mediów rzetelne źródło i osoba o odpowiedniej wiedzy na temat na który pisze. Edit: dobra przeczytałem że to wypowiedz tych pseudo tunerów 17 minut temu, TeDe napisał: Diagnosty, który zrobił OBT na ten pojazd bo biegli uznają, że powinien zobaczyć przeróbki pod maską. Doczytałem że rzekomo tylko modyfikacja komputera. Więc marne szanse na zobaczenie tego pod maską Cytuj
nesiasps Napisano 25 Listopad Autor Napisano 25 Listopad 4 godziny temu, nesiasps napisał: klient we własnym zakresie powinien zrobić przegląd techniczny pod kątem zmian Ciekawe jak to tłumaczy takiego tunera przed prawem - po nielegalnej ingerencji w oprogramowanie pojazdu, zwiększeniu mocy ponad homologowane wartości producenta, ominięciu fabrycznego ogranicznika prędkości taki klient ma sobie podjechać na stację kontroli żeby diagnosta popatrzył na silnik i wpisał w ZK zmianę mocy na podstawie wykresu od tego tunera - i to da rozgrzeszenie dla klienta i firmy tuningowej a uwali w odpowiedzialność diagnostę - a diagnosta ma „zaufać” że ta konstrukcja jest równie bezpieczna jak ta przed zmianami no bo przecież ta firma to taka nie pierwsza lepsza i może wszystko. Jak dla mnie to ten kierowca może siedzieć razem z tunerem co mu to zrobił we wspólnej celi i omawiać w niej do końca życia kolejne racjonalizatorskie projekty… Cytuj
michal_k Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad 30 minut temu, nesiasps napisał: jak to tłumaczy takiego tunera przed prawem A w świetle prawa tuner za co miałby odpowiadać? Może przerobić pojazd dowolnie - a od oceny jest właśnie diagnosta (+ ewentualnie rzeczoznawca). Sorry, ale takie mamy prawo. Cytuj
nesiasps Napisano 25 Listopad Autor Napisano 25 Listopad Raczej nie takie żeby ktoś na legalu wypuszczał na drogę pojazd który wcześniej poprawił po producencie… a już zapewne nie na stację kontroli tylko na nowo do instytucji homologacyjnej bo rzeczoznawca a tym bardziej diagnosta nie ma możliwości oceny tych zmian pod kątem wpływu na bezpieczeństwo - to powinien być zakazany proceder lub wykonywany w sposób ustalony z producentem 23 minuty temu, michal_k napisał: Może przerobić pojazd dowolnie Ja mogę wypić przed pracą - kto mi zabroni Sebastian M zapewne uniknie kary, bo ma za sobą sztab prawników z górnej półki i mam wrażenie że tuner nie ma spokojnego snu od czasu tego zdarzenia Cytuj
Ciech_98 Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad 3 minuty temu, nesiasps napisał: Raczej nie takie żeby ktoś na legalu wypuszczał na drogę pojazd który wcześniej poprawił po producencie To już leży odpowiedzialność na osobie która zleciła przeróbki i się pojazdem poruszała. Tuner odpowiedzialności nie ponosi. To tak jak byś chciał sądzić mordercę i przy okazji producenta broni. Cytuj
nesiasps Napisano 25 Listopad Autor Napisano 25 Listopad Jeżeli kupiłeś broń ze sklepu bez licencji na jej sprzedaż to jesteś ofiarą nieuczciwego sprzedawcy - mogę iść o zakład że tak to się skończy Nie ma autoryzacji producenta do grzebania w sofcie - sprawa nie do wygrania tylko czekała na takiego uczestnika jak Sebastian M żeby to udowodnić Cytuj
michal_k Napisano 25 Listopad Napisano 25 Listopad 26 minut temu, nesiasps napisał: a już zapewne nie na stację kontroli tylko na nowo do instytucji homologacyjnej Ale przepisy nie przewidują homologowania "na nowo" pojazdów już zarejestrowanych. 27 minut temu, nesiasps napisał: żeby ktoś na legalu wypuszczał na drogę pojazd który wcześniej poprawił po producencie On go nie wypuszcza na drogę - kieruje do diagnosty zgodnie z przepisami, czy to się komuś podoba czy nie. 28 minut temu, nesiasps napisał: Ja mogę wypić przed pracą - kto mi zabroni Ale w pracy masz być trzeźwy. Więc on może przebudować dowolnie, a diagnosta stwierdza czy zgodnie z przepisami. Cytuj
nesiasps Napisano 25 Listopad Autor Napisano 25 Listopad Gość nie będzie miał skrupułów żeby się ratować - wsiadł i jeździł jak zawsze, nie zdawał sobie sprawy z zagrożenia które mu zaoferowała firma tuningowa, miał pewność że to legalna i zgodna z homologacją zmiana mocy - został oszukany i narażony na niebezpieczeństwo w konsekwencji stracił panowanie nad pojazdem na skutek utraty panowania nad pojazdem - możliwe że prędkościomierz został źle skalibrowany i przekłamywał po tej modyfikacji - wypłacą mu odszkodowanie za krzywdy moralne związane z aresztowaniem i poczuciem winy za doprowadzenie do śmierci osób trzecich - zapewne znajdzie się opinia rzeczoznawców że ta modyfikacja mogła mieć istotny wpływ na zdarzenie Wiesz z jakiej rodziny pochodzi i kto będzie go ratował… tuner jest w d…e Cytuj
TeDe Napisano 26 Listopad Napisano 26 Listopad I do tego wystarczy opowieść, że on Diagnoście mówił o podniesieniu mocy, a Diagnosta nie zasugerował, że trzeba przeprowadzić ZK i niech się tłumaczy... Wszystko tutaj możliwe... Cytuj
wolf Napisano 27 Listopad Napisano 27 Listopad Ciekawe, czy po podniesieniu mocy układ hamulcowy spełniał wymagania? Jeśli - nie - to tuner odpowiada. Jeśli tak, a modyfikował układ hamulcowy- to też tuner odpowiada. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi