kamilofone Napisano 9 Grudzień 2025 Napisano 9 Grudzień 2025 Witam wszystkich z tej strony Kamil. Zakupiłem rodowitego Japończyka Subaru Legacy, który wcześniej został zarejestrowany w Niemczech z odstępstwem z racji krótkiego VIN. Od kilku miesięcy walczę z urzędem TDT jeśli chodzi o odstępstwo od warunków technicznych żeby móc go zarejestrować i nas. Na badaniu technicznym diagnosta wpisał w polu kategorii M1 lecz na niemiecki briefie nie ma tej wzmianki, a w polu kategorii jest ujęte jako "pojazd osobowy zamknięty". Wspomniany TDT oczekuje ode mnie tzw świadectwa homologacyjnego lub innego dokumentu potwierdzający kategorie M1. Zwróciłem się do importera Subaru Polska o wskazany dokument lecz oni mogą mi jedynie wystawić dokument o nazwie WIDE SINGLE HOMOLOGATION DATA FORMAT. Czy takie zaświadczenie wystarczy żeby przedłożyć do TDT w celu uzupełnienia homologacji? Proszę o pomoc oraz wskazówki. Pozdrawiam World Wide Single Homologation Data Sheet.pdf Cytuj
Solaris Napisano 9 Grudzień 2025 Napisano 9 Grudzień 2025 Nie będziesz miał M1 bo kategoria M1 występuje tylko w europejskiej homologacji WE, w europejskiej dyrektywie. A nie posiadasz europejskiej homologacji tak jak i te pojazdy z USA wiec nie wydadzą ci swiadectwa homologacji potwierdzającego M1. Diagnosta dopisał sobie tą kategorie z czapy mimo że nie było jej w zagranicznym dowodzie. Nie ustalił też tej kategorii na podstawie wiarygodnych dokumentów takich jak CoC czy katalog marek i typów pojazdów homologowanych. Cytuj
Paprock Napisano 9 Grudzień 2025 Napisano 9 Grudzień 2025 59 minut temu, kamilofone napisał: Na badaniu technicznym diagnosta wpisał w polu kategorii M1 lecz na niemiecki briefie nie ma tej wzmianki, a w polu kategorii jest ujęte jako "pojazd osobowy zamknięty". Bo inna jest technika tego wpisywania. Po prostu jest w papierach to się podaje do zaświadczenia, a jak się robi po swojemu, jak ten diagnostyk to zrobił, to później ma się kłopoty. Na podstawie poniższego wpisuje się to w zaświadczeniu: O ile dane są dostępne i zostały ustalone na podstawie dowodu rejestracyjnego pojazdu (pozwolenia czasowego), świadectwa zgodności WE, świadectwa zgodności, wyciągu ze świadectwa homologacji typu pojazdu, odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu, dopuszczenia jednostkowego pojazdu, decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu, świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu. 1 Cytuj
kamilofone Napisano 9 Grudzień 2025 Autor Napisano 9 Grudzień 2025 Proszę o podpowiedź co teraz zrobić w takim przypadku? Czy wykonanie kolejnego badania technicznego bez uwzględnienia kategorii M1 coś zmieni w kontekście TDT? W dniu 9.12.2025 o 21:17, Solaris napisał: Nie będziesz miał M1 bo kategoria M1 występuje tylko w europejskiej homologacji WE, w europejskiej dyrektywie. A nie posiadasz europejskiej homologacji tak jak i te pojazdy z USA wiec nie wydadzą ci swiadectwa homologacji potwierdzającego M1. Diagnosta dopisał sobie tą kategorie z czapy mimo że nie było jej w zagranicznym dowodzie. Nie ustalił też tej kategorii na podstawie wiarygodnych dokumentów takich jak CoC czy katalog marek i typów pojazdów homologowanych. Czy wykonanie kolejnego i skorygowanego zaświadczenia o badaniu technicznym plus do tego zaświadczenie od Subaru Polska wystarczy do pozytywnego załatwienia w TDT? Cytuj
Paprock Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Zaświadczenie ze stacji powinno być wypełnione poprawnie, bo to czynność urzędowa z dokładnie opisaną procedurą. Nie ma innej opcji jak powrócić do samowolnego diagnosty i cisnąć o korektę zaświadczenia, rekompensaty za zmarnowany czas i postraszeniem złożenia skargi w wydziale komunikacji. Co do reszty, to pytać w TDT, bo to właściwa instytucja do określania kategorii pojazdów. Co prawda w innych sytuacjach niż odstępstwo ale zawsze. Mi wychodzi, że czepili się o to [M1] jako błędne zaświadczenie, bo nie uwierzę, że rzucają petentowi kłody pod nogi wymagając homologacji. No chyba że pracownik TDT-u i diagnostyk z tej samej gliny ulepieni. 2 Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 (edytowane) Diagnostycy się przyzwyczaili że każdy samochód osobowy to M1 tymczasem nie znają kategorii homologacyjnych w krajach trzecich i nie są w stanie tego określić. Może być np. XYZ😁 Walcz. Ciekawe czy tak łatwo dostaniesz odstępstwo na krótki numer. Jak sam napisałes już się przepychasz kilka miesiecy a samochód stoi. Nie wiadomo co tam TDT kombinuje, może czeka na homologacje WE a jak jej nie dostarczysz to jako samochód bez homologacji może beda chcieli żebyś robil dopuszczenie krajowe. Wszystko w ich rękach😀 Jak możesz zobacz i napisz jaka jest litera w rubryce 17 w niemieckim dowodzie. Bedziemy wiedzieć na jakich zasadach został tam zarejestrowany Edytowane 10 Grudzień 2025 przez Solaris Cytuj
LuziTolerancja Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Trochę namieszam, ale pojawiło mi się w głowie pytanie. Gdyby rzeczoznawca wystawił na ten samochód z krótkim numerem dokument porównawczy z "identycznym" autem zarejestrowanym w kraju na M1 i stwierdził zgodność co do warunków między pojazdami, to diagnosta może wstawić M1? Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Nie, taka opinia jest do kitu. Kategorii M1 nie nadaje się poprzez porównanie z innym samochodem. Musi być nadana konkretnie na ten, a wiemy że nie ma bo to samochód z krajów trzecich Cytuj
grzegorz70 Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 10 godzin temu, Paprock napisał: O ile dane są dostępne i zostały ustalone na podstawie dowodu rejestracyjnego pojazdu (pozwolenia czasowego), świadectwa zgodności WE, świadectwa zgodności, wyciągu ze świadectwa homologacji typu pojazdu, odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu, dopuszczenia jednostkowego pojazdu, decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu, świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu. Paprock zacytował na podstawie czego diagnosta dokonuje wpisu. Cytuj
krzysieknowak Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Jest w dokumentach kategoria to wpisuję ją na badaniu,nie ma w dokumentach to nie wpisuję.Ktoś za bardzo w rolę szeryfa się wczuł. Cytuj
aboz Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Godzinę temu, Solaris napisał: każdy samochód osobowy to M1 To akurat wynika z PORD. Nie zmienia to faktu, że zaświadczenie wypełnia się zgodnie z instrukcją, a tą zacytował Paprock. Na próżno w niej szukaj odniesień do ustawy. Godzinę temu, Solaris napisał: beda chcieli żebyś robil dopuszczenie krajowe. Obecnie dotyczy ono pojazdów niezarejestrowanych. Co najwyżej mogą uznać bądź nie dopuszczenie niemieckie. Cytuj
LuziTolerancja Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 34 minuty temu, Solaris napisał: Nie, taka opinia jest do kitu. Kategorii M1 nie nadaje się poprzez porównanie z innym samochodem. Musi być nadana konkretnie na ten, a wiemy że nie ma bo to samochód z krajów trzecich Rozumiem - dziękuję za wyprowadzenie z błędu Cytuj
kamilofone Napisano 10 Grudzień 2025 Autor Napisano 10 Grudzień 2025 7 godzin temu, Paprock napisał: Zaświadczenie ze stacji powinno być wypełnione poprawnie, bo to czynność urzędowa z dokładnie opisaną procedurą. Nie ma innej opcji jak powrócić do samowolnego diagnosty i cisnąć o korektę zaświadczenia, rekompensaty za zmarnowany czas i postraszeniem złożenia skargi w wydziale komunikacji. Co do reszty, to pytać w TDT, bo to właściwa instytucja do określania kategorii pojazdów. Co prawda w innych sytuacjach niż odstępstwo ale zawsze. Mi wychodzi, że czepili się o to [M1] jako błędne zaświadczenie, bo nie uwierzę, że rzucają petentowi kłody pod nogi wymagając homologacji. No chyba że pracownik TDT-u i diagnostyk z tej samej gliny ulepieni. Już kontaktowałem się że stacją która robiła badanie i wystawiła nieprawidłowy opis. Mam nadzieję, że poprawione będzie akceptowalne przed TFT i nie będę musiał robić tzw świadectwa homologacji. Cytuj
Krzysztof plus Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 11 godzin temu, Solaris napisał: Diagnosta dopisał sobie tą kategorie z czapy mimo że nie było jej w zagranicznym dowodzie Program, na którym ja pracuje od jakiegoś czasu sam sobie dopisuje kategorie po wybraniu okienka samochód osobowy i w stresie, pośpiechu łatwo można zapomnieć skorygować kategorie. Zrobić korektę zaświadczenia i potraktować to jako oczywistą omyłkę. Cytuj
kamilofone Napisano 10 Grudzień 2025 Autor Napisano 10 Grudzień 2025 1 godzinę temu, Solaris napisał: Diagnostycy się przyzwyczaili że każdy samochód osobowy to M1 tymczasem nie znają kategorii homologacyjnych w krajach trzecich i nie są w stanie tego określić. Może być np. XYZ😁 Walcz. Ciekawe czy tak łatwo dostaniesz odstępstwo na krótki numer. Jak sam napisałes już się przepychasz kilka miesiecy a samochód stoi. Nie wiadomo co tam TDT kombinuje, może czeka na homologacje WE a jak jej nie dostarczysz to jako samochód bez homologacji może beda chcieli żebyś robil dopuszczenie krajowe. Wszystko w ich rękach😀 Jak możesz zobacz i napisz jaka jest litera w rubryce 17 w niemieckim dowodzie. Bedziemy wiedzieć na jakich zasadach został tam zarejestrowany Z tego co widzę w rubryce 17stej jest E. Załączam zdjęcie niemieckiego dowodu. 1 godzinę temu, Solaris napisał: Diagnostycy się przyzwyczaili że każdy samochód osobowy to M1 tymczasem nie znają kategorii homologacyjnych w krajach trzecich i nie są w stanie tego określić. Może być np. XYZ😁 Walcz. Ciekawe czy tak łatwo dostaniesz odstępstwo na krótki numer. Jak sam napisałes już się przepychasz kilka miesiecy a samochód stoi. Nie wiadomo co tam TDT kombinuje, może czeka na homologacje WE a jak jej nie dostarczysz to jako samochód bez homologacji może beda chcieli żebyś robil dopuszczenie krajowe. Wszystko w ich rękach😀 Jak możesz zobacz i napisz jaka jest litera w rubryce 17 w niemieckim dowodzie. Bedziemy wiedzieć na jakich zasadach został tam zarejestrowany Niestety pierwszy wniosek mi nie rozpatrzyli gdyż składałem go druga elektroniczną przez ePUAP i oczekiwali aby każdy dokument był podpisywany przez podpis kwalifikowany i nie respektowali mój podpis zaufany. A do tego, na czym poległem, chcieli aby dokumenty że SKP czyli badanie i zaświadczenie było podpisane przez diagnostę podpisem kwalifikowanym. Co ciekawe żadna ze znanych mi SKP nie dysponuje taką możliwością. Dlatego teraz podchodzę drugi raz do tematu z TFT na odstępstwo z racji krótkiego VIN lecz już tradycyjna droga papierową lecz dalej niestety niespodzianki i kłody się trafiają Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 (edytowane) 59 minut temu, aboz napisał: To akurat wynika z PORD. Od kiedy to ustawa PORD jest wiarygodnym dokumentem do określania kategorii homologacyjnej ? Jeśli chodzi o literę E to niestety "E" - pojazd zarejestrowany na podstawie pojedynczego pojazdu zgodnie z §21 StVZO - Indywidualne dopuszczenie - wymaga się uznania w Polsce przez TDT, Edytowane 10 Grudzień 2025 przez Solaris Cytuj
LimonQi Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 A w dokumentach nie masz dokumentu wydanego do §21 StVZO? Coś tam było konstrukcyjnie zmieniane. Cytuj
aboz Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 35 minut temu, Solaris napisał: Od kiedy to ustawa PORD jest wiarygodnym dokumentem do określania kategorii homologacyjnej ? Od kiedy powiązano kategorie homologacyjne z rodzajami pojazdów w jej treści. Pokrótce, wszystkie samochody osobowe są M1 wg. ustawy, na której zresztą masz obowiązek bazować, bo jest podstawą wszystkich rozporządzeń. 1 Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Teraz, aboz napisał: Od kiedy powiązano kategorie homologacyjne z rodzajami pojazdów w jej treści. Mów za siebie. Chyba Ty musisz na tym bazować. Dla mnie to nie jest wiarygodny dokument odnośnie kategorii homologacyjnej a jedynie te które wymienił Paprock 1 Cytuj
aboz Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 2 minuty temu, Solaris napisał: Dla mnie to nie jest wiarygodny dokument odnośnie kategorii homologacyjnej a jedynie te które wymienił Paprock Czyli jakby Ci napisali w instrukcji, że kategorię określasz również w oparciu o zał. nr 2 do ustawy, to już by nie było problemu. Nic nie zrozumiałeś, z tego co napisałem wcześniej. 1 Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 (edytowane) Kategoria M1 jest tylko w homologacji WE. W Japoni nie ma tej kategori. Jak możesz mu nadać M1? Tak zrobił ten diagnostyk własnie tak jak piszesz, bo też mu się wydawało że wszystkie osobowe to M1 i zostało zakwestionowane. Dlatego jest diagnostykiem a nie diagnostą Edytowane 10 Grudzień 2025 przez Solaris 2 1 Cytuj
TeDe Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Ustawa z góry założyła, że wszystkie pojazdy dopuszczone do ruchu będą miały homologację lub dopuszczenie, dlatego z założenia wszystkie pojazdy osobowe to M1. Cytuj
fuks Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 13 godzin temu, kamilofone napisał: Zakupiłem rodowitego Japończyka Subaru Legacy, który wcześniej został zarejestrowany w Niemczech z odstępstwem z racji krótkiego VIN. tak tylko dla doprecyzowania: kierownicę masz po lewej stronie? Cytuj
aboz Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 24 minuty temu, TeDe napisał: Ustawa z góry założyła, że wszystkie pojazdy dopuszczone do ruchu będą miały homologację Gdzie? 30 minut temu, Solaris napisał: Kategoria M1 jest tylko w homologacji WE. Cytat kategoria pojazdu – klasyfikację pojazdu według wymagań homologacyjnych określonych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 167/2013 z dnia 5 lutego 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów rolniczych i leśnych (Dz. Urz. UE L 60 z 02.03.2013, str. 1, z późn. zm.4)), zwanym dalej „rozporządzeniem 167/2013”, rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 168/2013 z dnia 15 stycznia 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów dwu- lub trzykołowych oraz czterokołowców (Dz. Urz. UE L 60 z 02.03.2013, str. 52, z późn. zm.5)), zwanym dalej „rozporządzeniem 168/2013”, i rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/858 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów, zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 715/2007 i (WE) nr 595/2009 oraz uchylającym dyrektywę 2007/46/WE (Dz. Urz. UE L 151 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.6)), zwanym dalej „rozporządzeniem 2018/858”, a także załączniku nr 2 do ustawy; Cytuj
Solaris Napisano 10 Grudzień 2025 Napisano 10 Grudzień 2025 Przedstaw wiarygodny dokument że to M1. TDT kwestionuje, może tam jest np. XYZ. Jeśli podajesz ustawę to mów we własnym imieniu, że to dla ciebie jest wiarygodne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi