Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam taki problem z rejestracją auta z Szwecji. W Szwedzkim dowodzie są 2 błędne dane - DMC 2250kg zamiast 2259kg jak na tabliczce znamionowej i 6 miejsc zamiast 5. To auto osobowe, 2 drzwiowe coupe występowało tylko w wersji 4 lub 5 osobowej zależnie od wersji tylnej kanapy.

Przegląd został zrobiony pozytywnie wraz z adnotacją w uwagach, że DMC jest spisane z tabliczki a 5 miejsc z natury tj auto posiada 5 miejsc, 5 pasów i nie ma żadnych zmian konstrukcyjnych.

Dodatkowo druga osoba - rzeczoznawca samochodowy, diagnosta wykonał opinię wraz z kompletem danych (takich samych zresztą jakie podał diagnosta odnośnie miejsc i DMC) i zakwalifikował auto jako kolekcjonerskie. Na tej podstawie US wydał mi dokument o braku obowiązku zapłaty akcyzy.

WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw a ja mam wyjaśniać dowód szwedzki. Opinia rzeczoznawcy w ogóle nie interesuje WK pomimo, że jest w niej wyraźna informacja o tym, że auto jest w pełni oryginalne i nie ma żadnych przeróbek.

Co mam dalej zrobić? 

Napisano

Opinia o której wspominasz była sporządzona przed badaniem? Była sporządzona przez rzeczoznawcę z listy ministerialnej?

Chodzi mi o to czy diagnosta w badaniu powołał się na opinię?

Napisano

Opinia była przed badaniem, rzeczoznawca z listy.

Diagnosta widział opinię ale nie ma żadnej adnotacji o powołaniu się na nią.

Napisano
29 minut temu, bobson napisał:

Przegląd został zrobiony pozytywnie wraz z adnotacją w uwagach, że DMC jest spisane z tabliczki a 5 miejsc z natur

Wynik negatywny, jeśli tabliczka znamionowa nie jest zgodna z stanem faktycznym. Inna sprawa ze na Tabliczce jest MMC, a nie DMC. Wiec diagnosta wydał błednie zaświadczenie.

Co do liczby miejsc, rozumiem że diagnosta miał udokumentowany fakt że w zagranicznym dowodzi rejestracyjnym jest bład? 

• Haha 1
Napisano (edytowane)

A spotkałeś się kiedyś żeby pojazd do 3,5 tony miał inne DMC niż MMC na TZ? Bo DMC to jest ograniczenie prawne i w przypadku takiego pojazdu nie ma zastosowania (trzeba by zerknąć do homologacji jeszcze, ale obstawiam, że w tym przypadku MMC=DMC), a błędy w DR się zdarzają także w Szwecji. Ilość miejsc można sprawdzić z homologacji, ale są pojazdy które nie wychodziły w innej specyfikacji lub mogły mieć maksymalną dopuszczalną ilość miejsc wpisywaną (tak często jest w S.1 w niemieckim DR np. przy 5-cio osobowym Fordzie S-max, a dopiero w opisie podane, że wpisana maksymalna dopuszczalna ilość miejsc). Daleki jestem od twierdzenia, że Diagnosta błędnie wystawił zaświadczenie. Brak w temacie konkretnych danych pojazdu (marka, model, vin, TZ, jakieś zdjęcia). Jedynie mógł uwzględnić i wpisać nr opinii rzeczoznawcy. Wypadało by jednak podać więcej danych pojazdu, żeby można było się w temacie wypowiedzieć.

Edytowane przez TeDe
  • Polub 1
Napisano
1 minutę temu, TeDe napisał:

Daleki jestem od twierdzenia, że Diagnosta błędnie wystawił zaświadczenie.

A jaka jest usterka w przypadku tabliczki niezgodnej ze stanem faktycznym?

3 minuty temu, TeDe napisał:

A spotkałeś się kiedyś żeby pojazd do 3,5 tony miał inne DMC niż MMC na TZ?

Tak, widziałem wpisane takie głupoty. Zapewne dość często stosowana jest regułka na BT "DMC niezgodne z tabliczką znamionową". Ewidentnie F1 i F2 to nie ta sama definicja.

I cyk samochód z USA, więc zero zdziwienia że coś jest żle wpisane. Producent chyba nic nie pomoże.

Napisano
17 minut temu, LimonQi napisał:

I cyk samochód z USA

oho zaraz się zlecą :D "obrońcy"

• Haha 1
Napisano
22 minuty temu, Rafi90 napisał:

Znalazłem jeszcze takie coś

Status ruchu drogowego 2017-07-17

Anulowane i nie mogą być używane w ruchu.

A co takie coś oznacza w szwedzkiej historii ? ^ to coś jak u nas wyrejestrowanie?

Napisano
2 minuty temu, AEZAKMI napisał:

A co takie coś oznacza w szwedzkiej historii ? ^ to coś jak u nas wyrejestrowanie?

Pokazuje, czy pojazd jest zarejestrowany (dopuszczony do ruchu), czasowo wycofany z ruchu czy wyrejestrowany.

Wycofanie z ruchu i ponowne dopuszczenie w godzinach wieczornych oraz w weekendy
W każdy dzień roboczy od godziny 19:30 i przez kilka kolejnych godzin odbywa się tzw. przetwarzanie wieczorne. Wszystkie zgłoszenia wycofania z ruchu i ponownego dopuszczenia, które zostaną złożone w tym czasie, trafiają do kolejki i są wprowadzane do rejestru dopiero następnego dnia roboczego wieczorem. Takie zgłoszenie obowiązuje od dnia, w którym zostało złożone, jednak nie jest od razu widoczne w naszych e-usługach.
(Jeżeli zgłoszenie zostanie złożone podczas piątkowego przetwarzania, nie zostanie zarejestrowane aż do poniedziałku wieczorem).

Zrzut ekranu 2025-12-19 o 11.11.17.png

• Polub 1
Napisano

Tak tak, tylko że tam liczba miejsc to też 6. Skądś to wynika...

Napisano
5 godzin temu, bobson napisał:

WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw

Może wychodzi z założenia że z zakresu (załącznik nr 1) 6.2.6.b) Przekroczona dozwolona liczba siedzeń to UP.

Co prawda ja to interpretowałem że jest to UP kiedy fizyczna liczba miejsc w pojeździe jest większa niż wpisana w DR, ale tak naprawdę nie ma takiego jasnego odniesienia w którą to stronę działa. :wink:

Napisano
Godzinę temu, cezary napisał:

ale tak naprawdę nie ma takiego jasnego odniesienia w którą to stronę działa. :wink:

moim zdaniem w obie. Jeśli jest więcej fizycznie niż w dowodzie to źle. i jeśli jest mniej niż w dowodzie to również źle. stan musi się zgadzać przecież na badaniu zawsze :D 

Napisano

Sporo odpowiedzi ale w sumie 0 konkretów - naprawdę takiego problemu nie można normalnie załatwić w Polsce?

Serio jedyne rozwiązanie to prostowanie obcokrajowych dokumentów pomimo ich oczywistych błędów? Przegląd i opinie rzeczoznawcy są nic nie warte?

Napisano
W dniu 23.12.2025 o 12:04, bobson napisał:

Przegląd

co do tego to ten pojazd nawet WT nie spełnia więc nie wiem czego oczekujesz.

Napisano
W dniu 19.12.2025 o 09:04, bobson napisał:

że DMC jest spisane z tabliczki

Od kiedy to dla samochodów osobowych, na TZ podaje się DMC pojazdu ? 

W dniu 19.12.2025 o 09:04, bobson napisał:

WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw a ja mam wyjaśniać dowód szwedzki.

WK nie podważa kompetencji diagnosty. Diagnosta spisał dane z Tabliczki znamionowej i na tym jego rola się kończy.  Teraz to jest problem pomiędzy Tobą w WK żeby wyjaśnić rozbieżności pomiędzy tym co widział i diagnosta i na podstawie tego uzupełnił DIP a tym co jest w Szwedzkim DR. 

Ogólnie Szwedzi mają tendencję w swoich dokumentach do zaokrąglania danych do pełnych 10kg

Napisano

Szwecki WK podesłał dokumenty do polskiego WK w którym były poprawne dane odnośnie ilości miejsc.

Auto zostało zarejestrowane, można zamknąć temat.