bobson Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Cześć, mam taki problem z rejestracją auta z Szwecji. W Szwedzkim dowodzie są 2 błędne dane - DMC 2250kg zamiast 2259kg jak na tabliczce znamionowej i 6 miejsc zamiast 5. To auto osobowe, 2 drzwiowe coupe występowało tylko w wersji 4 lub 5 osobowej zależnie od wersji tylnej kanapy. Przegląd został zrobiony pozytywnie wraz z adnotacją w uwagach, że DMC jest spisane z tabliczki a 5 miejsc z natury tj auto posiada 5 miejsc, 5 pasów i nie ma żadnych zmian konstrukcyjnych. Dodatkowo druga osoba - rzeczoznawca samochodowy, diagnosta wykonał opinię wraz z kompletem danych (takich samych zresztą jakie podał diagnosta odnośnie miejsc i DMC) i zakwalifikował auto jako kolekcjonerskie. Na tej podstawie US wydał mi dokument o braku obowiązku zapłaty akcyzy. WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw a ja mam wyjaśniać dowód szwedzki. Opinia rzeczoznawcy w ogóle nie interesuje WK pomimo, że jest w niej wyraźna informacja o tym, że auto jest w pełni oryginalne i nie ma żadnych przeróbek. Co mam dalej zrobić? Cytuj
mirek_handlarz Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Opinia o której wspominasz była sporządzona przed badaniem? Była sporządzona przez rzeczoznawcę z listy ministerialnej? Chodzi mi o to czy diagnosta w badaniu powołał się na opinię? Cytuj
bobson Napisano 19 Grudzień 2025 Autor Napisano 19 Grudzień 2025 Opinia była przed badaniem, rzeczoznawca z listy. Diagnosta widział opinię ale nie ma żadnej adnotacji o powołaniu się na nią. Cytuj
LimonQi Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 29 minut temu, bobson napisał: Przegląd został zrobiony pozytywnie wraz z adnotacją w uwagach, że DMC jest spisane z tabliczki a 5 miejsc z natur Wynik negatywny, jeśli tabliczka znamionowa nie jest zgodna z stanem faktycznym. Inna sprawa ze na Tabliczce jest MMC, a nie DMC. Wiec diagnosta wydał błednie zaświadczenie. Co do liczby miejsc, rozumiem że diagnosta miał udokumentowany fakt że w zagranicznym dowodzi rejestracyjnym jest bład? 1 Cytuj
TeDe Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 (edytowane) A spotkałeś się kiedyś żeby pojazd do 3,5 tony miał inne DMC niż MMC na TZ? Bo DMC to jest ograniczenie prawne i w przypadku takiego pojazdu nie ma zastosowania (trzeba by zerknąć do homologacji jeszcze, ale obstawiam, że w tym przypadku MMC=DMC), a błędy w DR się zdarzają także w Szwecji. Ilość miejsc można sprawdzić z homologacji, ale są pojazdy które nie wychodziły w innej specyfikacji lub mogły mieć maksymalną dopuszczalną ilość miejsc wpisywaną (tak często jest w S.1 w niemieckim DR np. przy 5-cio osobowym Fordzie S-max, a dopiero w opisie podane, że wpisana maksymalna dopuszczalna ilość miejsc). Daleki jestem od twierdzenia, że Diagnosta błędnie wystawił zaświadczenie. Brak w temacie konkretnych danych pojazdu (marka, model, vin, TZ, jakieś zdjęcia). Jedynie mógł uwzględnić i wpisać nr opinii rzeczoznawcy. Wypadało by jednak podać więcej danych pojazdu, żeby można było się w temacie wypowiedzieć. Edytowane 19 Grudzień 2025 przez TeDe 1 Cytuj
bobson Napisano 19 Grudzień 2025 Autor Napisano 19 Grudzień 2025 Auto to Ford Thunderbird SC z 1990r. Cytuj
LimonQi Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 1 minutę temu, TeDe napisał: Daleki jestem od twierdzenia, że Diagnosta błędnie wystawił zaświadczenie. A jaka jest usterka w przypadku tabliczki niezgodnej ze stanem faktycznym? 3 minuty temu, TeDe napisał: A spotkałeś się kiedyś żeby pojazd do 3,5 tony miał inne DMC niż MMC na TZ? Tak, widziałem wpisane takie głupoty. Zapewne dość często stosowana jest regułka na BT "DMC niezgodne z tabliczką znamionową". Ewidentnie F1 i F2 to nie ta sama definicja. I cyk samochód z USA, więc zero zdziwienia że coś jest żle wpisane. Producent chyba nic nie pomoże. Cytuj
AEZAKMI Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 17 minut temu, LimonQi napisał: I cyk samochód z USA oho zaraz się zlecą "obrońcy" 1 Cytuj
Ciech_98 Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Według szwedzkiego cepa to jest :Liczba pasażerów, maks . 5" Nr rej: PBC594 https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/ 1 Cytuj
AEZAKMI Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Pojazd wykonany Zadanie jest brakujące. Udar pojazdu Samochód osobowy uwielbiam te tłumaczenie mozilli Cytuj
LimonQi Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Napisz do nich, niech Ci wyjaśnią rozbieżność. https://www.transportstyrelsen.se/sv/om-oss/kontakta-oss/kontaktformular/kontakt-fordon/ Cytuj
Rafi90 Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Znalazłem jeszcze takie coś, z tego co wychodzi to liczba miejsc 5 + kierowca https://biluppgifter.se/fordon/pbc594/ Cytuj
AEZAKMI Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 22 minuty temu, Rafi90 napisał: Znalazłem jeszcze takie coś Status ruchu drogowego 2017-07-17 Anulowane i nie mogą być używane w ruchu. A co takie coś oznacza w szwedzkiej historii ? ^ to coś jak u nas wyrejestrowanie? Cytuj
LimonQi Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 2 minuty temu, AEZAKMI napisał: A co takie coś oznacza w szwedzkiej historii ? ^ to coś jak u nas wyrejestrowanie? Pokazuje, czy pojazd jest zarejestrowany (dopuszczony do ruchu), czasowo wycofany z ruchu czy wyrejestrowany. Wycofanie z ruchu i ponowne dopuszczenie w godzinach wieczornych oraz w weekendy W każdy dzień roboczy od godziny 19:30 i przez kilka kolejnych godzin odbywa się tzw. przetwarzanie wieczorne. Wszystkie zgłoszenia wycofania z ruchu i ponownego dopuszczenia, które zostaną złożone w tym czasie, trafiają do kolejki i są wprowadzane do rejestru dopiero następnego dnia roboczego wieczorem. Takie zgłoszenie obowiązuje od dnia, w którym zostało złożone, jednak nie jest od razu widoczne w naszych e-usługach. (Jeżeli zgłoszenie zostanie złożone podczas piątkowego przetwarzania, nie zostanie zarejestrowane aż do poniedziałku wieczorem). 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Tak tak, tylko że tam liczba miejsc to też 6. Skądś to wynika... Cytuj
TeDe Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Jak auto z USA, to nie podejmuję tematu... 1 Cytuj
cezary Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 5 godzin temu, bobson napisał: WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw Może wychodzi z założenia że z zakresu (załącznik nr 1) 6.2.6.b) Przekroczona dozwolona liczba siedzeń to UP. Co prawda ja to interpretowałem że jest to UP kiedy fizyczna liczba miejsc w pojeździe jest większa niż wpisana w DR, ale tak naprawdę nie ma takiego jasnego odniesienia w którą to stronę działa. Cytuj
AEZAKMI Napisano 19 Grudzień 2025 Napisano 19 Grudzień 2025 Godzinę temu, cezary napisał: ale tak naprawdę nie ma takiego jasnego odniesienia w którą to stronę działa. moim zdaniem w obie. Jeśli jest więcej fizycznie niż w dowodzie to źle. i jeśli jest mniej niż w dowodzie to również źle. stan musi się zgadzać przecież na badaniu zawsze Cytuj
bobson Napisano 23 Grudzień 2025 Autor Napisano 23 Grudzień 2025 Sporo odpowiedzi ale w sumie 0 konkretów - naprawdę takiego problemu nie można normalnie załatwić w Polsce? Serio jedyne rozwiązanie to prostowanie obcokrajowych dokumentów pomimo ich oczywistych błędów? Przegląd i opinie rzeczoznawcy są nic nie warte? Cytuj
AEZAKMI Napisano 27 Grudzień 2025 Napisano 27 Grudzień 2025 W dniu 23.12.2025 o 12:04, bobson napisał: Przegląd co do tego to ten pojazd nawet WT nie spełnia więc nie wiem czego oczekujesz. Cytuj
dominik_z Napisano 28 Grudzień 2025 Napisano 28 Grudzień 2025 W dniu 19.12.2025 o 09:04, bobson napisał: że DMC jest spisane z tabliczki Od kiedy to dla samochodów osobowych, na TZ podaje się DMC pojazdu ? W dniu 19.12.2025 o 09:04, bobson napisał: WK podważa kompetencje diagnosty - twierdzi, że powinien być negatyw a ja mam wyjaśniać dowód szwedzki. WK nie podważa kompetencji diagnosty. Diagnosta spisał dane z Tabliczki znamionowej i na tym jego rola się kończy. Teraz to jest problem pomiędzy Tobą w WK żeby wyjaśnić rozbieżności pomiędzy tym co widział i diagnosta i na podstawie tego uzupełnił DIP a tym co jest w Szwedzkim DR. Ogólnie Szwedzi mają tendencję w swoich dokumentach do zaokrąglania danych do pełnych 10kg Cytuj
bobson Napisano 31 Grudzień 2025 Autor Napisano 31 Grudzień 2025 Szwecki WK podesłał dokumenty do polskiego WK w którym były poprawne dane odnośnie ilości miejsc. Auto zostało zarejestrowane, można zamknąć temat. Cytuj
LimonQi Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 A co zrobili masą całkowitą pojazdu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi