Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Robiłem badanie autobusu dwie osie , przednia oś wszystko ok , jak wjechał na tylnią oś , to już nie mogł wyjechać (autobus był na automacie) i szarpał szarpał z minute i nic , nie może wyjechać (wpomaganie wyjazdu działa poprawnie) więc wpadłem na genialny pomysł i powiedziałem "czekaj Pan , wyłącze rolki ". Wyłączyłem wyłącznikiem (tym co wyłancza prąd) i myślałem że rolki wtedy będą zablokowane (nie będą się obracać )i autobus sobie wyjedzie , a stało się tak ,że opony zaczeły obracać rolki. Wiec pomyślałem "włącze spowrotem i niech jakoś próbuje " . Jak włączyłem to pojawił się napis na czerwono "AKTYWNY TESTER HAMULCÓW " i rolki nie kręcą i nie  działaja w trybie badania hamulców i wspomaganie wyjazdu nie działa. 

Uznałem że popełniłem błąd wyłanczajac to na "ostro" i musiałem wołać holownik i zapłacić z własnej kieszeni (300zł poszło w błoto ...echh) 

Mieliście takie przypadki ?? co wtedy robić ?? czemu po ponownym wlaczeniu pojawil sie ten napis na czerwonym tle (zdj niżej ) i nie działał tryb ze rolki sie obracaja i wpomaganie wypycha 

rolki hamulcowe.jpg

Napisano

Miałem coś podobnego na linii v-teq tyle że na podstawowej i tutaj zawinił prąd bo się wyłączył w czasie sprawdzania osi napędowej. Po włączeniu krzyczało że pojazd na rolkach i nie mozna uruchomić i wydaje się że będzie klops. Ale... Obejrzałem z bliska rolki zwlaszcza tą wąska rolkę pomiędzy dużymi co jest wciśnięta jak stoi koło i wyżej niej był czujnik halla. Samochód na luz, z 2 osobą ostrożnie przyłożyliśmy na obu stronach nasadkę z zestawu kluczy zeby czujnik oszukać i system to rozpoznal jako pozycja zerowa, na raz zabralismy i można było już je włączyć, program to rozpoznal jako nowy wjazd na nie. Tylko że to bylo na vtequ, tutaj może jest podobnie. Warto zrobić próbę nawet na osobowce z osią wleczoną i będzie sposób na przyszłość tylko uwaga żeby rąk nie wciągnęło. To proszę traktować jako ciekawostkę, moje zdarzenie a nie poradnik.

Napisano

będąc na paru stacjach gdy działo się coś podobnego sposobem rozwiązania takiego tematu było coś takiego że odpalało się rolki a autobus miał wtedy zacząć jechać lub nagle zahamować by wyrzuciło z rolek. ew było też ze wstecznym kombinowanie i zawsze jakoś udawało się lub ewentualnie widziałem też jak wołali cały warsztat by sie wpakował nad oś w rolkach i skakali i wtedy rolki załapywały i poszedł xd

Napisano
W dniu 25.12.2025 o 10:51, Aras napisał:

i zapłacić z własnej kieszeni

no to poproś pracodawcę o zwrot tych pieniędzy - mogłeś nic nie robić i czekać na ruch właściciela stacji 

W dniu 25.12.2025 o 12:07, Andrzej89 napisał:

Miałem coś podobnego na linii v-teq

w Vteq trzeba włączyć inny program i wymusisz w nim ruch rolek (program do testów  komponentów linii)

Napisano

Widzę, że stara poczciwa Maha bije wszystkie linie bo tam po restarcie komputera gdy pojazd stoi na rolkach można je uruchomić w trybie awaryjnym...

Napisano

W Cartecu przekręcam włącznik na skrzynce i rolki się kręcą, odpowiednie depnięcie hamulca i pojazd wyskakuje. Ale to też trzeba praktyki w takich partyzantkach nabrać :evil:

Napisano

U nas na UNIMETALU jak auto nie chce wyjechać kierowca włącza bieg, puszcza hamulec, ja włączam badanie hamulca roboczego kolejnej osi i jak rolki się załączą to kierowca dodaje delikatnie gazu. 99 razy na 100 działa. 

Napisano
22 godziny temu, Rafi90 napisał:

odpowiednie depnięcie hamulca i pojazd wyskakuje.

W autobusie to nie zadziała. Jedynie szybkie uruchomienie hamulca postojowego w trybie pomiaru hamulca roboczego, jeśli pojazd nie ma go na przedniej osi. Ale do tego trzeba mieć trochę wprawy, bo po wyjechaniu koło zatrzymuje się często na krawędzi rolek i bez szybkiego wciśnięcia roboczego zaraz po wyjechaniu, potrafi się z powrotem stoczyć w rolki.

Napisano

A można wsunąć się z drugiej strony zwykłą osobówką i przy pomocy linki holowniczej pomóc mu wyjechać. Testowane Pandą na ciągnikach siodłowych jak przyjechały bez naczepy :D

Napisano

Wpakowanego ciągnika siodłowego bokiem w kanał juz panda nie pociągnie. A bywało i tak ;D

Pusty Ciągnik plus mokra posadzka , dodając średniego kierowce, daje takie rezultaty 

Napisano

Mam ten sam sprzęt co na zdjęciu. Przy wyjechaniu z napędem między-osiowym wyłączasz w aucie TC i zapinasz jakiś wolny bieg (najniższy możliwy przy automacie) i gdy rolki wystartują musisz lekko dodawać gazu,  z tym że co raz więcej. Jeśli TC (kontrola trakcji) w pojeździe obcina moc nie wyjedziesz. A pojazd nie pójdzie na bok, bo program liczy obroty i rezystancję na rolkach - cały czas wspomaganie wyjazdu wyrównuje abyś wyjechał prosto. Jeśli wyskoczy czerwony komunikat to obciąć możesz go tylko w ustawieniach programu, a do tego musisz znać hasło jakie Ci ustawił monter wpisując wartości dla poszczególnych ustawień. Nie mając hasła pozostaje tylko holownik, bo przy starcie systemu na wciśniętych krańcówkach silniki są rozłączane :( .