Aras Napisano 25 Grudzień 2025 Napisano 25 Grudzień 2025 Robiłem badanie autobusu dwie osie , przednia oś wszystko ok , jak wjechał na tylnią oś , to już nie mogł wyjechać (autobus był na automacie) i szarpał szarpał z minute i nic , nie może wyjechać (wpomaganie wyjazdu działa poprawnie) więc wpadłem na genialny pomysł i powiedziałem "czekaj Pan , wyłącze rolki ". Wyłączyłem wyłącznikiem (tym co wyłancza prąd) i myślałem że rolki wtedy będą zablokowane (nie będą się obracać )i autobus sobie wyjedzie , a stało się tak ,że opony zaczeły obracać rolki. Wiec pomyślałem "włącze spowrotem i niech jakoś próbuje " . Jak włączyłem to pojawił się napis na czerwono "AKTYWNY TESTER HAMULCÓW " i rolki nie kręcą i nie działaja w trybie badania hamulców i wspomaganie wyjazdu nie działa. Uznałem że popełniłem błąd wyłanczajac to na "ostro" i musiałem wołać holownik i zapłacić z własnej kieszeni (300zł poszło w błoto ...echh) Mieliście takie przypadki ?? co wtedy robić ?? czemu po ponownym wlaczeniu pojawil sie ten napis na czerwonym tle (zdj niżej ) i nie działał tryb ze rolki sie obracaja i wpomaganie wypycha Cytuj
Andrzej89 Napisano 25 Grudzień 2025 Napisano 25 Grudzień 2025 Miałem coś podobnego na linii v-teq tyle że na podstawowej i tutaj zawinił prąd bo się wyłączył w czasie sprawdzania osi napędowej. Po włączeniu krzyczało że pojazd na rolkach i nie mozna uruchomić i wydaje się że będzie klops. Ale... Obejrzałem z bliska rolki zwlaszcza tą wąska rolkę pomiędzy dużymi co jest wciśnięta jak stoi koło i wyżej niej był czujnik halla. Samochód na luz, z 2 osobą ostrożnie przyłożyliśmy na obu stronach nasadkę z zestawu kluczy zeby czujnik oszukać i system to rozpoznal jako pozycja zerowa, na raz zabralismy i można było już je włączyć, program to rozpoznal jako nowy wjazd na nie. Tylko że to bylo na vtequ, tutaj może jest podobnie. Warto zrobić próbę nawet na osobowce z osią wleczoną i będzie sposób na przyszłość tylko uwaga żeby rąk nie wciągnęło. To proszę traktować jako ciekawostkę, moje zdarzenie a nie poradnik. Cytuj
AEZAKMI Napisano 27 Grudzień 2025 Napisano 27 Grudzień 2025 będąc na paru stacjach gdy działo się coś podobnego sposobem rozwiązania takiego tematu było coś takiego że odpalało się rolki a autobus miał wtedy zacząć jechać lub nagle zahamować by wyrzuciło z rolek. ew było też ze wstecznym kombinowanie i zawsze jakoś udawało się lub ewentualnie widziałem też jak wołali cały warsztat by sie wpakował nad oś w rolkach i skakali i wtedy rolki załapywały i poszedł xd Cytuj
nesiasps Napisano 27 Grudzień 2025 Napisano 27 Grudzień 2025 W dniu 25.12.2025 o 10:51, Aras napisał: i zapłacić z własnej kieszeni no to poproś pracodawcę o zwrot tych pieniędzy - mogłeś nic nie robić i czekać na ruch właściciela stacji W dniu 25.12.2025 o 12:07, Andrzej89 napisał: Miałem coś podobnego na linii v-teq w Vteq trzeba włączyć inny program i wymusisz w nim ruch rolek (program do testów komponentów linii) Cytuj
danielg539 Napisano 29 Grudzień 2025 Napisano 29 Grudzień 2025 Widzę, że stara poczciwa Maha bije wszystkie linie bo tam po restarcie komputera gdy pojazd stoi na rolkach można je uruchomić w trybie awaryjnym... Cytuj
Rafi90 Napisano 30 Grudzień 2025 Napisano 30 Grudzień 2025 W Cartecu przekręcam włącznik na skrzynce i rolki się kręcą, odpowiednie depnięcie hamulca i pojazd wyskakuje. Ale to też trzeba praktyki w takich partyzantkach nabrać Cytuj
Darek_M Napisano 30 Grudzień 2025 Napisano 30 Grudzień 2025 U nas na UNIMETALU jak auto nie chce wyjechać kierowca włącza bieg, puszcza hamulec, ja włączam badanie hamulca roboczego kolejnej osi i jak rolki się załączą to kierowca dodaje delikatnie gazu. 99 razy na 100 działa. Cytuj
aboz Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 22 godziny temu, Rafi90 napisał: odpowiednie depnięcie hamulca i pojazd wyskakuje. W autobusie to nie zadziała. Jedynie szybkie uruchomienie hamulca postojowego w trybie pomiaru hamulca roboczego, jeśli pojazd nie ma go na przedniej osi. Ale do tego trzeba mieć trochę wprawy, bo po wyjechaniu koło zatrzymuje się często na krawędzi rolek i bez szybkiego wciśnięcia roboczego zaraz po wyjechaniu, potrafi się z powrotem stoczyć w rolki. Cytuj
adam1501 Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 A można wsunąć się z drugiej strony zwykłą osobówką i przy pomocy linki holowniczej pomóc mu wyjechać. Testowane Pandą na ciągnikach siodłowych jak przyjechały bez naczepy Cytuj
Rafi90 Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 Wpakowanego ciągnika siodłowego bokiem w kanał juz panda nie pociągnie. A bywało i tak Pusty Ciągnik plus mokra posadzka , dodając średniego kierowce, daje takie rezultaty Cytuj
LuziTolerancja Napisano 3 Styczeń Napisano 3 Styczeń Mam ten sam sprzęt co na zdjęciu. Przy wyjechaniu z napędem między-osiowym wyłączasz w aucie TC i zapinasz jakiś wolny bieg (najniższy możliwy przy automacie) i gdy rolki wystartują musisz lekko dodawać gazu, z tym że co raz więcej. Jeśli TC (kontrola trakcji) w pojeździe obcina moc nie wyjedziesz. A pojazd nie pójdzie na bok, bo program liczy obroty i rezystancję na rolkach - cały czas wspomaganie wyjazdu wyrównuje abyś wyjechał prosto. Jeśli wyskoczy czerwony komunikat to obciąć możesz go tylko w ustawieniach programu, a do tego musisz znać hasło jakie Ci ustawił monter wpisując wartości dla poszczególnych ustawień. Nie mając hasła pozostaje tylko holownik, bo przy starcie systemu na wciśniętych krańcówkach silniki są rozłączane . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi