ffalmer Napisano 6 Styczeń Napisano 6 Styczeń Witam, czy jest możliwość zarejestrowania tej przyczepki? Diagnosta odesłał po pozwolenie czasowe, WK nie ma jak zarejestrować bo nie ma marki określonej Cytuj
Jacdiag Napisano 6 Styczeń Napisano 6 Styczeń Poczytaj W dniu 10.12.2025 o 08:53, Solaris napisał: Jeśli chodzi o literę E to niestety "E" - pojazd zarejestrowany na podstawie pojedynczego pojazdu zgodnie z §21 StVZO - Indywidualne dopuszczenie - wymaga się uznania w Polsce przez TDT, Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
jarek1 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń I dobrze zrobił bo skąd ma określić Markę ,a zadam pytanie przyczepka była tania zapewne 500 zł ? Cytuj
Rafi90 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń Na TZ nic nie ma ? No i co pod literką B, tez jest ważne, bo Vinu to ona nie posiada, choć wiele osób twierdzi że "TP****..." to numer nadany "na innych zasadach" . Cytuj
jarek1 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń Teraz, Rafi90 napisał: Na TZ nic nie ma ? No i co pod literką B, tez jest ważne, bo Vinu to ona nie posiada, choć wiele osób twierdzi że "TP****..." to numer nadany "na innych zasadach" . Rafi kupują bo tanio i póżniej jest jak jest też nie dawno miałem takiego klienta był W.K Pani mu zaczęła PC wystawiać i pogoniła na stację bo nie wie jaka Marka Cytuj
aboz Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń To najprawdopodobniej jest niemiecki odpowiednik naszej przyczepy SAM. Marka to nazwa firmy/nazwisko wytwórcy. 16 minut temu, Rafi90 napisał: "TP****..." to numer nadany "na innych zasadach" Jeśli to SAM-ka, to jak najbardziej tak może być. Cytuj
Rafi90 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń Tylko teraz raczek WK musi rozkminić czy akceptujemy "inne zasady" zagraniczne, czy jeśli jest po 95r to odstępstwo. Ja bym się chyba nie odważył. Cytuj
ffalmer Napisano 7 Styczeń Autor Napisano 7 Styczeń Rok 1979? Na tabliczce nie ma żadnych informacji na temat marki, to będzie taki niemiecki Sam. WK respektuje „E” z niemieckiego dowodu, pojazdów rejestrowanych do 2018, przy nowszych wymaga uznania z TDT. Tylko jak określić markę? Cytuj
Rafi90 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń Aboz napisał, marka to nazwisko wytwórcy, a że to sam na 99%, więc pewnie "Inna marka" będzie musiało załatwić sprawe Cytuj
danielg539 Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń 1 minutę temu, Rafi90 napisał: pewnie "Inna marka" będzie musiało załatwić sprawe Ja uważam, że SAM było by bardziej na miejscu, bo inna marka to trochę takie niedopowiedzenie... Cytuj
michal_k Napisano 7 Styczeń Napisano 7 Styczeń 5 minut temu, ffalmer napisał: , to będzie taki niemiecki Sam. Więc może marka SAM? Cytuj
jarek1 Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń (edytowane) W dniu 7.01.2026 o 17:28, michal_k napisał: Więc może marka SAM? Kolega wykonał badanie takiej przyczepki, po konsultacji WK uzgodnieniu z wymysłem ITS kazali wpisać BM (czyli brak marki ) co ty na to MICHAŁ? Edytowane 9 Styczeń przez jarek1 Cytuj
TeDe Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Przyczepka na jednostkowym dopuszczeniu wymaga jednostkowego dopuszczenia u nas. Brak Marki, to brak niezbędnych danych nawet żeby wpisać pojazd. Żaden WK by mnie nie zmusił żeby zrobić na to OBT, najpierw niech mi przedstawią polskie dopuszczenie jednostkowe. Cytuj
michal_k Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń 18 minut temu, TeDe napisał: Żaden WK by mnie nie zmusił żeby zrobić na to OBT, najpierw niech mi przedstawią polskie dopuszczenie jednostkowe. A podstawę potrafisz wskazać, że do badania jest to wymagane? 1 godzinę temu, jarek1 napisał: uzgodnieniu z wymysłem ITS Moje zdanie na temat ITS nie nadaje się do komunikowania publicznie Cytuj
Rafi90 Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Zrobiłem takich przyczepek X, i nigdy nie wymagałem żadnych dopuszczeń Cytuj
TeDe Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń 28 minut temu, michal_k napisał: A podstawę potrafisz wskazać, że do badania jest to wymagane? Na OBT należy wykonać pełną identyfikację pojazdu. W tym przypadku nie można zidentyfikować pojazdu na podstawie samego numeru ramy (nie ma VINu). Można wziąć każdą przyczepkę i sobie ten numer nabić, usunąć oznaczenia i dać TZ z allegro. Nie Wiesz nawet do czego to przyrównać, czy ta przyczepa to może być tej firmy. Nie chce mi się teraz szukać innych paragrafów, bo ludzie powariowali w tym tygodniu z przeglądami... 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń 6 minut temu, TeDe napisał: Na OBT należy wykonać pełną identyfikację pojazdu. W tym przypadku nie można zidentyfikować pojazdu na podstawie samego numeru ramy (nie ma VINu). Można wziąć każdą przyczepkę i sobie ten numer nabić, usunąć oznaczenia i dać TZ z allegro. 95% z was zrobiło w życiu przynajmniej jeden taki pojazd i do dziś nie ma o tym pojęcia. Cytuj
TeDe Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Co nie znaczy, że celowo trzeba do takiego tematu podchodzić. Dodatkowo ma dopuszczenie jednostkowe tylko w kraju obecnej rejestracji więc u nas też jest wymagane uznanie przez TDT. Dostanie PC, będzie miał dopuszczenie (albo nie jak WK się pod tym podpisze) i możemy działać wówczas. Cytuj
Solaris Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń 32 minuty temu, TeDe napisał: Dodatkowo ma dopuszczenie jednostkowe tylko w kraju obecnej rejestracji więc u nas też jest wymagane uznanie przez TDT. No u nas w wydziale by nie przeszło, wymagane odesłanie do TDT ze względu na rubrykę 17. Ale Wydziały komunikacji działają podobnie jak diagności, co Wydział to inny obyczaj, tak samo z diagnostami, jedni robią a inni nie robią Cytuj
michal_k Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń 3 godziny temu, TeDe napisał: Na OBT należy wykonać pełną identyfikację pojazdu. W tym przypadku nie można zidentyfikować pojazdu na podstawie samego numeru ramy (nie ma VINu). Można wziąć każdą przyczepkę i sobie ten numer nabić, usunąć oznaczenia i dać TZ z allegro A jak dostanie PC to czym się to będzie różniło? Wtedy już nie może wziąć każdej przyczepki i TZ z allegro? Cytuj
TeDe Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Może wpiszą markę i model na PC (jak nie, to wpiszę brak możliwości identyfikacji pojazdu i wynik N), albo będzie miał dopuszczenie i tam sprawdzą dokładnie co to za przyczepka. 1 Cytuj
Rafi90 Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń 15 godzin temu, michal_k napisał: Wtedy już nie może wziąć każdej przyczepki i TZ z allegro? Wtedy est jeszcze lepiej, bo jak już urząd zarejestrował i markę nadał to wystarczy tylko zrobić "Kup teraz" 1 Cytuj
adam1501 Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń 15 godzin temu, TeDe napisał: Może wpiszą markę i model na PC (jak nie, to wpiszę brak możliwości identyfikacji pojazdu i wynik N) A WK w ramach wyprostowania szeryfa dmuchnie uprawnienia... za ustawą "...13. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a. ...". 19 godzin temu, TeDe napisał: Dodatkowo ma dopuszczenie jednostkowe tylko w kraju obecnej rejestracji więc u nas też jest wymagane uznanie przez TDT. Dostanie PC, będzie miał dopuszczenie (albo nie jak WK się pod tym podpisze) i możemy działać wówczas. Skąd Wy bierzecie te głupoty??? Wykonujcie swoją robotę i nie "wchodźcie w cudze buty". Zadaniem diagnosty jest wykonanie badania technicznego a nie doktoryzowanie się z prawa administracyjnego. Który z diagnostów stracił uprawnienia za sławetne MTZy, od których tak naprawdę zrobiła się ta zadyma? ŻADEN!!! - dlaczego? Ponieważ diagnosta ma za zadanie zbadać stan techniczny pojazdu a nie formalny dokumentacji na podstawie której dokonuje się decyzji administracyjnej. Wykonanie badania technicznego pojazdu amerykańskiego, japońskiego czy madagaskarskiego niczym nie grozi diagnoście, bo sam fakt wykonania badania nie rodzi żadnych skutków prawnych. Diagnosta potwierdza spełnienie warunków technicznych - tyle i tylko tyle. 1 1 Cytuj
AEZAKMI Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń 2 minuty temu, adam1501 napisał: Wykonanie badania technicznego pojazdu amerykańskiego, japońskiego czy madagaskarskiego niczym nie grozi diagnoście czyli jako diagnosta mam sam potwierdzić np że pasy zamontowane są odpowiednie i zgodne z naszymi przepisami? bo to właśnie mówi homologacja na tym właśnie podzespole np. no bo to że wygląda jak pas służy jako pas bez oznaczenia niewiele mi mówi bo nie wiem czy to spełnia normy a nie mogę sobie wziąć i ciąc tego pasa czy robić testów tak jak producent który to homologował. muszę się na czymś oprzeć i w naszym kraju takim oparciem jest rzeczona i sławetna homologacja. ktoś już to sprawdził w ekstremalnych warunkach a ja mam tylko potwierdzić jako diagnosta że to właśnie znajduje się w tym pojeździe. jest dobrze zamontowane nie budzi zastrzeżeń stanem itp. i tak z każdym podzespołem. ktoś grzebał w lampach wstawiał przesłony czy cokolwiek robił z reflektorami to czy by miały tą homologację czy nie to nie ma znaczenia nie jestem instytucją która ma możliwość sprawdzenia tego. ale jeśli np na reflektorze nie widzę nawet (e) to co by tam sie działo nie spełniało nigdy wytycznych przecież... i o ile takie podzespoły można wymienić sobię jeśli jest odpowiednik europejski 1 do 1. to np TZ która spełnia wzór nie dostanie od nikogo. no chyba że kupi ale to już podchodzi pod fałszowanie to inne jednostki się tym powinny zajmować i tak . Ktoś dobrze kiedyś mówił że diagności są za mali na to by określać czy coś jest dobre tak jak przewidują przepisy według których mają działać i na podstawie których dostają uprawnienia. E mówi że ktoś mądrzejszy już to zbadał. A dla Ciebie ma tylko te E być. AMEN. A jak pojazd z założenia nigdy nigdzie nie miał E to nie moja wina, nie mój problem. To nie jest tak że mamy na rynku tylko 1 model samochodu jednej firmy. i to nie jest prawo administracyjne a wytyczne według których mam sprawdzać pojazd przedstawiony do badania. Dając wynik pozytywny chyba trochę mijam się jednak z prawdą w takim Am-carze czy też Madagas-carze 14 minut temu, adam1501 napisał: Diagnosta potwierdza spełnienie warunków technicznych - tyle i tylko tyle no i przecież am car nie spełnia ich od początku... więc jak do tego ma się takie stwierdzenie? 15 minut temu, adam1501 napisał: Wykonanie badania technicznego pojazdu amerykańskiego, japońskiego czy madagaskarskiego niczym nie grozi diagnoście Cytuj
aboz Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń 20 godzin temu, TeDe napisał: (nie ma VINu). VIN w pojeździe zarejestrowanym po raz pierwszy w 1979 roku? Dopuszczenie z tamtych lat? Ty czytasz co piszesz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi