Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 minut temu, AEZAKMI napisał:

czyli jako diagnosta mam sam potwierdzić np że pasy zamontowane są odpowiednie i zgodne z naszymi przepisami?

Masz uprawnienia, szkołę, praktykę, znasz obowiązujące prawo - to chyba wiesz co robisz.

20 minut temu, AEZAKMI napisał:

muszę się na czymś oprzeć i w naszym kraju takim oparciem jest rzeczona i sławetna homologacja.

Coś jednak wiesz.

21 minut temu, AEZAKMI napisał:

ktoś już to sprawdził w ekstremalnych warunkach a ja mam tylko potwierdzić jako diagnosta że to właśnie znajduje się w tym pojeździe. jest dobrze zamontowane nie budzi zastrzeżeń stanem itp. i tak z każdym podzespołem.

Jak się chwilę zastanowisz, to wiesz jak masz pracować.

22 minuty temu, AEZAKMI napisał:

ktoś grzebał w lampach wstawiał przesłony czy cokolwiek robił z  reflektorami to czy by miały tą homologację czy nie to nie ma znaczenia nie jestem instytucją która ma możliwość sprawdzenia tego.

Oczywiście, że tak. Jako doświadczony diagnosta, znający się na rzeczy i cały czas podążający za rozwojem techniki (taki jest niestety zawód diagnosty - nie tylko w celu zdania egzaminu) musisz brać na siebie odpowiedzialność za swoją pracę.

25 minut temu, AEZAKMI napisał:

Ktoś dobrze kiedyś mówił że diagności są za mali na to by określać czy coś jest dobre tak jak przewidują przepisy według których mają działać i na podstawie których dostają uprawnienia.

To niech zmienią zawód. Diagnosta, to nie jedyny zawód, który musi lawirować w odmętach prawa, tak jest w każdym jednym zawodzie. 

27 minut temu, AEZAKMI napisał:

A dla Ciebie ma tylko te E być. AMEN.

Nie, nigdzie tak nie powiedziałem.

28 minut temu, AEZAKMI napisał:

A jak pojazd z założenia nigdy nigdzie nie miał E to nie moja wina, nie mój problem.

Oczywiście, że tak. Co konia obchodzi, że się wóz wywraca.

29 minut temu, AEZAKMI napisał:

Dając wynik pozytywny chyba trochę mijam się jednak z prawdą w takim Am-carze czy też Madagas-carze

To dlaczego dajesz wynik pozytywny, skoro wiesz, że nie spełnia WT? 

30 minut temu, AEZAKMI napisał:

no i przecież am car nie spełnia ich od początku... więc jak do tego ma się takie stwierdzenie?  

44 minuty temu, adam1501 napisał:

Wykonanie badania technicznego pojazdu amerykańskiego, japońskiego czy madagaskarskiego niczym nie grozi diagnoście

Wykonanie badania technicznego a jego wynik, Kolego, to dwa różne tematy. Dlatego w przypadku MTZtów, amerykańców i innych najprzeróżniejszych pojazdów, wykonanie prawidłowo badania technicznego nie powoduje skutków dla diagnosty. 

Co mi grozi za wykonanie badania technicznego, dla wspomnianego przez Ciebie Am-cama z wynikiem negatywnym, ponieważ nie spełnia WT??? Wykonałem swoją pracę zgodnie z obowiązującymi przepisami i tyle.

Napisano

dobra podsumowując , ja nie pisałem jakby tego stricte o sobie ani o Tobie. chodziło mi o ogół i masz racje. wykonać badanie można jak najbardziej z góry już przesądzonym negatywem. Zrozumiałem to jako potoczne " zrobienie = przejście" nie dogadaliśmy się w skrócie :D ja opako zrozumiałem co pisałeś, i ty również nie do końca. A z tym sprawdzaniem czy pasy są odpowiednie to też mi chodziło o to że (e) oznacza ze ktoś testował i spełniają warunki które musiał by otrzymać prawo bytu w tym pojeździe

2 godziny temu, adam1501 napisał:
2 godziny temu, AEZAKMI napisał:

A dla Ciebie ma tylko te E być. AMEN.

Nie, nigdzie tak nie powiedziałem

to była część po prostu myśli która podsumowuje pracę diagnosty pod względem rozpatrywania czy może być czy nie.

czyli jako diagnosta mam sam potwierdzić np że pasy zamontowane są odpowiednie i zgodne z naszymi przepisami?

Masz uprawnienia, szkołę, praktykę, znasz obowiązujące prawo - to chyba wiesz co robisz.

to bardziej retorycznie/ satyrycznie miało brzmieć bo tak jak później można wywnioskować z kontekstu sprawdzam to za pomocą producentowego oznaczenia homologacyjnego

Dając wynik pozytywny chyba trochę mijam się jednak z prawdą w takim Am-carze czy też Madagas-carze

To dlaczego dajesz wynik pozytywny, skoro wiesz, że nie spełnia WT? 

to również broń boże nie było o mnie i tym jak pracuję 

Napisano
3 godziny temu, adam1501 napisał:

Zadaniem diagnosty jest wykonanie badania technicznego a nie doktoryzowanie się z prawa administracyjnego.

Wiadomo że wykonanie badania technicznego niczym nie grozi. Raczej chodziło o to, że jak Wydział wymaga uznania zagranicznego dopuszczenia krajowego i kieruje do TDT to po co robić badanie jak to nic nie wnosi do sprawy. Nie ruszą ani o krok do przodu jeśli nie załatwią tego uznania. 

Napisano
43 minuty temu, Solaris napisał:

po co robić badanie jak to nic nie wnosi do sprawy. Nie ruszą ani o krok do przodu jeśli nie załatwią tego uznania

No ok. możesz to podpowiedzieć klientowi ale jak on będzie chciał żebyś wykonał badanie , bo nie uwierzy w opowieści to co nie robisz? 

Ja wykonałbym bez mrugnięcia okiem, bo to moja robota i z tej pracy się utrzymuję, co prawda już nie całkowicie ale jednak. :mrgreen: