IVVO Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Urząd wczoraj nam zapodał opinię MI BP-50C26_20260107_124911.pdf BP-50C26_20260107_124849.pdf BP-50C26_20260107_124822.pdf Cytuj
AEZAKMI Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń tak przeczytałem na szybko i poprawcie mnie jeśli źle zrozumiałem. samochód ma dopuszczenie indywidualne uznane w naszym kraju. Ale mimo wszystko musi mieć zmienione lampy na asymetryczne i w przypadku forda bronco który nie miał odpowiednika może być chiński reflektor który ma oznaczenie "CCC" czyli ten rząd literek i logo producenta po prostu? Cytuj
mirek_handlarz Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Pismo ciekawe. Dopuszczenie indywidualne w Łotwie, jeżeli dobrze ten bełkot rozumiem - z oświetleniem symetrycznym?! Kolejno bełkot o regulaminie. Dalej - chińskie reflektory - są dobre nie trzeba homologacji (ustalili na bibie w Szwecji). Dlaczego dopiero u nas Ford próbuje "cokolwiek" zrobić z symetrią reflektorów? W Łotwie się nie dało? PS. To pismo zawiera stwierdzenie "w ocenie" - w razie czego nas tu nie było. PS. II Mój drukarz prosi o lepsze zdjęcia tych "nalepek"... Cytuj
TeDe Napisano 9 Styczeń Napisano 9 Styczeń Niby tak, ale nie wiem czy przed sądem takie stanowisko ministerstwa jest do obrony. Pojazd dopuszczenie jako cały przeszedł z lampami symetrycznymi (czyli niezgodnie z przepisami więc należało by podważyć to dopuszczenie), następnie w aucie, już po zrobieniu dopuszczenia, wymieniają lampy na chińskie asymetryczne, których już nikt nie sprawdzał pod względem poprawności rozkładu światła na drodze, refleksów, natężenia itp. Pojazd w takim przypadku nie posiada już pełnej specyfikacji użytej przy dopuszczeniu, czyli powinien ją przejść ponownie. Raczej ktoś z Forda ma chody w MI... 2 1 Cytuj
adam1501 Napisano 10 Styczeń Napisano 10 Styczeń Całe szczęście jest to tylko opinia i nie ma ona żadnych skutków prawnych. Komuś się chyba pomyliło. Faktycznie w opisywanym punkcie nie ma odniesienia do całego reg. 112 tylko do punktu 6. Natomiast, to odniesienie jest zastosowane tylko do tego punktu, ponieważ to jest punkt odpowiedzialny za sposób weryfikacji asymetryczności. Co nie oznacza, że można używać reflektora bez oznaczenia homologacyjnego, zgodnego z tym rozporządzeniem. Przytaczany ustęp: "...3. Państwo członkowskie zezwala na udostępnienie na rynku, rejestrację lub dopuszczenie pojazdu, któremu inne państwo członkowskie udzieliło krajowego indywidualnego dopuszczenia zgodnie z art. 45, na swoim terytorium, chyba że to państwo członkowskie ma uzasadnione powody, aby sądzić, że stosowne wymogi alternatywne, na podstawie których pojazd uzyskał dopuszczenie, nie są równoważne jego własnym wymogom, lub że pojazd nie spełnia tych wymogów. ...". Konia z rzędem temu, kto odpowie na pytanie, czy oznaczenie w formie tej naklejki lub CCC spełnia wymagania § 10 WT. 1 Cytuj
aboz Napisano 12 Styczeń Napisano 12 Styczeń Pani Tworek widać godnie następuje swoją byłą przełożoną. Jeszcze brakuje Pani First i będzie komplet. Cytując klasyka "Ja tu widzę niezły burdel!". A odnosząc się merytorycznie do w/w pisma. W tym fragmencie Pani Dyrektor wskazuje tryb postępowania na SKP Cytat ...wyrażono poparcie, iż oznaczenie CCC jest wystarczające wraz ze sprawozdaniem zgodnie z regulaminem ONZ nr 112, w tym z konkretnym numerem części urządzenia. Czyli reflektory posiadające stosowne numery mogą uznać za dopuszczone, o ile właściciel pojazdu na każdym badaniu przedstawi odpowiednie sprawozdanie, a światło będzie spełniać wymagania WT. Dwa lata temu Ford Polska forsował tezę, że światła symetryczne spełniają wymagania R112, ale to był chyba brak wiedzy prelegentów. Cytuj
Vercyngetoryks Napisano 12 Styczeń Napisano 12 Styczeń poproszę o adres strony zawierającej listę pojazdów - a konkretnie listę ich numerów VIN - bo taka lista musi istnieć skoro autorzy powołują się na "świadectwo indywidualnego dopuszczenia pojazdu" - wówczas przestanę szukać znaków homologacyjnych, które mają być umieszczone w sposób trwały, a zacznę przyglądać się nalepkom Cytuj
mirek_handlarz Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń Pomału, najważniejsze jest stwierdzenie: Cytat "w ocenie" Ono skutecznie winno studzić pochopne wnioski. Cytuj
dominik_z Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń Przeczytałem to dwukrotnie z niedowierzaniem i nadal jestem w ciężkim szoku skoro w ocenie MI DTD badanie nie powinno być z wynikiem negatywnym, to niech DTD robi badania w tych pojazdach. A swoją drogą: Cytat Od 1 lipca 2023 r., zgodnie z art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia Dyrektor TDT jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej organem nadzoru rynku w zakresie: (...) pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów objętych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/858, (...) Całości kopiować już nie będę, ale jak ktoś chce może poczytać: Cytat Artykuł 52 Krajowa procedura postępowania z pojazdami, układami, komponentami i oddzielnymi zespołami technicznymi stwarzającymi poważne zagrożenie lub wykazującymi brak zgodności W dniu 9.01.2026 o 13:54, AEZAKMI napisał: dopuszczenie indywidualne uznane w naszym kraju. Nie, samochód ma unijne indywidualne dopuszczenie, które nie musi być już uznawane w żadnym Państwie członkowskim. dokument równoważny z COC Cytuj
Vercyngetoryks Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń Ciekawe czy MI DTD ma w rozdzielniku dla tego typu pism prócz wspomnianych w nagłówku Starostów i Prezydentów Dyrektora TDT? Obawiam się, że Pana Dyrektora brakuje w liście odbiorców pism redagowanych przez Jej Światłość Dyrektorującą - bo dopiero ich pisma wiązane ze sobą treścią miały by istotną wagę - a tak cóż jest sobie opinia w ocenie nawołująca do wykonywania czynności za, które w żaden sposób odpowiedzialności się nie poniesie. Szkoda, że swoich ocen MI DTD Światłość Dyrektorująca nie kieruje bezpośrednio do nas - istniała by jakaś szansa na użycie pisma jako dowód przed sądem wskazujący na problem jakim są interpretacje powstające na różnych szczeblach urzędaskiej władzy no i może pojawiały by się wyroki z których wprost płynął by przekaz aby takie treści ignorować albo skoro MI tak napisało to wolno tak robić - wszak pismo z oceną zalecającą się z rozdzielnika dostało i żaden poziom organów władzy nie prostował ani protestu nie składał - prawo powielaczowe uznanie by uzyskało. Cytuj
cezary Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń Czy którakolwiek z tych opinii ma oparcie w jakimkolwiek obowiązującym rozporządzeniu odnoszącym się do badań tech. - nie, więc nie jest to przepis prawny. Po co więc międlić temat, nie bardzo to wiem i rozumiem. Amen. Cytuj
dominik_z Napisano 13 Styczeń Napisano 13 Styczeń @cezary nie, nie ma. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że starostwa przekażą taką informację diagnostom i znowu będzie tak, że Ci co orientują się trochę bardziej i sami potrafią myśleć znowu wyjdą na tych złych 🫠 Cytuj
Rafi90 Napisano 14 Styczeń Napisano 14 Styczeń Takie opinie pojawiały się często. Jak chodziło o VIN to każdy się stosował i uznawał to za świętość, jak chodzi o światła już nie. Mogliby to jakoś inaczej rozegrać, bo pisma takie można traktować wybiórczo, co nie zmienia faktu że dla diagnosty lepszy taki dupochron niż żaden. Cytuj
danielg539 Napisano 14 Styczeń Napisano 14 Styczeń 44 minuty temu, Rafi90 napisał: akie opinie pojawiały się często. Jak chodziło o VIN to każdy się stosował i uznawał to za świętość, jak chodzi o światła już nie. To były inne czasy, nadzór nad stacjami był inny a TDT nie miało nic wspólnego z SKP... Cytuj
IVVO Napisano 14 Styczeń Autor Napisano 14 Styczeń Ogólnie to tylko chcę zaznaczyć - czy wasz nadzór jest w ogóle zainteresowany powiadamianiem SKP o takich sprawach - Mój zawsze jak coś jest wysyła na SKP i za to go cenię. Jest to ciekawostka do ogólnego sposoby wykonywania przeglądów. To tylko opinia MI która.... Cytuj
michal_k Napisano 14 Styczeń Napisano 14 Styczeń 9 godzin temu, IVVO napisał: czy wasz nadzór jest w ogóle zainteresowany powiadamianiem SKP o takich sprawach Brak podstawy prawnej do rozsyłania. Ministerstwo ma dane stacji to niech sobie samo rozsyła. O wartości merytorycznej nie wspomnę Cytuj
Vercyngetoryks Napisano Piątek o 15:44 Napisano Piątek o 15:44 Może posiedzenie TAAM na wnioski z którego Pani Dyrektor się powołuje to Thematic Association of Aviation Museums - też było we wrześniu w Szwecji - próbuję się doszukać jakichś informacji, harmonogramów posiedzeń i listy obecnych przedstawicieli. No ale tylko coś takiego mi się pojawia. Niech by podali jeszcze miejsce w tej Szwecji to bym po centrach kongresowych kwarendę zrobił i doszukał się konkretów. A może ja głupi źle szukam i oni w Szwecji w Wałeckim powiecie się spotkali?? No ale co by mieli robić przedstawiciele państw UE w wsi w której droga krajowa ma 5 skrzyżowań?? Cytuj
cinekbn Napisano wczoraj o 09:30 Napisano wczoraj o 09:30 Powiedzmy że uzyskały "jakieś tam dopuszczenie' ale co z poziomowaniem świateł ? w tym pojeździe nie ma ani ręcznego korektora świateł ani automatycznego systemu poziomowania świateł. W radiu ponoć jest tylko opcja przełączenia oświetlenia na ruch prawo/lewo stronny. Cytuj
nesiasps Napisano wczoraj o 11:23 Napisano wczoraj o 11:23 W dniu 16.01.2026 o 16:44, Vercyngetoryks napisał: posiedzenie TAAM że tam to było...a nie taam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi