Skocz do zawartości

Szkolenia cykliczne - wyjaśnienie dyskusyjnych tematów z ruchu drogowego

Featured Replies

Napisano

SITK Oddział w Bydgoszczy organizuje cykliczne szkolenia, w trakcie których podejmujemy społecznie dyskusyjne, trudne, lecz ciekawe tematy z ruchu drogowego (np. jak zgodnie z przepisami poruszać się po "rondzie", czy pieszy zawsze ma pierwszeństwo i co na to Policja itd.). Atutem tych szkoleń jest bazowanie na konkretnych zapisach prawnych, które są wprost podawane przez prowadzącego, i które każdy może sam zobaczyć i przeczytać (nie jesteśmy zwolennikami twierdzenia, że wykładowca tak mówi, to tak jest). Kolejnym dużym atutem jest podejmowanie merytorycznych dyskusji. Szczegóły na http://bydgoszcz.sitkrp.org.pl/oferty-szkolen/

Napisano
22 godziny temu, sitk napisał:

czy pieszy zawsze ma pierwszeństwo

np. 

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
  • Autor

Oczywiście, że kierujący pojazdem nie złamał obowiązujących przepisów ruchu drogowego. Takie właśnie tematy są celem naszych rozważań :)

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 13:13, sitk napisał:

że kierujący pojazdem nie złamał obowiązujących przepisów ruchu drogowego.

Sądy dwóch instancji miały inne zdanie wobec tego pana. Ciekaw jestem Waszej argumentacji.

Napisano

Ale RÓŻNE zdania :!:

Rejonowy - nie winny

Okręgowy - winny

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Dla mnie liczy się prawomocne orzeczenie. 

Napisano

To jaki jest prawomocny wyrok?

Napisano
W dniu 4.02.2026 o 17:22, danielg539 napisał:

To jaki jest prawomocny wyrok?

W dniu 29.01.2026 o 16:23, Jacdiag napisał:

Okręgowy - winny

Napisano

Myślę, że sąd apelacyjny zmieni zdanie

Napisano
14 godzin temu, danielg539 napisał:

sąd apelacyjny zmieni zdanie

W okręgowym to była już apelacja i jest prawomocna.

W ogóle w tej sprawie były dwie apelacje. W pierwszej Sąd Okręgowy wskazał na braki w I instancji (sprawca uznany za niewinnego) i sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia. Sąd Rejonowy ponownie zajął się sprawą i uznał kierowcę za winnego zarzucanych mu czynów. Od tego wyroku odwołał się oskarżony i w drugiej instancji (Sąd Okręgowy w Gdańsku) podtrzymano wyrok Sądu Rejonowego w Starogardzie Gdańskim. 

Dlatego pisałem, że w dwóch instancjach został uznany za winnego. Pan Przybysz niechętnie się do tego przyznaje.

https://brd24.pl/prawo/wazny-wyrok-w-sprawie-ustepowania-pieszym-kierowca-prawomocnie-uznany-winnym/