Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono, polecacie jeszcze jakiś dekoder do  roku produkcji poza tym w programie "Stacja.Sql"  , "AutoVIN"i "diagnostah2g.pl" ?  W paru przypadkach te dekodery  nie zdają egzaminu, dlatego pytam czy ktoś może jeszcze mógłby polecić jakieś wiarygodne.

Napisano

Nieraz są batalie o ten rok, przyjeżdża z datą 1 rej z początku roku, a na pasach i szybach data z poprzedniego 😅 

Napisano

Tak naprawdę żaden dekoder nie może być brany za 100 % pewnik, bo rok produkcji którego możesz być pewien (nawet przed ewentualnym sądem) otrzymasz tylko od producenta pojazdu. Wszystko inne to prowizorka, i taką często też musimy czynić. 

Napisano

Czyli wrazie wątpliwości, jeżeli dekoder nie podaje roku i upartego handlarza co robicie zawsze?  Do rzeczoznawcy po opinie lub certyfikat producenta?

Jeszcze jest Aso, ale oni czasem też nie są pewni roku produkcji.

Przy kilku lub kilkunastoletnich autach to nie ma problemu, dekoder raczej podaje zawsze dobrze, i nie ma ciśnienia,  ale mówie o takich autach 2-3letnich lub rocznych, przy tych jest zawsze największa niewiadoma. 😅

Napisano

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Trzeba by było trochę to zweryfikować bo część nie działa.🙄

Napisano
W dniu 7.02.2026 o 11:26, Emdes napisał:

mówie o takich autach 2-3letnich lub rocznych, przy tych jest zawsze największa niewiadoma. 😅

W CoC rok produkcji jest podawany od 2018 roku, na podstawie ostatniej zmiany dyrektywy 2007/46, jeszcze przed wejściem w życie rozporządzenia 2018/858.

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

Ciężki temat, często nie idzie tak łatwo rozkodować. Jak jest czas to można próbować dzwonić do serwisu ale to też loteria. Bodajże w Fiacie powiedziano mi, że muszę być właścicielem pojazdu i im wysłać umowę kupna- sprzedaży 🤕

Edytowane przez Kubinio
Napisano
22 minuty temu, Kubinio napisał:

próbować dzwonić do serwisu

Nie ma pewności, że ten co odbiera poda ci prawidłowy rok. 

Miałem kiedyś motocykl hondy na pierwszą rejestracje, klient wysłał maila do Honda Polska i ja z skp również. On dostał odpowiedż że został wyprodukowany w roku 2014 a ja dostałem odpowiedź, że 2015. Tak więc to wszystko jest loteria, najlepiej mieć na papierze. 

Napisano
W dniu 7.02.2026 o 11:03, Rafi90 napisał:

Tak naprawdę żaden dekoder nie może być brany za 100 % pewnik, bo rok produkcji którego możesz być pewien

Te oparte na programach serwisowych się nie mylą. Niestety z reguły sa to płatne programy typu Partlink24...

W dniu 7.02.2026 o 11:26, Emdes napisał:

Jeszcze jest Aso, ale oni czasem też nie są pewni roku produkcji.

ASO ma pewne informacje ale bywa problem z ich interpretacją bo "panie" siadzące na recepcji mają problem z odróżnieniem roku modelowego od roku produkcji..

7 godzin temu, Kubinio napisał:

Bodajże w Fiacie powiedziano mi, że muszę być właścicielem pojazdu i im wysłać umowę kupna- sprzedaży

Akurat z fiatem to nie ma problemu bo program serwisowy fiata jest ogólnie dostępny...

• Lubię 1
Napisano
W dniu 9.02.2026 o 09:46, Ciech_98 napisał:

wyprodukowany w roku 2014 a ja dostałem odpowiedź, że 2015

Wszystko zależy od kompetencji osób odpowiadających bo dealer ma do każdego pojazdu dokładną datę a w zasadzie trzy daty : produkcji , sprzedaży i otwarcia gwarancji i to stąd biorą się takie kwiatki a czasem nawet większe bo data sprzedaży nie jest jednoznaczna z datą wyjazdu klienta pojazdem od dealera , w zależności od dnia fakturowania czasem zaczyna bieg gwarancja a klient odbiera pojazd później i dziwi się potem że miesiąc wcześniej skończyła mu się gwarancja:) jeśli trafimy  na "kompetentnego inaczej" możemy się spodziewać takich kwiatków z datami jak opisał kolega. Ale przeglądając dane wnikliwie i wiedząc na co się patrzy data może być tylko i wyłącznie jedna.

Napisano
3 godziny temu, hobbystapol napisał:

czasem zaczyna bieg gwarancja a klient odbiera pojazd później i dziwi się potem że miesiąc

Sprzedawca aby wziąć prowizję za sprzedaż pojazdu odznacza w systemie wydanie pojazdu co uruchamia bieg gwarancji i nikt zbytnio się nie przejmuje tym, że klient nie odbiera pojazdu.

Napisano
1 godzinę temu, danielg539 napisał:

Sprzedawca aby wziąć prowizję

Sprawa jest czasem bardziej skomplikowana i często premia nie ma nic do tego, stok pojazdów , gwarancje finansowe za stok itp. Milion rzeczy na to wpływa , czasem leasing czegoś chce dodatkowo, czasem bank , głowa mała jak ktoś w tym posiedzi trochę czasu.

• 5 months later...
Napisano

Cześć, temat "leciwy" ale podłączę się żeby opisać w ramach ciekawostki.

Po ostatniej batalii już wiem, że tak jak pisał :

W dniu 7.02.2026 o 11:03, Rafi90 napisał:

Tak naprawdę żaden dekoder nie może być brany za 100 % pewnik, bo rok produkcji którego możesz być pewien (nawet przed ewentualnym sądem) otrzymasz tylko od producenta pojazdu. Wszystko inne to prowizorka, i taką często też musimy czynić. 

baa tu nawet nie chodzi już o dekodery bo do tych zawsze miałem dystans ale posiłkuję się, nie ma co ukrywać. Tak było i tym razem. Pojazd rejestrowany po raz 1 w połowie marca 2022. Dwa dekodery wskazywały jednoznacznie miesiąc oraz rok produkcji, trzeci wskazywał nawet dzień - oczywiście rok w tył. Sytuacja wydawała się  jasna i klarowna, nic nie poradzę, wpisałem rok w tył. Szyby, pasy wszystko rok w tył. Właściciel źle to przyjął.

Następnego dnia zadzwoniłem do zaprzyjaźnionego sklepu z częściami, gdzie mają program z abonamentem, dzięki któremu dobierają klamoty, potwierdzili to co wpisałem czyli rok w tył. Kolejne przepychanki... Dobra dzwonię do ASO. Tam muszą wiedzieć na 100% Ponownie informacja, że rok produkcji to ten który wpisałem. Zadzwoniłem jeszcze do 2 innych, może w tym się nie znali i rok modelowy czy coś podali. Wszędzie jednogłośnie data: dzień/miesiąc/rok. I co?

Mam w rękach CoC, pozycja 0.11 Data produkcji pojazdu 6 styczeń 2022. Mało tego, kolejne pismo z oddziału marki w PL potwierdzające datę z CoC.

Wiem tylko tyle, że nic nie wiem. Trzy ASO podają datę produkcji wprost, a i tak nie pokrywa się ona z rzeczywistością.

Napisano

Może pojazd miał homologacje wieloetapowa?

Napisano

Nie sądzę. Zwykły osobowy 5 miejsc. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Ciekawe jak podejdzie do tego ubezpieczyciel, jak przyjdzie do wypłaty odszkodowania znacznej kwoty z tytułu AC. Tam chyba nikt nie drąży tematu tylko odczytuje z VINu. Historia może zatoczyć koło i temat wróci na SKP - na jakiej podstawie określono rok produkcji?