Luki457 Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Witam, podczas rejestracji pani w starostwie odrzuciła mój wniosek żądając świadectwa dopuszczenia do ruchu mówiąc że wymagane jest przez zapis na pozycji 14.1 0462 Ktoś mi może wyjaśnić o co chodzi ? Cytuj
Luki457 Napisano 24 Luty Autor Napisano 24 Luty (edytowane) W rubryce 17 jest litera E, jeżeli to coś zmienia to dodam że posiadam certyfikat zgodności i aktualne badanie techniczne z niemiec. Edytowane 24 Luty przez Luki457 Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty (edytowane) To już wiemy czemu urzednik odmówił. "E" - pojazd zarejestrowany na podstawie pojedynczego pojazdu zgodnie z §21 StVZO - Indywidualne dopuszczenie - (patrz wyjaśnienie niżej) - wymaga się uznania w Polsce przez TDT, Ten pojazd jest dopuszczony tylko na Niemcy Edytowane 24 Luty przez Solaris Cytuj
Luki457 Napisano 24 Luty Autor Napisano 24 Luty A czy posiadając certyfikat zgodności gdzie podany jest numer homologacji i posiada zapis że pojazd jest dopuszczony we wszystkich państwach członkowskich ? Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Ale certyfikat zgodności dotyczył pojazdu nowego ileś lat temu. A potem ktoś przeprowadził dopuszczenie jednostkowe i powstała litera E w dowodzie. Trafiłes na Wydział Komunikacji taki jak mój. Jest to pojazd dopuszczony tylko na jeden kraj i bez uznania w TDT wydział nie chce zarejestrować. Ale inne wydziały w Polsce być może by to puścily. Cytuj
Luki457 Napisano 24 Luty Autor Napisano 24 Luty Jak dzwoniłem do instytutu transportu samochodowego to powiedzieli że jednostkowe dopuszczenie do ruchu dotyczy tylko pojazdów nowych i nie mogą pomóc mi w uzyskaniu takiego świadectwa Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Ale ty nie bedziesz robił kolejnego dopuszczenia tylko chodzi o uznanie w Polsce tego niemieckiego. Czyli musisz dzwonić do TDT a nie ITS. Cytuj
Luki457 Napisano 24 Luty Autor Napisano 24 Luty Dzwoniłem też do TDT kazali wysłać wniosek o uznanie i oryginał tego niemieckiego którego nie mam. Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty No to ty już praktycznie wszystko wiesz co masz robić i jak widać w TDT temat jest do przejscia gdybyś miał co trzeba. Cytuj
Luki457 Napisano 24 Luty Autor Napisano 24 Luty (edytowane) No właśnie gdybym miał. Sęk w tym że nie wiem jak mam zdobyć to niemieckie dopuszczenie ( mam tylko dowód, umowę, coc i niemieckie badanie techniczne). Edytowane 24 Luty przez Luki457 Cytuj
Solaris Napisano 24 Luty Napisano 24 Luty Trzeba się zwrócić do ich Władzy Homologacyjnej, zapłacić pewnie żeby uzyskać odpis takiego dopuszczenia. Czyli do odpowiednika TDT w Polsce. To nie są łatwe tematy Cytuj
Rafi90 Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty Może byś dla potomnych napisał o co chodzi, jaki pojazd, wrzucił skan DR (możesz część VINU zasłonić jeśli chcesz) . W sumie to rozmawiamy nie wiadomo o czym. Cytuj
Tomcar Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty zameldować sie w regionie gdzie jest bardziej liberalny WK i po problemie. Podejrzewam że nawet wyjdzie taniej. Cytuj
LimonQi Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty 49 minut temu, Tomcar napisał: zameldować sie w regionie gdzie jest bardziej liberalny WK i po problemie. Podejrzewam że nawet wyjdzie taniej. Czyli taki który nie zna przepisów i rejestruje pojazdy z naruszeniem prawa 18 godzin temu, Luki457 napisał: wymagane jest przez zapis na pozycji 14.1 0462 Przecież to jest kod do emisji spalin Cytuj
Luki457 Napisano 25 Luty Autor Napisano 25 Luty Jestem dzisiaj umówiony ze starostą w celu wyjaśnienia sytuacji ponadto dzwoniłem do TDT i ITS gdzie w obu przypadkach powiedziano mi że jeżeli mam COC to samochód powinien zostać normalnie zarejestrowany. Cytuj
cezary Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty Z rejestracją pojazdu to jak z tym już osławionym SAFE, jedni mówią że to niepojęte cacko, drudzy, że to łańcuch i do tego króciutki. Cytuj
LimonQi Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty 32 minuty temu, Luki457 napisał: Jestem dzisiaj umówiony ze starostą w celu wyjaśnienia sytuacji ponadto dzwoniłem do TDT i ITS gdzie w obu przypadkach powiedziano mi że jeżeli mam COC to samochód powinien zostać normalnie zarejestrowany. A masz w pozycji K wpisany numer homologacji? No nie. Wiec homologacja nic nie daje. Nie był on homologowany na 7 miejscowy i w niemczech zmieniono na 5? Cytuj
Solaris Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty I z rejestracją samochodu jest tak, że ten sam samochód w jednym wydziale dałoby rade zarejestrować a w innym już nie. Nie stosują jednolitych przepisów😀 Cytuj
Luki457 Napisano 25 Luty Autor Napisano 25 Luty Jest jakiś postęp, po rozmowie ze starostą kazał zostawić dokumenty i czekać na telefon jak uda się zarejestrować Cytuj
LimonQi Napisano 25 Luty Napisano 25 Luty 9 minut temu, Luki457 napisał: Jest jakiś postęp, po rozmowie ze starostą kazał zostawić dokumenty i czekać na telefon jak uda się zarejestrować To akurat logiczne bo starosta nie zna przepisów w zakresie rejestracji pojazdów. odeśle do wydziału i wydział utrzyma pewnie stanie przy swoim (zasadne). Cytuj
Luki457 Napisano 16 Marzec Autor Napisano 16 Marzec Pełen sukces w piątek udało się zarejestrować 😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi