Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, podczas rejestracji pani w starostwie odrzuciła mój wniosek żądając świadectwa dopuszczenia do ruchu mówiąc że wymagane jest przez zapis na pozycji 14.1 0462

Ktoś mi może wyjaśnić o co chodzi ?

Napisano

Jaka litera jest w dowodzie w rubryce 17?

Napisano (edytowane)

W rubryce 17 jest litera E, jeżeli to coś zmienia to dodam że posiadam certyfikat zgodności i aktualne badanie techniczne z niemiec.

Edytowane przez Luki457
Napisano (edytowane)

To już wiemy czemu urzednik odmówił.

• "E" - pojazd zarejestrowany na podstawie pojedynczego pojazdu zgodnie z §21 StVZO - Indywidualne dopuszczenie - (patrz wyjaśnienie niżej) - wymaga się uznania w Polsce przez TDT,
  • Ten pojazd jest dopuszczony tylko na Niemcy
Edytowane przez Solaris
Napisano

A czy posiadając certyfikat zgodności gdzie podany jest numer homologacji i posiada zapis że pojazd jest dopuszczony we wszystkich państwach członkowskich ?

Napisano

Ale certyfikat zgodności dotyczył pojazdu nowego ileś lat temu. A potem ktoś przeprowadził dopuszczenie jednostkowe i powstała litera E w dowodzie. Trafiłes na Wydział Komunikacji taki jak mój. Jest to pojazd dopuszczony tylko na jeden kraj i bez uznania w TDT wydział nie chce zarejestrować. Ale inne wydziały w Polsce być może by to puścily.

Napisano

Jak dzwoniłem do instytutu transportu samochodowego to powiedzieli że jednostkowe dopuszczenie do ruchu dotyczy tylko pojazdów nowych i nie mogą pomóc mi w uzyskaniu takiego świadectwa 

Napisano

Ale ty nie bedziesz robił kolejnego dopuszczenia tylko chodzi o uznanie w Polsce tego niemieckiego. Czyli musisz dzwonić do TDT a nie ITS.

Napisano

Dzwoniłem też do TDT kazali wysłać wniosek o uznanie i oryginał tego niemieckiego którego nie mam.

Napisano

No to ty już praktycznie wszystko wiesz co masz robić i jak widać w TDT temat jest do przejscia gdybyś miał co trzeba.

Napisano (edytowane)

No właśnie gdybym miał. Sęk w tym że nie wiem jak mam zdobyć to niemieckie dopuszczenie ( mam tylko dowód, umowę, coc i niemieckie badanie techniczne).

Edytowane przez Luki457
Napisano

Trzeba się zwrócić do ich Władzy Homologacyjnej, zapłacić pewnie żeby uzyskać odpis takiego dopuszczenia. Czyli do odpowiednika TDT w Polsce. To nie są łatwe tematy

Napisano

Może byś dla potomnych napisał o co chodzi, jaki pojazd, wrzucił skan DR (możesz część VINU zasłonić jeśli chcesz) . W sumie to rozmawiamy nie wiadomo o czym. 

Napisano

zameldować sie w regionie gdzie jest bardziej liberalny WK i po problemie. Podejrzewam że nawet wyjdzie taniej.

Napisano
49 minut temu, Tomcar napisał:

zameldować sie w regionie gdzie jest bardziej liberalny WK i po problemie. Podejrzewam że nawet wyjdzie taniej.

Czyli taki który nie zna przepisów i rejestruje pojazdy z naruszeniem prawa :)

18 godzin temu, Luki457 napisał:

wymagane jest przez zapis na pozycji 14.1 0462

Przecież to jest kod do emisji spalin :D

Napisano

Z tym naruszaniem prawa to bym polemizował.

• Lubię 1
Napisano

Jestem dzisiaj umówiony ze starostą w celu wyjaśnienia sytuacji ponadto dzwoniłem do TDT i ITS gdzie w obu przypadkach powiedziano mi że jeżeli mam COC to samochód powinien zostać normalnie zarejestrowany.

IMG_20260224_172907881_HDR~2.jpg

Napisano

Z rejestracją pojazdu to jak z tym już osławionym SAFE, jedni mówią że to niepojęte cacko, drudzy, że to łańcuch i do tego króciutki.🫩

Napisano
32 minuty temu, Luki457 napisał:

Jestem dzisiaj umówiony ze starostą w celu wyjaśnienia sytuacji ponadto dzwoniłem do TDT i ITS gdzie w obu przypadkach powiedziano mi że jeżeli mam COC to samochód powinien zostać normalnie zarejestrowany.

A masz w pozycji K wpisany numer homologacji? No nie. Wiec homologacja nic nie daje.

Nie był on homologowany na 7 miejscowy i w niemczech zmieniono na 5?

Napisano

I z rejestracją samochodu jest tak, że ten sam samochód w jednym wydziale dałoby rade zarejestrować a w innym już nie. Nie stosują jednolitych przepisów😀 

Napisano

Jest jakiś postęp, po rozmowie ze starostą kazał zostawić dokumenty i czekać na telefon jak uda się zarejestrować 

Napisano
9 minut temu, Luki457 napisał:

Jest jakiś postęp, po rozmowie ze starostą kazał zostawić dokumenty i czekać na telefon jak uda się zarejestrować 

To akurat logiczne bo starosta nie zna przepisów w zakresie rejestracji pojazdów. odeśle do wydziału i wydział utrzyma pewnie stanie przy swoim (zasadne).

• 3 weeks later...
Napisano

Pełen sukces w piątek udało się zarejestrować 😁