Skocz do zawartości

Kariera jako rzeczoznawca

Featured Replies

Napisano

Witam. Skończyłem szkołę zawodową jako mechanik samochodowy. Teraz kończę zaocznie branżową szkołę II stopnia jako technik pojazdów samochodowych i mam pytanie: czy praktyka, jaką zdobyłem w szkole zawodowej, wlicza się do wymaganego doświadczenia w branży motoryzacyjnej?

Drugie pytanie: czy ogólnie opłaca się robić kursy na rzeczoznawcę i rozwijać się w tej branży, czy traktować to raczej jako dodatkowy zarobek po pracy?

• 4 weeks later...
Napisano
W dniu 17.03.2026 o 18:54, Damian1111 napisał:

czy ogólnie opłaca się robić kursy na rzeczoznawcę

W dniu 17.03.2026 o 18:54, Damian1111 napisał:

Teraz kończę zaocznie branżową szkołę II stopnia jako technik pojazdów samochodowych

Trochę za mało, żeby być rzeczoznawcą trzeba mieć wyższe wykształcenie.

Napisano
Trochę za mało, żeby być rzeczoznawcą trzeba mieć wyższe wykształcenie.
Nie trzeba mieć wyższego wykształcenia, technik branżowy wystarczy.

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka

Napisano

Tak, niby wystarczy technik, ale praktyki ze szkoły zawodowej raczej nie uznają. Chyba praktyka dopiero po ukończeniu technikum będzie liczona. W przypadku studiów wyższych branżowych nie potrzebna by była praktyka.

Napisano

Kiedyś się nosiłem z zamiarem, ale jak rozeznałem struktury i panujący tam PRL, to stwierdziłem że wolę wydać 30 tyś na coś innego. 

Napisano

Rzeczoznawcą Stowarzyszenia PLMOT może zostać osoba, która:

• posiada obywatelstwo polskie
  • korzysta z pełni praw cywilnych i obywatelskich;
  • nie była karana wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne;
  • posiada co najmniej wykształcenie średnie;
  • posiada teoretyczne i praktyczne wiadomości specjalne w dziedzinie związanej z motoryzacją;
  • posiada 2-letnią praktykę zawodową w dziedzinie związanej z motoryzacją *;
  • posiada prawo jazdy kategorii A, B oraz C1 lub C**;
  • cechuje się wzorową postawą moralną, etyczną, społeczną i obywatelską;
  • daje rękojmię należytego wykonywania obowiązków rzeczoznawcy;
  • wyrazi zgodę na ustanowienie jej rzeczoznawcą;
  • posiadane wiadomości specjalne wykaże dokumentami lub innymi dowodami (ocena, czy posiadanie wiadomości specjalnych zostało dostatecznie wykazane, należy do prezesa stowarzyszenia lub osoby przez niego upoważnionej);
  • złoży wniosek o przyjęcie w poczet członków Stowarzyszenia Rzeczoznawców Techniki Motoryzacyjnej i Ruchu Drogowego PLMOT;
  • złoży co najmniej 10 opinii zaliczeniowych z zakresu kompetencji rzeczoznawczych A i C oraz co najmniej 5 opinii zaliczeniowych z zakresu kompetencji D, które zostaną ocenione przez Komisję Techniczną SRTMiRD PLMOT;
  • uzyska pozywtywny wynik egzaminu certyfikacyjnego w zakresie żądanych kompetencji rzeczoznawczych;
  • złoży wniosek o nadanie licencji i wpisanie na Listę Rzeczoznawców Stowarzyszenia Rzeczoznawców Techniki Motoryzacyjnej i Ruchu Drogowego PLMOT;

* Wymogu praktyki zawodowej nie stosuje się do osób, które posiadają dyplom ukończenia studiów wyższych na kierunku studiów w obszarze nauk technicznych o specjalności samochodowej.

** Warunkiem koniecznym przystąpienia do Stowarzyszenia PLMOT jest posiadanie prawa jazdy kategorii A, B oraz C1 lub C. Jednocześnie istnieje możliwość przystąpienia do Stowarzyszenia z posiadaniem prawa jazdy min. kategorii B, przy zastosowaniu czasowego ograniczenia kompetencji rzeczoznawczych. Szczegóły warunków pzystąpienia do Stowarzyszenia dla kandydatów z prawem jazdy kategorii B udzielane są telefonicznie.

Wpis na Listę Rzeczoznawców Samochodowych prowadzoną przez Ministerstwo Infrastruktury, sporządzaną zgodnie z art. 79a ustawy z dnia 20.06.1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2018r. poz. 1990, z późn. zm.) jest możliwy przy spełnieniu warunków opisanych w ww. ustawie, a w tym po uzyskaniu Certyfikatu Kompetencji Rzeczoznawcy.

Strona używa pliki Cookies na potrzeby prowadzenia danych statystycznych. Zobacz jak wyłączyć cookies. Rozumiem