Skocz do zawartości

Zatrzymany DR - opłata

Featured Replies

Napisano

Został zatrzymany DR. Przyczyna - brak aktualnych BT plus dwie usterki: uszkodzona opona i brak światła mijania. Jaka opłata? Tylko za BT, czy za BT i dwie usterki?

• Odpowiedzi 76
  • Wyświetleń 4,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ango944
    ango944

Konflikt zażegnany. Klient wrócił, wpłacił 209 i wykonałem 2 BT. Pożegnaliśmy się uściskiem dłoni. Przyznał, że trochę go poniosło.

• Nie będę nikogo przekonywał. Niepotrzebnie zapytałem @TeDe. Każdy zrobi jak uważa, natomiast ja informuję klienta, że zrobię dwa badania i będzie kosztowało tyle i tyle. Amen.

• Sytacja nie jest kurioalna tylko normalna. Klient jeździł z usterkami wiec musi za nie zapłacić.  Inaczej w przypadku kilku usterek każdy klient wolałby zamiast badanie dodatkowe robić badanie ok

Napisano

Najpierw zrobiłbym DBT za dwie usterki, odblokował DR i następnie OBT.

Napisano

Za BT, bo sprawdzenie oświetlenia i opon wchodzi w zakres OBT.

Napisano

😲 Ty tak na poważnie?

Edytowane przez cezary

Napisano
22 minuty temu, ango944 napisał:

Został zatrzymany DR.

Został skierowany na badanie dodatkowe?

Napisano
  • Autor
36 minut temu, michal_k napisał:

Został skierowany na badanie dodatkowe?

Wpisali tylko przyczynę zatrzymania.

Napisano

Czyli jest że skierowany czy nie ?

Napisano
7 minut temu, ango944 napisał:

Wpisali tylko przyczynę zatrzymania.

Generalnie oni chrzanią prawidłowość wypisywania skierowań bo powinien wpisać na jakie badanie kieruje. 

Napisano
2 minuty temu, Solaris napisał:

bo powinien wpisać na jakie badanie kieruje

Ale jeśli nie wpisał to nie skierował.

Napisano

Przypomnę że od jakiegoś czasu w naszych przepisach stoi jasno że przy zatrzymanym dowodzie pokwitowanie nie jest wymagane. Identyfikacja na podstawie CEP. Sprawdź jaki kod zatrzymania wyskakuje z CEP. Jeśli brak badań to wystarczy okresowe. Ty pokwitowania nie musisz wcale mieć w ręku. Klient tobie go nie dał. Tak będzie łatwiej dla ciebie

Edytowane przez Solaris

Napisano

Ja tam zawsze chcę papierek, bo samo "zagrożenie bezpieczeństwa" mi nic nie mówi. Niestety ale tak est wystawiana połowa skierowań przez OKRD

Napisano
Godzinę temu, cezary napisał:

Najpierw zrobiłbym DBT za dwie usterki, odblokował DR i następnie OBT.

A zabrał za te dwie usterki czy za brak OBT, że odblokujesz po tych dwóch usterkach? Założę się że w CEP widnieje tylko "Zagrożenie bezpieczeństwa" lub w najlepszym przypadku "brak badań technicznych". 

Napisano
15 minut temu, Solaris napisał:

rzypomnę że od jakiegoś czasu w naszych przepisach stoi jasno że przy zatrzymanym dowodzie pokwitowanie nie jest wymagane.

Ale w CEP też jest informacja czy skierowany na badanie. Nie wiem czy stacje ją widzą.

Napisano

Nie widzą, dlatego ja też chcę zawsze papier, za co zabrał. Najczęściej jednak nawet jak wpiszą jakieś usterki dodatkowo, to na dodatkowe nie kierują, bo wystarczy że nie ma OBT. Dlatego napisałem, że kasuję za samo OBT, bo inne usterki też wchodzą zakres sprawdzenia na zwykłym OBT, a oddać DR za same usterki nie można skoro zabrał za brak OBT.

Napisano

SKP widzą kody zatrzymania dowodu np. takie:

•    PZP - pojazd zagraża porządkowi ruchu,
•    WOS - pojazd narusza wymagania ochrony środowiska,
•    BBT - brak badań technicznych,
•    NBT - nieuprawnione badanie techniczne,
•    PZB - zagrożenie bezpieczeństwa (w szczególności po wypadku drogowym)

Edytowane przez Solaris

Napisano

Jak dobrze kojarzę to w Patronacie na 99% pokazuje mi pozycję "Skierowany na badanie:" i jest opcja tak lub nie. Jeśli skierowany na "dodatkowe" to co prawda usterki mieszcza się w zakresie obt, jednak jak skierowany to trzeba zrobić . 

Takie jest moje zdanie, bo zrobienie samego OBT , jeśli skierowany na DBT sprawy raczej nie załatwi

Napisano

Jeśli wpiszą zatrzymanie dowodu do CEP jako kod BBT to nie może sie pokazać że skierowany na badanie dodatkowe bo to się wzajemnie wyklucza. Trzeba patrzeć jaki kod podany

Napisano
  • Autor

Ok. Uzupełniam: brak aktualnych BT,  skierowanie pojazdu na DBT z powodu 4.1.1.a, 5.2.3.e. Zezwala na używanie pojazdu- dojazd do najbliższej SKP. Tak właśnie było.

Napisano
24 minuty temu, TeDe napisał:

zabrał

Nie będę nikogo przekonywał.

Niepotrzebnie zapytałem @TeDe.

Każdy zrobi jak uważa, natomiast ja informuję klienta, że zrobię dwa badania i będzie kosztowało tyle i tyle. Amen.

Napisano

To niestety dodatkowe i okresowe skoro tak wpisał. Za dwie usterki czyli 60 zł a za okresowe wiesz ile.

Edytowane przez Solaris

Napisano
6 minut temu, ango944 napisał:

Uzupełniam: brak aktualnych BT,  skierowanie pojazdu na DBT z powodu 4.1.1.a, 5.2.3.e.

To całkowicie zmienia obraz sytuacji i tutaj cezary ma rację.

Edytowane przez TeDe

Napisano
  • Autor
11 minut temu, cezary napisał:

informuję klienta, że zrobię dwa badania i będzie kosztowało tyle i tyle

Tak zrobiłem, i wyszła afera z klientem :/. Ale dzięki za utrzymanie mnie w fakcie, że się nie myliłem.  

Napisano

Bardzo dobrze zrobiłeś, tak trzymać. 

Napisano
Godzinę temu, ango944 napisał:

Tak zrobiłem, i wyszła afera z klientem

A ustaliłeś z nim rodzaj badania przed przystąpieniem? Zapłacił z góry?

Napisano
14 godzin temu, michal_k napisał:

Ale jeśli nie wpisał to nie skierował.

Ale to niewiele zmienia. SKP może zwrócić elektronicznie DR po wykonaniu BT odpowiadającego przyczynie zatrzymania. To z automatu determinuje pewne rodzaje badań czy czynności. Brak skierowania nie jest przeszkodą jeśli OKRD w pokwitowaniu wymieni wszystkie przyczyny ZE DR.