Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry dawno mnie tutaj nie było ,mam pytanie odnośnie Dodge Durango jak podchodzicie do brak pozycji F.3 a zamontowany jest Hak? Pani w wydziale powiedziała że bez F.3 nie może holować natomiast uzyskałem info że pojazdy mogą holować legalnie  przyczepy tylko trzeba napisać maila do USA i odpisują ile można holować czy ktoś dostał taka odpowiedź? Polski importer podobno olewa temat z góry dziękuję za pomoc albo mają jakieś swoje sposoby uzyskanie info?

Edytowane przez Robert27
Napisano

Ja jeżeli nie ma F3 to nie wpisuje haka i to jest problem klienta nie mój. Rzeczoznawca może ustalić brakujący parametr, albo producent w formie oświadczenia może go potwierdzić. 

Napisano

Miałem ostatnio mercedesa z USA który nie miał tabliczki znamionowej . klient mowi ze pojedzie do mercedesa i załatwi . Mysle sobie , napewno mu sie uda . Gosc wraca za tydzien z TZ wersja europejska i faktura od serwisu mercedesa na kwote 750 zl . Pole F.3 zakreskowane .

Napisano

Jasne, już MB dał mu europejską wersję tz do auta z usa. Nie słuchajcie bajek. 

Napisano
3 godziny temu, Robert27 napisał:

jak podchodzicie do brak pozycji F.3 a zamontowany jest Hak

W pojazdach na rynek amerykański nie będzie poz. F3. Natomiast można ustalić ten parametr na podstawie instrukcji obsługi, biorąc pod uwagę wszystkie zmienne (silnik, rodzaj skrzyni, napędu, przełożenie dyfrów i wiele innych), ale trzeba umieć to robić. 

Napisano

Jednak byłbym za rzeczoznawcą. Wtedy jestem całkowicie czysty, bo jednak masy przyczep czy zespół pojazdów to ważne parametry. Mniej szkody zrobi ustalenie złej pojemności czy wymiarów niż mas. Bywali ludzie którzy tiguanem chcieli ciągnąć 3,5t przyczepy ...

Napisano
Godzinę temu, Rafi90 napisał:

Jasne, już MB dał mu europejską wersję tz do auta z usa. Nie słuchajcie bajek

Na poczatku mysłalem ze gosciu kupil sobie tabliczke na alledrogo wiec pytam sie klienta a ten mi pokazuje fakture na ktorej pisze wydanie TZ i oczywiscie koszt . TZ miala nawet te loga merca jak sie swieci latarka pod odpowiednim katem . Oczywiscie na TZ nie bylo nr homo .

Napisano

Czyli w sumie wydali mu za 700zł coś, co można było mieć za 50 zł z urzędu ;D

Napisano
24 minuty temu, Rafi90 napisał:

Czyli w sumie wydali mu za 700zł coś, co można było mieć za 50 zł z urzędu ;D

Masz racje . Sa tez plusy tego . Dla mnie było lepiej bo mialem wiecej danych do badania i oczywiscie odp czy auto moze ciagnac przyczepy czy nie .

Napisano
W dniu 15.05.2026 o 09:04, Robert27 napisał:

Pani w wydziale powiedziała że bez F.3 nie może holować

Bez F3 bo nie wpisana czy nie ustalona czy Pani miała taki kaprys... , a może to "pierwsze" badanie i diagnosta dał ciała bo zapodał przyczepy i hak a nie wypełnił F3.